Kiből lesz játékfejlesztő? 1. rész

Sok éves pályafutásom során megszámlálhatatlan mennyiségű kérdéssel fordultak hozzám pályakezdő fiatalok, diákjaim, átképzés alatt álló kollégák, vagy épp barátok, ismerősök.
  • Írta: DeKor

Kommentek

#10
#9: Ja, és külön felhívnám a figyelmet arra, hogy nem csak én, de az egyik srác által megkérdezett MINDEN fél a nettó 300.000 forintot MINIMUM-ként említette meg, tehát ez az az összeg, ami alatt nem szabad egyetlen szalmaszálat sem megmozdítani sehol.
#9
#8: Szerintem a beszélgetésekből is kiderült, hogy el is kezdtek ennyiért dolgozni a srácok. De hogy biztosan mindenki számára tiszta legyen, még egyszer kiemel a lényeget. Szóval:

- PÁLYAKEZDŐK!!!!
- KEZDŐ FIZETÉS!!!
- NETTÓ 300-350 ezer forint.

Ezeket ennél jobban nem tudom hangsúlyozni.
#8
#7: Szia,
Mostmeg én felejtettem el válaszolni.
Az arteryt a milestone játékokból kiindulva használtam csak példának.
Ne haragudj, hogy folyamatosan kötekszem a fizetésekkel kapcsolatban, értem a te nézőpontodat is nagyjából, de szerintem egyáltalán nem reális a félmillió nettó,főleg nem olyan feltételekkel amit írsz. Ha nem zsebgarázscég akkor egy év után az ember még mindig kezdő, illetve a senior fizetésnek semmi köze a már sokadjára felboncolt kérdésünkhöz. Ha nagyprodukciós cég és vannak megkülönböztetett senior poziciók valószínüleg gradekkel határozzák meg a bérlábakat:
junior 1 2 3->
general 1 2 3->
senior 1 2 3->
lead/sup/director

Ha a senior poziért 700 nettót ajánlottak teljesen reális, hogy a junior 1-3 az 250nettó és 325-350 nettó között legyen. Amellett, hogy feszültséget generálna még fura is lenne ha az 1éve dolgozó pálya kezdő 500nettót vinne haza miközben a 5-10éve dolgozó,nagyobb felelősséget vállaló csak 200nettóval kapna többet. Ez a példa csak a nagyprodukciós cégekre igaz, ugye ebből nincs túl sok Magyarországon.

A két példa amit küldtél:
Az első srác 300at mondott bérlábnak, de azt nem látom a beszélgetésetekből, hogy annyiért is kezdett volna el dolgozni, én még nem láttam olyan munkáltatót aki nem alkudja le legalább 25e nettóval a kért bért. De még ha úgy is számolok, hogy 300at kap a próbaidő lejárta után, akkor sincs arra esély, hogy 1 év elteltével emeljenek neki annyit, hogy egyáltalán a közelében legyen az 500 nettónak. Az már 50% feletti emelés lenne éves szinten, amikor bejelentett körülmények között az éves 15-30%is csodának számít.

A második srác motion designernek jelentkezett 350 nettóért, ami ritkán 8 órás munka, ugye ha már csak 10 órázik az ember 2 napot dolgozott fizetetlenül egy hónapban. Ráadásul vagy reklámügynökség vagy valamilyen kreatív butik ezért 90%ra biztos vagyok benne, hogy KATA-s magánvállalkozóként foglalkoztatják szürkén.350 nettóból kiindulva gondolom fizetik neki a havi 50et,akkor évi 55 megy az ő zsebéből az adókra, vagy évi 100 ha saját könyvelője van. Nincsen törvényben meghatározott fizetett szabadsága, se betegszabadsága, és a seggét is csak egy keretszerződés köti a munkahelyhez, amit bármikor felmondhatnak, aztán vagy jófejek és adnak 1 hónapot, vagy nem. Fizetés emelést kérni is hasonló történet, nemhogy eljutni belátható időn belül 500nettóhoz.

"amit én látok piaci átlagként budapesten napi 8 óráért az a 250-350nettó között mozog."

Ezt továbbra is fenntartom, és a te két példád is ezt támasztja alá. Nyílván egy bejelentett melóval és mellette egy folyamatos maszekkal meglehet keresni 500 nettót, 1 év után is -de azt is csak akkor ha nem dolgoztatnak 12 órákat- , csak mi értelme van belehalni a munkába?

Nemhiszem, hogy megtaláljuk ebben a közös nevezőt, amúgy sem nekem szólnak ezek az írások, ezért visszalépek csak olvasóvá a jövőben, sok sikert a többi cikkhez, hátha meghozza néhány ember kedvét és elindul valamilyen kreatív vonalon.
#7
#6: Helló!
Na, elfeljtettem válaszolni.
Ezt az Arteryt már másodszorra említed, ismerem is őket és dolgoztam is náluk, de jelenleg egy külföldi cégnek dolgozom.

Ami a fizetéseket illeti: Nem mondtam, hogy az 500 ezer forintos fizetés kezdőfizu. Azt mondtam, hogy lehet annyit keresni, sőt, egy korábbi válaszomban konkrétan le is írtam, hogy nem kezdőkre gondolok, de egy év után már közel annyit haza lehet vinni. Íme két magánbeszélgetés, az egyik két évvel ezelőtti, a másik pár hetes:
https://i.snag.gy/HTDMQ4.jpg
https://i.snag.gy/OAwX7E.jpg
Ez CSAK kettő olyan, akik tőlem kértek egy kis segítséget, és pályakezdőkről van szó! És kezdő fizetésekről! Olyan két hónapja pedig kaptam egy ajánlatot egy újonnan nyílt hazai játékfejlesztő cégtől, nettó 700.000 forint kezdő fizetéssel. Igaz, senior beosztásra, de akkor a többieké sem lehet olyan rossz.
Szóval mondom újra, nagyon is reális a nettó félmillió forint közeli fizetés a 3D szakmában. És egyébként úgy is tesszük a legjobbat ennek a szakmának, ha nem is adunk alább ebből. Aki köti az ebet a karóhoz, annak valószínűleg tovább tart a munkakeresés, de végül jobban jár.
#6
#2: Szia! Bocs, hogy ennyi ideig tartott reagálnom.
Elsősorban csak arra próbáltam rámutatni, hogy kicsit túl romantizálva írtad le az egész szakmát, és ennél azért árnyaltabb és alapjáraton azért sok negatívuma van, azon kívül is, hogy rengeteg a rutin labor meló és, hogy borzasztó elhivatottan kell hozzáállni az elején,megsérteni vagy esetleg passzív-agresszív vibeot küldeni nem állt szándékomban. Viszont szerintem az 500 nettó egyáltalán nem reális, főleg nem egy év szakmai tapasztalat után,max a programozással foglalkozó munkaköröket érinti ilyen bérláb, tudom, hogy az arteryben a teljesítménybérrel 12 órázással kilehet taposni ennél magasabb számokat is, és lekopogom az én saját fizetésem is a többszörösre ennek, de ettől függetlenül amit én látok piaci átlagként budapesten napi 8 óráért az a 250-350nettó között mozog. Elég zavarban is vagyok emiatt, tudsz mondani olyan konkrét céget ami 500 nettó fizetést biztosít egy pályakezdő bármilyen artist pozicízióban dolgozó 3D-snek?(Akár privátban, mert én komolyan nemtudok ilyet)

"Itt gyakorlatilag hazugnak neveztél, szóval erre nem áll módomban érdemben reagálni." Valószínüleg ezt konkrétabban kellett volna megfogalmaznom, általánosítva értettem, hogy maximum azt hazudjuk, hogy szeretjük ezeket a részeit a munkának, több részletbe írtam meg a választ, nem a te egyéni rajongásodra céloztam. Rengeteg időigényes, őrületesen monoton, és a legkevésbé se kreatív folyamat van minden szakterületen, aminek a 80%át egy betanított csimpánz is megtudná csinálni általában, én ezeket gyülölöm mert elveszik az időmet azoktól a folyamatoktól ahol alkotni is lehet. Őszintén remélem, hogy az AI fejlődésével a pipelineok is elindulnak egy olyan irányba, hogy ezeket kiveszik a kezünkből.Nyílván nem látok a fejedbe, de nemhiszem, hogy élvezhető leUV-zni a 150edik motort, ahogy nekem is élvezhetetlen ki trackelni a 200adik bénán felvett snittet. Mindketten megcsináljuk, mert megkell csinálni, de szeretni nem kell. Szerintem az, hogy a milleniálok nem akarnak dolgozni meg inkább abból adódik, hogy őket már másféleképpen kell munkára motiválni mint minket ,persze köztünk is van egy 10éves gap,de még énis abba nőttem fel, hogy a dolgozó ember számít csak teljesértékű lénynek, van erről már kisezer tanulmány Az egyértelmű, hogy más hozzáállással nézzük ezt a szakmát, de szerintem ezt az oldalát is nyiltan lekell kommunikálni azoknak akik gondolkodnak rajta, hogy erre áldozzák az idejüket. Egyébként tényleg amennyire pici ez a közeg könnyen lehet, hogy ismerjük is egymást aztán itt bírkózunk a neten :))
#5
#4: Lehet igazad van és nem jó helyre rakom a vesszőket, valamint (néha autocorrect néha pedig az én hibámból) nem úgy vannak elválasztva a szavak, ahogyan kellene, de ettől még teljes mellszélességgel élveztem a blogot. Ennek hangot is adtam a magam kis négy sorában.
Ellenben veled, a nagy tanult, értelmiségi és gondolom magad (tanult, intelligens, felelősségteljes munkát végző embernek) gondoló egyénről, aki sem a bloghoz sem a megdicsért első két hozzászóló gondolataihoz nem tudott érdemben hozzászólni, de nekem jól megmondta.
Büszke vagyok arra, hogy az értelmesség nem egyenesen arányos a tanultsággal és így nem vagyok olyan, mint te :)

További hozzáfűznivalód ha van, akkor az etiketteket követve, amiket gondolom ismersz, írj majd nekem privátba, ezt a blogot pedig hagyjuk annak amit érdemel.
(köszönöm az író nevében is ;) okostojás)
#4
#3: Ijesztő látni, hogy mekkora intellektuális szakadék tátong közted és egy tanult, intelligens, felelősségteljes munkát végző ember között. Elég megnézni a kettes és hármas hozzászólásokat. A programozó / fejlesztő srác leírt ~30 sort érthetően, gyönyörűen megfogalmazva, hiba nélkül. A gondolatait úgy tudta írásba foglalni, hogy az mások számára is tökéletesen érthető maradt.

És akkor itt vagy te a 4 soroddal, amiben olyan gyöngyszemekkel örvendeztetsz meg minket, mint a "szak terültem", vagy a "hozzá szólni". Fogalmazókészségről gyakorlatilag nem beszélhetünk, mert nincs. Képtelen vagy szavakkal érthetően kifejezni a gondolataidat. Emiatt nemcsak az írással, de nyilván a verbális készségeiddel is problémák vannak. A személyes kedvencem mégis a fakultatív vesszőhasználat. Csodálatos.
#3
Azt sem tudom életemben utoljára, mikor olvastam el blogbejegyzést teljesen úgy hogy élvezzem is. Én mivel (nem szak terültem) nem tudok hozzá szólni érdemben, csak egy köszönöm-öt írni. Szóval, Köszönöm.
Jöhet a Vol2 :D
#2
#1: Annyiban mindenképpen szubjektív, hogy csak a saját tapasztalataimat tudom elmondani, illetve olyanokat, amiket ismerek. Nyilvánvalóan olyan tapasztalatokról nem tudok írni, amiket nem hallottam, vagy nem éltem át. Mindazonáltal - ahogy te is említed - kicsi ez a szakma, nagyon sok embert ismertem meg az elmúlt 17 évben, és alig egy-két kivétellel ugyanez a véleményük, szóval bár reprezentatívnak soha nem állt szándékomban beállítani a tapasztalataimat, a valóságnak azért vastagon megfelel, a többség szerint legalábbis.
A munkamorálról írtam, hogy a pénz sem motivál sokakat, és egyébként de, simán lehet félmilliót keresni, ha nem is kezdőként, de egy év munka után már nagyon is. Egyébként hála annak, hogy ebben a szakmában akár egy kattintással külföldre dolgozhatsz, egyre több olyan ismerősöm - sőt, még diákom is van - aki egyszerűen nem fogadott el 500 ezer alatti ajánlatot, és bejött neki. Persze azt nem mondom, hogy nincsenek 150-200 ezer forintos fizetések a szakmában, de azok közül, akiket ismerek, körülbelül annyit is tudnak, akik olyan munkahelyen dolgoznak. Ez alól például a Digic Picturest kivételnek tekintem, mert bár ott a kezdő fizetések hírhedten alacsonyak, de sokan még mindig presztízsként tekintenek az ott töltött hónapokra-évekre, és ugródeszka gyanánt beállnak egy időre. Az egy másik kategória, ott nem a pénz az elsődleges motiváció. Habár mégis, mert azért mennek oda, hogy jó referenciákat szerezzenek, amivel majd el tudnak helyezkedni.

"...amikért szerintem akkorse lehet rajongani ha mániákus az ember, max azt hazudni."
Itt gyakorlatilag hazugnak neveztél, szóval erre nem áll módomban érdemben reagálni.

A magánvállalkozós dologgal egyetértek. De az igazából nem szakmafüggő, hanem országfüggő, itthon az elsődleges cél a kisvállalkozók megfojtása.
Azt, hogy huszonévessel nem jó együtt dolgozni, nem én mondtam, csak egy megtörtént eset volt, én most is sok huszonévessel dolgozom együtt, és bár sok embert kell elküldeni az első egy-két hét után, de aki megmarad, azokkal nincs semmi gond. A helyzet inkább az, hogy egyre nehezebb dolgozni akaró embert találni. De ez egyébként szintén nem csak a mi szakmánkra jellemző, világviszonylatban is ugyanez van. Az emberek a jogaikat ismerik, a kötelességeiket már nem igazán.
#1
Hali, király, hogy ennyire élvezed ezt az irányt és amilyen katasztrófális munkaerőhiány van talán még az ilyen weboldalakon is megéri beszélgetni róla, ettől függetlenül szerintem kicsit túl szubjektíven látod a dolgokat,
Én idén kb 10 éve, hogy cgi és filmutómunkában dolgozom, de mivel elég szük közeg ismerem nagyjából a game oldalt is
Szerintem a munkamorál sokkal inkább amiatt romlik folyamatosan, mert a szakma 80%-a alulfizetett,a nettó 500as bér egyáltalán nem elérhető mindenkinek, főleg nem pályakezdőknek, de sokszor még general szinten lévő embereknek sem, a túlóra folyamatos és elvárt, a cégek 75%-ában nem fizetik, ahogy teis írtad a részfolyamatok nevetségesen unalmasak és repetitívek amikért szerintem akkorse lehet rajongani ha mániákus az ember, max azt hazudni. Ha esetleg az embernek ebből elege van és magánvállalkozóként próbál meg túlélni, akkor a 30nap-6hónapos fizetési határidős számlák, végtelen feedback körök és nevetséges pixelbaszó elvárásokkal találkozik mert a reklámügynökségekből is elfogytak a szakmailag profi producerek/kreatívok és ex-accountokkal töltik fel.
Viszont millenniál munkatűrés ide vagy oda szerintem sokkal jobb és könnyebb 20-30 közötti korosztállyal dolgozni,a sokszor már szakmailag elavult, belefáradt öregfiú klubbok szerintem toxicabbak sokkal mint egy kicsit link 25éves aki neadjisten chatel napközben.
Ha nem ezek a szellemileg és vizuálisan is végtelenül közepszerű projektek lennének mindenhol, hanem inspiráló vagy akár kisérletező projektek, normális átlagbér, értelmes keretek között tartott munkaidő,profi emberekkel a management oldalon, szerintem sokkal egyszerűbben vennék a terhelést az emberek, a mostani helyzetben gyakorlatilag boritékolt, hogy 5-10 éven belül kiég a munkaerő, és vagy külföldre megy vagy szakmát vált. A versenyzős játékokból kiindulva gondolom, hogy az arterynél dolgozol, tudom ,hogy nagyon sok embernek bejött az a munkarendszer amit kitalált magának a cég, de szerintem nem tükrözi az átlag körülményeket. Én általában azt szoktam az érdeklődöknek mondani, hogyha tényleg érdekli őket ez a szakma, akkor végtelen gép elött görnyedett órák és egy általános munkahelyi bizonytalanságra kell felkészülni és folyamatosan networkingelni mert ismerősök között osztjuk a felszabadult pozicíókat vagy projekteket. Bár szerencsére mostanában egyre több az alkalmazott művészeti egyetemeken tartott kurzus ahol valódi szakmabeliek az oktatók és találni igéretes embereket