Akkor és Most - PlayStation Games

Rövid mese egy hosszú útról a Sony konzoljával karöltve...
  • Írta: godach

Kommentek

#49
Gratulálok Mr. Fanboy!
Legközelebb inkább az élményeidről ìrj..
Azt szìvesen olvasnám..;)
#48
Én a ps3-al szálltam be a konzolok világába.
Az Uncharted 2-t vettem meg először, de csak találomra, azt se tudtam mi az.
Jól bele szerettem, többször végig is játszottam.
Resistance 3, Skate, Castlevania: Lords of shadow, Motorstorm: Apocalypse, Assain's Creed 3/Black Flag, Warhammer: Space marines.
Azt hiszem többet nem nagyon játszottam végig.
Ezek viszont nagyon bejöttek.
A Resistance igazán nehéz volt, már néhol a hajam téptem, de akkor is jó élmény volt.
A The Last Of Us-t végig vittem és számomra abszolút nem tartozott a kedvelt játékok közé.
Tudom ezért kötelet érdemlek, de mindenkinek más az ízlése.
A God of war-t se kedveltem sosem, mert számomra a műfaja borzasztóan unalmas, a Castlevanianak a világa fogott meg.

Aztán a Ps4-et a Battlefield 4-el kezdtem el és hú de adta nekem.
Azóta se láttam olyan pvp játékot, ami tudná azt nyújtani, mint az az epizód.
Nagyon sokat játszottam vele.
Aztán a Killzone: Shadow Fall, de ott a sztorit nem vittem végig, a pvp és pve része jobban lekötött.
A Driveclub először nem tetszett, aztán sok időt bele tettem.
És jött a Destiny és onnantól kezdve évekig nem játszottam semmi mással.
Igen függőség volt.
De szét hullott a csapat és már nem volt akkora fan a játék.
De a mai napig kettő díjat tudhat magáénak.
A legnagyobb nyomot hagyta bennem, és a legrosszabb böntésem volt, hogy elkezdtem játszani vele.
Onnantól kezdve nekem kimaradt minden és már nem akartam más játékokba időt tenni.
Valahogy kiölte ezt belőlem, tudtam hogy rengeteg időm volt a játékban és amikor eszembe jutott az, hogy újra oda kellene üljek megismerni, időt adni egy másik játéknak, egyszerűen nem akartam.
Túl sok volt.
És a baráti társaság is megszűnt, úgy meg egyik online játék sem élvezhető számomra.
Mostmár úgy gondolom, hogy nem szabad leragadni egy játéknál, mert az egy idő után kiöli az érdeklődést más címek után és bele is lehet fásulni de nagyon.

A Titanfall 2 egy nagyon kellemes meglepetés volt, először téptem a hajam, mert nagyon gyors volt a játékmenet.
De megszoktam egyre jobban tudtam a falakon ugrálni és nagyon megszerettem, tudott valami újat mutatni.

A Cod Black Ops 3-al is sokat játszottunk haverommal, egyikönk sem codos, de jó áron szereztük be és mivel mindketten csak nevettünk a bénázásainkon, jó móka volt.

A GTA 5-öt pár hónapig játszottuk, ott éreztem először azt, hogy kezdtem átlépni valamilyen határt.
Valahogy egyre kevésbé láttam értelmét a féktelen rombolásnak, lövöldözésnek.

Egy rövid időre cseréltem Xbox-ra.
A Forza Horizon 2 bejött, de olyan 10 óra után meguntam.
Az online része borzalmas volt, mindenki ment amerre látott, ami régebben tetszett, de ott elkezdett zavarni nagyon.
A száguldás helyett a szép vezetés kezdett el tetszeni.

A Halo 5 sztorija kicsit se kötött le, de a multija tényleg jó.
Csak olyan furcsa az egész játék.
Aztán a Subnautica megint egy olyan cím volt, amit nem ismertem és megtetszett.
Nyugis volt, amihez nem voltam hozzá szokva, tetszett.

Vissza tértem a ps-hez és az Overwatch-ban próbáltam ki magam, de számomra abszolút pocsék játék.
Fantázia karakterek és nagy részük csak lőni tud.
Semmi változatosság.
Nem jött be, megpróbáltam a Paladins-t, de az se jobb.

A Hawken viszont egy egészen érdekes cím, igaz sokat nem foglalkoztam vele.
De mégis megmaradt bennem valamiért.

Aztán valahogy az indie műfajhoz keveredtem.
A The unfinished Swan nagyon tetszett, változatos pályáival meg tudott fogni. Csak ajánlani tudom.
Journey, Flowers, Rime, Oure, Entwined.
Ezek a játékok egy teljesen más világot mutattak meg nekem.
Nem gondoltam volna, hogy ilyenekkel is fogok játszani, de nem bántam meg.

Jött pár motoros/autós cím, de valahogy már sehogy nem akart igazán tetszeni semmi.

Legutoljára a Rocket League fogott meg, jópofa játék.
Olyan nyugis, mégis pörgős.

Eddig kb ennyi volt, de valahogy nem találom azt a műfajt, vagy bármit, ami tetszene.
Sztori alapút már jópár éve nem játszottam, igazából nincs olyan ami tetszene jelenleg.
Valahogy a konzol exkluzívok már nem kötnek le, régebben meg csak miattuk vettem konzolt.
Annyi időt sem akarnék már ezekre áldozni és nagyon kevés játék tudja már egy kicsit is magára vonni a figyelmem.
#47
C64-el, és Amigával kezdtem a 90-es évek elején. Minden volt ezekre, ami engem érdekelt, ezért nem éreztem szükségét semmilyen konzolnak. De aztán 99 körül a szüleimmel egy baráti családlátogatást tettünk Németországba. Egy kiskölyöknek volt egy PSX a szobájában. Két játék volt, ami teljesen levett a lábamról: MGS, és a Driver. Amikor hazamentünk vettem én is egy PSX-et. Nagy sláger volt: MGS, Driver 1-2, Syphon Filter, Medal of Honor, Colin 2, Dino crisis 2, Silent Hill. Kb. ezek voltak a kedvencek.

De hamar kifulladt. Sorra jöttek 2000 után pc-re az olyan címek, amelyek lenyűgöztek, és amik nekem kényelmesebbek voltak egér+bill. kombóval: Ghost Recon, Rainbow Six, Delta Force, COD, Undying, NoLF, Return to castle Wolfenstein, SW Jedi Outcast, Soldier of Fortune, MAX PAYNE, Project IGI, Red Faction, Half Life, Far Cry, Left4dead, Brothers in Arms, Mafia, GTA3, stb. stb. Ennyi rengeteg jó játék mellett nem éreztem szükségét egyik ps exnek sem. Ennek ellenére vettem egy ps2-t, mert annyira mindenki mondta, hogy milyen sok jó ex van rajta. Engem egyik sem nyűgözött le különösebben, így hamar porfogó lett. PS3-ra, és PS4-re már nem is neveztem be, mert egyetlen ex sem érdekel. Ami engem igazán érdekel az van pc-n is, sőt jó néhány kedvencem pc ex, vagy legalábbis annak indult, és számomra teljesebb az élmény pc-n (egér+bill, és xbox kontroller, 60 fps, mod támogatás, sweetFX, Reshade, stb.)

Nem tartom magam nagy gamernek (sőt, egyáltalán gamernek sem). Habár régen még sok játékkal játszottam, és a szabadidőm nagy részét erre a hobbira áldoztam, mégsem voltam az a mindenevő, sok olyan stílus, műfaj volt, ami teljesen hidegen hagyott. Azóta még kevesebb időm van játékra, és még kevesebb game érdekel. Az ízlésem is sokat változott. Sok olyan van, amiért még régebben odalettem volna, de ma már nem érdekel, nem köt le. Tovább szűkült azon stílusok, műfajok köre, ami érdekel, és magasabb lett az ingerküszöb is.

Kevesebb játék felel meg az ízlésemnek manapság, de azokkal sokáig jól elvagyok. Kedvenceimet többször újrajátszom, évek múlva is elvagyok velük. A PS exek azonban teljesen kívül esnek az ízlésemen. De a 2000-es évek elején az a pár játék ami nagyon lenyűgözött psx-en, az örök szép emlék marad.
#46
#44: Igen a régi időkről szóló fröcsögést azt kiolvastam belölle, de konkrétan te sem tudod, hogy mitől volt olyan nagy szám a Ps1, Ps2 korszak azon kívül, hogy az első komplexebb játékok nyujtotta élményt azokon élted át. És mivel azt az élményt már nem tudod felidézni, mert nyilván lehetetlen, akkor ebből azt hozod ki, hogy a mostani gépeknek nincs meg az a varázsa és mellé teszed az amúgy jelentéktelen érveidet, hogy nincs akkora választék mint régen, miközben a mai konzolokon nagyobb a választék mint valaha. Plusz azért te is vártál a Last of Us al a Ps4 ig, mint írtad, hogy a lehető legjobb minőségben játszhasd, közben nyomod a bölcs dumát a régi időkről, miközben olyan elvárásaid vannak, aminek játék legyen a talpán ami megtud felelni. Hát barátom ez már kiégés jele, ezt el kell fogadni. ;)
#45
#43: Én két dolgot sajnálok nagyon. Bár nem adtam elég időt (a visszajelzések alapján) a Horizon Zero Dawn-nak, nekem nem tetszett. Ellenben a Driveclub és The Order ha ma jelennének meg sem lenne semmi szégyenkeznivalójuk. Mindkettőre úgy tekintek, mint egy konzolgeneráció utolsó dobására. Tudod, amikor már nem hitted volna, hogy ezt még ki lehet facsarni a gépekből. Márpedig szerintem mindkét játék ilyen. Nagyon sajnálom a bukásukat, mert a Driveclub méltó ellenfele (nem ellensége :D ) lehetett volna a Forza Horizonnak, míg a TheOrder egy csodálatos felvezetése valami nagy franchisenak. Persze, cserébe kaptunk mást de ezeket sajnálom nagyon.
Mondjuk, most meg én kanyarodtam el a témától nagyon :)
#44
#28: Leírtam az egyes kommentben. De látom fullba tolod megint mert SZERINTED megszólták a Szonikát... Nem tudok mit mondani már ha nem vagy képes felfogni a leírtakat. További jó fröcsögést. :)
#43
#42: Ezzel abszolút egyetértek. Vagy pl. ott vannak a Capcom mostani játékai, amik egyszerűen nem tudom hogy lehetnének jobbak ha exkluzív címek lennének, talán kicsit látványban, de ennyi. Ellenben kicsit visszakanyarodva az elöbbi témához, manapság azért nem ugyanazt jelenti az exkluzívítás mint régen a Ps1 és a Ps2 idején. Tény, hogy akkor sem voltak olcsók az olyan játékok amik kifacsarják az adott gép teljesítményét, de manapság már olyan dollár milliókba kerülnek az ilyen játékok, hogy sokaknak nincs rá keret, vagy nem olyan hülyék, hogy egy tíz órás kampányba invesztáljanak ekkora összeget és várják a csodát. Viszont a Sony az van ilyen hülye, hogy eleve úgy épít fel egy játékot a kezdetektől, hogy a kifacsart teljesítmény a kampányba menjen mindenmást alárendelve ennek, manapság a legtöbb multiplatform cím műhelyében ez ellentétessen működik és ez meg is látszik rajtuk. Persze tény, hogy vannak még olyanok mint a Sony, de szerintem egyre kevesebben, sőt lineáris játékokban talán már egy sem.
#42
#41: Na mondjuk azért ezzel is vitába tudnék szállni, sőt szoktam is. Mert aki azt mondja, hogy csak a multiplatform címek kapnak kellő odafigyelést, annak megemlítek egy Witcher 3-at és rögtön kiderül, hogy nem is olyan rossz teória az enyém sem. Szerintem, lényegtelen hogy valami exkluzív vagy sem. Ha a csapat mentalitása olyan, akkor úgyis lehet belőle jó játék, hogy több platformra megjelenik. Szerintem :)
#41
#40: Nincs azzal semmi gond ha az ember jobbat akar. Én is eltudnék viselni több olyan játékot amik a Sony exek szellemiségében készülnek, olyan műfajokban is, mint pl. a világháborús témájú Battlefield, vagy egyéb olyan frenchiseok amik mára szimpla bevételi forrásként alibi jelleggel jelennek meg. Csakhogy a világ megváltozott, ma már nem csak a Sony gépe elött állnak sorban a kiadók a játékaikkal, ott a PC, Xbox, ez majd háromszor akkora potenciális vásárlót jelent nekik, még úgyis, hogy ezeknek a multiplatform címeknek nagyon nagy részét kevesebb befektetett energiába kerül elkészíteni, mint egy valódi exkluzív címet.
#40
#39: Az is lehet, hogy túltolom. Nem is tudom, miért panaszkodom, hisz a ps store mellett a live, uplay, steam, originen is csak gyülnek a játékok, szóval igazad van. Lehet nekem ugrott meg a fantáziám nagyon. :)
#39
#38: "Egyszerűen az exkluzív címek és itt nem csak a sony kiadóra gondolok, hanem a fejlesztőkre is akik már nem csak a ps-re fejlesztenek."

Újfent nem akarok kötekedni, de az utolsó mondatrészt nem értem. Mi a baj azokkal a fejlesztőkkel akik már nem csak a ps-re fejlesztenek ha egyszer jó játékot csinálnak, márha jó játékot csinálnak ugye? Semmi, ha azzal ugyanúgy játszhatok, mondjuk ps4-en is. Na mindegy, szerintem kicsit túldimenzionálod ezt az exkluzívitás dolgot.
#38
#37: Figyelj. Én nem bántottam a sony-t, nem fikáztam. Egyszerűen van egy igény, amit nem tud kielégíteni nálam. Természetesen, találok olyat is, ami miatt megéri megvenni a konzolt, akár egy játékért is (volt már ilyenre példa). Egyszerűen az exkluzív címek és itt nem csak a sony kiadóra gondolok, hanem a fejlesztőkre is akik már nem csak a ps-re fejlesztenek. Mint ahogy mondtam is. Régen, volt nagyon sok választási lehetőség, talán túl sok is. Ettől független örülök, hogy olyan játékokkal találkoztam mint a Detroit, Spidey és DaysGone. Szóval, nincs gond és bele sem halok, a felhozatalba. Van szerencsére még sok platform, amikben válogathatok :)
#37
#36: Pfh... Nem kell, hogy egyetérts velem csak elvárhatunk egymástól egy kis realítást ha már beszélgetünk. Ezt nem a blog kapcsán mondom, hanem eme beszélgetés kapcsán. Szerintem az baromi írreleváns elvárás bármely kiadótól, hogy minden műfajban legyen egy rakat címe a választék kedvéért mert csak. Ez nem elvárható sem most és régen sem volt az. És ha csak a saját gyártású címeik maradnak, még az is korrektebb mint amit az Epic csinál, hogy bevásárolják magukat más címekbe, bár nekem azzal sincsen semmi bajom, de így legalább azért nem ugrálhat senki, hogy kizárják őket olyan címekből amihez semmi közük nincs, csak a saját címeik, amik vagy megérnek neked egy gép árrát, ha már választani kell, vagy nem.
#36
#35: Rendben van. Úgy látom nem fejezzük be míg azt nem mondom hogy igazad van és eme nagyszerű játékok listájával tökéletesen egyet kell értsek.
#35
#32: Istenem, ugyanott folytatod ahol jóval elöbb. Megérte ennyit gépelnem de tényleg. Mellesleg sorolhatnám az autós játékokat ps4 en Project Cars, Driveclub, F1 széria, Need for Speed széria, GT sport... stb...stb. Ugyanez az FPS fronton is igaz és TPS ből is rengeteg van. Mi a baj ezekkel? Az hogy a zömének nem a Sony a kiadója? Elárulom, hogy régen sem ők voltak, csak ilyen olyan okokból egy ideig az ő gépünkön voltak elérhetőek ezek a játékok, de most úgyanúgy játszhatsz ezek folytatásaival vagy szellemi örököseivel Ps4 is, csak nincs rájuk írva, hogy exkluzív. Amúgy a Sonynak egyszemélyben mint kiadónak sincs semmi szégyenkezni valója ha a választékot nézzük. Szinte minden műfajban van egy két címük openworld tps, lineáris tps, hack and slash, autós álá sport játék, fps, horror, sci-fi, napjainkban játszódó, fantasy, képregényes, mindez egy generáció alatt, azt nem is említem, hogy ezek között mennyi év játéka van. Mi kell még? Nem sok ilyen kiadót tudok mondani aki ilyen széles skálán mozog ennyi címmel és stílussal és sikerrel a háta mögött, és ahogy elöbb is mondtam egy generáció alatt.
#34
#33: Need For Speed II SE, Need For Speed (Road & Track Presents), Ace Combat 3: Electrosphere, Tekken 1-2-3 Crash Bandicoot 1-2 nagyjából ami eszembe jut hirtelen, no meg amikkel csak játszottam, nem végigvittem.
#33
#32: Melyikeket?
#32
#30: Teljesen félreértesz. Nem a nosztalgia faktorról van szó, hanem a kínálatról magáról.
PL van két említésre méltó TPS az Uncharted 4 ami nekem speciel nem igen jött be és a The Last of US amit a végére megszerettem, de közel sem okozott akkora katarzist, mint pl a Days Gone.
Szóval, hiába van kb 20 nagyon jó exkluzív, ha autós játékok között nem találom meg a szémításaim mert a Gran Turismotól pl a röhögés jön rám, vagy volt kezdésnek egy Killzone de azóta semmi.
Ami az én problémám és úgy látom azért másnak is aki leveszi a szemellenzőt, hogy van bizonyos számú ex amivel vagy játszol vagy így jártál de válogatni nagyon nem igazán tudsz.

Egyébként, attól hogy neked a kezdeti 3D nem jött be, nem tudom miért olyan hihetetlen, hogy van aki épp annyira szereti mint te pl a 2D-s mászkálós valamiket. Az elmúlt két évben több ps1 címet pótoltam mint ps4-et és ha tetszik ha nem, jobban szórakoztam velük :)
#31
#30: Jaj de jól mondtad. :)
#30
#29: Régenmindenjobbvolt,de a legtöbb PS1-2 játék mai szemmel kamerakezelés és irányítás terén nagyon kiforratlan.
Amúgy meg fiatalon minden frissebb és izgalmasabb, öregen sokan felveszik a nosztalgia napszemüveget de ha újra kellene azokat a játékokat tolniuk ugyanabban a minőségben már kiborulna a bili.