Vasárnapi Blog 009 - Digitális vásárlás és streaming

Tényleg halott ötlet a streaming szolgáltatás, mint ahogy azt a digitális vásárlásról hittük?
  • Írta: godach

Kommentek

#20
#19: Azt nem patchelték ki mindenből? A Prince of Persia: The Two Thrones is starforce-szal jött és a Steam verzióban már nincs benne. Baszott instabil a játék, de legalább megy.
#19
#12: A flatout2, panzers p1 el sem indul a starforce nevű förmedvény miatt a 64 bites rendszerek megjelenése óta.
Pár év múlva a denuvo nevű foshömpöly miatt is így fognak örülni azok akik most istenítik.
#18
#11: A robin hooddal én is rábasztam.
Egy i7-em van és megy, de kb 10 SPF-el.
Az órajelet se tudja értelmezni a játek nem ,hogy a ht-t.
#17
#14: Kell egy dedikált hobbiszoba és a ház többi része nézhet ki normálisan. Egy házban egyébként is létezik egy funkció szerinti felosztás az egyes szobák között. Az egyik szoba egy kifejezett "man cave" vagy "nerd lair" ahol zavartatás nélkül élheted ki a hobbijaidat. Máris nem probléma, hogy a ház úgy néz ki, mint az AVGN-nél, vagy hogy a gyerek léghokizni kezd a lemezekkel.
#16
Kényelmi szempontból teljesen átmentem digitális vásárlásba pedig nagyon ellene voltam. Sokkal egyszerűbb, meg nem üvölt annyira a ps! :D
#14
#13: Egyébként érthetetlen módon lassan, de a zenei CD-k gyűlnek itt is. Én sokszor az Amazon-on veszek zenét. Komolyan mondom, nem egyszer, nem kétszer és nem háromszor fordult elő, hogy amit mp3 albumot megveszel ott, az úgy van lerippelve 72-szeres sebességgel, hogy hibás a hanganyag. Ilyen ütemes pattogások vannak alatta és biztos, hogy senki nem hallgatta meg eladás előtt. Most kb úgy szokott lenni, hogy mp3 album 5-10 €, de ha a CD-t rendeled meg, akkor meg 8-13 ÉS kapod hozzá am mp3-at azonnal. Így, tudod is hallgatni azonnal, de ha szar a minőség, akkor is kapod pár nap múlva a CD-t, ami jobb, mint bármilyen mp3 konverzió.

A "fiatalok" dolog meg nem teljesen igaz, max részben. Én 37 leszek, annyira nem tartom magam a fiatalok kategóriába esőnek és pont régen, amikor fiatal voltam, akkor sorakoztak a gyűjtemények a polcon. Most már azért kicsit durva lenne, úgy nézne ki a kégli, mint az Angry Video Game Nerd-nél. Te nem tudom, mennyire vagy fiatal, de az okés, hogy az 5 éves játékodat szívesen veszed le a polcról. Vagy a 8 évest és játszol vele. De a 15, 20 éves játékok?
#13
Én viszont, akkor maradok "maradi" ezek szerint, mert nekem is nagy gyűjteményem van és nem csak játékokból, hanem zenei cd-kből is. És ugyanúgy a zene fronton is hasonló a helyzet, hogy manapság már nem igen vásárol cd lemezeket, hanem ugyanúgy, mint a játékpiacon inkább csak megveszi és letölti, mintha nem is lenne a dolog. Nekem viszont elsődleges, hogy amiért pénzt adtam azt meg is tudjam fogni és ne csak "levegőt" kapjak érte. Jó ugyanaz, de mégis nekem olyan, mintha nem kaptam volna semmit a pénzemért vásároltam már én is így és nálam igazoltam magát az érzés, hogy nem tekintettem magaménak a játékot, mert csak letöltöttem és kész. Nálam a vásárlás varázsa is kihunyt ennél a formátumnál és beigazolódott, hogy nekem szükségem van a dobozokra6lemezekre. Nekem az nem gyűjtemény, hogy a könyvtáramban látok 100 játékot és jujj, de jó, nekem az a gyűjtemény, mikor felnézek a polcra és ott sorakoznak szépen rendezetten. Na az gyűjtemény. Szerintem amúgy ezekkel a dolgokkal a fiatalok már nem foglalkoznak, mert csak kacatnak találják a lemezeket és a tokokat, de én abban a korban nőttem fel, amikor még igen nagy érték volt, hogyha valamit gyűjtöttél és átjöttek haverok és látták a polcodon a dolgokat , akkor egy jujjha elismeréssel nyugtázták a dolgot, hogy ez igen! Mint írtam nekem hatalmas nagy cd lemez gyűjteményem is van. Gyereknek közelébe sem szabad menni, mert olyan értékek akadnak ott, hogy hozzá se lehet érni :D Ha egyszer arra menne az ember haza, hogy megszentségtelenítenék én nem is tudom mit csinálnék :D Most eszembe jut egy régi történet, mikor a 80-as években scratchelni tanultunk haver nagybátyjának féltve őrzött lemezein és befújtuk spray-jel és meghúzkodtuk őket, hogy úgy jobban lehet scratch-cselni hát, mikor kiderült olyant ránk vert a figura, hogy sokáig emlegettük azt a verést haverral.
#12
#10: A Star Wars KOTOR Steam verziójával ebbe futottam bele: https://youtu.be/nMcuRPvEPCo
Vannak egyéb pályákon is grafikai hibák, de ezek a szakaszok játszhatatlanná teszik, vakon kell lövöldözni. Van, amikor normálisan betöltődik, van amikor még ennyire sem. Ez az oka, hogy nem játszottam végig a játékot. A Starforge előtti utolsó ilyennél egyszerűen betelt a pohár.

Itt a Doom 3: Resurrection of Evil steam és dobozos verzióját hasonlítottam össze: https://youtu.be/ECUkfF4t22g
Kb. 9 percnél kezdődik a lemezes változat.

A Manhunt steam verziója már a tutorial pályán az asztalra crashel, akárhányszor le akarok rakni egy hullát. Ennél a játéknál márpedig ugye elég fontos játékelem a nyomaid elrejtése.

A CoD első része nem triggerelte az első küldetés befejezéséhez a scriptet.

A Need for Speed: High Stakes el sem indul XP-nél újabb Windowson. Ennek egyébként digitális verziója sincs.

Az International Rally Championship még XP-n sem megy.
#11
#10: Robin Hood és Gothic 2 tuti. A napokban futottam bele a gondba, Steames verziónál.
#10
#8: Melyik játék nem indul el modern modern OS-en vagy túl bugos? Én még nem találkoztam olyannal. Persze lehet, hogy GOG/Steam verzió javítva lett vagy pedig letöltöttem hozzá fan patch-et. De legtöbbször szokott menni natívan, pedig én minden szart kipróbáltam már, 90-es évekből is.
#9
Nekem is hasonló a véleményem, mint a tiéd, Godach. Nekem is megvannak még az eredeti dobozos cuccaim, de nemcsak hogy elcsomagolva és mélyre elásva, hanem amikor elköltöztem otthonról nem is hoztam őket magammal. Persze tervben volt, de nem az volt az első és legfontosabb, így meg hogy ott maradtak, rájöttem, hogy nem biztos, hogy egyáltalán kelleni fognak ide. (Egyébként zene CD-kel is pont ez van) Bármivel akartam játszani, mondjuk Mass Effect, hiába a díszdoboz, meg a lemezek, meg a még mindig nyomda szagú füzet, plusz novella hozzá, ott van Origin-en is. DA:O is ilyen.

De a Steam-el is az van, hogy hiába vettem én még sokáig dobozosan a játékokat PC-re, úgyis Steam-en kellett őket aktíválni, tehát ahol az account-ommal belépek, ott mindegyik játék ott van, csak a dobozaik nincsenek. Persze romantikus dolog betenni a lemezt és úgy nyomatni, bár már ehhez ugye a külső olvasót is elő kell venni meg a lemezt is előkotorni. Persze legyen bent a régi játékoknál a CD, amikor játszok, de figyeljek, hogy ne csomagoljam el a drive-ot úgy, hogy benne van. Egy évtized óta letűnt technológia mai varázslata a lemezekkel bohóckodni.

De ahogy telt az idő rájöttem, hogy az a Prey, vagy Doom, de akármi, amit megveszek nem dobozosban, ugyan az a Steam-es játék lesz, csak nem lesz mellé egy doboz. Amit fizikailag kell rendelni, vagy személyesen kell elmenni érte bolti nyitvatartási időben, postást kell várni... De maguk a játékok meg úgy vannak, hogy Pl MGS V: póló, day one edition dvd tok, fémtok, zseblámpa, poszter és van a dobozban egy DVD, a steam telepítőjével, ami úgyis frissít, ahogy rányomsz, meg egy cetli egy kóddal a játékhoz, amivel aktiválod.

Ezért nekem már alap, hogy digitálisan veszek játékot, bármikor, vasárnap, éjjel, azonnal és amíg az accountom jelszavát tudom, addig "fejben" mind a többszáz digitális játékom nálam van, bárhová is menjek és akarjam őket használni.

A streaming-re meg annyi, hogy: nope.
#8
#7: Igen, HA letöltés után megy. Tudnék mondani pár játékot, ami vagy játszhatatlanul bugos vagy el sem indul modern OS-en, és mint említettem, régi OS-en meg a launcher nem megy. :)

Sőt, olyannal is találkoztam, ahol a Steam verzió bugos volt, a dobozos ugyanolyan körülmények között pedig hibátlan. Slusszpoén, hogy tapasztalatom szerint régi Windows játékok megbízhatóbban működnek Linuxon, mint modern Windowson.

Egyébként nálam a lemezes játékok egy polcon sorakoznak a gépasztal mellett megjelenés szerint időrendi sorrendben, szó szerint egy karnyújtásnyira. Hamarabb megtalálom, mint hogy kitalálom, hogy akkor ezt most melyik launcheren keresztül kell letöltenem, a launcher frissül, aztán a listából előtúrom az adott játékot. :D

Már ha ugye olyan játékról van szó, ami digitálisan megvásárolható. Azért rengeteg olyan van, ami már nem, vagy soha nem is volt az. :)
#7
#4: Ha pár évvel ezelőtt beszélgetnénk erről, akkor tudnék érvelni melletted. Viszont pont tegnap jutott eszembe valami játék és tudtam, hogy megvan dobozosan is.
Elindítottam steamen a letöltést, közben kutakodtam a fiókban. Rég letöltötte, mire megtaláltam a lemezt, amit aztán ha berakok az olvasóba, vagy beolvassa vagy nem. Szóval, ellenérvek is vannak, nem gyengén :)
#6
#1: "Szerintem a jelenlegi internet egyáltalán nem áll készen a streamingre."
10 éve 1 megás netem volt kétszer annyiért, mint amit most fizetek. Jelenleg 2 gigás van, amit még a 8 éve bérelt seedszerverem sem tudott. Itthon.
Szóval a technika olyan mértékben fejlődik, hogy az hihetetlen.
#5
#3: Ez nem így működik. A tv csak egy megjelenítő, a játék egy távoli szerver (felhő) erőforrásait használja, hogy fusson. Így nem tudnál letölteni semmit, mert azokat az adatokat a szerver real time olvassa, vagyis hiába lenne lokálisan a tv-den az adat, a tv nem tudna vele mit kezdeni...
#4
Én még mindig a lemezes játékokat tartom a terjesztés legjobb formájának. Megvannak a maga hátrányai a kényelmet illetően, de az nem változik, hogy ami megvan az megvan. Nem vagy egy online rendszerhez kötve, ami még ha eltekintünk attól az elég valószínűtlen helyzettől, hogy jogutód nélkül megszűnne is eléggé meg tudja kavarni a dolgokat. Persze ha tönkremegy az adathordozó, akkor szívsz. Pláne, hogy az eredeti kiadó vagy jogtulajdonos 5-10-20 év után már pótolni sem tudja neked és egyik-másik játék ebay-ről is kifejezetten drága lehet.

A második helyezett így digitális vásárlás. Ez sajnos bezár egy olyan rendszerbe, aminél a hibaelhárítás kimondottan problémás tud lenni. A jelenlegi launcherek például egyszerűen nem mennek Windows 7-nél régebbi rendszeren, míg jó néhány játék, amik elérhetők ezeken keresztül nem, vagy csak nagyon instabilan futnak XP-nél modernebb rendszereken. Ilyen helyzetben csak elő kapom a szekrény aljából a Pentium 4-esem XP-vel vagy a Pentium 3-som W98-cal, betárazom a lemezt és kaján vigyorral a képemen játszok bármit, amihez kedvem szottyan. Emellett minden kiadó okádja a maga launcherét, ha mindennel játszani akarsz, ma már túlzás nélkül egy tucatnak rajta kell lennie a gépeden. Végül pedig a frissítések. Lejáró licencek miatt az érintett tartalmakat előfordul, hogy ilyen módon eltávolítják a játékokból, ezzel megcsonkítva az eredeti élményt. De legalább a rendszer kényelmes, birtoklod a végfelhasználói licencet az adott szoftverre és legalább korlátozott mértékben átjárható az erre nyitottabb résztvevők között. Ennek a modellnek a legjobb implementációja a GoG a DRM mentes játékaival, amit letölthetek és átvihetek kompatibilis vagy a játék korát illetően autentikus rendszerre.

Végül mindennek az alja a stream és egyéb előfizetéses modellek. Remélem ez sosem terjed el, és egyben sajnálom, hogy márpedig ha tetszik, ha nem el fog és előbb-utóbb felváltja a korábbi játékterjesztési modelleket. Ez a rendszer elvesz a játékostól minden kontrollt. Joga nem adott játékokhoz van, hanem egy játékkönyvtár használatához, aminek tartalmát a szolgáltató úgy változtatja meg, ahogy akarja. Lejár egy licenc a kedvenc játékodra? Jövő hónaptól nem része a könyvtárnak és talán soha többé nem játszhatod.
#3
YanezModerátor
#1: A streaming jövőjét nézve, jó megoldás lenne, ha a videojátékok miatt a jövő tv-i óriási tárhellyel rendelkeznének. Így a streamelt game közben a vinyóra is letöltődne, vagy legalábbis a szolgáltatás felkínálná ezt az opciót, hogy nehogy minden kell-nem kell játékot töltsön le. S így ami komolyabban érdekel, egy instabil netnél vagy netszakadásnál is működne. Az előfizetés lejártával pedig nem lehetne indítani, pont mint a psplus játékokat. Ez már persze nem csak streaming lenne, és a tv sem lenne már csak tv, mert nyilván kéne bele valamilyen hardver is, hogy legalább 720p-n fusson az a game míg épp nincs net, de jobb ötletem úgysincs. :D

Viszont ezt a streamet egyelőre ilyen casual szinten tudom csak elképzelni, aminek rengeteg vevője lehet. A komolyabb gémerek pedig úgyis vesznek majd pc-t vagy konzolt a játékok alá. Aztán mi lesz 100 év múlva, az is más tészta. Addigra sem streaming, sem asztali gép sem lesz. Helyette az új realitást feszegető virtuális valóság, meg teljes virtuális hozzáférés (teló, net, fájlok) mindenhez egy hétköznapi szemüvegben meg hologramot vetítő karórában.