Társasjátékozni jó!

A gamer hobbi, amiről nem beszélünk és nem tartjuk számon a gamer platformok listáján - óriási hiba.

Kommentek

#15
#14: Szétneztünk, 5 darabos Micimackó kirakós-mesekönyv volt akción. Győri nagy Tesco.
#14
#12: Nézz szét a Tesco-ban, most elég jó kedvezmények vannak mindenféle társasokra.
#13
#12: Szia!

Többet is ami azt illeti. Ami idehaza rendkívül népszerű és elérhető áron is van a maga ~11k Ft-os árával az a Mars Terraformálása. Bár a játékosok közötti interakció relatíve minimális (inkább egymással párhuzamosan építkeztek, és egy idő után a fogyatkozó hely miatt kerül sor interakcióra, pl. más erdőiből te is pontot szerzel), kereskedés sincs, alapvetően úgy írnám le mint ha Civ-eznél, ahol a saját nyersanyagaid magageled a többi városállamtól relatíve függetlenül, és a végén pontozásos formában értékeljük ki "mennyit ér". Mindenki közös célja két mércét (oxigénszint és átlaghőmérséklet) maximumra tolni, a játékosokon múlik mennyire gyorsítják ezek fejlesztését, és hozzák közelebb a játék végét és a pontozás időpontját vele. Kicsit elszálltak vele a tervezők, rengeteg kiegészítő kapható hozzá.

Ott van még a Brass: Birmingham, ami egy iparosodó London témakört jár körbe. Itt a játékosok célja a város különféle gyáraira, import/export termékekre rátenni a kezüket, és így létrehozni a legjövedelmezőbb céget. A játék egyik óriási pozitívuma hogy a balance garantálja, hogy egyik játékos sem boldogulhat majd a másikkal való kereskedelem nélkül (szóval nincs olyan hogy valaki elhappolja az összes fát, és a másik cseszheti, mert a balance kompenzál és akkor mondjuk lehet hogy vasa nem lesz, amivel dugig lesz a másik, és így egymásra vannak utalva, de versenytársak is). Ez már pár fokkal drágább, valahol 18-22k körül keresendő.

Ami alapműnek mondható, de nem mindenkinek ajánlható, az a 7 Csoda: alapvetően a műfaj ugyanaz, 3 nagy korszakon át haladtok, azokkal fejlődik a technológia és kultúra. A játék draft alapú, azaz van egy kéznyi kártya, abból te kiválasztod ami neked kell, kipótoljátok a lapok számát a húzópakliból, és minden a másik játékoshoz kerül, aki szintén választ, majd visszaadja neked. A húzott lapokból pedig gazdaságot építesz, ami a civilizációs csúcsnak minősülő csodák megépítését fogja támogatni. Ezzel a legnagyobb baj az hogy legalább 3 játékossal működik igazán, lényege ugyanis a titok, hogy nem tudod mi van a másik kezében és hogy változik a "kéz" és a benne lévő lapok, ahogy azok mennek körbe, hiszen ha ketten játszotok mindig tudod hogy kb. azt kapod vissza, amit 1 körrel előtte kiadtál a kezedből. 3 játékossal viszont nem csak azzal kell számolnod hogy mit hagy meg neked az előző játékos, és mit adsz neki vissza, hanem mindenkinek két szomszédja van, és mindjárt sokkal bonyolultabb a helyzet, figyelni hogy a másik kettőnek mi kellhet, neked mi kell, miközben mind egymásra is vagytok utalva kicsit, de a verseny kiélezett. Ennek a játéknak a kis testvére a max. 2 fővel játszható 7 Csoda: Párbaj, ahol kéz helyett a felhúzható lapok az asztalra terített piramis formájában jelennek meg (részben szabad választási lehetőségekkel ahogy bontjátok le és építitek be a lapokat a saját birodalmatokba). Nekem ez utóbbi van meg és óriási kedvenc, cikk is lesz róla (remélem :P). A 7 Csoda valahol 9-11k körül elérhető, míg a 7 Csoda: Párbaj 7-8k Ft. A nagyot tényleg csak akkor ajánlom ha legalább 3-an játszotok rendszeresen, egyébként nem "több" mint a kistestvére, csak más. A napokban került az új kiadás forgalomba Magyarországon, arra figyelj hogy régi vagy új kiadást veszel, mert a kiegészítők ha érdekelnek, csak a saját verziójukkal kompatibilisek (az új 2021-es kiadás, a fekete kicsit minimál design-osabb dobozú).

Ha költségvetésben nem gond magasabbra lépni - bár ez NEM jelenti a jobb játék minőséget vagy jobb játékélmény - akkor a Syche ami még nagyon népszerű Civilization klón, egy alternatív történelembe van helyezve, ahol az 1. világháborúban steampunk mechek vannak (ha steam-en találkoztál az Iron Harvest-el, akkor ugyanaz a világ kb.).
#12
Esetleg tudtok olyan társasjátèkot/társasjátèkokat ajánlani, melyekben kereskedni, èpítkezni, terjeszkedni lehet?
Kb mint a stratègia vagy városèpítős játèkok.
Csak mert pc- n most nagyon èlem az Anno 1404 History edition-t, Civilization 6-ot, aztán társasjátèkban is kipróbálnám.
Lehetőleg magyar nyelvűben gondolkodom, mert az angolom gyenge, a családomè is.
Válaszokat köszönöm.
#11
A téma a társasjátekok. Aki nem tud megmaradni a témánál, megkérném hordja el magát.
#10
#8: Az hogy arrogánsan tovább véded a szavak etimológiájának általad alkalmazott naiv megközelítésmódját, az még nem jelenti azt, hogy igazad van. Sőt a politikai indíttatás kihangsúlyozásával nyilvánvalóvá tetted, hogy miért tűnik idegennek és furcsának eleve ez a rész az írásodban. Egyszerűen azért, mert ennek a pár bekezdésnek semmi köze sincs a társasjátékokhoz. Nyilván sok energiát fektettél a posztodba és meg is vannak a maga érdemei. Mindezek elismerése mellett, újra átolvasva a kérdéses részt mégis azt tanácsolnám, hogy a jövőben tartózkodj ettől a megközelítétől. Mert nem hogy nem viszi közelebb az olvasót az általad kifejteni vágyott témához, hanem inkább elidegenítheti az a sületlenség, amit itt leírsz. Amúgy meg azt hiszem, hogy a politikának semmi köze sincs ehhez a weboldalhoz - ebben talán nincs vita köztünk -, szóval ezt az okfejtést már csak emiatt sem kellene tovább erőltetni.
Továbbá ez meg egy ilyen műfaj. Leírsz valamit, közzéteszed és lehet kommentálni. Nem csak magát a cikket, hanem akár az én kommentemet is, ahogyan azt Te is megtetted. Nem akartalak megsérteni, ezért kérlek, ne sértődj meg és ne küldj el engem sértettségedben sehova. Előre is köszi! :)
#9
A feleség nem a férfi 50%-a, hanem az ő felén álló, az ő oldalán álló. Ügyfél, vőfély stb. is ebből a fél-, feléből jön.
Amit hiányolok a cikkből/posztból, hogy vannak társasjátékok, amik egyedül is játszhatók, vagy csak egyedül játszhatók. Jó a társasjátékokban, hogy interakcióban vagyunk egy másik személlyel, személyekkel, de akik szívesen elmolyolnak magukban, azok is megtalálhatják a számításukat ezekben a játékokban.
#8
#7: Az a gondolat nem saját - nem véletlenül említettem egy bizonyos Viktort a kapcsolódó fejezet alcímében. Az hogy neked politikai okokból minden marhaság ami elhagyja a száját, nem jenti hogy más ne találhatna benne értéket. Nem fogok politikai vitát nyitni, szerintem ez egy érdekes, értékes gondolat, ami remekül párhuzamba állítható a boardgame és társasjáték elvileg "egyenlő" jelentésével, ami még is egészen másra fókuszál ahelyett hogy "asztali játék" lenne. Hogy neked nem tetszik, az nem jelenti hogy baromság, vagy hogy színvonaltalan. Nem értem honnan veszed a jogot erre a beképzelt, fennhordom az orrom bírói szerepre, de nem is érdekel. Hogy preferenciáidhoz talán közelebb álló idézetettel zárjam a gondolatsort, ha nem tetszik a stílusom es az írásmódom, "el lehet innen menni".
#7
A téma szuper, bár eléggé modoros a hangvétel. A nyelvészeti összehasonlítás területét viszont hanyagolhatnád a továbbiakban (angol és magyar szavak jelentéstartalmain való rágódás), mert a hozzánemértésed ordító, és butaságokat irkálsz ebben a témában. Ezzel a tájékozatlanságon, a tudatlanságon és a félrevezetésen kívül az a baj, hogy kizökkenti az olvasót és gyengíti az írás érdemi részének a hitelességét is.
Valóban bocs a nyersebb megfogalmazásért, de a téma fontos és jó lenne, ha minél többen olvasnák e posztot és minél többen megtapasztalhatnák az újgenerációs társasjátékok nyújtotta élményeket... az említett okfejtés viszont teljesen félrevezetheti az olvasókat és totál rossz következtetések százait fogják velőle levonni.
Szal megérné átfogalmazni ( inkább törölni) azt a részt, sokat emelne a színvonalon.
#6
#1: Óriási kedvencem volt a sakk gyerekfejjel. Valóban az egyik legjobb ár:érték arányú játék a mai napig, elterjedtsége és egyszerűsége (na meg 1000 féle kivitele) miatt piszkosul olcsón lehet szerezni egy készletet, újrajátszhatósága gyakorlatilag végtelen és örökké releváns. Ha van partnered akivel kihívás játszani, vagy nem szontyolódik el és lesz "depis" egy vereség után, és mindketten szeretitek, akkor esetleg érdemes lehet beruházni egy méretesebb díszkiadásra, lekezelt egyedi fabábukkal (van millió tematikus kiadás). Amazonon egész jó áron lehet szakítani gyönyörűeket, hatalmas választékkal. Idehaza szegényesebb a felhozatal, de mivel a játék nyelvfüggetlen, igazából mindegy is honnan van :).
#5
#2: Látod ez is mennyire érdekes témakör - a pénz. Én például kifejezetten kerülném a pénzszerzésre rágyúró játékokat, ahol a pénzszerzésen, befektetésen kell gondolkodni, pont azért mert elég nekem ezzel foglalkozni a való életben, és egyáltalán nem élem meg kikapcsolódásként.
#4
#2: Ha kihasználatlan marad, akkor lehet hogy kb. 200.000Ft porosodik most ott.
#3
https://i.gzn.jp/img/2019/08/17/fate-dominate-grail-war/P5044567.jpg

ez a kedvenc animembol tarsasjatek, sajnos nem lenne kivel jatszanom egyelore,de bizok benne hogy 5 ev mulva ha a parom gyereke tud kicsit angolul,akkor harmasban jatszhatjuk (es nem csak aramszunetkor)
#2
Gyerek születése előtt felhalmoztam egy laza 27 db-os készletet, aztán elvándorolt anyósomékhez a párom régi szobájába.
Azért a héten vettem a Lidl-ben vettem egy utazó Monopoly-t és Cluedo-t, ha már 2600ft-érz adták.

Számomra az abszolút kedvenc a Kraftwagen V6 edition, kellően összetett, csavaros és az győz aki több PÉNZT szerez.
#1
Jó is a társasjátèk.
Èn csak a sakkozásba szagoltam bele, de amilyen faèk egyszerű a kinèzete, olyan nehèz.
Már gondoltam rá hogy vissza kellene jobban tèrnem a virtuális játèkokból, a társasjátèkokhoz.