TOP 10 - Kedvenc RPG

Fontos : Ez a lista semmi mást nem reprezentál, mint hogy rám mely címek voltak nagy hatással, én mit gondolok róluk, és számomra hol foglalnak helyet a listán. Kellemes olvasást!

Kommentek

#21
#19: Köszönöm, remek lista :)
A vampire masqurade folytatása a bloodlines neked hogy tetszett ?
Mert én a redemption hatalmas rajongója vagyok, de a folytatás nálam nem ütött akkorát, mint szerettem volna.
#20
#17: Hát ha mondjuk úgy 10 éve jutottam volna hozzá a Fire Emblem: Three Houses-hez, tuti hogy mindhárom házzal végignyomom, de így csak 1-re futotta, és az is elég sokáig húzódott idő hiányában….. A Disgaea 6-ot is vártam , de egyelőre nem látom értelmét a beszerzésének. Ez van sajnos.
#19
#12: Na tessék, akkor íme: (rövid kis bevezetővel)
Szeretném annyival kezdeni, hogy az RPG, mint műfaj nagy kedvencem és rengeteg potenciált látok benne, viszont a Fantasy mint stílus, nem igazán jön be. Varázslatok, sárkányok és egyebek jól néznek ki, de a mágia sajnos nem az én műfajom, épp ezért nehezen kezdek bele egy RPG-be és elég nagy "elvárásaim" is vannak vele szemben. A fentebb említett okok miatt, kezdtem el nemrég ismerkedni a Warhammer 40K univerzummal is például, mert ahogy említettem, a karakter testreszabása, a fajok, kasztok stb mind érdekelnek, de én Sci-Fi rajongó vagyok, ezért amodern vagy jövőbéli köntös az, amit fel szeretek venni ebből. Épp ezért tervezem megvenni a Cyberpunkot is, sőt ha külön fogják árulni a multi részét, ahogyan azt pletykálták, bármennyire nem vagyok híve csak a single player játékoknak, biztos vétel lesz az is. Tehát a lista a következő...

10
Gorky 17
Életem első körökre osztott stratégia játéka, amely RPG is volt. Természetesen a magyar felirat és a szinkron volt a tényező, ami miatt belekezdtem (no meg hogy valami újságmelléklet mellé kaptam) de az az élmény valami isteni volt, amit a játék nyújtott. Videójáték, mégis sakkoztál. Komolyan elmondhatatlan élmény, mire megértettem hogyan is kell játszani egy ilyen játékot.

09
Star Wars Kotor
Nagyon imádom, amikor nem futok bele spoilerekbe, épp ezért nem írnám le azt, hogy itt is mi tetszett a végén. Jóval a megjelenés után csöppentem csak bele a játékba, de hála az égnek semmit nem tudtam róla, csak hogy egy "ilyen kattintgatós stárvósz játék". Mindent magam fedeztem fel benne és a katarzis valami hihetetlen volt.

08
Vampire The Masquerade Redemption
Ez is egy olyan játék, amit megjelenés után több mint tíz évvel sikerült végigjátszanom. Annó az egyik idősebb, egyetemistánál láttuk, aki a CD-ket írta nekünk és már akkor megtetszett.
SPOILER KÖVETKEZIK
Ő még az elején járt, így nem tudtam róla hogy a játéknak van modern kori része is. Hatalmas meglepetés volt nekem, amikor pótoltam, főleg ahogy fentebb is írtam, mennyire szükségem van nekem erre.

07
X-com - Enemy Unknow
Én már nem is tudom, hogy tettem szert erre a játékra vagy hogy egyáltalán miért is kezdtem bele. Az elsőként említett Gorky 17 volt az egyetlen körökre osztott stratégiai játék amit szerettem és annyira nem érdekelt a stílus, hogy mindeddig a játékig szinte nem is találkoztam vele. Azonban ez az egy is elég volt, hogy felelevenítse az emlékeket, mikről is maradhatok le ha konzervatív vagy elutasító vagyok. A végigjátszás után, még arra is ráfanyalodtam, hogy multizzak amiben elég sikeres voltam, szóval ismét kellemes emlék.

06
Mass Effect
A Mass Effect számomra egyenlő volt az üldözéssel. Pár Screenshotot láttam csak róla, és a morrowind no meg gothic után, inkább az NFS és COD, MOH szériákkal tengettem az időm (no meg a hasonló játékokkal) így a hátam közepére nem kívántam egy szerepjátékot. Tisztán emlékszem, hogy a Crysist nyomtam és a Pro Street-et, amikor egy hónapon keresztül folyamatosan zaklatott az egyik haverom, hogy próbáljam ki. Végül beadtam a derekam, de csak ki akartam próbálni hogy mit mondjak, miért nem tetszik. Végül, három végigjátszás és egy életre szóló élmény lett a vége és csak azért foglalja el ezt a helyet, mert még a többivel nem sikerült játsszanom. De pótolni fogom.

05
Arx Fatalis
Ahogy írtam már, nem igazán kedvelem a mágiát. Itt viszont hatalmas ötletnek tartottam, hogy a levegőbe vésve én magam mondom el a varázsigéket. Nem beszélve arról, hogy szívesen tanultam meg recepteket, főzőcskéztem és még alkímiával is foglalkoztam benne, ami szintén nem nagyon szokott érdekelni egy ilyen játékban. Itt lett kedvencem az Arkane és talán a sors fintora, de a Dark Messiah játékukon kívül, egyetlen munkájukkal nem játszottam még.

04
Final Fantasy 8
Szeretem az összes FF játékot és azóta már rengeteget beszereztem, de a legelső az FFVIII volt, ami rengeteg mindenben nyújtott újdonságot. Ez volt az első JRPG-m (azóta sem érdekelnek a többiek) és ez volt az első négy cd-s játékom. Rengeteget szenvedtem vele és irgalmatlan sok órám van benne. Nem tudtam angolul, így a training pályán mentem végig annyiszor mire kimentem a szabadba, hogy rengeteg szinttel magam előtt jártam így elég könnyű volt. Sajnos a harmadik lemez karcos volt, így soha nem játszottam végig.

03
Gothic 2
Sokszor elmeséltem már a történetet, hogy rám lett kényszerítve a játék és csak azért kezdtem neki, hogy ne bántsam meg a haverom, aki meglepett egy példánnyal. Elsőre, amikor kilépett a kapun már nyomtam is az ALT+F4-et és mentem vissza Morrowindezni, de aztán pár hónap mulva csak rá fanyalodtam és a kedvenc RPG szerepjátékom lett. Az első helyet csak azért nem ő foglalja el, mert:

02
Fallout 3
A Fallout 3 mindent megadott nekem, amit egy szerepjátéktól elvárnék. Fejleszthető karakter, posztnukleáris környezet, sci-fi és modern dolgok no meg Amerika. Már a tutorial részénél és a karaktergenerálásnál beleszerettem a játékba, de aztán a főszállal, térképpel és minden egyéb mással, köztük a DLCivel is álmaim belső nézetes szerepjátékává vállt. Csak azért nem ő az első mert

Morrowind
A Morrowind volt az első teljesen komoly szerepjáték amivel egy egész nyáron elvoltam. Napokig ki sem mozdultam a szobából, csak felfedeztem a térképet, kalandoztam és barlangokat, kriptákat fedeztem fel. Elhagyott házat rendeztem be, páncélszetteket gyűjtögettem és meglepő módon a lehetőségekhez mérten egy csodás kis otthonom lett, erős karakterrel, rengeteg felfedezett helyszínnel és irgalmatlanul sok órával a hátam mögött. A morrowind vette el a stílusban a szüzességem és egy életre szóló emlék marad, amig csak világ a világ. Vannak jobb játékok, vannak komplexebb, jobban megírt történetek, szebben kivitelezett grafikájú játékok, de nekem a TES Morrowind az első csók, nincs mese.
#18
#17: Én is ezért nem kezdek már egy ideje újabb nagyobb volumenű címeket, mert az az idő amit rájuk tudnék fordítani kevés lenne, hogy teljes egészében átadják az élményt.
#17
#16: Nálamis ez a probléma, gyülnek a jobbnál jobb kijátszandó rpg-k a különféle platformokon, idő meg energia 0 elmélyedni bennük.
#16
#14: Köszönöm.
Én szerintem az idő is fontos szerepet játszott ebben.
A skyrim idején Szakma végén jártam, igy még rengeteg időm volt játszani, míg a witcher idejében már javában dolgoztam, illetve ott már asszonypajtással töltöttem az időt, mint a jatekokkal.

Nagyon tetszett a witcher, a karakterei és története, de összességében a játék nem tudott magával ragadni.
Lehet, ha ugyanannyi időm lett volna rá, máshogy alakul.
A mass effect pedig számomra egy tökéletes alkotás. A karakter, a történet, és a tartalom is tökéletes összhangban van. Számomra legalábbis biztosan :)
#15
#13: Örülök, hogy tetszett, jön majd a többi is :D
#14
No végre volt időm leülni olvasgatni, így el tudtam olvasni eme blogot is. Jó lett, szeretem a témát is. Bár nem mindennel értek egyet, ami egyes játékoknál elhangzott, de ez nem is baj, hiszen tényleg nagyon ki van emelve, hogy teljesen személyes preferencia.

Egyébként szerintem alapvető dolog és a legtöbb esetben kimondható, hogy a Skyrim és Witcher 3 két annyira különböző felfogású RPG, hogy igazán csak az egyik jöhet be egy embernek. Nyilván nincs kizárva, hogy valakinek mind a kettő nagyon bejöjjön, de a két cím teljesen máshogy közelíti meg a gaming és az RPG fogalmait.

Ami furcsa ezzel szemben, hogy a blogírónak a Mass Effect nagy kedvenc és emellett mégiscsak a Skyrim tetszett jobban, mint a Witcher 3, hiszen a ME és W karakter és történet központú cuccok, amiknek van is értelme, míg ugye a Skyrim ennek pont az ellenkezője.
#13
#11: A körökre osztott az körökre osztott. A KOTOR és a VATS az NV-ben "real time with pause". Attól, hogy meg lehet állítani és utasításokkat kiadni a karaktereknek még alapvetően máshogy működik, mint egy körökre osztott rendszer, ahol egy körben csak egy karakter cselekedhet attól függően, mennyi akció pontja van.

#2:
Elolvastam, jó blog lett belőle. Mondanám, hogy szívesen olvasnék még hasonlót, de pont azt teszem, amikor a többi listázós blogod olvasom :D
#12
#11: Jaja, én kimondottan az rpg-en belül a körökre osztott harcra gondoltam
Arcanum
Baldurs gate
Pillars of eternity
Rpg maker címek
A jrpg-k , chrono trigger, final fantasy.

Godach, kíváncsi lennék a te listádra :)

#10
Szvsz én kimondottan szeretek vitázni játèkokról, persze normál hangnemben és jó ervekkel. Mindig erdekesnek tartottam megismerni mások véleményét, vagy legalabbis új megvilágításba látni a tèmát
#11
#10: Vagy az NW vagy a kotor, ami így hirtelen eszembe jut, pedig nem vagyok nagyon otthon a témában.
Meg merem kockáztatni, hogy nem pontosan a körökre osztott stratégiára gondolt, hanem hogy le lehet pausálni közben. De ha tévedek, előre is bocsi.
#10
#9: Nem akarok vitázni, de ez az opció inkább ritka mint a fehér holló, nemhogy a "legtöbbnél" lenne. Igy hirtelen csak a Pillars of Eternity II jut eszembe, de biztos van azért más is, de pl. a Divinity-ben is csak TB van.
#9
#8: A legtöbb játék esetében szokott lenni opció, hogy körökre osztva, vagy "szabadon" menjen a harc.
Én a körökre osztott metódussal leggyakrabban a JRPG esetében találkoztam, különösen az rpg maker érából, de ott ugye nem is volt más opció.
#8
#7: A Baldur’s Gate sorozatot ( a “mellékágakkal” - Icewind Dale I,II ) nem említettem, mert a 2. rész ott van a te listában is.
#7
Jó lista. Én inkább a körökre osztott zsáner híve vagyok, régi kedvenceim a Final Fantasy Tactics, a Tactics Ogre, és a Jeanne d’Arc. Friss anyagokból meg mondjuk a Fire Emblem: Three Houses.
#6
#5: Szép munka, akkor jó pihenèst :D
Ha elolvastad majd, kíváncsi leszek ebben a formában mi a vèlemènyed róla.
#5
#2: Igen, azt elmulasztottam. Mostanában egyéb elfoglaltságok miatt kevésbé járok fel ide, amint régebben és gyakrabban elkerülik a figyelmem blogok. Ma is csak azért figyelek oda jobban, mert túlóra miatt (tegnap reggel 7-től ma hajnal fél 4-ig meló) megkaptam a mai napot szabadnapnak és nincs kedven semmi produktívat csinálni :P
#4
#3: Köszönöm :)
Ha érzel indíttatást, én a lista bármelyikét szívesen ajánlom, különösen a top 3-at.
#3
Nagyon jó lista lett. Bár én rpg játékot nem sokat ismerek, de a Witcher, a Skyrim és a Mass Effect nagyon tetszettek.
#2
#1: Ezért is hangsúlyoztam ki, hogy abszolút személyes lista :D
Objektíven nem egy jó játék a skyrim, repetitív, borzasztó bugos és helyenként finoman szólva is fantáziátlan, de engem az északi sárkányos vonulattal nagyon betalált, és a modokkal kellemes kikapcsolódást tud nyújtani.

egyébiránt nemtudom láttad-e, de a múltkori visszjelzésed nyomán újra írtam a kategóriák szerinti blogomat:
https://www.gamekapocs.hu/tag/claymen/blog/11687/a_kategoria_mesterei