Fable 3: szerepjáték tízéveseknek

Egy rövid kis merengés a Fable 3-ről, és arról, hogyan lehet egy alapvetően ennyire rossz, primitív és átgondolatlan játék mégis ennyire hangulatos és letehetetlen.
  • Írta: InGen

Kommentek

#8
fojeszModerátor
#7: Léteznek felnőttmesék is. Bárgyúnak tűnik, gyerekesnek tűnik, de mégis komoly mondanivaló van mögötte. Van erre pár jó példa, szerintem te is találkoztál már velük. (Arról nem is beszélve, hogy már a magyar népmesékben is olyan dolgok történnek, hogy letennéd a hajadat.)
#7
#6: "Plusz tegyük hozzá, hogy a Fable 3 egy mesekönyv. Mindig is az volt, a mesékre pedig jellemző ez a végletekben történő gondolkodás, ahogy minden olyan sallang is, hogy a legkisebb királyfi dugja meg a legjobb nőt."
#6
fojeszModerátor
#5: Én azt egy szóval nem mondtam, hogy ez egy gyerekmese lenne. Sőt!
#5
#3: Ebben igazad van, ez egy csodálatos mese, de kérdem én, ha ez egy mese és célja a gyerekek felkészítése a valós életre. Akkor helyes-e úgy felosztani a játékot, hogy ha igazságos vagy és mindenkinek a javát akarod, akkor szeretni fognak egészen addig a pillanatig amíg nem lesz pénzed megvédeni az országodat, amitől mindenki meghal aki szeretett. Vagy pedig kizsákmányolod őket, lesz pénzed megvédeni őket és mindenki életben marad úgy, hogy életük végéig gyűlölnek téged! Szerinted ez így helyes? Ez így jó? Ezt kell tanítani?
#4
InGenModerátor
#3: Azt nem vitatom, hogy a mesékhez hozzátartozik ez a fajta gondolkodásmód, de az sem fair, hogy a játék bugyutaságait azzal igazoljuk, hogy "dehát ez csak egy mese" :)

Egyébként meg ez rendben is lenne, csak fel kell tenni a kérdést, hogy mindez működik-e a játékban? És a válasz szerintem: nem igazán.

De ha megnézed a netes review-kat, a Mafia 2 után szerintem ez az egyik leginkább megosztó játék, látni a 2 ponttól a 10 pontig mindent, azt hiszem tényleg beállítottság kérdése.

Egyébként érdekes, hogy Molyneux folyton sír, hogy igazából még egy kiemelkedő játékot sem készített, mert az emberek top 5 listájában nincs benne egyik játéka sem. Könyörgöm, ha ilyen "mindenkinek egy csipettel" casual anyagokat készít, persze, hogy az emberek nem fogják berakni a Gears of War, a Halo, vagy a Starcraft mellé. :))
#3
fojeszModerátor
Xbox híján ugyan én még nem próbáltam a Fable 3-at, viszont nem hinném, hogy így beskatulyázható lenne a játék, hogy gyerekeknek készült. (Ha még el is tekintek attól, hogy 16 éven felülieknek ajánlják a játékot. És itt is eltekintek attól, hogy a gyerekek manapság sokkal durvább cuccokkal játszanak.)

Be kell látni, a leegyszerűsítés egyértelműen a casual közönségnek (amibe kétségtelenül beletartoznak a kisgyerekek is) szól, és valószínűleg még durvább lenne a helyzet, ha a Kinect bekerült volna a repertoárba. Molyneux mindezt azzal magyarázta, hogy így jobban bele tudod élni magad a kalandba (mármint életerőcsík és hasonlók nélkül), de szerintem nem ez játszotta a főszerepet.

Plusz tegyük hozzá, hogy a Fable 3 egy mesekönyv. Mindig is az volt, a mesékre pedig jellemző ez a végletekben történő gondolkodás, ahogy minden olyan sallang is, hogy a legkisebb királyfi dugja meg a legjobb nőt. A lényeg, hogy szerintem a Fable hangulatához hozzátartozik az ilyenfajta a történetírás, kvázi mesélés, és más kérdés, hogy felnőtt fejjel ki hogyan áll hozzá ehhez.
#2
drakecsajModerátor
Én meg az élet és manacsík hiányán gondolkoztam el. Arra jutottam, hogy lehet hogy azért dobták azokat a kukába, mert a Kinectre szánták a játékot, és ezzel le akarták egyszerűsíteni a dolgokat.
Persze ez csak elmélet, én csak találgatok...
#1
hát sajnos ez se egy hc anyag!

am. várom a "másik magazint"