Mass Effect = Battlestar Galactica

Aki ismeri a két sorozatot azt veszi észre, hogy bizony alapjában véve nem is különböznek annyira egymástól. Miért is? Olvassátok el és kiderül.
  • Írta: Scoo

Kommentek

#18
#17: Az, hogy az említett kódtöredékek egy emberben csúcsosodnak ki, még nem jelenti, hogy maga is egy program lenne. Igen valóban több egyszerű embernél, hisz KIVÁLASZTOTT, de attól még nem egy program.

Smith pedig nem vírusírtó. Ha az lenne, miért akarná elpusztítani a Mátrixot. Valóban Neo ellenpólusa, Neo maga teszi azzá akaratán kívül (kicsit úgy mint Harry Pottert Voldemort)

Ami Zion-t illeti erről is volt szó azért van rá szükség mert még a Mátrix újratervezése után is akadtak akik nem fogadták el azt valóságnak, és ezzel azokat is kordában tudják tartani.

Két kérdés a végére: egy hol volt szó az Animátrixban arról hogy a háború véget ért? Kettő, ha azt akarták tesztelni, hogy programok képesek-e érzelmeket érezni akkor mi szükség lenne ehhez egy Mátrixon belüli Mátrixra? Mi szükség lenne a gépek elleni ellenállásra és miért ne repülne Neo a gépek városába? A Mátrixban tud repülni, ha a valódi világ sem valódi, akkor mindent tudnia kellene amit a Mátrixban tud.
#16
#7: Légyszi mutass már rá az Animátrix azon részére ahol akárcsak utalás szintjén azt mondják, hogy a háborút már rég megnyerték az emberek! Nekem egy olyan sem rémlik. Már csak azért is hülyeség amit mondasz, mert az Animatrix az Újratöltve és a Forradalmak között jelent meg, ergó nagyjából a film poénját lőtték volna le vele, ha igazad lenne. És szó nem volt arról, hogy a Neo program úgymond elbaszódik. A Tervező maga mondta, hogy mi a lényege az egésznek. A Kiválasztottat a Mátrix-ban keringő kódtöredékek hozzák létre és a Tervezőnek azért van SZÜKSÉGE rá, hogy nulláza az egész rendszert, mert ha nem teszi meg, akkor összeomlik a Mátrix egy idő után. Smith pedig épp nem a Mátrix megmentésén munkálkodik, hanem az elpusztításán. Benne minden élővel és programmal. Ezért is tud Neo alkut kötni a gépekkel, hiszen Smith már az ő létezésüket is veszélyezteti. Azért örülök, hogy így figyeltél a film közben, aztán még másokat hülyézel le. Az persze igaz, hogy Neo nem kevés olyan dologra képes, amire egyetlen más ember sem, de senki nem mondta, hogy átlagos ember lenne, nyilvánvaló, hogy van benne valami plusz, de ugye ezt a Tervező is mondta. És ami a morális/lojális dolgot illeti, az eddigi Kiválasztottak is képesek voltak morális alapon dönteni (megmenteni az emberiséget) Szóval miért tesztelnék le ezt újra és újra és újra? Ha már felhoztad az Animátrix-ot, ott például láthattuk, hogy külsős segítség nélkül is fel lehet ébredni, tehát még így sem mondhatni, hogy Neo az egyetlen aki képes furcsa dolgokra.

Ugyanez igaz nagyjából a Mass Effect végével kapcsolatban is. Hülyeség a lezárás és a magyarázat? Igen. De felfogtad, hogy miről beszélnek? Nem. A kölyök azt mondta, hogy az organikusok MINDIG létrehoznak szintetikusokat, akik végül ellenük lázadnak. Hiába irtottad te ki a Getheket (ami elég láma húzás tekintve, hogy a Quarian - Geth háborúban inkább a Gethek a jófiúk...) attól még megvan a fejlettség hogy az organikusok szintetikus életet hozzanak létre, ami majd az elpusztításukra tör. Az egész magyarázat arra épül, hogy a kellően fejlett fajokat írtják csak ki, ezért maradtak ki az utolsó szórásból az emberek Turian-ok, Assari-k, stb. Attól, hogy a Geth-ek elpusztultak, a fejlettség még megvan a szintetikus élet létrehozására.
És persze igen, valóban hülyeség az utolsó tíz perc, meg a magyarázat, meg stb, de attól még fel lehet fogni, hogy mit akartak elérni vele.
#15
ScooModerátor
#7: Az animatrixot még mindig nem néztem meg, de a 3. részt tegnap igen. Neo egyszer megkérdezte az Orákulumot, hogy miért tudja irányítani a real worldben a gépeket. Nem kapott egyenes választ. Szerintem nem azért, mert hogy a valós világ is csak mátrix. Sokkal valószínűbb, hogy Neo alapból egyfajta ember/robot hibrid. Elvégre a gépek hozták létre (mint minden embert). Szántszándékkal ő lett kijelölve a kiválasztottnak, a különlegesnek akinek fel kellett volna áldoznia magát, hogy a beleültetett kód rebootolja a mátrixot (Neo=reset gomb :) ). Namármost ha elfogadjuk a tényt, hogy Neo egy hibrid akkor már innen könnyen eljutunk oda, hogy miért tud hatni a valósvilágra is. Biztos benne is van olyan kis "antenna" ami fogja a jeleket. Az is megeshet, hogy a robotok is nagyjából úgy látnak, mint Neo a végén.
#14
ScooModerátor
#13: Hát igen. A vége túl okos akart lenni, de túl béna lett. Van ez az álom teória, ami nekem is nagyon szimpatikus, viszont nem nézem ki a készítőkből, hogy ennyire átverjék az embereket, valamint, hogy ilyen okosnak nézzék a játékosokat, hogy majd maguktól rájönnek, hogy ez csak egy álom volt. Ugyanezért nem hiszem, hogy a matrixban Neo és mindenki más is csak egy program. A készítők alapból hülyének nézik a nézőket. Sokszor persze vannak utalások, hogy itt mélyebb dolgok is vannak, de ilyen nagy horderejű dolgokat nem hagynak csak úgy a levegőben lógni. Mármint úgy értem, hogy nem titkolják el a dolgot. Max nyíltan nyitva hagyják, mint ahogy az Eredetben is volt.
#13
#12: Mondjuk ha ügyesek vagyunk békét kötünk a kvariánok és gethek között, EDI meg Joker pedig jól elvannak egymással, hülyeséget mond a kisgyerek mégse beszélhetünk vissza neki. És ha azt mondja a geth-ek fellázadnak újra azt honnét tudja? Mivel 50000 évenként elővigyázatosságból kiírtja a galaxist. A relék robbanása nekem az Arrival DLC miatt volt fura, ott arról beszélt Kenson vagy ki, hogy ha a relék felrobbannak a keletkező energia elsöpörhet egy egész galaxist. Itt pedig már akkora energiák vannak, hogy a tömegrelék maguktól felrobbannak, az embereknek meg pont semmi baja lesz tőlük. A Citadella-ból pedig svájci bicskát csináltak egyszerre tömegrelé, millióknak otthont adó mesterséges város, otthont egy idóta AI-nak, szuperfegyver ami képes megváltoztatni a galaxis összes lényének DNS-ét, irányítani az összes gépet vagy elpusztítani azt. Ja és a készítők is belátták már, hogy hibáztak http://www.pcguru.hu/pcguru/hirek/a_bioware_osszecsapta_a_mass_effect_3_veget
#12
ScooModerátor
#7: A Mátrixba nem kötök bele. Van ilyen elgondolás is, meg amolyan is. Bár szerintem Neo, a kiválasztott nem barmolja szét a rendszert, hanem pont, hogy rendbe hozza, de mivel Neo ezt megtagadja Smith ügynök baromira megerősödik. De tényleg rég láttam, szóval a részletekbe nem tudok belemenni. Mindenesetre mostmár látom, hogy van egy másikféle megközelítés is. Ezért köszönet.

"am a Getheket ki maradna aki csinál uj AIt ha már igy is több tízezer embert kinyírtak ? Másrészt ha kiirtottam a Getheket akkor ebbe az 50k évbe már tutira nemhal ki az organikus élet ugye ? akkor miért nem skippelik a mostani aratást ? Oszt a mass riléket minek robbantja fel a kis rosszindulatú mócsing ? Ha nem irthatja ki az emberiséget emg a fejlett fajokat akkor csak ne utazgassanak ?"

Az istengyereknek 50k az semmi. Egy pislogás. Valamint egy elkezdett aratást csak nem hagynak már félbe. Egyébként az első könyvben írtak róla, hogy az emberek a tiltás ellenére is már kísérleteztek AI-val, pedig a galaxys még rendesen emlékezett a Gethre. A Cerberus is létrehozta EDI-t, szóval nagy a sansz, hogy valamikor valaki újból létre fog hozni egy fejlett AI-t.A relayek azért robbannak fel, mivel továbbsugározzák a robbanást/jelet/bármit. Nem bírtak el annyi energiát. Ez amolyan egyszeri lövés. Mondjuk az írok legnagyobb baromsága, hogy felrobbantották a relayeket.
#11
ScooModerátor
#9: Olvastam róla, hogy eredetileg valami dark enegry lett volna a megoldás, nem ez.
Hogy őszinte legyek, amikor képbe került még a játék elején ez a csodafegyver azt mondtam a haveromnak, hogy tuti nem ez lesz a megoldás, mivel ez nem volt felépítve, amolyan lusta író megoldás. Hirtelen ott terem a semmiből a megoldás csak meg kell építeni. Mindenesetre ezt még el is néztem volna nekik.
#10
ScooModerátor
Na jó. Akkor még egyszer: 100% biztos vagyok benne, hogy a hasonlóság nem direkt. Csak érdekességképp írtam. Sajnos a játék vége el lett cseszve, maga a játék viszont nem és az addigi út az nem.

Boonmi: megnézem még egyszer a mátrixot. Nagyon rég láttam. Lehet igazad lesz, akkor pedig nagyon félreértettem. Azt mondjuk sose értettem Neo miért látja a valós világban is a gépeket. Viszont ha igazad van, na akkor annak a filmnek sincs sok értelme :)
#9
Scoo, igazából a mai világban nagyon nehéz bármi igazán eredetit csinálni, és ez mindenre igaz (zene, filmek stb.). Az emberek mindig azzal dolgoznak, amijük van, és amilyen hatások érték őket életük során. Gondolom a Mass Effect készítői (vagy csak írói?) imádták a BG-t, így ez megragadt bennük. Az emberek nagyobb része, amikor alkot, ezeket a hatásokat először fel sem ismeri, pedig ott van benne, és jobban hat rá, mint gondolja. Erre jó (bár extrém) példának a fantasy műfaja. Tolkient mindenki olvasta, gyakran elsőként, így a legtöbb hagyományos fantasy mű a tolkieni alapokra, alapra épül valamilyen szinten (persze ennek más okai is lehetnek).
Visszatérve a ME-re, nem tudom, hogy ez a hasonlóság szándékos-e, de nem hiszem, hogy a dolog direkt lopás lenne.
#6
Szerintem csak a geth-ek és kvariánok háborújára igaz amit írtál, a végét egyszerűen összebarmolták és elkapkodták, eredetileg nemis ezt tervezték, csak lelépett Drew Karpyshyn, az előző 2 rész írója.
#5
ScooModerátor
#2: A Mass Effectet is gondold végig. Az istengyerek azt mondja, hogy oké, kiírthatod most az összes szintetikus lényt a világban, DE a gyermekeid, vagy azok gyermekei(értsd ezalatt, hogy majd egy későbbi generáció) úgyis megint létre fogja hozni a robotokat és azok egy idő múltán úgyis felfognak lázadni aminek az lesz a vége, hogy végül az összes élőlény kihal (szerinte). Sokan nem értik miért öli szintetikusokkal az embereket, ha pont ettől akarja megóvni őket. Nos, azért mivel csak a túlfejlett fajokat írtja ki. A fejletlenek így életben maradhatnak és fejlődhetnek. Az élet nem pusztul ki.
#4
ScooModerátor
#2: Tisztázzuk: elsőnek életem egyik, hanem a legjobb játéka a ME a végétől függetlenül. Fenét akarok belemagyarázni bármibe is! Pont ezért írtam, hogy ez alapján a Matrixot is simán felhozhatjuk példának. Csak mint érdekességként írtam.

A Mátrixot meg nézd meg megint. Hogy a frászban lenne Neo csak egy program?!!! Húsvér ember!!!! Még fel is ébred a VALÓS világban! Még meg is VAKÍTJÁK!!! A film vége azzal ér véget, hogy az emberek dönthetnek: kilépnek a valós, de durva világba, vagy maradnak a mátrixban. Mi a fenének lenne program mindenki? Az emberi test hője/energiája kell a robotoknak. Ezért vannak hús vér emberek bekötve a mátrixba. Hogy éljenek, miközben igazából csak áramtermelők.
#3
#2: 1: Ezt nem is tudtam a mátrixról, tök durva :D Akkor lényegében az egész sztori egy lan partiról szól? :D
#1
ScooModerátor
Rég láttam már a BG, így annyira kristálytiszán nem emlékszem rá. Meg persze azért egyenlőségjelent nem húznék a két történet közé.
Az ME vége pl a Mátrixra is nagyon hajaz. Olyan, mint mikor a Mátrix 2 végén felajánlják Neonak a döntést:
1: megpróbálja megmenteni Zyon-t, de végül valószínűleg a gépek nyernek (hatszor már sikerült nekik) és meghal az összes ember (Öld meg a repeareket)
2: áldozd fel magad és akkor rebootol a rendszer, de hat ember újralétrehozhatja Zyont (Irányítsd a Reapereket)

Ehhez képest Neo a harmadik megoldás mellett dönt. Feláldozza magát és a kódja elterjed az egész matrixban. Végül a gépek és az emberek harmóniában élnek tovább.