Prometheus kritika

Tegnap volt szerencsém megnézni a Prometheus filmet. Sokat vártam a filmtől, főleg hogy sokan azt írták, hogy ez egy gondolkozásra serkentő, filozofálásra okot adó sci-fi.
  • Írta: Scoo

Kommentek

#14
ScooModerátor
#13: Az a védjegyem. Ha nincs elírás, akkor azt nem is én írtam :)
#13
K2 The HighestModerátor
Az írás jó :) Van benne egy olyan elírás, hogy azon kicsit megmosolyogtam :P
Az Űrhajú :))))) Imádom :D
#12
#11: az uccsó kérdést visszavonom
#11
#10: Teljesen egyet értek a véleményeddel, csak kérdésekből nem lehet felépíteni egy filmet. Lehet itt dobálózni a 2. résszel, de akkor ez lealacsonyodik egy Baljós árnyak szinthez.
Am meg annyi, hogy mindenféle "univerzumot" nézve az egyik legtökéletesebb gyilkológép létrejötte egy véletlen műve?
#10
#7: Az, hogy a Predátorok kapcsolatban vannak az Alien-ekkel a Predator 2-re vezethető vissza, nem a borzalmas AvP filmekre. Egy egész világot építettek rá könyvekben és játékokban a témára, mire az első AvP mozi megjelent.

Ami a Prometheus-t illeti, nekem hatalmas csalódás volt. Nem azért, mert alieneket vártam volna benne, hanem mert Scott-tól egy ennél lényegesen jobban összerakott filmet várnék el. Megpróbál filozófikus lenni a mozi, de nem jutnak messzebb annál a hosszú-hosszú ideje boncolgatott kérdésnél, hogy hogyan teremtettünk, mi a létezésünk célja, stb. Végülis ez még nem is lenne baj, csak az a gond, hogy ilyen téren semmi újat nem hoz a sztori. Felteszi azokat a kérdéseket, amiket az emberiség történelmének többezer éve alatt többmilliárd ember feltett már magának. Onnantól kezdve, hogy ilyesmit boncolgat a sztori, illendő lenne, hogy megadják azokat a válaszokat, amit ők maguk helyesnek vélnek. Ez nem úgy megy, hogy felteszek egy közhelykérdést, aztán nagy titokzatosan azt mondom, hogy gondolkodjatok el rajta... Ettől még sem elgondolkodtató, sem okos nem lesz a film.

Ami az egyéb részeket illeti: a külső felvételek valóban gyönyörűek voltak, azonban a belsők csak teljesen snassz sci-fi díszletek, amikben igazán semmi pláne nincs. A 3D (sima 3D moziban) nem volt túlzottan ütős, ettől egy John Carter sokkal többet tudott. Szerintem úgy a Titánok harca 3D hatásával lehetett egy szinten (arról meg tudjuk, hogy konvertált volt, nem valódi 3D) Ehhez a látványvilághoz és megvalósításhoz amúgy sem lett volna elengedhetetlen a 3D. A színészek hozták, amit kellett, Fassbender valóban zseniálisan adta a papíron érzelmekre képtelen robotot, nem lett klónja sem Bishop-nak sem Ash-nek.

Igazán nem mondhatnám, hogy rossz film lett a Prometheus, de jó sem. Alien filmhez nincs benne elegendő feszültség, filozófikus scifinek meg nem elég tartalmas a mondanivaló. Szerintem Scott-nak ezzel sikerült két szék közül a padlóra esnie. Ahelyett, hogy az egyik irányban alkotott volna egy zseniálisat, megpróbált a kettő között egyensúlyozni, ami egy egészen középszerű eredményt hozott.
#9
ScooModerátor
#8: Jaja. Az AvP az egy független spin-off.
#8
7#: Ismétlem trilógiának tervezték a Prometheust, ez a bolygó az LV-223 az 1. és 2. Alien filmben pedig az LV-426-on vannak! Tehát a következő filmben derül ki, hogy Shaw hova került az űrhajóval (minden bizonnyal az LV-426-ra), és hogyan fejlődött végleg ki az Alien faj. AvP-t meg ne hozzuk már fel és ne emlegessük együtt a klasszikus Alien sorozattal, meg a Prometheus-szal!
#7
ScooModerátor
#6: Igen, ez nem az a bolygó, szóval még jöhet folytatás. Egyszóval lehet, hogy ez csak amolyan alapozós rész volt.
Szerintem semmi baj sincs azzal, hogy így jönnek létre az alienek.
Tudom, az AVP kánon szerint a Predtárok telepítik a Földre (meg máshova is), hogy vadásszák őket. Ebben a filmben azért hihetőbb aránylag az, hogy miért jöttek létre.

#5: Na ja, picit vicces volt. Páran nevettek is :) Szegény, ennél jobbat érdemelt volna. Mondjuk ketté tépi valami.
#6
Sok mindenben igazad van. Ennek a filmnek a legnagyobb hibája, hogy köze van az Alien sorozathoz. Most komolyan ennél még az AvP féle alien eredet is jobb.
Am meg az a bolygó, amin játszódik a film nem az, amire az a 8. utas a halálban leszállnak
#5
Látom hogy viszonylag sok mindenben egyet értünk, de nekem a 3D folyamatosan átjött. Egyébként a női főhősnél nekem az az érzésem volt mintha rá akartak volna überelni Ripleyre, mert amiken átmegy a csaj az azért elég durva, és még utána is úgy pörög mint a duracell nyúl :D Egyébként szerintem egy kicsit komikus jelenet van a filmben, az pedig a szőke főnök nő halála, kicsit arra emlékeztetett amikor a Tom és Jerryben elkapja Tomot egy kidőlt oszlop :D
#4
ScooModerátor
#3: A hibákra nem lehet választ kapni :)

Minden másra ott a masterca....illetve minden másra lehet magyarázatot adni. Nekem szerencsére nem szokott az ilyennel problémám lenni. Elég jó a képzelőerőm :)
#3
A Prometheus trilógiának készül! Akinek nem tiszta valami, pontatlan utalások bosszantják az a blogomban kaphat válaszokat!
#2
ScooModerátor
SPOILER: Plusz ráadásként a kint ragadt emberekre senki se figyelt a hajón, a felvételeiket nem rögzítették (ami egy ilyen felfedezésnél baromság!), de legalábbis nem nézték vissza. Egyébként az, hogy eltévedtek szintén hülyeség. Nem hiszem, hogy a hajóról senki se segített volna nekik megtalálni a kiutat, de ez mondjuk még simán belefér.
#1
" Ott bizony erős kezű főnök van aki ha azt mondja, hogy ne óbégass és csináld amit kell, akkor azt csinálod nem pedig elmész császkálni, mert úgy tartja kedved."

Annyira féltek ,hogy az már bátornak mondható, hiszen elhagyták a csoport biztonságát. :D