Hogyan pontozzunk egy játékot?

Írtál egy jó tesztet, de gondban vagy a pontozással? Megpróbálok segíteni.
  • Írta: Scoo

Kommentek

#10
ScooModerátor
#7: A 10 pontos játék csillagos ötösnek felel meg :)

Egyébként mindenkinek köszönöm az észrevételeket és a saját tapasztalatokat.
#9
Köszi Scoo! Jó téma és ihlettél nekem is egy hasonló témájú blogot! http://www.gamekapocs.hu/tag/pharaoh/blog/4155/jatektesztelesi_szempontjaim
#8
Az enyém teljesen szubjektív, mert magamnak szoktam ilyesmiket feljegyezni.
Én az alapján szoktam úgymond pontozni, értékelni, hogy hányszor akarom újrajátszani a játékot. Ha valami nagyon jó, akkor a végén kijelentem, hogy azt a rohadt, ezt ahogy tudom újra végigjátszom. Ezek a játékok a 7-10 pontosak. Innentől kezdve viszont nem tehetem meg azt, hogy ugyanannyit kapjon, mint például a kedvenc játékom, mert az még így is több mindenben jobb. Tehát én viszonyítani szoktam a többi kedvencemhez. Nem pontozok se látványt, se semmit, csak az összhatást.
#7
Én (mikor még nagyban írogattam) mindig a cikk végi összegzésbe írtam be a pontszámot is, tehát nem külön, főleg nem kiemelve, hanem bele a szövegbe, aztán aki elolvassa, annak úgyis mindegy, aki meg csak a pontszám miatt teker le, az be is kaphatja.

Az ötös rendszerrel tényleg könnyebb eltalálni a kívánt pontot, de ez nem is csoda, hisz itt (mint te is ábrázoltad) minden szám kétféle értékelésnek felel meg a 10-es skálán, ami kicsit vicces, hisz így nincs pölö színtiszta 1-2-3-4-5 stb pont. Sőt, ha tizedesjegyeket is használunk, 10 pontnak az 5,5 felel meg, ami már kilóg a sorból. Vagy akkor már kell egy 0-ás is az 1 pontnak, de így megint borul minden, mert míg a 6(! tehát nem ötös skála lesz) pontból mindenre jut két szám a tízes szerint, addig a 0-ásra és 5-ösre csak 1-1. De hogy még fokozzam, ha ehhez még beiktatjuk a tizedest is, akkor 4,5 lesz a 10 pont. És mégse hatos, de nem is ötös skála lesz. Mondjuk ez egy rendes összegzésnél lényegtelen. Amúgy nem vagyok matek zseni, szóval nyugodtan ki lehet javítani, ha úgy látjátok.

Az meg még oké, hogy filmet, játékot pontokban is értékel az ember, mert azok már nem fognak változni, de a technikai kütyüket badarság pontban is értékelni a szöveges mellett, mert a technika folyamatosan változik, így teszem azt 10 év múlva 10-es skálán 20-at kellene adni egy telefonra, hogy ellensúlyozza az előző értékét.

Egyébként a p0w3r féle értékelés nagyon bejön, de én biztos nem szöszölnék vele.

#6: Ez tetszik.
#6
Én magamban mindig kétféleképpen értékelek. Van a jó=10 pont és van a szar=1 pont. Minden más csak szájtépés.

Beteszem még egyszer a lejátszóba? Játszok vele? Itt sincs köztes megoldás. Csak beolvastatom és csodálkozom az autorun menüben, esetleg nem játszom vele csak az átvezetőket nézem meg?

Lehet én vagyok ilyen együgyű, de mindig így van.
#5
A cikk értékelése 10/10 Minden
#3
ScooModerátor
Azért íródott most, mivel sokan felháborodnak a pontozáson, miközben nem is tudják mi mennyit ér. Így hátha tisztább lesz a tízes pontlista.
#2
ScooModerátor
Kiemelném, hogy a GK stáb dolgába nem kívánok beleokoskodni. Ők jóval profibbak, mint én.
#1
Törölt felhasználó
Vajon melyik játékteszt hatására íródott ez a blog...? xD