Miért is hatalmas csalódás a Trónok harca?

Mint a legtöbben én is az HBO-n fedeztem fel a Trónok harcát tv sorozat formájában. Annyira megtetszett aztán, hogy elolvastam a könyveket is. Az első három könyv tetszett is, aztán történt valami…spoilers írás következik.

Kommentek

#31
Kicsit felháborodtam ezen a "cikken". Mit vártak egyesek? Hogy majd 7 könyvön keresztül csata harc és vér lesz? Ahogy az első pár könyvből is nyilvánvalóvá vált, a politika mozgatja a szálakat. A 4 könyv fantasztikus képet ad a politikai csatározásokról, ami a Királyvárban történik, nem beszélve a Vasemberek szálának elindításáról is. Az első három könyv fantasztikus vonulata után várható volt, hogy egy picit "be fog ülni" a történet (elvégre szinte mindenkit megöltek már) és egy másik irányba is el fog menni: a vihar előtti csendnek nevezném. A 4-5 könyv ebből a szempontból remek lett, a két könyv ugye párhuzamosan folyik. Az 5dik könyv vége egyértelműen mutatja, hogy a vihar újra tombolni fog.
Sorozat: a sorozatot a második évad után már be is fejeztem. Az első fantasztikus lett, 95%os egyezőség a könyvvel. A második évad katasztrófa lett... Az események 50%-a hiányzik, az évad fele kitaláció, ami vagy benne sincs a könyvben vagy nem úgy történt valójában. Még rágódok, hogy elkezdjem-e a 3.évadot, félek, hogy megint azt kell látnom: ez nincs a könyvben, ez nem úgy történt stb stb. Nem várom el, hogy egy az egyben egyezzen, de elvárom, hogy a hasonlóság meglegyen. Mind az 5öt magyarul és angolul is elolvastam, így nekem is a kisujjamban minden történet (megjegyzem az angol nyelvűt sokkal jobban élveztem a nyelvezete miatt)
#30
YanezModerátor
#29: Attól, hogy kevesebb Stark, Lannister meg Baratheon van, a hangulat még él. Egy-két rész lehet, hogy tényleg unalmasra sikerült, de az egész évadra ezt nem mondanám, sőt azt se, hogy sokkal gyengébb az elsőnél. Nekem továbbra is baromira tetszik!
TWD, Dexter és ez a sori most a nagy kedvenc nálam :)
#29
Már nekem sem tetszik. Ha megnézitek az első évadot mit láttok? Tele van élettel. Starkok, Lannisterek, Baratheonok, ármány, cselszövés.. Tényleg van egy hangulata. A mostaninak semmi. Mindenkit szétszórt a szél, össze vissza rohangálnak cél nélkül. Mert szó nincs róla, maga az univerzum irtó jó és olyan az egész történet mint a valóélet. Na de a valóságban is vannak unalmas hetek, hónapok, de egy sorozatban nem vágyom ezekre. Amilyen jól indult olyan jól ment le a szememben, az ötödik könyvet nagyon nehezen olvastam ki, a negyedikig szinte zabáltam magamba a tartalmakat. A sorozat annyiból jó, hogy rengeteg dologgal kiegészíti az alapművet. Nézni fogom, de messze nem a legjobb nálam. A The Walking Dead és a Spartacus szerintem verhetetlen sorozatok terén.
#28
#27: De félek nem lesz lelkierőm már elolvasni, így a 4. 5. után. Kéne valami rövidített változat mert arra azért kíváncsi vagyok mi lesz már a vége. :D
#27
ScooModerátor
#25: Én is ebben bízok. Most nagy siker a TV sorozat, a könyv is kelendőbb emiatt, így valószínű a kiadó is végre elkezdi noszogatni Martin-t, meg ugye a rajongó bázis is szépen megnőtt.
#26
#23: Pedig a 3. könyv a legerősebb a sorozatban. Én a negyedikben éreztem magam így, mint most te.
#25
#24: Ebben a késlekedésben azért lehet benne van az is amit a leírtam, a negyedik könyv kávláriájával kapcsolatban. Addig azért tartotta a 2 évenként egy könyv ütemet. Nah meg van egy olyan érzésem, hogy a tv sorozatnak köszönhetően fel fog kicsit pörögni az öreg és nem kell itt 5-6 éveket várni majd.
#24
ScooModerátor
#23: Hűűű, pont ott abbahagyni! Olvasd ki a harmadik könyvet. Lesz még meglepetés dögivel!
A negyedik könyv tényleg olyan, hogy át kell rágni magát rajta az embernek sajnos. Az ötödik viszont már megint emelkedő színvonalat mutat és az események is kezdenek beindulni. Nagyon bízok a hatodik részben, de sajnos a fent mutatott pár képkocka elégé közel áll az igazsághoz.

Megjelenési évek:
A Game of Thrones (1996)
A Clash of Kings (1998)
A Storm of Swords (2000)
A Feast for Crows (2005)
A Dance with Dragons (2011)

Sajnos egyre lassabban ír :(
17 éve kezdték el a könyveket kiadni!!! Aki anno csecsemő volt, ma lehet már szülő.
#23
Nekem már a 3. könyvben annyi jelentéktelen mellékszereplő volt, hogy szinte megfulladtam tőlük. Egy kicsivel a Vörös Nász után abbahagytam, nem tudom mikor fogom folytatni.
#22
YanezModerátor
#5: +1 Tényleg ne bántsátok a sorozatot, mert odapörkölök!
#21
ScooModerátor
#10: Azt nem mondtam, hogy hibátlan a tv sorozat, viszont vedd figyelembe, hogy TV sorozat. Ahhoz képest kiváló lett! Persze van benne a mi marhaság és természetes, hogy nem éri el a könyv szintjét, de nézd meg a többi könyvadaptációt filmben vagy sorozatban és rájössz a különbségre :) Én imádom a könyvet is és a sorozatot is.
A sorozat legalább segít emlékezni addig amíg megjelenik az új könyv.
#20
#19: Igen, valószínűleg megvárom mások mit mondanak. Azért kívánom, hogy te ne csalódj benne úgy mint én mert ugyebár ízlések és pofonok, ami nekem nem jött be talán neked még tetszhet.
Azt nem tudtam, hogy ilyen hosszúak lesznek. Azért félek ott is sok egyhelyben topogás lesz, mert eddig is volt. De aztán ki tudja. Végre megindulhat a csata ami már annyi ideje húzódik. Lehet elkezdem majd a hatodikat ha nagyon unatkozok és akkor kb 100 oldal után meg tudom majd ítélni, hogy milyen lesz a könyv.
#19
Elolvastam az irományod, de nem feltétlenül osztom a véleményed. Igaz én is a sorozat hatására kezdtem el olvasni a könyveket, és jelenleg a 4. könyvből úgy 200 oldalt olvastam el, szóval erről nem tudok nyilatkozni, de nem feltétlenül írnám le Martint még. Ami átjön a fentebbi sorokból az az, hogy sajnálod, hogy rövid idő jut a nagy csatákra és kb emiatt hagyod is a francba az egészet. Írtad, hogy utána olvastál a dolgoknak, de akkor az elkerülte a figyelmedet, hogy Martinnak annyi feljegyzése van, hogy a befejező két könyv hosszabb lesz mint a Kardok Vihara kötet, és akár 1600-1700 oldalasak is lehetnek(kicsit kurva sok). Persze ez nem ígéret a minőségre, ahhoz először el kell olvasni őket, és aztán lehet mondani, hogy csalódás, vagy nem csalódás. Esetedben csak annyit tudok ajánlani, hogy hagyatkozz a megjelenő könyveknél a visszajelzésekre, aztán majd az alapján ítélhetsz, hogy nekilátsz vagy sem.
#18
#16: Jó túloztam, de attól még nem helyettesíthető az egyik a másikkal, max, mint a séta a futással.
#15: jogos!
#17
#13: Légy erős, tudom nehéz már az említését is elviselni! Nekem is nehezen megy...

A blogíróval pedig egyetértek!
#16
#14: Hát azért a gúny és a szarkazmus igencsak kéz a kézben járó dolgok. Ha nem is 100%-os az átfedés a két szó közt, bőven rokonértelműek.
#15
#14: Az emberek 90%-a mostanában onnan ismeri, és balint23h is azt írta hogy az népszerűsíti, nem pedig az fedezte fel. De ez lényegtelen, nem a témához tartozik.
#14
#11: Szerintem te vagy az egyetlen a világon, aki asziszi', hogy ez a szó a 9gag-ról ered, vagy a szarkazmus a dr. house-ból... Kicsit hiányos a világismereted! Jah és a gúny meg a szarkazmus kb annyira jelentik ugyan azt, mint a líra és a kakaós csiga...
#13
#11: 9gag? 9gag? Jézusom!
#12
SLi
#11: Hát nem tudom az 1940-es években volt-e már 9gag, de szerintem ezt a kifejezést nem ők terjesztették el. Egyébként mivel az egész mémes szarságot utálom , ezért nem szoktam ilyen oldalakat nézegetni.
Amúgy nem a tartalomra értettem hanem a stílusra, amit a kommented csak megerősített.