Saints Row 2

  • Írta: Daks
  • 2008. október 13.
Link másolása
Nem sok riválisa akad a Grand Theft Autonak, felesleges lenne tagadni, hogy a legtöbb próbálkozó nemes egyszerűséggel a süllyesztőben végzi. A Crackdown, a Mafia és a Godfather be tudta magát írni a nagyvárosi sandbox gengszterek történelemkönyvébe, de talán egy kis jóindulattal még a Driv3r is közéjük sorolható. Viszont ezek egyike se koppintotta le úgy a GTA világát, mint a Saints Row, melynek most végre megérkezett a második része!
Susogós nylon melegítő, ágyékig érő aranyfux, ütős rapzene, lowrideres verdák – ez az a gangsta hiphop életérzés, melyet a Saints Row sorozat képvisel. Stilwater városát ilyen gengszterek tartják uralmuk alatt, ennek megfelelően pedig szinte mindennapos dolognak számít a bolti rablás, az utcai lövöldözés, az autólopás, vagy a fegyveres garázdaság. Folyamatos harc megy a kerületek felosztásáért, senki és semmi sincs biztonságban, a hatóság pedig tehetetlen. Ebbe a világba csöppenünk bele immáron másodszor, a feladatunk pedig az, hogy újra magasba emeljük magunkat, és az ötéves kómánk alatt hatalmát vesztett 3rd Street Saints bandát.


Az első rész eseményei után egy börtönkórházba kerülünk, amit karakterünk megalkotása után azonnal el is hagyhatunk – persze az erőszakosabb utat választva. A szökésben egy Carlos nevű fickó segít nekünk, aki ezt követően még a banda újraszervezésében is mellénk áll. Az igazi játék ezt követően kezdődik csak el, miután leráztuk a zsarukat, máris nekiállhatunk birtokba venni a várost. Mint minden GTA-stílusú játékban, itt is kedvünk szerint vehetjük fel a fő-, illetve mellékküldetéseket, és nincs megszabva az sem, hogy merre menjünk, vagy mit csináljunk. Azt hiszem nem kell senkinek sem a szájába rágnom a játékmenet részleteit, aki valaha is játszott GTA-val, az pontosan tudja, hogy mire számíthat ezúttal is.


A Volition programozói a második rész tiszteletére teljesen újraírták a játék motorját. A grafika szebb lett, a fizika pedig rosszabb – de legalább kibővült a játéktér, és a város is sokkal több interaktivitást biztosít. De ne szaladjunk előre, elemezzünk sorjában. A látvány első blikkre nekem nem jött be, az éjszakai városkép a gyenge lighting effektek miatt nagy csalódás, de amint kisüt a nap, már sokkal kellemesebb az összkép. A környezetet nekem jó egy óra elteltével sikerült csak megszoknom, ellenben a Grand Theft Autoval, ami azonnal meg tudta magát szerettetni nextgen konzolon is. Félreérté ne essék, nem lett csúnya a Saints Row 2, sőt, látszik, hogy nagyon lelkiismeretesen dolgoztak a designerek, meglátásom szerint mindössze csak egy kis ingerhiányról van szó, valamint arról, hogy nem nagyon sikerült a fényhatásokat és a textúrákat eltalálni. Azt hiszem ennek megfelelően egy erős közepest érdemel a látvány, talán többet is kaphatott volna ha a tisztelt fejlesztők bőkezűbben bánnak a speciális effektekkel.


A fizika a Havok motort használja, ettől függetlenül valami csapnivalóra sikerült. Az autóvezetés egy arcade bolondozás, simán lepattanunk például a betonfalról úgy, hogy semmi baja nem esik a kocsinak, sőt még a kasztni is alig sérül. Az irányítás teljesen ellentmond a valós életnek, a kanyarokat ugyanis simán be lehet venni kétszázzal, egy jobb sportkocsi alig sodródik ki. A GTA 4 nyugodt kocsikázásához szokott elménket le kell tehát cserélni, főleg, ha valami igazán gyors szuperautóban ülünk. Az emberek fizikáját se tudom dicsérni, az egyik legidegesítőbb, hogy ha leesünk valahonnan, akkor szereplőnk élettelen rongybabaként csuklik össze, majd hirtelen újra megtelik energiával és máris lábra áll. Azért ez elég gáz.


A város hihetetlen nagy lett, ezernyi oldalát ismerhetjük meg, és még a GTA-nál is több interaktív elfoglaltság vár benne. Vannak mindenféle boltok, elmehetünk sztriptíz bárba, underground boxklubba, de lehet basejumpolni, nyilvánosan pucérkodni, sőt szétlocsolhatjuk a szippantós kocsi tartályát is – egyszóval annyit állatkodhatunk, amennyit csak akarunk. És a legkomolyabb, ha valami durvát csinálunk, az emberek odagyűlnek körénk, és fényképezni kezdenek a mobiljukkal. A mini játékok tárháza is kellemes lett, van autóverseny, testőrködés, vagy emberdobálás, melyben bármelyik járókelőt a grabancánál megragadva elhajíthatunk, a gép pedig pontozza mindezt. Ha kedvünk tartja, akkor az autó vagy a metró alá dobhatjuk szerencsétlent, de lehajíthatjuk a hídról is, vagy valami épület tetejéről. A számomra legkedvesebb minijáték a virtuális lakásból érhető el, az ottani gépen zombikat gyilkolhatunk nagy mennyiségben – hihetetlen élvezetes ám ez is.


Megannyi lehetőségünk adódik a vérontásra, ha már unjuk a gázolásokat és lövöldözéseket, akkor bunyózhatunk egy szabadon választott tárggyal. Mindent lehet fegyverként használni, kitéphetjük az utcatáblát, a tűzcsapot, de elverhetjük ellenfelünket székkel, vascsővel, kerti törpével, postaládával, pezsgős palackkal, meg bármivel, ami a kezünk ügyébe kerül. A Saints Row 2 egy másik újítása, hogy ezúttal túszokat is ejthetünk. Nem csak az elrabolt autónk anyósülésén maradt embert hurcolhatjuk meg, de a járókelőket is használhatjuk élő pajzsként. Ha elkapunk valakit a rendőrökkel való fegyverpárbaj során, akkor a tisztek nem lőnek már ránk olyan intenzíven, igyekeznek megnyugtatni, és kérik, hogy adjuk fel magunkat.


A járművek a szokásos felhozatalt mutatják, vannak jó és kevésbé jó utcai autók, motorok, quadok, teherautók, kamionok, de lehet motorcsónakozni, repülőzni, és helikopterezni is. Olykor horogra akad egy-egy óriáskerekű, jet-ski és mini bike, ami viszont nagyon tetszett, hogy ha repülőből ugrunk ki, akkor karakterünk felkap egy ejtőernyőt, újabb nagyszerű hobbinak kínálva így teret.


A zene nagyon bejött. Ismét tematikus rádióadókon keresztül juthatunk muzsikához, a stílusok között pedig van elektonikus, funk, hiphop, rock, komolyzene és chill is. A kedvencem a Mix FM, ami olyan előadók örökzöld slágereit adja, mint Culture Club, A-ha, Duran Duran, Europe, vagy Simple Minds. Kicsit Vice City szaga van, de talán épp ettől olyan klassz!


Remek kis játék lett a Saints Row 2, a Grand Theft Auto 4 mellett szerintem simán elfér a polcon. Az első találkozásban érezni némi csalódás, de aki belemerül, és megszokja a grafikát meg az arcade fizikát, és rájön, hogy bizony nagyon is jó anyaggal van dolgunk, és könnyen a szívünkbe tudjuk zárni. Nem GTA-gyilkos, nem kell rá messiásként tekinteni, egyszerű klón, de legalább nem a félresikerültek közül.

26.
26.
felegyi
Elhalasztották, kb nov 10.-e körül lesz talán...
25.
25.
JcGross
Bocsi, jobban utána néztem és a 9600 GT tényleg jobb. sry
24.
24.
JcGross
Hát pont, hogy a GSO veri le a GT-t minden benchmarkban, legalábbis úgy tudom. És az nem DX10 exluzive?
23.
23.
bitbandita
20: ne GSO-t vegyél, hanem GT-t. Annyival nem olcsóbb a GSO mint amennyivel gyengébb... szerintem.
21.
21.
huszti
SZVSZ : Szerény Véleményem Szerint :)
20.
20.
JcGross
Én már régóta várom ezt. Az 1-et is ki akartam próbálni, de nincs boxom. Most meg be fogok újítani 1 vid.kártyával, és naon faja lesz. Csak azt nem tudom GeF 9600 GSO vagy Ati HD4670 legyen a választott kártya, de a GeForcosat fogom megvenni a pill. állás szerint.

BTW valaki elmondaná mi az az SZVSZ? Köszi.
19.
19.
westZsolt
Unalmast nem ÚGY értem :D Csak nekem túlkomoly a SA-hozképest :D a SAINTS ROW meg ojan vicces elvan vele az ember :P
18.
18.
Daks
A kulfoldi ertekeles is hasonlo a GK-shoz (biztos innen loptak:D), alant olvashattok egy kis kitekintot:
17.
17.
Daks
* EuroGamer (90/100): "Saints Row 2 is one of the most ridiculous and enjoyable games of the year. Some will dismiss it as GTA's "gangsta" offshoot, but they're missing the point; with its immense scope, fun physics and focus on entertainment over realism or grit, Saints Row is what GTA would have become if Rockstar North had followed Vice City to its pimpin' conclusion."





* IGN (82/100): "Saints Row 2 isn't a GTA killer, but it's a GTA alternative. Players who enjoyed the action-packed moments of GTA will have an absolute blast with Saints Row 2. It's tough not to hate on the slightly lacking production values, but when you see the rest of the game it actually makes a bit more sense. The technical shortcomings are the only truly bad part of Saints Row 2, but the core gameplay experience is extremely enjoyable."





* Gamespot (80/100): "Saints Row 2 may not offer a sizable leap in the sandbox genre, but that doesn't diminish its fun. From beginning to end, this is one of the most fun urban chaos games out there. The controls are so tight and the combat so satisfying, you'll frequently find yourself getting distracted from the campaign as you cause terror all over the city. With great cooperative integration, tons of unique activities, and a super cool zombie mode, Saints Row 2 will keep you happily creating havoc for a long time."





* Gaming Nexus (78/100):"After all's said and done, there's no singular powerful experience for you to store away in your Gaming's Greatest Moments memory bank. And so, in that respect, Saints Row 2 aims to be nothing more or less than a popcorn flick, and succeeds winningly as nothing more or less than a popcorn flick."

16.
16.
felegyi
Nem tudjátok a PC-s verziót ki adták már? Release szerint ma adták ki, de nem láttam se az 576-nál, se a CDGalaxisnál...
15.
15.
Daks
Teljesen igazad van Xabinho
14.
14.
Xabinho87
WestZsolt: A GTA IV nem unalmas, csak az komolyabb játék mint a San Andeas meg a Saints Row sorozat. A Saints Row vicces játék, direkt komolytalanra vették a figurát.
13.
13.
westZsolt
a SAN ANDREAS útán sztem uncsu lett a gta 4, és le is cserélem erre, ez gengszteres, nem élet szimulátoros, vicces kurv.-jó az UNCLE GARY's reklámkampányis és rengeteget nevettem CSAK a treiler-eken :D a grafikát meg lehet mellőzni, cserébe akkora kengszteres mindent megtehetűnk dolgot kapunk ami annyira szorakoztató hogy a grafikát máá le is sza.-od :D Sztem :)
12.
12.
Daks
nemsoka jon a PC-s GTA, akkor indul a nagy hiszteria :)
11.
11.
Chocho
Nekem sem jön be ez a gangsta' életérzés. Már a San Andreas-ban sem tetszett annyira, de külön ezért egy újabb játékot végképp nem próbálnék ki. Mindenesetre azt elhiszem, hogy nagyon jó, s ilyen új GTA-tól épp nélküli időkben pláne odaszegezheti a játékost a TV elé.
10.
10.
Daks
kankadival ertek egyet, ahogy a cikkben is irtam, a szinvonal messze nem egy gta4-es, viszont annyi rengeteg szorakoztato elfoglaltsag van a kuldeteseken kivul, hogy orom orakat tolteni a gep elott :)
9.
9.
Dcrysis02
Nekem bejön még mindig a Gangsta Rap.Igaz Inkább diszkós vagyok már,de 7 évet nem felejt el az ember hogy egyszer csak abbahagyja az egészet.Szivesen hallgatom még a jó számokat,bandákat.N.W.A.,Snoop Dogg,Pac,Biggie,Game,mindd nagyon jók.Meg azért mert évente kijön egy gangster rap stilusú játék attól még nem lerágott csont.Na a II VH az már az.Mindenesetre ha belefér a keretbe kipróbálom,de most a GTAIV-re koncentrálok.
8.
8.
kankadi
sztem naon joora sikerült... még mindig megvan az egy, azzal nagyon sokat játszottam de ezzel... rengeteget fogok a sok ujitás miatt... sztem próbáljátok ki! nagyon nagy... főleg h többmindent lehetcsinálni mint a gta4ben... a gta4 is joo,gta4ben az élethűség, szttotri, grafika volt a joo,itt a boltrablás, túszejtés, rengeteg jármű, mindenféle hülyeség
7.
7.
Scoo
Nekem speciel bejött a játék. Hangulatos darab. Mondjuk én se nyomom a kőkemény gengszter témát. Főleg, hogy főszereplőnek egy dögös japán nőt tettem meg.

Hogy gyengébb a grafika azért annak előnye is van: nem szaggat, nem ugrik be később a tereptárgy, ha eszeveszett sebességgel megyünk akkor se. A GTA-nál azért ezzel volt probléma.
6.
6.
Daks
na igen ez nekem se tetszett benne, dehat izlesek es pofonok ugye... egy jo 10 eve meg megorultem a hiphopert, van aki most eli azt a korszakat :). A jatekban is normalis ruhakba oltoztettem a karakterem, meg rendesebb adokat hallgattam, hogy kiszakadjak ebbol a gangsta rapper vilagbol.
5.
5.
Obi1
Én emiatt a gangsta hiphop stílus miatt biztos hogy nem szerzem be ezt a játékot tudniillik hányhatnékom van attól a stílustól amit képvisel.
4.
4.
Daks
jaja kicsit san andreasos de nem is titkoljak hogy a GTA-ra hajaz az egesz. amugy jo stuff, en elvagyok vele mar egy par napja, probalja ki aki teheti :)
3.
3.
szab92
Hát én mindkettőtökkel eggyet értek, a san andreas idelyén ez a grafika biztos ütött volna, de most nagyon nem tetszik. De ez az én szerény véleményem.
2.
2.
@darkking@
1#egyetértek nekem is oyln gta-s dse valakinek meg kifejezetten ez tetszik de amúgy rosznak nem rossz csak nem az én stílusom
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...