Dead Space

  • Írta: Daks
  • 2008. október 26.
Link másolása
A USG Ishimura bányászűrhajó éppen egy távoli csillagrendszerben végzi a feladatát, mikor egy napon megszakad vele minden kapcsolat. A Cég szervízcsapatot küld a kommunikációs hiba kijavítására, Isaac Clarke fedélzeti mérnök és néhány fős személyzete azonban biztos nem vállalta volna el a megbízást, ha tudja, hogy munka helyett rémálom várja őket a hajón.
A legénységnek nyoma veszett, mindenütt holttestek, és leszakadt végtagok hevernek. A sérült űrhajó magatehetetlenül sodródik a végtelen űrben, Isaac szerencsétlenségére pedig még a saját kompjuk is odaveszett, ellehetetlenítve így a menekülést. Nincs más választás, életet kell lehelni ebbe a hatalmas ócskavasba, az itt portyázó idegen lények viszont jó ideje nem ettek már.


Rég volt már igazán jó Electronic Arts játék a kezemben. Évről-évre mindig jön egy újabb Sims, Need for Speed, FIFA meg Battlefield, de már igazából nem várjuk egyiket se, hiszen pontosan tudjuk, hogy ugyanolyan unalmas lesz, mint az előző tíz rész. A Crysis üde színfolt volt tavaly, az idén feléledt Mercenaries se sikerült olyan rosszra, most viszont itt a legújabb, és az új hullámos EA címek közül a számomra legjobbnak ígérkező frencsájz, a Dead Space!


Isaac Clarke története több nagy film és játék receptjéből lett összeollózva, de talán éppen ezektől a lopásoktól olyan jó. Visszakacsint személyében a Metroid Prime, a Silent Hill, a Resident Evil, a Nyolcadik Utas a Halál és az Event Horizon is – persze mindegyikből a legjobb elemeket csenték el.


Igazi sci-fi horrorral van dolgunk, a készítők pedig mindent megtettek, hogy a TV előtt ülve tigriscsíkosra izguljuk alsógatyánkat. A sötét folyosókon sétálgatva sosem tudhatjuk, hogy az út közepén elnyúló holttest vajon fel fog-e kelni, vagy hogy mi vár ránk a felvonó ajtajának kinyílásakor. Folyamatos a neonfények villogása, olykor átsuhan előttünk egy-egy árny, de az se ritka, hogy a hátunk mögül érkezik a támadás. Az izgalmakat tovább fokozza, hogy fogalmunk sincs arról, hogy pontosan mi történhetett itt, és mi az, amit még nem láttunk.


A titok részletei folyamatosan tárulnak fel előttünk, a legtöbb kabinban és szobában van ugyanis valamilyen napló, melyet meghallgatva, vagy elolvasva egyre több dolgot tudhatunk meg az idegenekről. A történet megértését nagyban segíti, jó szokás szerint a Dead Space is teljes magyar feliratozással jelent meg hazánkban.


A játékmenet leginkább a Resident Evilre hajaz, hősünk ugyanis többnyire sétálva közlekedik, míg az ellenséget lassú, de igen jó erőben lévő szörnyek serege alkotja. Ezúttal viszont hiába lőjük a fejüket vagy a mellkasukat, nem állnak meg, az egyetlen megoldás, ha teljesen megcsonkítjuk mindet! Igazi vérfürdőt rendezhetünk az Ishimurán, a történet végigtolásához pedig nem csak gyomor, de idegrendszer is kell!


Dolgunkat nehezíti, hogy fegyverarzenálunk többnyire csak szerszámokból és bányászfelszerelésekből áll. Igen kreatív lett a felhozatal, van plazmavágó, távirányítású darabolópenge, de kalandunk során gépfegyver és lángszóró tervrajzokra is bukkanhatunk. A hagyományos felszerelésünkön kívül van még telekinézis kesztyű, mellyel tárgyakat tudunk dobálni, illetve használhatunk egy különleges energialöveget is, ami bármit lelassít, legyen az élő vagy élettelen dolog.


A hajón talált terveket a Boltban tudunk igazi fegyverekre becserélni. Ezt egy amolyan automataként kell elképzelni, csak kiválasztjuk, hogy mire van szükségünk, leperkáljuk érte a pénzt, a tárgy pedig máris az inventorynkban landol. Itt lehet még különböző lőszereket és életcsomagokat is venni, de szkafanderünket is fejleszthetjük. A másik automata kiszolgálórendszer a Munkapad, melyet használatba véve a megfelelő ellenszolgáltatás ellenében növelhetjük a stukker hatóerejét, gyorsaságát, és egyéb tulajdonságait.


Összesen tizenkét küldetésünk van, ezek nagy része pedig abból áll, hogy el kell jutnunk a hajó egy pontjára, megjavítani valami kütyüt, majd elmenni egy következő pontig, ahol egy újabb ilyen küldetés vár ránk. A hajó felépítése sajnos teljesen lineáris lett, alig van egy-két elágazás, ha pedig tanácstalanok vagyunk, akkor előhívható egy GPS-hez hasonló kütyü, ami lerajzolja nekünk, hogy mikor merre kell haladni. Nem egy nagy ördöngösség, csak úgy mint az idegenekkel való harc. Nem sokszor haltam meg a végigjátszás során, mindig akadt bőven lőszer, az ijesztgetéseknek köszönhetően igazán csak lélektani kihívásban volt részem, a többi akadályt simán vettem.


A szűk folyosókon való sétálgatást olykor két játékelem is váltja, az egyik a súlytalanság, a másik pedig az űrséta. Egyes termekbe belépve nincs gravitáció, viszont hősünk különleges csizmája mégis odatapad mindenhez. Ilyenkor elrugaszkodhatunk, és a plafont becélozva pár másodperc múlva máris fejjel lefelé találhatjuk magunkat. Az űrséta hasonló, csak ott még megdobják mindezt egy-egy bolygó látképével, és persze egy kis mindent kiszippantó vákuumhatással is! A dolognak egyetlen hátulütője van, hogy elég nehéz tájékozódni, néha pedig azt se tudjuk, hogy most éppen a talajon, a falon, vagy a plafonon állunk-e.


A látvány nagyon ütős lett. A különböző fény-árnyék hatások a frászt hozzák az emberre, de fantasztikus élményt nyújtott még nekem az is, mikor a sötét folyosórendszerből az üvegfalú vezérlőterembe érve kitárult az idegen bolygó teljes panorámája. Nem csak a kompozíciók szépek, a grafikát is lehet bátran dicsérni, a készítők ezen a téren is odatették magukat. Az audio hasonlóan rendben van, sokszor kaptam frászt csupán a hátborzongató hangoktól. Negatív dologként itt viszont felhoznám a két társam folyamatos veszekedését – hihetetlen idegesítő volt ugyanis őket hallgatni a rádióban, míg engem szétszedtek az alienek.


Érdekesség, hogy nincs HUD, minden adatot hősünk ruhájáról és felszereléséről kell leolvasnunk. A szkafander hátulján látható az életerő és a lassítóenergia töltöttsége, valamint itt van az oxigénpalackunk visszaszámlálója is, míg a fegyvereken a lőszer mennyiségét találjuk. A menü nem állítja meg a játékot, úgyhogy jobb, ha csak biztonságos helyen hívjuk elő a térképet, az inventoryt és a küldetéseket megjelenítő felületet, ami amúgy igen ötletesen hologramként lebeg hősünk előtt.


Klassz játék lett a Dead Space, engem levett a lábamról, a baj csak az, hogy nagyon lineárisra és könnyűre sikerült. A sztori nagyjából 8-10 óra alatt végigtolható, persze ha rohanunk és nem figyelünk semmire, akkor ez az adat még csökkenthető. Érdemes viszont belemerülni a témába, én részemről imádom a sci-fi horrort, úgyhogy igyekeztem kiélvezni minden percét a játéknak – és ahogy a BioShocknál, itt sem bántam, hogy nem rontották el multiplayerrel a remek egyjátékos élményt. A tesztpéldányért köszönet az Electronic Artsnak.

Kapcsolódó cikkek

72.
72.
A Pulyka
#70: Szerintem is jo volt mindhárom rész. Emlékszem, amikor megvettem a ps3-mat, még nem nagyon ment a két analogos célzás, és a DS elso részével kezdtem. Hát volt egy rész, ahol manuálisan kellett kiloni a hajo felé érkezo meteoritokat. Ott legalább 50x meghaltam, mire átverekedtem magam rajta.
A második a kedvencem.
A harmadika meg szintén tetszett, de ott is normálon nagyon szivatott a játék. Már az elején is joval gyengébb volt a plazma cutter, mint a tobbi részben. Az ellenfelek meg kétszer olyan gyorsan mozogtak. Attol fuggetlenul nagyon hangulatos pályái voltak.
59.
59.
DeNzNlPt
8 ora normal, 13 lehetetlen mod (csak plasma cutterrel) majd 9 ora masodszor... Legendas jatek. Kar hogy a masodikba a multival torodnek annyit...
58.
58.
barca500
Több mint 30 óra játék után is azt mondom, hogy számomra megunhatatlan. Alig tudom kivárni a 2-t.
57.
57.
KD
#55: hogy tudtál ebben elakadni?
56.
56.
KD
#55: hogy tudtál ebben elakadni?
55.
55.
adriano28
én már ebben az első 5 percben elakadtam és olyan ideges lettem hogy letöröltem az egészet, aztán ujra felakartam rakni de minden fájlt kitöröltem XD szóval ez elb*sztam nem kicsit, nagyon!:D:D
54.
54.
FarkasHUN
Jó kis játék.Végig vittem volt pár rész amin elakadtam.:)

Sztem jól sikerült.
53.
53.
atryl
Mikor először hallottam a játékról lomhán rápillantottam "EA? kösz nem", csalódta sokat a cégben. Elkezdtem utánajárni a dolognak, rátaláltam a rajzfilmre, ami meglepett, soha nem láttam ilyen brutális csonkolós - kiemelem - NEM ANIME rajzfilmet. Nagyon rápörögtem a témára, és tudni akartam hogyan lesz megoldva ez a reménytelennek tűnő szituáció.



Feltelepítettem a játékot, őszintén szólva a horror játékokért nem vagyok úgy oda, inkább a pötyögős RTS, vagy a pörgős FPS-eket szoktam meg. Mikor először Isaac bőrébe bújtam, kicsit furcsa volt a kameraállás, de később rájöttem miért döntöttek emellett a fejlesztők. A szokatlan kameranézet megerősíti a horror elemeket, a külső nézettel láthatjuk, ahogy hősünk felpofozza ellenfeleit, vagy kitapossa beleiket, a hátán lévő EIK, és energiacsík teljesen elég információt tartalmaznak az élvezhető játékhoz, töltényeket meg amúgy is látom, ha harcolok. A sötét hangulat, az undorító szörcsögő, változatos ellenfelek nagyon betettek, és még a századik lerobbantott fej után is megijedtem, ha a szellőzőből kiugrott egy szerencsétlen. A harc közbeni félelmetes nyikorgó zene pluszban rátesz egy lapáttal.



Ha először játszod tényleg nem tudod mire számíthatsz, és a kedvre fejleszthető felszerelés többfajta játékstílust engedélyez, eldöntheted, hogyan akarsz végezni a véredre szomjazókkal. Őszintén szólva én a kezdő lézerfegyverrel vittem végig a játékot, azzal lehet aztán csonkítani, ha megforgatod a célzót :)



Sok a duma, ha eddig nem játszottál vele, tedd meg amint lehetősléged ynílik rá :)
52.
52.
markus3
egyebkent igazi dead space bolond vagyok csak az abajom hogy egy kicsit felos csak most jottem ra hogy hangerovel jol megspekelve ste milyen sokal izgalmakal es rettegesel teli nappal csak egy kicsit lehet megjedni !
51.
51.
markus3
Nem tudja valaki hogyan kell bealitani a nehezseget es hol mert a bealitasokban nem talalok olyasmit hogy nehezseg?
50.
50.
szanszi
csákány!

én konkrétan ds fan vagyok! nekem nagyon bejött! a doom 3 -at félig aludva vittem végig, de ettől sokszor megijedtem. a grafika pazar,a hangok kiválóak (valahol nem olyan messze valami felborít egy halom palackot...stb), már fosatóak önmagukban is. én fülessel nyomtam végig, így hallottam minden apró neszt, nagyon király! apró hibái vannak csak: nem lehet az alap irányítást (WSAD)átállítani, ez nagyon rossz volt nekem, de végül is úgy ahogy megszoktam. a másik irányítási hiba, hogy a főhős hozzávan "kötve" a talajhoz (a liftről csak akkor tudunk lelépni, ha az megáll, vagy hiába nincs korlát egy fél méter magas rámpán, nem tudsz róla leugrani). ezek a hibák nehéz fokozaton zavaróak csak.könnyűn tényleg könnyű, de nehezen meg mocskos nehéz! állandó löszerhiány, kicsi sebzés, a dögök egy ütéssel leölnek, fejleszteni meg kevés cuccot lehet a kevés lóvéból. óriási ötlet, hogyha végigviszed a játékot, akkor újrakezdheted a legjobb felszereléseddel. egyszóval nekem nagyon bejött: 9.5
49.
49.
tjames
Eddig 18 órám van a játékban. Egyszer kivittem normálon, majd második menetben a 4. fejezetig. Aztán elkezdtem újra easy-n, most a 6. pályán vagyok. Ha easy-n is megvan (a fegyvereket próbálgatom igazából!) Akor nekiállok lehetetlen fokozaton is!
48.
48.
Daks
A MOHAA tenyleg nagyon kiralyul sikerult!
47.
47.
Optimus Prime
Gyanítom az a régi EA játék még a MOHAA volt. :)
46.
46.
felegyi
Daks, reméljük hogy ez nem fog változni!
45.
45.
Daks
reg volt mar olyan, hogy mindenki csak dicsert egy jatekot. foleg egy EA jatekot :)))
44.
44.
Meddogg
BAZZEG :| nem rég vettem meg XBOX 360 - ra, azt az elsö 1-2 percében le fostam a lábam, rohadt brutál, ahhoz hogy jól élvezzétek a játékot akkor normálra rakjátok, mert a könnyü akor alig ijedsz meg ha meg nehéz akkor nem csak szív rohamot kapsz de még meg is ölnek a mobok.
43.
43.
skiz0
Húh de kéne ez a játék :)
42.
42.
felegyi
BiA:HH sztem nem lett valami nagy cucc... Nálam így jönnének sorba (minddel játszottam/játszom); Dead Space, Far Cry2, BiA:HH



DS igazi fosatós...

FC2 fasza fasza... Egy ideig! (és tovább)

BiA:HH meg jó, de sok benne a hiba és nem dob fel annyira mint ahogy az előzetesekből kiderült...
41.
41.
Chavez
DS és BiA: HH

ezt érdemes megvegyétek. Főleg, h full magyar szinkronos a BiA
40.
40.
piiarr
ahogy visszaolvastam a komikat hát sztem DS-t veszem emg aztán majd később jöhet FC2 a BiA...az meg madj használtan
39.
39.
Kyuubi
Ja és én végigtoltam X360-on.
38.
38.
Kyuubi
A Bioshock tényleg nem ijesztő! Bár ha este játszol néha beleborzongsz, de absz nem nagy cucc. Pedig csak 13 vok ;D
37.
37.
battlefield2
a bioshock demot én si probaltam nekem se volt ijesztő csak az elején egy picit de nekem nem teccet

a bia az egy 2világháborus FPS
36.
36.
Optimus Prime
A BioShock nem is ijesztő, igaz csak a demót próbáltam. A Dead Space viszont ízig-vérig sci-fi ijesztgetős horror.

Hogy ki melyik nagy címet választja az idei év égi felhozatalból, mindenki a maga stílusát válasza.



A BiA: HH egyébként micsoda?
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...