Pro Evolution Soccer 2009

  • Írta: Daks
  • 2008. november 4.
Link másolása
Nem tudom, hogy ti hogy vagytok vele, de nekem nagyon elegem van a FIFA és a PES annuális összecsapásaiból. Évek óta egyik sem tudott igazán kiugrót alakítani, a FIFA-ból hiányzik a foci varázsa, a PES meg nem csak hogy licencgondokkal küzd folyamatosan, de csak a játékélmény az, ami igazán életben tartja őt.
Ismét beköszöntött az ősz, a Pro Evolution Soccer 2009 személyében pedig megérkezett a következő évre való focidózis. Nem sok minden változott tavalyhoz képest, átrajzolták a menüt, megjelent egy-két új lehetőség, kicsit csinosítottak a grafikán, de minden más maradt a régiben. A kommentár alacsony minőségű, a motor pedig elavult – és itt nem csak a látványra gondolok, a karakterek animációja például továbbra is csapnivaló. A játék azért persze továbbra is a szép és profi fociról szól, de nagy sajnálatunkra a minősége idén már közel sem olyan meggyőző, mint az ezt megelőző években.


A 2009-es epizód első és legnagyobb újítása, hogy a kiadónak végre sikerült megszereznie az UEFA Bajnokok Ligája licencet, így végre tolhatjuk a Viasaton látott meccseket is. Noha a Konami kifizette az UEFA-hoz kapcsolódó összes elemet, továbbra is millió helyen találunk fehér foltokat a játékban. Ott van például az angol, az olasz és a spanyol liga, ezek közül egyikhez sincs meg minden jog, ami bizony igen kiábrándító. Megint azért fizettünk 16000 forintot, hogy kamu csapatneveket meg mezszámokat lássunk a képernyőn, és bár idén is kedvünk szerint testre szabhatunk mindent, az nem az igazi. A neveket valódira átírogató rajongói patch meg ráadásul csak PC-re van, konzolra nem lehet ilyet beszerezni. Update: Időközben kiderült, hogy konzolra is le lehet tölteni, mea culpa.


Hiába bosszankodunk, az Electronic Arts olyan babán bebiztosította a FIFA sorozatot, hogy a legtöbb európai klubcsapat és nemzeti válogatott évekre leszerződött hozzájuk. A PES most csak az UEFA ligával lehet versenyben, viszont azt is csak 4 évre kapták meg, valamint a PS2 és PSP verziókat nem is érinti.


Az új ligán kívül a másik nagy újítás a Become a Legend játékmód, mely nagyjából ugyanaz, mint a FIFA-ban látott Be a Pro mód. Itt is egyetlen embert irányíthatunk csak a pályán, aztán vele kell minél jobban beilleszkedni a csapatba, karriert építeni, és végül igazi sztárrá válni. Nem nagy újdonság, sőt a játék japán kiadásában már évek óta jelen is van, csak a FIFA miatt a mi verziónkba nem kerülhetett bele. A fene se érti ezt.


A mesterséges intelligencia okosabb lett, gyorsabbak a csapattársak reakciói, izgalmas új kameranézetek vannak – a Konami ilyen listával reklámozza a játékot, de valljuk be, ez édes kevés ahhoz, hogy okot adjon a vásárlásra. Az igazság az, hogy ez mind parasztvakítás, a készítők kifogytak az ötletekből, a motor egyre csak elavultabb lesz, a sorozat pedig megkezdte hanyatlását. Nem fogok divatból nyalni a PES-nek, hogy milyen jó focizni vele, mert bár így van, nem elég, hogy eltartsa az évente megjelenő részeket. Ideje resetelni, és legalább egy akkora vérfrissítést vinni a sorozatba, mint mikor a FIFA megkapta a nextgen motort.


Ha más nem is, az internetes multiplayer legalább jobb, mint tavaly. Ezúttal nincs annyi teleport, a játék kevésbé laggol, mint korábban. Újdonság, hogy immáron már négyen is nyomhatunk meccseket online, ha jól emlékszem, akkor a korábbi részekben ilyen még nem volt.


Summa summarum, hiába van nagy kultúrája a Pro Evolution Soccer sorozatnak, hiába kapunk tényleg profi és mesteri futballt, a játék idén már nem képes felvenni a versenyt a FIFA-val. Ráférne az egész sorozatra egy nagyon végiggondolt átépítés, legyen ez az idei - relatíve - alacsony értékelés egy amolyan figyelmeztetés, hogy ha nem csinálnak valamit a készítők, akkor bizony hamar temethetjük a nevet.

31.
31.
wolf15
Értem én,nehéz szakma ez :)

És visszafognak ütni ezek a fránya pontok még sztem...GTA IV Pc-re kijön,néhányan felemlegetik majd a 10 pontot....és ha kijön majd vmi hihetetlenül jó játék és 9.9-et vagy 10-et kap,akk felhozzák a MGS4 11 pontját és ilyenek...



De a PES-re visszatérve részemről a téma lezárva.Van akinek tetszik van akinek nem,van akinek jobban van akinek kevésbé...de ettől vagyunk emberek :)

Szval további jó gamelést mindenkinek ;) Peace.
30.
30.
Daks
Korábban is én teszteltem a PES-t, mindig is szimpatizáltam vele, az idei relative alacsony pontszam a kioregedo engine-nek meg a keves ujdonsagnak szol - azert ha vegigolvasod a cikket, megertheted az erveimet. Amugy legszivesebben eltörölném a fenébe a pontozást, csakhát mindenki egy számot vár. Számozni meg nem könnyű, merthogy lehet a tavalyihoz, vagy az 5 evvel ezelottihez viszonyitani, lehet egy konkurenciahoz, meg lehet pusztan szimpatia alapjan is szamozni.
29.
29.
wolf15
28: Most igazából nem akarok vitázni,meg ilyenek...mert lehet,h neked nem jöttek be bizonyos dolgok és én is picit elfogult vagyok.De ezen a patch-es mizérián is látszik,h ez a cikk elég felületes lett.Ennek oka lehet a kevés játékidő vagy a másik oldallal való szimpatizálás,nemtudom.De tény,h a fifának már évek óta nincs egyeduralkodó szerepe,csak ezt páran nem akarják belátni.



"Ismét beköszöntött az ősz..." Ebben a bekezdésben csak az utolsó mondat első felével tudok egyet érteni.Nehogymár egy fifa,amelyik minden évben jön mindig több újítást tudjon...

A pes6 után a 2008-ban rengeteg újítás volt,ahhoz képest csinosítottak a grafikán,BL és Become a Legend...egyszerűen nem értem.



De kezdem belátni,h ezek hiábavaló próbálkozások...hiába kész tények,érvek,nem tudlak meggyőzni.

No mind1,talán majd egyszer ^^
28.
28.
Daks
Javítottam a patchletöltős részt, köszi hogy szóltatok.
27.
27.
ProEvoFan2
15. wolf15 hozzászólása teljesen igazad van, én már több embert is megtéritettem:D
26.
26.
ProEvoFan2
"Professzionális, mesteri szinten űzött focit látunk idén is"

akkor miről beszélünk? most focizni akarunk vagy az igazi neveket böngészni? PCn már vannak patchak amik javitják a neveket stb...

az elavult grafikán és az ötlethiányon azért vitatkoznék...
25.
25.
wolf15
Amúgy Daks,ezt a képet(főoldalon lévő) én máshol még nem láttam...nagyobb méretben esetleg nincs meg?
24.
24.
wolf15
23: Már miért vonulna nyugdíjba?29 éves lesz 2011-ben...az még mezőnyjátékosoknál se nyugdíjkor,nemhogy a kapusoknál.

De miért csak ebbe az egybe tudsz belekötni?Egyszerűbb lenne ha leírnád mi bánt..
23.
23.
vegetag
Wolf15, 2011-ben már a Reina valószínüleg nyugdijjba vonul, és ha még nem, a Cehc akkor is jobb lenne...
22.
22.
wolf15
21: ez kb már 2011 a játékban...odaigazolt T_T De amúgy már Sheva sincs ott,az nem zavar? :D



17: Ez az lenne?Szval Pc-n ennyivel jobb lenne a fifa szerinted...:-/



Sokan nem képesek továbblépni a fifán.Én is sokáig így voltam,de be kell látni,h az EA a pc-seket egyszerűen semmibe veszi.Minden sportjátékot eltöröl a pc-ről(nhl és nba van,de azok no comment.) és ezzel az "ál next-gen"-nel próbál versenyben maradni,de ez már szánalom és rossz nézni,h ilyet ki mernek adni.

Elnézést akinek ez tetszik...nem akarom őket ezzel megbántani.Az ő dolguk,maradjanak a "leggjobbnál".
21.
21.
vegetag
Wolf15, külted azt a videót... Reina mióta jáccik a cselziben?
20.
20.
rol88
sztem is sokkal jobb a PES mint a Fifa.csak azért játszok mégis a fifával mert magyar nyelvű.meg a cselek miatt.
19.
19.
Aramisz93
#18: A PC-s fifa a korábbi pc-s fifa verziókhoz képest kapott 9 pontot. Amugy 6.5öt sem érdemelne meg, a konzolos sem kaphatna sokkal többet.
18.
18.
girgosz
Nem is az hanem a PC-s(!!!!) FIFA kapott 9.0-át a konzolos akkor mennyi? 11.? Pedig nekem attól is jobban teccik a PES.
17.
17.
Daks
Hát igen nincs is hálátlanabb feladat a szakmában, mint egy FIFA vs PES cikk megfogalmazása :).
16.
16.
drip
Ezt vártam Wolftól egy jó hosszú kis ...öhhhmmm...hogy is mondjam ellen érveket? minden esetben itt is ott is igazak lehetnek (még nem játszottam veleXD) de amiket Wolf mondott nekem már így jobban tetszik mint a mostani Fifa de amit egy haver mondott pont ugyanígy,hogy szögletesek,elnagyoltak az emberek,meg hogy a grafika is maradt a régi csúnyák az emberek szb neki csak a legend-es mód jött be de 3 napnál nem bírta tovább...hmmmm ittt mondom valamit nagyon elk*rtak akkor de nem tudom igazán :/ Ki kéne próbálnom és majd úgy véleményt mondanom de pl amit Wolf csinált videót az nekem eszméletlenül bejön és ez az egész Become a legend mód hallotakról,látottakról...Minden esetre Daks nem kapta meg a bökőt a szívébe de szerintem egy felfele irányuló hüvelykujjat sem...tehát mint mondtam pont ezt vártam mind Wolftól mind a cikktől.Már csak rajtam a sor,hogy a közel jövőben kipróbáljam ;)
15.
15.
wolf15
Hjajj...mit is írjak?Valahogy erre számítottam amikor korábban írtad,h ezt a rész nagyon lehúztad...de hogy úgy végigolvastam a cikket,h kb alig tetszett benne vmi...no mind1.

A graf sztem egyáltalán nem rosszabb,mint a fifás...pc-n meg 1értelműen jobb.A fifa tavalyra ígért teljes next-gen játékot pc-re is...nem lett belőle semmi.Idén is teljes next-gent ígértek...ebből a játékosok kinézete és a fű 3D-sítése valósult meg.Minden más,irányítás,mozgások,fizika ugyanolyan mint kb 6 éve...

A kommentátorokra sztem nem lehet panasz,néha ők is mellébeszélnek,nem magyarok és ennyi.

"szögletes játékosanimációk" Itt őszintén nem tudom mit akarsz ezzel...a becsúszások,az utána történő esések,cselek,megmozdulások,lövések...ezek mind nagyszerűek sztem a pes-ben.Nagy fifás létemre tavaly megnéztem mit is tud a pes...sokáig élvezettel néztem a szabálytalankodásom visszajátszását,mert elképesztően jó volt.Azóta megmaradtam ennél és semmi pénzért nem mennék vissza egy arcade bohóckodásért...

És az örök újítókat ötlethiánnyal vádolni...nos,te tudod :D Csak egy példa,Fifa:Légy profi,csinálsz egy játékost,egyből kezdő vagy és ennyi.1 v 4 év után vége is...PES:edzéseken és csereként beállva kell bizonyítanod,17 éves kortól egészen míg be nem töltöd a harmincvalahányat...

Érzek egy kis fifa iránti húzást és olyan rossz lehúzásokat,ami abból fakad,h nem tudunk dolgokat(lásd : patch)

Bocs a hosszú megnyílvánulásért,de a pes a szívügyem ^^



(és ha már itt vagyok,hadd promózzam a játékot : http://www.youtube.com/watch?v=GJBMOZZbWsU )
14.
14.
Tokodboy
Nekem pl sokkal jobban bejön mint a Fifa sorozat, és közeleb is áll a focihoz!

A Fifa mellett csak a magyar szinkron szól, ami most úgy érzem,hogy sajnos nagyon gagyi lett...:S allig hallható, rosszul kikevert, néha már előre kommentálja az eseményeket, néha meg késik:(

Kaksi:S
13.
13.
Daks
Nagyon szepen fogalmaztal, az utolso ket mondatod nagyon, nagyon igaz.
12.
12.
herlius
Nos én éveken keresztül csak FIFA-val játszottam. Nem ismerem a PES korábbi részeit. Viszont az idén végleg elegem lett a FIFA-ból. Én speciell magasról tojok a FIFA csilivili grafikájára (nekem PC-n még mindig a PES grafikája tetszik jobban), a millió beállítási lehetőségre, stb. Amikor elkezdek egy meccset játszani FIFA-n, a hideg kiráz. Évek óta ugyanazt a szart kapom tőlük. Béna mozgású játékosok, idétlen, nem következetesen bíráskodó spori, ismétlődő akciók, irreális csalások, kamu-partjelző, sorolni sem tudnám a rengeteg hiányosságot. Sokszor az az érzésem, hogy az EA programozói életükben nem néztek meg egy focimeccset élőben. Mintha idétlen kartonbábúk mozognának a monitoron. Förtelem. Az idén először leültem PES-t játszani. Engem egyből megfogott. Igen, kellenek a patch-ek, mert úgy sokkal jobb. De maga a játék élménye hihetetlenül eltalált. Minden ÉL a pályán, hihetetlenül változatos akciókat lehet futtatni, érzem az egésznek a hangulatát, szinte minden apróságra ügyeltek az alkotók. A FIFA egy steril kamu-bábjáték nulla élvezeti szinttel csillogó cukormázos csomagolásban. A PES egy remekmű egy kopott kartondobozban. Nálam: 9/10
11.
11.
girgosz
Igan sajna, de azért PS3-ra vannak már nagyon szép complete patchek.
10.
10.
Daks
girgosz köszi, ez tényleg érdekes és hasznos, viszont géphez annyira nem értők, és "becsületes" xboxosok kilőve:



you will need a modded/flashed xbox 360

game graphic studio 7.4.0

a clean iso of pes2008

dual layer discs

imageburn or similar program
8.
8.
Daks
cemi, pont ezt irtam a tavalyi PES cikkemben, és még mindig igy gondolom (csak nem akartam ugyanazt a poént kétszer elsütni:))
7.
7.
girgosz
Tudom h arra gondoltál :)



http://www.pesgaming.com/forumdisplay.php?f=276



De itt van pl 1 csomó konzolos.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...