Pro Evolution Soccer 2009

Nem tudom, hogy ti hogy vagytok vele, de nekem nagyon elegem van a FIFA és a PES annuális összecsapásaiból. Évek óta egyik sem tudott igazán kiugrót alakítani, a FIFA-ból hiányzik a foci varázsa, a PES meg nem csak hogy licencgondokkal küzd folyamatosan, de csak a játékélmény az, ami igazán életben tartja őt.
Ismét beköszöntött az ősz, a Pro Evolution Soccer 2009 személyében pedig megérkezett a következő évre való focidózis. Nem sok minden változott tavalyhoz képest, átrajzolták a menüt, megjelent egy-két új lehetőség, kicsit csinosítottak a grafikán, de minden más maradt a régiben. A kommentár alacsony minőségű, a motor pedig elavult – és itt nem csak a látványra gondolok, a karakterek animációja például továbbra is csapnivaló. A játék azért persze továbbra is a szép és profi fociról szól, de nagy sajnálatunkra a minősége idén már közel sem olyan meggyőző, mint az ezt megelőző években.


A 2009-es epizód első és legnagyobb újítása, hogy a kiadónak végre sikerült megszereznie az UEFA Bajnokok Ligája licencet, így végre tolhatjuk a Viasaton látott meccseket is. Noha a Konami kifizette az UEFA-hoz kapcsolódó összes elemet, továbbra is millió helyen találunk fehér foltokat a játékban. Ott van például az angol, az olasz és a spanyol liga, ezek közül egyikhez sincs meg minden jog, ami bizony igen kiábrándító. Megint azért fizettünk 16000 forintot, hogy kamu csapatneveket meg mezszámokat lássunk a képernyőn, és bár idén is kedvünk szerint testre szabhatunk mindent, az nem az igazi. A neveket valódira átírogató rajongói patch meg ráadásul csak PC-re van, konzolra nem lehet ilyet beszerezni. Update: Időközben kiderült, hogy konzolra is le lehet tölteni, mea culpa.


Hiába bosszankodunk, az Electronic Arts olyan babán bebiztosította a FIFA sorozatot, hogy a legtöbb európai klubcsapat és nemzeti válogatott évekre leszerződött hozzájuk. A PES most csak az UEFA ligával lehet versenyben, viszont azt is csak 4 évre kapták meg, valamint a PS2 és PSP verziókat nem is érinti.


Az új ligán kívül a másik nagy újítás a Become a Legend játékmód, mely nagyjából ugyanaz, mint a FIFA-ban látott Be a Pro mód. Itt is egyetlen embert irányíthatunk csak a pályán, aztán vele kell minél jobban beilleszkedni a csapatba, karriert építeni, és végül igazi sztárrá válni. Nem nagy újdonság, sőt a játék japán kiadásában már évek óta jelen is van, csak a FIFA miatt a mi verziónkba nem kerülhetett bele. A fene se érti ezt.


A mesterséges intelligencia okosabb lett, gyorsabbak a csapattársak reakciói, izgalmas új kameranézetek vannak – a Konami ilyen listával reklámozza a játékot, de valljuk be, ez édes kevés ahhoz, hogy okot adjon a vásárlásra. Az igazság az, hogy ez mind parasztvakítás, a készítők kifogytak az ötletekből, a motor egyre csak elavultabb lesz, a sorozat pedig megkezdte hanyatlását. Nem fogok divatból nyalni a PES-nek, hogy milyen jó focizni vele, mert bár így van, nem elég, hogy eltartsa az évente megjelenő részeket. Ideje resetelni, és legalább egy akkora vérfrissítést vinni a sorozatba, mint mikor a FIFA megkapta a nextgen motort.


Ha más nem is, az internetes multiplayer legalább jobb, mint tavaly. Ezúttal nincs annyi teleport, a játék kevésbé laggol, mint korábban. Újdonság, hogy immáron már négyen is nyomhatunk meccseket online, ha jól emlékszem, akkor a korábbi részekben ilyen még nem volt.


Summa summarum, hiába van nagy kultúrája a Pro Evolution Soccer sorozatnak, hiába kapunk tényleg profi és mesteri futballt, a játék idén már nem képes felvenni a versenyt a FIFA-val. Ráférne az egész sorozatra egy nagyon végiggondolt átépítés, legyen ez az idei - relatíve - alacsony értékelés egy amolyan figyelmeztetés, hogy ha nem csinálnak valamit a készítők, akkor bizony hamar temethetjük a nevet.

7.5

Pro Evolution Soccer 2009 értékelés 7.5

Pozitívumok:

  • Professzionális, mesteri szinten űzött focit látunk idén is
  • Megvan az UEFA licenc
  • Élvezhető multiplayer mód

Negatívumok:

  • Elavult grafika
  • Kevés újítás
  • Gyenge kommentár
  • Szögletes játékosanimációk
  • Ötlethiány
31 komment - szólj hozzá!