Xbox 360 New Xbox Experience - Teszt

  • Írta: Daks
  • 2008. november 20.
Link másolása
Szerda délután épp a közértből sétáltam hazafele, az egyik kezemben egy fél kilós kenyérrel, a másikban pedig kakaóval és egy kis parizerrel, mikor beugrott, hogy Atyaúristen, november 19-e van! Ma jelenik meg az új Xbox dashboard! A lakáshoz érve feltéptem az ajtót, és még a kabátot se vettem le, máris rátenyereltem a konzol bekapcsoló gombjára.
Silveresként azt hittem, hogy megint szívni fogok, de felbúgott a gép, és láss csodát, a bejelentkezés után már ott virított a kis üzenet, hogy elérhető az update. Leokéztam, majd melegítettem egy bögrével a Gamekapocs tradicionális nedűjéből, egy bő öt perc múlva pedig már indult is a New Xbox Experience üdvözlő videója.


Megújult az Xboxom. A mozgóképet követően első feladatként be kellett állítanom az új, Nintendo Wii Mii emberkékre kísértetiesen hasonlító avataromat. Bizony, ezek a kis muksók váltják le a négyzetes képeket, és mint a másik konzol esetében, itt is megszabhatjuk figuránk öltözékét és teljes kinézetét. Az igazi Új Élmény ezt követően kezdődött, a szemem elé tárult ugyanis a teljesen átszabott menü.


A lehetőségek listája a bal felső sarokban került felsorolásra, ezek az úgynevezett channelek, melyekben különböző almenük várnak ránk. Az első a Welcome channel, melyben a What's Hot menü gyorsan megismertet minket a dashboard újításaival, az Xbox Essentials pedig magáról a konzolról ad egy átfogó leírást. Ez ki is fújt ennyiből, ám ha online vagyunk, akkor felette megjelenik egy Spotlight channel is, mely a Marketplace újdonságait sorolja fel. De jöjjön máris a harmadik!


A My Xbox alatt láthatjuk, hogy milyen lemez van bent a meghajtóban, illetve innen érhetjük el a profilunkat, és böngészhetjük a megszerzett achievementeket. A Game Library menü listázza a HDD-n található demókat és arcade játékokat, míg a Video, Music, illetve a Picture Library értelemszerűen a videonézésre, a zenehallgatásra, és a képnézegetésre szolgál. Itt találhatjuk még a Media Centert, valamint a Settingset is, mely utóbbi nem változott az előző változathoz képest.


A Game Marketplace channel alatt böngészhetünk az Xbox LIVE játékkínálatából. Vannak arcade játékok, demók, trailerek, témák, Xbox Original címek, továbbá mindenféle addonok, pontosan úgy, mint eddig. A channel a Spotlighthoz hasonlóan ad még kínálatokat, de van egy teljesen új menü is, a Games with Avatars. Ez egy arcadehoz hasonló szolgáltatás, különféle mini játékok lesznek majd benne, a különbség viszont, hogy ezek főszereplői nem mások, mint a profilunkhoz készített Avatar figurák. Kőkemény nyúlás a Wii-től, de üzletben nincs illem, ha ez kell az embereknek, akkor most már megkaphatják az Xbox-tól is.


Következő állomásunk a Video Marketplace, mely az online legálisan megvásárolható filmek egy egész tárházával vár minket. Itt máris olyan nagy címek várnak ránk, mint a Speed Racer, a Ghost in the Shell, vagy a Cloverfield, de a Browse menüre kattintva még vagy ezer film közül választhatunk. Természetesen mindegyik HD felbontásban pompázik, angol szinkronnal, felirat nélkül. A Microsoft új online videotékás partnerét, a Netflixet viszont nem találtam, ez a szolgáltatás bizonyára csak az Egyesült Államokban érhető el. Apró szösszenet, amit a minap olvastam a neten, hogy a Netflix nem forgalmaz Columbia Pictures filmeket, ennek az oka pedig az, hogy a stúdió a Sony kezében van, ami meg ugye a Microsoft nagy ellenfele a konzolpiacon.


Az utolsó előtti channel a Friends, ahol barátaink között böngészhetünk. Mindenki a saját kis Avatarjával van itt jelen, illetve annak hátterében egy miniatűr díszlettel. A figurára rányomva üzenetet küldhetünk, video chatet kezdeményezhetünk, illetve összehasonlíthatjuk, hogy hogy áll az általunk is tolt játékokkal. A sor végére érve pedig nem maradt más, mint az Inside Xbox channel, ahol a konzolhoz tartozó friss híreket leshetjük meg, ezúttal nem csak szöveges, de videó formátumban is!


Kiveséztük a lehetőségeket, beszéljünk egy kicsit a kinézetről. Részemről nagyon örülök az erős vérfrissítésnek, piszkosul untam már a régi lapozgatós dashboardot, ideje volt váltani. Az új menü jól átlátható, és bár kell egy pár óra, mire megszokja az ember, hogy hol találja az egyes dolgokat, azért azt nem mondhatjuk, hogy nagyon bonyolult lenne. Jópofa színes ikonok, és szokatlanul erős színekkel tarkított, ingergazdag kinézet jellemzi a menüt, amire természetesen ezúttal is ráhúzhatunk valami pofátlanul drága témát.


Új formát kapott a Guide is, ez az a menü, melyet a kontroller közepén lévő nagy Xbox gomb megnyomásával lehet előhívni. Ez a régi dashboard lapozgatós elrendezését kapta meg, innen akár játék közben is elérhetjük a Marketplace-t, megnézhetjük az Achievementeket, kiléphetünk a dashboardra, kezelhetjük a barátokat, üzeneteket küldhetünk, zenét hallgathatunk, illetve elérhetünk pár beállítást is. Ha jól láttam, akkor egyetlen újdonság van itt csak, ez pedig a Party, ahol akár nyolcan is chatelhetünk, és ha meguntuk a dumálást, akkor indíthatunk valamilyen multiplayer meccset is, a szobában lévők mindegyike pedig garantáltan ugyanazon a szerveren fog kikötni.


De hogy a rejtett lehetőségekről is beszéljek, itt van mindjárt a merevlemezről való játékfuttatás. Ha pihentetni akarjuk a konzol olvasóját, vagy csak – pszt – rosszul írtuk meg a lemezt, és mindig kilép, akkor a DVD behelyezése után válasszuk ki a My Xbox channelt, nyomjunk Y-t, egy megerősítés után a gép pedig máris felmásol minden fájlt a vinyóra. A havertól kölcsönkapott játékot persze ezek után sem lehet majd csak úgy futtatni, hiszen bent kell, hogy legyen az eredeti lemez is, a gép viszont nem a korongról, hanem a HDD-ről kapja az adatokat, így biztosítva az olvasófej hosszú élettartamát.


Hogy ne kelljen konzol előtt gubbasztva hosszasan keresgélni a LIVE-on, a Microsoft elindította a marketplace.xbox.com oldalt. Alapértelmezésben egy „lap nem található" felirattal fogunk találkozni, ezért a cím mögé biggyesszünk oda még egy /en-US kiegészítőt is, és máris elérhető lesz minden. Ez egyébként azt a célt szolgálja, hogy a számítógépről válogathassuk ki az Xbox-ra leszedni kívánt tartalmakat, és miután jóváhagytunk mindent, elég csak bekapcsolni a konzolt, és máris automatikusan elkezdődik a letöltés. Nagyszerű ötlet, én részemről sokszor már a tapétát kapartam a Marketplacetől, olyan nehéz volt benne bármit is megtalálni - szóval kellett az a webes felület.


Sok képet és videót láttunk már a New Xbox Experience-ről, de élőben azért mégiscsak más. Jómagam örömmel küldtem nyugdíjba a régi Xbox dashboardot, kiszolgálta már a lelkét szegényke, szerettük is egy kicsit, de az Új Élmény simán kenterbe veri. Állítólag még egy tucat újdonsággal fog bővülni a menü, lesznek benne új lehetőségek és fícsörök, de mindez még a jövő zenéje, most örüljünk annak, hogy legalább ez megérkezett.

Kapcsolódó cikkek

14.
14.
cross56
#11: igen,énis úgy töltöttem le,ha akarod küldök linket ha írsz egy PÜ-t. De azóta rendeszeresen live-ozom
13.
13.
boss-04
Nekem hétfön lessz meg ez az új alkotás és ahogy beleolvastam nem lehet ojyan rossz.
12.
12.
Daks
meleg sör fuuuuj meg csak az kene :)



az uj jatekokon elvileg rajta lesz, berakod a lemezt, es updatel mielott elindul a game
11.
11.
Glek
"...majd melegítettem egy bögrével a Gamekapocs tradicionális nedűjéből..."



Daks! Te még a sört is melegen iszod? :D Nah jó, csak vicceltem... kakaó az még mindig rulz! ^^

Hát én valahogy lusta vagyok ezt beszerezni... live nélküliek vajon legálisan letölthetik netről?
10.
10.
SWBF2
Daks, ezt nem lehetett kihagyni, bocs :)
8.
8.
SWBF2
NeW iiXbox Experience...
7.
7.
Giga0509
6:Myvip is nemrég :D am THX a tesztet,király lett!
6.
6.
logoffmeister
Bár nincs dobozom, de nagyon tetszik ez az új frissítés.

S bár nem ide tartozik, de láss csodát: a Gmail is ma kapott új témákat :)
5.
5.
Daks
nem tudom eszrevettetek-e, hogy a regi témák is hasznalhatoak az ujban - persze csak a hatteret csereli ki, de azert ennek orulok!
4.
4.
demon68
jó lett ez a frissítés tényleg, a merevlemezre másolás nagyon jó, az új monitorfelbontások a legjobbkor jöttek nekem, a webes marketplace jó ötlet, meg a Guide is jól néz ki. szóval tényleg jó, hasznos frissítés lett.

3: egy ilyen csilivili menü magában nem hiszem hogy leterhel egy 3 magos processzort, játék közben meg úgyse fut a grafikus felület.
3.
3.
Aramisz93
És ez mennyivel terheli meg jobban a gépet, mint az előző?
2.
2.
K.G.
Megjelentek az új felbontások is. Ugye azt mondták, hogy támogatni fogja a wide monitorokat. Na mármost, ha én beállítom az 1680x1050-t felbontásnak (ami a monitorom max felbontása) akkor is levág egy kicsit az áljából és a tetejéből. (moncsi: 2253BW) Valaki másnál van ilyen? Mit tehetek ellene?
1.
1.
Ca$h
Teljesen elképesztően jó lett... szavak nincsenek rá mennyire... azt hiszem szegény PS3 megkapta a halál előtti szívendöfést! :(
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...