Playstation 3 Playstation Home teszt

Immáron két éve már annak, hogy a Sony bejelentette legújabb szolgáltatását, amely a Playstation 3 tulajokat hivatott szórakoztatni egy teljesen egyedi online világban. A megjelenés többszöri elhalasztása után végre megérkezett, és bárki számára elérhető a Playstation Home, amit persze mi sem hagyhatunk szó nélkül - következzék hát a bemutató!
Az első lépések

Miután frissítettük a firmware-t, megjelenik egy új opció a Playstation Network fül alatt, amely már a jól ismert logó mellett a Playstation Home felirattal büszkélkedhet. Mikor kiválasztjuk a szolgáltatást, azonnal a letöltésvezérlő fogad bennünket. Maga a kliens meglepően kis mérettel rendelkezik, mindössze 77 megabájtnyi adatot kell letépni a hálózatról.


A sikeres telepítés és indítás után azonnal egy figyelmeztetés fogad bennünket, miszerint a program 3.1 gigabájtot lefoglal merevlemezünkön a későbbi adatok tárolására. A menü szép a maga egyszerűségében, ugyanis csak egy hatalmas Home feliratot tartalmazó logó látható a képernyőn, ahol az X gombot lenyomva megkezdhetjük a bejelentkezést. Első indításkor azonnal a karaktergenerálásnál találjuk magunkat, ahol ki kell választanunk karakterünk nemét, majd nekilátni a tulajdonságok és ruhák kiválasztásának. Lehetőségünk van megválasztani karakterünk bőrszínét, arcvonásait, hajstílusát és színét, valamint változtathatunk kedvencünk testsúlyán is.


Az egész karakterkészítő rendszer leginkább a Simsekben megismerthez hasonlít, ugyanis az apró részletekig mi alakítjuk ki a virtuális énünk.  Miután az arcot elkészítettük, a ruhák következnek. Sajnos alap esetben nem túl nagy a választék, ám ez később bővíthető valós pénzért megvásárolt ruhákkal. Ha sikeresen elkészítettük karakterünk, akkor nincs más hátra, mint még egy utolsó pillantást vetni rá, mielőtt megindul a betöltés és mi megtesszük az első lépéseinket egy teljesen új és egyedi virtuális világban.


Szép, új világ

A rövid töltés után egy bútorozott szobában találjuk magunkat, ahová vakítóan besüt a gyönyörű napfény. A helyiségben található egy kanapé, néhány fotel és szekrény, valamint egy kisebb erkély, amely a kikötőre néz. Ez az új, virtuális otthonunk. A bejárati ajtó felé indulva ér az első meglepetés, ugyanis kilépés előtt le kell tölteni a területet, ahova menni szeretnénk. Szerencsére ezek mérete nem vészes, 20-60 megabájt között mozog. Elhagyva az otthon melegét egy tér fogadja a játékosokat, ahol sok más ember is szaladgál. Néhányan csak vakon rohannak a nagyvilágba, míg mások kört alkotnak és beszélgetnek, és vannak olyanok is, akik a hatalmas kivetítőket bámulják.


A térről különböző épületekbe lehet bejutni, mint például a mozi, bevásárlóközpont vagy a bowling pálya. A mozi teremben megtekinthető néhány film aktuális előzetese, valamint később filmeket is nézhetünk majd. Egy kellemes mozizás után elmehetünk bevásárolni, hogy új ruhákkal gazdagítsuk repertoárunkat. A pólóktól egészen a cipőkig minden megtalálható itt, ruhánként 0.60 fontos áron. Az ár nem vészes mindazok számára, akik a virtuális világban is szeretnek divatosan kinézni. Ha nem szeretjük magányos farkasként tengetni napjainkat, akkor érdemes vetni egy pillantást a testbeszéd, valamint a Quick Write opciókra. A testbeszéddel kifejezhetjük aktuális hangulatunk, a Quick Write opció segítségével pedig azonnali üzeneteket küldhetünk, amit a körülöttünk lévők elolvashatnak. Természetesen nem muszáj körmölni mindazoknak, akik rendelkeznek megfelelő mikrofonnal, ugyanis hanggal is kommunikálhatunk. Ha unalmasnak érezzük a virtuális városban barangolást, akkor a téren leülhetünk különböző asztalokhoz, ahol malmozhatunk vagy akár sakkozhatunk is más játékosok ellen.


A csomagolás

A tartalomról már szó esett, ám a külcsínről még nem. Elképesztő, amit a Sony a látványvilággal művelt: fantasztikusan néz ki a Home. A fény és árnyék élethű, a textúrák is élesek, panaszra nincs ok. Talán ami rondít a látványon, hogy sajnos nagyon üres minden, de erről majd később. Bármelyik mai játék megirigyelhetné a kinézetét, ugyanis a fák lombjai mozognak a lágy szellő hatására, apró viráglevelek és pillangók szállnak körülöttünk, s ezen csak szépítenek a mindenfelé elhelyezett plakátok és kivetítők, amelyeken állandóan valamilyen előzetest láthatunk mozgásban. Sajnos az időjárás nem változik, de ki tudja, lehet egyszer ezt is megvalósítják a szakemberek.


A második élet hiányosságai

Sajnos a sok pozitívum mellett sok hiányossága is van a programnak, ugyanis megannyi beígért szolgáltatás még nem érhető el, valamint kevés terület áll a rendelkezésünkre. Az ígéretek szerint lehetőségünk lesz majd a moziban az előzeteseken kívül egész estés filmek megtekintésére is, amit a merevlemezünkről olvas a Home, vagy pedig kikölcsönzünk egyet a virtuális tékából. Nagy hiányosság még, hogy sokak kedvenc terme, a Hall of Fame szintén nem található. Itt ugyanis majd a játékban elért eredményeinket, trófeáinkat mutathatjuk meg másoknak. Ami talán sokak tetszését nem fogja elnyerni, az a fizetős ruhadarabok és bútorok, amelyek ugyan nem drágák, de még is feleslegesnek tűnik pénzt adni egy virtuális székért vagy pólóért. Ha a hiányosságokat pótolják a fejlesztők, akkor egy igen érdekes szolgáltatása lehet a Home a Playstation 3 rendszernek, és ingyenességével elég sok felhasználót gyűjthet ebbe a valósághű virtuális világba, amely talán fellendítheti a Sony eladásait.

14 komment - szólj hozzá!