Killzone 2 Demó teszt

Évek óta vártuk a napot, amikor végre rátehetjük kezünket a Guerrilla által fejlesztett Killzone folytatására. Most elérkezett az idő, nemrég elérhetővé vált ugyanis a konzol egyik legígéretesebb játékának demó változata! Mire várunk még? Kezdődjék a villámteszt!
A Killzone 2 bejelentése óta majdnem négy év telt el. A 2005-ös E3-on történt leleplezést követően egymást váltották a képek, a videók, és a kiállításokra cipelt techdemók, ám egyik sem ér fel azzal az élménnyel, mint amikor az ember a saját lakásán, a saját gépén nyomhatja a játékot. A megjelenésig van még egy kis idő, ám ezt remekül elüthetjük a kipróbálható változattal, amely bár rövidre, ám annál nagyszerűbbre sikeredett.


A demó mérete 1.2 GB lett. Az indítás után egy nyelvválasztó, majd egy gyors képernyő kontrasztállító fogad minket, majd a főmenüben találjuk magunkat. Mivel még csak demóról beszélünk, ezért csak a beállítások és a kampány menüpontok nyitottak. Miután kiválasztottuk az egyetlen felkínált nehézségi fokozatot, egy gyors töltés után végre szemünk elé tárul, hogy milyen is lett az a sokat emlegetett, híres-neves Killzone 2.


A nyitókép lélegzet elállító, bajtársainkkal karöltve azonnal belecsöppenünk a harc sűrűjébe. Körülöttünk robbanások, a fejünk mellett golyók suhannak el, a nagy zajban ezalatt halljuk, amint csapat vezetője az utasításokat üvölti. A hangulat már első látásra magával ragadja az embert, a szürkés, komor látvány remekül illik a háború véres valóságához. Miután állunk keresgélését befejeztük, azonnal két Helghast üdvözöl bennünket, akikkel könnyűszerrel el is bánunk. A célzás nagyszerűre sikerült, semmilyen könnyítést nem tartalmaz, nem jelöli ki automatikusan a célpontot, nekünk kell ügyesen bánni a karokkal.


Egyeseknek furcsa lehet a gyárilag beállított gombkiosztás, ám szerencsére rengeteg variáció közül válogathatunk. Én célszerűnek tartottam az alapbeállításokat használni, ugyanis elég könnyű hozzászokni, hogy a R1 a lövés, R2 a gránát, L1 a közelharc, L2 pedig a fedezék. Amint végeztünk az előttünk felbukkanó újabb ellenfelekkel, máris haladhatunk tovább a parancsnok utasítása szerint. A fedezékeket gyorsan megtanuljuk használni, a harctér pedig tele van különböző barikádokkal, amelyek mögé bújva biztonságból tüzelhetünk az ellenségre.


Ahogy haladunk előre, egyre több és több Helghast bukkan fel előttünk – persze a csapat legnagyobb örömére. Amint messzebb kerülünk a tengerparttól, azonnal egy komolyabb feladattal bíz meg bennünket a parancsnok. Egy rakétavetővel kell rendet tennünk az előttünk tornyosuló hídon. Amint meghúzzuk a ravaszt, s a rakéta szélsebesen távozik a csőből, hatalmas robbanás szemtanúi leszünk - a híd apró darabkái beterítenek mindent a közelben, majd a hatalmas füstön átkelve már haladhatunk is tovább. Néhány kanyar a romos épületmaradványok között, és szembesülünk vele, hogy az ellenség bizony rendesen felszerelkezett ellenünk: tankokkal várják kicsiny csapatunkat, ám nem tudnak túl járni az eszünkön.


A hosszas csetepaté közben egyszer csak egy jajveszékelő hang hallatszik a közelből: egyik társunk megsérült. Ilyen esetben a mi feladatunk, hogy segítsünk neki, s ezt könnyen meg is tehetjük, ha a közelébe férkőzünk, és megnyomjuk a kört a Playstation 3 vezérlőjén. A mutatvány közben egy kis szerkezetet kapunk elő a hátizsákból, amellyel feltölthetjük csapattársunk életerejét, és máris folytathatja a harcot. Hasonló módszerrel mi magunk is tudunk gyógyulni, ám ehhez nem kell semmilyen gombot megnyomni, pusztán néhány másodpercig kimaradni a csatából.


Tovább haladva egy épületbe kell belopóznunk, ahol rengeteg ellenséges katona szeretné, ha már alulról szagolnánk az ibolyát. Itt vehetjük igazán szemügyre a fizika nagyszerűségét, hála a rengeteg, igen könnyen felrobbanó olajos hordónak. A fizikán kívül a nagyszerűen használt fény- és árnyékhatásokat is megcsodálhatjuk, a romos épület mennyezetén beszűrődő napfény ugyanis csodálatossá teszi még ezt a lehangoló helyiséget is. Ennyire élethű környezettel kevés helyen találkozni, szinte érezni a hideg falakat körülöttünk!


Soha nem rajongtam igazán a lövöldözős játékokért, talán a Half-Life 2 volt az, ami igazán megfogott ebben a kategóriában, ám ezt a játékot minden Playstation 3 tulajnak ki kell próbálnia. Az a hangulat és az a látvány, ami a Guerrilla munkáját áthatja, egyszerűen fantasztikus. Negatívumot nehéz találni, még a mesterséges intelligenciát sem érheti panasz, a Helghastok mindent megtesznek, hogy utunkat állják egy-egy feladat során. Nem is véletlen, hogy már több, mint 1 millió előrendeléssel büszkélkedik a játék!

52 komment - szólj hozzá!