Guitar Hero: Metallica

  • Írta: Daks
  • 2009. március 30.
Link másolása
Az Activision keményen rágyúrt a Guitar Hero sorozatra. A harmadik rész után jött az Aerosmith, aztán a dobot és mikrofont is használó World Tour, most pedig a Greatest Hits, a Jimi Hendrix, a Modern Hits, a Rocks the 80s, és a Van Halen epizódokat várjuk. Előtte viszont még itt a Metallica, mely épp a napokban futott be, mi pedig nagy rajongóként azonnal rá is vetettük magunkat.
A Guitar Hero: Metallica a World Tour alapjaira épül, ami azt jelenti, hogy ezúttal is két gitárosból, egy dobosból és egy énekesből áll fel a csapat. Egyjátékos módban az énekes kivételével bármelyiket választhatjuk, nem muszáj mindig összehívni a haverokat, ha kedvünk szottyan egy kis metálhoz. A játék egyben az első olyan GH kiadás, amihez nem érkeztek külön kiegészítők, a boltok csak szoftvert árulnak, a kontrollereket pedig külön, vagy az előző részekkel együtt lehet csak beszerezni amihez nem érkeztek exkluzív kiegészítők, a boltokban csak a szoftvert, vagy a Guitar Hero gitárjával egybe csomagolt bundle csomagot lehet megvenni. Jó lett volna egy Metallicás gitár, de oda se neki, ha van mivel nyomni, akkor gond nem lehet.


A játékmenet részleteit az előző Guitar Hero cikkekben leírtam már, ám azok kedvéért, akik lemaradtak róla, gyorsan vegyük át az alapokat. Az egész rendkívül egyszerű: a szám dallamának megfelelően szélsebesen repülnek felénk mindenféle színes bogyók, és amikor a piros, zöld, sárga, kék és narancssárga pöttyök közel érnek, egyszerűen csak le kell fogni a gitáron lévő megfelelő színű gombokat, majd pengetni egyet. Doboláskor is hasonló a felállás, karaokénál pedig a program a kiénekelt hangmagasságot figyelve pontoz. De elég a sok beszédből, kezdődjék a rock!


A lemez indítása után feltűnik a jól ismert Activision, Red Octace és Neversoft logó, majd egy rövid, hangulatteremtő rajzfilmes klip fogad minket – sajnos SD minőségben. A formaságokat letudva máris a menüben találjuk magunkat, ahol hét lehetőség sorakozik fel. A Career, a Quickplay, a Head to Head, az Xbox LIVE és a Settings pontok alatt rejlő tartalmakat gondolom nem kell ecsetelnem, de még a Music Studios is ismerősen csenghet azoknak, akik tolták a World Tourt. Újdonságként egyedül a Backstage szolgál, annak is ezúttal inkább az Extras almenüjére fókuszálnék, ahol videókat, dalszövegeket és fényképeket lehet nézegetni -természetesen mind a Metallica zenekarhoz kapcsolódóan. A filmes rész a legérdekesebb, a karrier állomásait összekötő animációk mellett itt behind the scenes klipeket, és eredeti koncertfelvételeket nézhetünk meg – sajnos ezúttal is SD felbontásban.


A karriert egyedül és bandában is tolhatjuk, a kezdők kedvéért pedig ezúttal is helyet kapott  a tutorial. Ahogy lenni szokott, ismét egy frissen alakult garázscsapat tagjait kell alakítanunk, akik bár mindenféle zenét játszanak, főleg a Metallica számaival akarnak befutni. Ezzel pedig nem is lesz gondjuk, főleg ha ügyesek vagyunk, és jól szerepelünk a koncertturné során. A karaktereket saját magunk alkothatjuk meg, lehet nevet adni a zenekarnak, készíthetünk emblémát, embereinket még tetováltathatjuk is, a fellépésekkel szerzett pénzt pedig új gitárra, és egyéb extra tartalmakra költhetjük.


A koncertsorozat során csillagokat is kapunk, és amint elérünk belőlük egy bizonyos darabszámot, a program automatikusan elérhetővé teszi a friss dalokat biztosító újabb helyszíneket. Érdekesség, hogy ezek a stage-ek – a moszkvai Tushimo Airport, a londoni HMV Hammersmith Apollo, a San Francisco-i Stone Night Club, vagy a Los Angeles-i The Forum – mind fontos állomások voltak a Metallica életében.


A nehézségi fokozatok nagyjából a megszokott rendben sorakoznak fel, azonban egy apró változással is szembe kell néznünk. A beginner, az easy, a medium, a hard és az expert szintek mindegyike, ha egy hajszálnyival is, de keményebb lett az előző részekben megismertekhez képest, a dobos pedig kapott egy új, expert+ fokozatot, amiben egy második pedált is kezelnie kell. Hogy ezt ki honnan szerzi be, az egy jó kérdés, én egyelőre csak külföldi webáruházakban láttam ilyet, ott is a játékhoz adják ajándék kiegészítőként. A különálló pedál a BSC jóvoltából Magyarországon is elérhető lesz a hivatalos májusi megjelenést követően.


Jó hír, hogy visszatért a régi Guitar Battle. A Legends of Rockban nagyon hangulatosak voltak az 1v1 módban felszedhető bónuszok, a gitár nyakának megfelelő időben való felrántásával pedig olyan szívatásokat küldhettünk az ellenfélre, hogy az pislogni se tudott a meglepődéstől. Megfordított színsor, elszakadt húrok, megduplázott nehézségi szint, vagyis minden, amit csak el lehet képzelni. A World Tourból ezt kivették, most azonban újra itt van, lehet tehát készülni, mert ebben a játékmódban nincs kegyelem!


A zenei felhozatal kellemes lett, összesen 49 szám érhető el, ebből 28-at címadó zenekar szerzeményei tesznek ki, a többi pedig olyan nagy előadók slágere, mint a Motörhead, a Judas Priest, a Foo Fighters, vagy a System of a Down. A Metallicás tracklistben többek közt megtalálható az All Nightmare Long, az Enter Sandman, a Fade to Black, a Master of Puppets, a Nothing Else Matters, az Orion, és a Welcome Home, a hírességek mellett pedig felkerült még pár szám a fejlesztők házi szerzeményei közül is, sőt a Music Studios-ban saját dalokat is írhatunk.


Ahogy az Aerosmith esetében, most is azt mondom, hogy nem kaptunk többet egy szép, csillogó dobozba csomagolt kiegészítő-lemeznél. Ez egyfelől jó, mert mégis frissült a Guitar Hero gyűjteményünk, és a tokot is ki tudjuk rakni a vitrinbe, másfelől pedig rossz, mert DLC-k formájában ugyanennyi számot a töredékéért megkapnánk LIVE-on keresztül. Jó pont viszont, hogy a World Tourhoz egyszer már letöltött Death Magnetic albumot a program automatikusan felismeri, és beilleszti a zenei felhozatalba, megkímélve minket a lemezcserélgetéstől.


Összességében jó játék lett a Guitar Hero: Metallica, nem csak a zenekar rajongóinak, de minden GH kedvelőnek must have anyag. Ezúttal is megvan az a fantasztikus hangulat, amiért imádunk éjszakába nyúlóan gitározni a TV előtt, a gombpötyögtetős zenélés nálam olyannyira addiktív, hogy már el sem tudnám képzelni a konzolomat nélküle. Ez egy életérzés, az üvöltő rock felszabadít, és ezt semmi sem pótolhatja!

12.
12.
teel
A kiegészítőben 49 szám van, DLC-n ez 49*2, vagyis 98 euró lenne összesen ha DLC-n töltenéd le single-ekként, jóval drágáb, mint a kiegészítő. Még ha track pack-enként töltenéd le biztosan drágábban jönnél ki, emellett a kiegészítő pár pluszot is nyújt.
11.
11.
Raam989
Zsíros, azt a gitárt szeressem. :P
10.
10.
Daks
Raam989: utananeztem, a world tour gitarjaval lesz egybe csomagolva!
9.
9.
Daks
Mii? Nekem ilyen nem remlik. Itthon mindig gitárral nyomom csak, egy havernál szoktunk összeállni koncertre.
8.
8.
demon68
a Career módot akkor végig lehet tolni csak gitárral? a world tour-nál volt olyan szám a career-ben amihez dob kellett, és nem engedett tovább nélküle.
7.
7.
Raam989
A sima játék az mostanság jelent meg a boltban, ellenben a gitáros szett, az május 7-én fog csak. Én ebből gopndoltam, hogy külön gitárral is meg fog jelenni.

Másrészt meg rákérdeztem az előrendelésnél is, hogy milyen gitár fog hozzá járni, és azt mondták , hogy ők sem tudják, nézzek szét az activision oldalán. Ott sem találtam róla infót.
6.
6.
Daks
En ugy tudom, hogy ebbol csak szoftver kiadas van hivatalosan, amit te elorendelhettel, az ilyen boltos termékcsatolás lehet. Nekem Aerosmithes gitárom van, sajnos már ugy lekopott róla a minta, hogy alig látszik valami az eredetiből, majd venni kell rá vmi klassz matricat es minden fasza.
5.
5.
Raam989
4

akkor nem voltam elég figyelmes. Igaz, csak címszavakban olvastam bele a tesztbe, nem sűrűn olvasok el tesztet az előre megrendelt játékaimról, nehogy meggondoljam magam. :)



Am. milyen gitárt adnak hozzá? Olyan GH:WT-set, mint a videóban?
4.
4.
Daks
pontosan igy van, ahogy batri is mondja, es ahogy irtam is a cikkben
3.
3.
Kyuubi
Gondolom úgy van hogy kiküldik normál dobozban a játékot és kapsz mellé csomagolás nélkül egy gitárt. Am jó teszt, meg a játék is tetszetős.
2.
2.
Batri
1: az egyedi metallicás gitárra értették sztem, olyan amit az aeroshmitteshez adtak
1.
1.
Raam989
Érdekes. Én pedig a GH Metallica + Gitár kombót rendeltem elő. Ez hogy lehet?
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...