Ghostbusters: The Video Game

Két éve januárban egy kis szlovén stúdió, a ZootFly előállt a nagy ötlettel: kapjon folytatást a Szellemirtók, méghozzá egy játék formájában, az eredeti szereplőkkel, de egy teljesen új történettel. Neki is kezdtek a fejlesztésnek, megírták a forgatókönyvet, a sztorit átültették a modern korba, még az ectomobilt is lecserélték egy Chrysler 300C Touringra, az első sajtómegjelenések után viszont már kopogtatott is a Sony, hogy helyre rakja a srácokat.
A japán óriás leállíttatta a munkát, a licenclopás miatt pedig majdnem perre is ment, aztán ráeszmélve arra, hogy nem is volt ez az egész annyira rossz ötlet, nekikezdett egy saját fejlesztésnek, megalkotva végül a tesztelésre most hozzánk is ellátogatott új Ghostbusters-t!


A szellemirtók történetét trilógiává avanzsáló Ghostbusters: The Videogame igazi sztárgárdával büszkélkedhet. Míg a fejlesztést a Terminal Reality és a Red Fly Studios végezte, addig a kiadásért a Sony, az Atari és a Columbia Pictures közösen felel. A történetet az eredeti film két alkotója, Dan Aykroyd és Harold Ramis írta, rajtuk kívül pedig főszerepet vállalt még a játékban Bill Murray és Ernie Hudson is. Hollywoodból érkezett továbbá William Atherton, Brian Doyle-Murray, és Annie Potts is, az eredeti részek szexi hősnőjét alakító Sigourney Weaver helyett azonban egy új dívát köszönthetnek a parapszichológusok, Alyssa Milano-t, aki Dr. Ilyssa Selwyn karakterét formálja meg a játékban.


A történet szerint 1991-et írunk, pontosan a második rész után két évvel, Manhattan városát pedig továbbra is rettegésben tartják a kísértetek. A cselekmények elején Dr. Egon Spengler, Dr. Ray Stantz és a csapat általunk alakított friss tagja éppen egy új felszerelést tesztel, amikor Ragacs, megszökve a tárolójából néhány szellembarátja társaságában felfordulást rendez nem csak a Szellemirtók főhadiszállásán, de a szépséges Sedgewick Hotelben is. Innentől felgyorsulnak az események, természetfölötti tevékenységek egész sorozata veszi kezdetét, és olyan régi ismerősök térnek vissza, mint a Habcsókember, Gozer a Gozeroniai, vagy az idős könyvtáros hölgy, a Grey Lady.


A játékban összesen nyolc küldetés vár ránk, ezek alatt pedig csapatunkkal megfordulunk szinte az összes régi jól ismert helyszínen, így többek közt a Times Square-en, a könyvtárban, a városi múzeumban, a Sedgewick Hotelben, és persze ama bizonyos párhuzamos dimenzióban is, amely a szellemek eredeti lakóhelyeként funkcionál. Az egyes küldetések között a szellemfelderítő és elhárító vállalat főhadiszállásán lehet pihenni, ide futnak be mindig a riasztások, és innen indulunk bevetésre is. Jó hír, hogy hiába vagyunk újoncok, a csapat teljes értékű tagként kezel minket, minden küldetésnél ott lehetünk az első sorban, együtt harcolva Venkmannel, Stantzzal, Spenglerrel, és Zeddemore-ral a várost ellepő túlvilági lények ellen.


A kalandok során szereplőnket külső nézetből látjuk, HUD nincsen, az életerőnk és a fegyver töltöttsége a hátra szerelt proton pack villogó ledjeiről olvasható le. Felszerelésünk a sztenderd szellemirtó csomagból áll: akad egy négy különböző funkciót is ellátó, de elsősorban a kísértetek elkapására szolgáló proton fegyverünk, egy szellemek átmeneti tárolására szolgáló csapdánk, illetve többek közt egy PKE szkennerünk is, melynek használatakor belső nézetbe vált a játék. Tudjátok, ez az a berregő, világító kis kütyü, amivel Egon paranormális jelek után nyomoz a filmben is.


A Ghostbusters: The Videogame a filmek rajongói számára olyan, mintha tinédzser korunk legforróbb nyarának buja szeretője térne vissza, a teljes akkori baráti körünkkel együtt. A játékban megvan minden, amit szerettünk, és ami oly sok éven át hiányzott: találkozhatunk a régi arcokkal, újra hallhatjuk az elfeledett dalokat, és megfordulhatunk azokon a helyszíneken, melyek már annyira megkoptak emlékeinkben, hogy alapesetben nem is hinnénk el, hogy még léteznek. Valami hasonló hangulatot sugároz a játék, az Ecto-1 szirénájától kezdve, a barna overallon át, egészen a könyvtáros üldözéséig minden olyan, mintha a film elevenedne meg, csak ezúttal a mi főszereplésünkkel.


Az atmoszférával nincsen tehát gond, ám mint videojáték, a Ghostbusters sajnos közel sem tökéletes. Persze a pillanat varázsában általában hajlamosak vagyunk szemet hunyni a gyengeségek fölött, ám én mindenképpen szeretnék megemlíteni néhány dolgot, ami miatt nem kaphat 9-es pontozást a játék. Először is a történet nagyon rövid, két-három délután alatt végigtolható, és nincsenek mellékküldetések sem, amivel meg lehetne hosszabbítani az élvezeteket. A grafika alulmarad a kortárs ellenlábasokkal szemben, és az animáció se a legjobb, emberünk például helyben futásra vált át, ha nekimegyünk az ajtófélfának, az Ecto-1 pedig olyan irreálisan mozog, mintha valami kis távirányítós autó lenne. Ezen kívül minden pálya teljesen lineáris, szinte mindig csak egyfelé lehet menni, továbbá a szereplőknek nincs a szinkronhoz illesztve a szájmozgása, és a mimikájuk is olyan, mintha valami karikatúrák lennének.


Érdemel még egy kemény dorgálást a kiadó is. Miután az Activision Blizzard lemondott a játékról, az Atari és a Sony páros vette át a cím feletti bábáskodást, és bár alapesetben ezzel nem is lenne semmi gond, mégis sikerült jól megkavarniuk az amerikai és európai kiadásokat. Az Atari a nagy halászlén túl június közepén kiadta az összes létező platformra készült változatot, az óceán innenső felét azonban a Sony látta el termékekkel, aminek az lett a vége, hogy csak a PS2-es és a Playstation 3-as változat landolt a boltok polcain. A többi hivatalosan csak ősszel jön, ám szerencsére nincs régiókorlátozás a lemezeken, így bátran lehet böngészni a kisebb konzolboltok honlapjait a szürkeimportokért!


Nekem tetszett a Ghostbusters játék. Ha nem lenne ekkora előélete, akkor a hibái és a hiányosságai miatt könnyen lezavartam volna egy 6-os, maximum 7-es értékeléssel, de olyan szinten hozza a filmek hangulatát, és az egésznek az atmoszférája annyira magával ragadó, hogy már ezért jár a mackópecsét. Próbáljátok ki!

8.3

Ghostbusters: The Video Game értékelés 8.3

Pozitívumok:

  • Hamisíthatatlan Ghostbusters HANGULAT!
  • Eredeti szereplők és szinkronhangok
  • Klasszikus szellemek, régi helyszínek
  • A csapat teljes értékű tagja lehetünk
  • Nagyszerű játékélmény

Negatívumok:

  • Hamar végigjátszható, nincsenek mellékküldetések
  • Közepes grafika, béna animáció, szinkronhibák
  • Lineáris pályafelépítés
  • Kiadás körüli gondok
20 komment - szólj hozzá!