Guitar Hero 5

  • Írta: Daks
  • 2009. szeptember 4.
Link másolása
Jöhet akármekkora széthájpolt sztárjáték, nekem mostanában csak akkor dobban meg igazán a szívem, ha új Guitar Hero részt látok a friss megjelenések között. Ilyenkor mindig vad telefonálgatásokba kezdek, hogy melyik haverom másod-unokatestvérének a kollégájánál van a kölcsönadott gitárom, majd ha sikerült visszaszerezni a drágaságot, már kezdődik is a három nap remeteélet. Rolók lehúzva, hangerő maximumra tekerve, ezekben az időkben minden a tombolásról és a rock and rollról szól.
A forgatókönyv nem alakult máshogy a GH5 megérkeztekor sem, még a klasszikus „baze, otthon hagytam, bocs" tőmondat is elhangzott InGen szájából, miután a parkolóban kiszúrt engem egyik délután, ahogy a tűző Napon álltam csak rá, és a gitáromra várva. Ezúton üzenem mindenkinek, hogy most már csak úgy adok kölcsön bármit is, ha a határidők be nem tartása esetén masszív légkalapácsos mayhembe kezdhetek az adott illető szűk családi körében!


A Guitar Hero 5 a régi jó receptre épül. Az üvöltő zene alatt színes pöttyök száguldanak felénk, a hangok előcsalogatásához, és a teljes mű élvezetéhez pedig nekünk sorra el kell találnunk mindegyiket. Lehet gitározni, dobolni, vagy karaokézni, egyedül és csapatban is, a lényeget viszont nem győzöm hangsúlyozni minden alkalommal, amikor a témában írok cikket. Ez a játék a kikapcsolódásról szól, arról hogy áthívva a haverokat ne csináljunk mást, csak literszámra igyuk a sört, és élvezzük a zenét. A zenét, mely a mi hathatós közreműködésünkkel jön létre, és mely most egyedül a mi szórakoztatásunkra üvölt a hangfalakból.


Igazi tivornyázós partyjátékkal van tehát dolgunk, de ezen nincs is mit magyarázni. Aki ismeri a stílust, az pontosan tudja, hogy miről beszélek, aki pedig nem, az meg csúnyán kimarad ebből az egészből, és hogy őszinte legyek, vessen magára, megérdemli! Na de érdemes beszélni lassan magáról a Guitar Hero 5-ről is, hogy milyen lett, hogyan alakult a zenei listája, és mennyi újdonsággal is érdemelte ki a sorozat legújabb számjelzését.


Először talán kezdjük a legfontosabbal, a tracklisttel. Az előző részekhez képest sokkal lágyabb lett a felhozatal, már nincsen benne annyi templomgyújtogatós halálmetál, mint korábban. Ehelyett olyan puhányok jutottak szerephez, mint a Coldplay, David Bowie, Gorillaz, vagy No Doubt, és még a tökösebb felének se a legütősebb számait válogatták be, kezdve például Beastie Boys: Gratitudetól a Rammstein: Du Haston át egészen a Santana: No One to Depend Onig. Vitatkozhatnánk sokat arról, hogy kinek mi tetszik, és a kommentekben lehet is majd utálkozni, de én azt mondom, hogy bár a számok összeállítása nem lett kifejezetten rossz, azért néhány előadónak vannak sokkal jobb dalai is azoknál, amiket ezúttal kaptunk.


Az újdonságok sora szerencsére igen hosszú. A játékmenetet érintő legfontosabb változás, hogy ezúttal a karrierben nincsenek encore számok, sőt igazából nagyon maga a karriermód sem létezik, lévén komolyabb sztorit ezúttal nem kaptunk, csak zenélnünk kell, hogy aztán a megszerzett csillagokból újabb helyszínekre juthassunk el. Bemutatkoznak viszont a gig challenge kihívások, melyek keretein belül olyan kisebb feladatokat kell megcsinálnunk zenélés közben, mint például egy adott pontszám elérése, vagy a legmagasabb szorzó megfelelő ideig való tartása. Ennek köszönhetően nem csak plusz csillagokhoz, de extra ruhákhoz és felszerelésekhez is juthatunk amellett, hogy újabb legyőzendő feladat gördült elénk, sok-sok órányival meghosszabbítva az amúgy sem rövid játékidőt.


A party play mód a házibulikat hivatott feldobni. Ilyenkor sorban mennek a random összeválogatott számok, nem kell azzal kell törődni, hogy mindig legyen valaki a hangszereknél, nyugodtan kimehet a vendégsereg a kertbe, a zene folyamatosan megy majd. Ha pedig megtetszik valakinek az éppen szóló muzsika, akkor csak meg kell nyomnia az A gombot, és máris zenélhet, ennyi az egész. Persze mindez nem annyira új, az ötletet láttuk már a Lipsben is, de jótól lopni nem szégyen, ahogy mondani szokás ilyenkor.


További fontos újítás, hogy karakterválasztásnál már nem csak a játék saját zenészeit, de az Xbox Avatar figuráinkat is színpadra küldhetjük, illetve bekerült a GH-ba még egy rockfest nevű játékmód is. Ennek a lehetőségei közt találunk olyan mini játékot, melyben például mindig kiesik a legkevésbé ügyes zenész, vagy melyben medium nehézségen kezdjük a játékot, és az nyer, aki a legtovább bírja a folyamatosan erősödő szinteket.


Jópofa dolog még, hogy ezúttal nem kötelező tartani a szokásos két gitáros, egy dobos, egy énekes felállást, hanem a négy ember bármit használhat, akár az se kizárt, hogy mindenki egyszerre gitározzon. A többi dolog nem nagyon változott, bár itt-ott azért észre lehet venni apró újdonságokat, a quickplaybe például belekerült egy érdekességek doboz, mely infókat tartalmaz a kiválasztottról, illetve immáron láthatjuk azt is, hogy melyik számban mennyire erősek a különböző hangszerek. Azért ezek se semmi dolgok!


A Guitar Hero 5 megérdemelte tehát azt a kis számot a neve mögött. Az elődjénél szebb lett, a zenészek folyamatos tombolásának köszönhetően pedig a hangulata is jobb, és nem utolsó sorban, végre tele van komoly újdonságokkal. Nem hiányozhat egyetlen zenekedvelő gamer polcáról sem, aki pedig most akar gitárt venni, annak szintén ajánlom ezt a kiadást, hiszen szerintem az eddigi legszebb kontroller az, amit most mellékelnek a játékhoz, hogy a vászon hordtáskáról már ne is beszéljek.

32.
32.
danibp
#25: szerintem ezek is nagyon jók lennének, amit te írtál, de a legjobb akkor is egy guitar hero AC/DC lenne :)
31.
31.
fojesz
Azért vegyétek figyelembe azt is, hogy a lájtosodó tracklisttel az a céljuk, hogy minél nagyobb közönséget csináljanak a játéknak. Sajnos ez így marad, viszont én speciel ha már Guitar Herozom, akkor tök mindegy mit játszom, gyakorolni, mindegyik nótán lehet.



Egyébként most láttam a hétvégén, hogy a Morrissons 2-ben van Guitar Hero Arcade, asszem százas egy szám. Sajnos, amikor mi voltunk, nem működött, de nem is baj, mert ott ragadtam volna és nem jutok haza. :)
30.
30.
Kyuubi
A Metallicánál úgy sem fognak jobb Guitar Herot csinálni. Legalább is zenei felhozatal terén.
28.
28.
Scoo
A zenei felhozatal tényleg nagyon lightos lett sajnos. Amikor végignéztük milyen számok vannak rajta még az asszony is húzta a száját.
27.
27.
huszti
én is örülök neki, hogy nehezítettek, mostmár legalább hard szinten is van benne elég rendesen kihívás. de pl a children of bodom szám mediumban se megy el:S
25.
25.
X-Master
Teljesen igazatok van.A 3. rész óta egyre szarabb a Guitar Hero.

HA én döntenék a következő címről, akkor az a

GUITAR HERO: INDUSTRIAL MADNESS lenne.PL. az az alábbi előadókkal.:

Static-X (A Nagy kedvencem)

Fear Factory

Dope

KoRn (Az ismertebb és jobb számok)

Linkin' Park (Hybrid Theory és Meteora korabeli számokkal)

Marilyn Manson

Rammstein

Rob Zombie

SOiL (nemtom ismeritek-e de állati jó)





Szerintetek jó lenne?







24.
24.
Daks
Én örülök neki, hogy nehezítettek. Így legalább 4 gombos szinten is van kihívás, nem csak monoton pötyögés, mint rock bandben :)
23.
23.
huszti
én az előttem hozzászólokra írtam, h azrét nem lett olyan rossz, mint ahogy írják. amúgy szerintem nagyon sokat nehezedett a GH WT-hez képest, az kb semmi volt...
22.
22.
Daks
nem fogod megbánni :) a kontrollert egyszer kell megvenni, aztán 3 havonta jönnek hozzá az uj guitar hero meg rock band játékok :). amúgy ha most akarsz venni, akkor a world tour, a GH5, vagy a the beatles gitarjat ajanlom neked, azok nagyon szepek!
20.
20.
seci92
18: Nem úgy kell pontozni a játékot hogy a benne lévő számok neked tetszenek vagy nem!
19.
19.
BTi
en peldaul a Guitar Hero 3 ota jatszok mindegyik resszel , gitaron es ameket lehet azt dobon . Viszont nekem a Rock Band nem tetszik .

a GH Metallica atom volt ...es nem tudom mi ujjitas kell meg .....ezen nem lehet semmit....uj zenek , annyi :P



nekem bejon ez is , a world tour is de a metallica nagyon ...
17.
17.
Daks
mi az hogy nem lett rossz? 9 pontot kapott :)
16.
16.
huszti
ez a Band Hero mi a tök lesz?:S Am sztem nem eltt oylan rossz az 5, a durvább számokat én is hiányolom nagyon :S
15.
15.
Daks
rock bandhez jon nemsokara metal track pack
14.
14.
Pain
Én még mindig egy Power Metal kiadásban reménykedek...
13.
13.
InGen
Nem, csak a GH már a 3. rész óta erős lejtmenetben van szerintem :)



Rock Band 2 köröket ver rá, játékélményben, felhozatalban, igényességben, mindenben.
11.
11.
InGen
Szerintem ez az eddigi leggyengébb GH. Van 2-3 újdonság, amit úgyse fog használni senki, talán a random hangszerfelállás kivételével (de azt se hiszem), és emellé egy rakás fostalicska setlist tele európai fülnek teljesen ismeretlen hulladék emopunk bandákkal, meg gitáros játékba egyáltalán nem való trágyával.
10.
10.
X-Master
Hát igen a Tool az monoton, ráadásul 8000 dolcsi kell a belépéshez.
9.
9.
Horvi14
nekem a GH3 van meg, az újakból a csaka Slipknotot hiányolom :P
7.
7.
megalonagyix
5# Pont azt próbáltam ki az árkádban. Annyira nem volt rossz, de tényleg gyenge volt a zenefelhozatal. :D
6.
6.
DanThomas
5: multiztam 1 dobos sráccal, az az állat benyomta a Tool koncertet, hát azt hittem, összeesek közben :D már izzadtam a monotonságtól, minden bajom volt. ne nagyon próbáljátok ki, borzalmas..
5.
5.
X-Master
A GH World Tour egy akkora szemét volt, hogy az hihetetlen.Nem beszélve a Crysis-nél is sokkal durvább gépigényéről, ami egyszerűen pofátlanság.Hogy lehet ilyen gyönge szar monoton zenékkel telepakolni egy amúgy lehetőségeiben és játékmenetében tökéletes játékot?És mér nem lehet végre pörgős industrial számokat is beletenni?

Nem lenne jobb egy-két Static-X, Fear Factory, Marilyn Manson, vagy punk számokból is annyi jó van, hogy Dunát lehetne rekeszteni vele.

Az én kedvenc zenéim mappába (GTA IV/User Music) csak télleg a leginkább tetsző számokat gyűjtöttem össze, ami kb. 800 db.És még van egy csomó amit nem is ismerek.Annyi jó zene van, nem igaz hogy ilyen szarral kell alázni azt, aki kemény pénzeket kifizet egy játékér.A GH 3 tökéletes volt, mér nem olyan jó lett a 4? De még az 1 is nagyon jó volt.
4.
4.
Daks
akkor keress rá a band herora... na abban lesznek olyanok, hogy a fülem kettéáll :))
3.
3.
deviques
Egyre kommercebb a tracklist, már a 4. rész is überlágy volt, most meg ez. A GH 6-osban már bekacsint a Pussycat Dolls.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...