Alienware Aurora Desktop teszt

  • Írta: InGen
  • 2009. november 26.
Link másolása
Nálunk járt tesztelésre a nagy teljesítményű gamer PC-ket gyártó Alienware frissített Aurora modellje, mely nem csak teljesítményével, de kinézetével is elkápráztatott minket. Ha azt hitted, egy személyi számítógépet nem lehet érdekessé tenni, nagyot tévedtél!
A gyönyörű, fekete Playstation 3 egy igazi dísz a nappaliban, vagy bármelyik szobában. Az Xbox 360-ad előlapját úgy cserélgetheted, ahogy éppen a hangulatod kívánja. Mindkettő kifejez valamit, eleganciát, vagy éppen a lelked egy darabját. Ezzel a szemben a PC az esetek nagy többségében mindig is mi volt? Egy marha nagy doboz alakú ház, ami általában, ha nem is kifejezetten ronda, de azért ahhoz nem eléggé szép, hogy ne akarjuk lehetőség szerint elrejteni, például az asztal alá. Ráadásul a csajok sem szeretik, ha túlzottan szem előtt van a nagy csúnya porfogó. Ezzel szemben, ha egy Alienware gépet vásárolsz, egyrészt nem vagy normális, hiszen a legjobb esetben is legalább annyi pénzt fogsz rá kiadni, amiből vehetnél négy-öt konzolt és két HDTV-t, és legalább százszor annyi minőségi játékhoz férnél hozzá. Másfelől pedig ha besétálsz a szomszéd számítógép kiskerbe, némileg olcsóbban össze tudod rakna ugyanazt a masinát -persze csak hardveresen. Őrültnek kell tehát lenned ahhoz, hogy rendelj egy Alienware-t?
 

A gép egy hatalmas csomagban érkezik, mely körülbelül 50-60 kilós, így legalább két ember kell hozzá, hogy becipeld a lakásba, és neki állhass a kibontogatás örömteli folyamatának. Garantáltan el fogsz fáradni, mire a végére érsz, de megéri. Amikor ugyanis végre előbújik a doboz mélyéről a hatalmas házban lakó gép, garantáltan le fog esni az állad. Az Aurora -nevéhez méltóan- úgy fest, mint egy lopakodó repülő, ráadásul ez a formavilág a Lamborghini Reventón megjelenésével még népszerűbb lett. A mi lelkesedésünk sajnos ezek után kicsit lejjebb lohadt, mert a gépház első végigtapizása után rá kellett jönnünk, hogy az egész külső borítás nagyon gagyi vécédeszka-műanyagból készült. Abszolút nem értem miért kellett ezt ennyire igénytelenül megoldani, hiszen a masina egyébként is irtózatosan nehéz, tehát érezni, hogy van benne anyag rendesen. Ez már nem az a PC, amit a hónod alá kapsz és átsétálsz a falu másik végére lanpartyzni, ettől húsz méter után le fog rohadni mindkét kezed. Ha meg már amúgy is ennyire nehéz a cucc, nyugodtan elkészíthették volna a külsejét is alumíniumból, vagy akár karbonból, mint egy jófajta sportkocsinál!
 

Miután túlléptünk azon, hogy meglötyögtettük a ház külsején az összes lifegő-lityegő műanyag alkatrészt, megpróbáltuk lekapni az oldalát. Némileg megküzdöttünk vele, mire rájöttünk, hogy működik, hiszen itt a GK-nál nem szokásunk használati utasítást olvasni, az a puhányoknak, a nőknek, a környezetvédőknek meg a franciáknak való. Egyébként nagyon egyszerű a metódus, hátul eltoljuk valamerre a kis fém pöcköt, majd a ház tetején található biztonsági kilincset felhúzzuk és máris lejön a cucc oldala, így pillanatok alatt, mindenféle szerszám nélkül nekiállhatunk a szerelésnek. Azaz nekiállhatnánk, de őszintén szólva, én ehhez hozzá nem nyúlnék, mert ugyan 10 éves korom óta rakok össze gépeket, ez úgy néz ki belülről, mintha valami idegen űrtechnikát pakolt volna a Dell a motorháztető alá, egyszerűen félelmetes! Mindenhol fém ketrecek, ventilátorok tömkelege, a gondosan megtervezett légáramlás irányát felmatricázott nyilak mutatják, egyszerűen döbbenet az a szintű igényesség, amivel az Alienware-es srácok számítógépet építenek. Egy olyan egyszerű dolgot, mint egy PC összerakása, amit lassan már bárki meg tud csinálni otthon a konyhaasztalon, ők igazi mérnöki csodává varázsolnak.


A hardveres összetevőket az Alienware honlapján rendelés közben szabhatjuk testre, a miénkben a jól bevált és atomi szinten stabil Intel alaplap, Intel processzor és nVidia VGA kombinációja teljesített szolgálatot. Kicsit pontosabban egy 2,67GHz-es Core i7 képezte az erőmű központi blokkját, megtámogatva 6Gb, háromcsatornás 1068MHz-es DDR3 memóriával és két darab SLI-be kötött Geforce GTS 240 grafikus kártyával. Ha ez nem lenne elég, akkor rendeléskor kérhetünk bele túlhajtott Core i7 Extreme procit, dupla Radeon HD 5870 videókártyával és 24Gb memóriával. A mi gépünk még Windows Vista operációs rendszerrel érkezett, de azóta az Alienware is átállt a Windows 7-re, így jövőben minden rendelést ezzel szállítanak majd. Ennyiben azonban még nem merül ki a hardver, ugyanis kapunk mindenféle kiegészítőket is a csomagban, melyek elengedhetetlenek a teljes Aurora élményhez. A világ összes létező kábelén kívül mellékelnek egy nagyon jó minőségű lézer egeret, ami az Alienware TactX Mouse névre hallgat (de mintha kísértetiesen hasonlítana a Steelseries Ikari sorozathoz), egy billentyűzetet, amit szintén TactX-nak hívnak, és egy kiváló egérpadot, rajta az alien-logóval.
 

Ha eddig döbbenet az, amit tapasztaltunk a gép kicsomagolásakor és összerakásakor, na meg a belső megvizslatásakor, akkor csak a hihetetlen jelző marad arra, mi történik akkor, ha bekapcsoljuk a holmit. Egy pillanatra minden ventilátor felpörög, olyan hangot kölcsönözve ezzel az Aurórának, mintha tényleg egy repülőgép szállna fel, de szerencsére aztán minden elhalkul, a házra ránézve pedig leesik az állunk! Minden elkezd világítani, minden színes! A gép két oldala világít, az eleje világít, a tetején a beépített Alienware fej is világít, sötétben félelmetesen jól néz ki, de ez még semmi, ugyanis világít az egér és a teljes billentyűzet is! Nagy szám, gondolhatnátok, én is be tudok építeni neonokat a gépembe. Csak hogy a Dell mellékel egy olyan programot, mely az Alienware Command Center névre hallgat, és ebből vezérelhetjük számítógépünk minden apró aspektusát. Külön beállíthatjuk, hogy a ház egyes részei milyen színben ragyogjanak, de külön szabályozhatjuk az egeret és a billentyűzetet is. Mondanom sem kell, első dolgunk az volt, hogy a torony elejét belőttük rózsaszínre, az oldalát világoskékre, a másik oldalát pedig neonzöldre. Ráadásul azt is megmondhatjuk neki, hogy kontans világítson, netán villogjon, vagy szép lassan morfolódjon.
 

De ez még mindig semmi, a Command Center ugyanis arra is lehetőséget ad, hogy különböző események szerint változzanak a színek. Például beállíthatjuk neki, hogy ha e-mailt kaptunk, váltson át valamilyen más színre, vagy kezdjen el villogni. Temérdek más program is jár a csomaghoz, mellyel a billentyűzet és az egér működését szabatjuk testre, vagy monitorozhatjuk a gép hőmérsékletét és más tényezőit, semmit nem fogunk hiányolni. Ha eleget próbálgattad már a különböző szoftvereket, ideje elindítani valami játékot, hiszen mégis csak erre készült az Aurora! Mint azt a hardverkonfiguráció alapján sejthetitek, nem sok modern anyag fog ki a gépen, konkrétan a Crysisen kívül minden mást gondolkodás nélkül felküldhetünk maximumra. Lefuttattunk egy kis tesztet néhány játékkal (sajnos idő hiányában többre nem volt lehetőségünk), az eredmények tisztán látszanak. Érdekes például, hogy a dupla VGA-nak köszönhetően a Batman alatt alig lassít a PhysX bekapcsolása, a DirectX 10-re (és kifejezetten az Alienware gépekre) optimalizált Order of War pedig úgy hasít, hogy az valami félelmetes.
 

Persze nem mindegy az sem, hogy min látod a játékokat. Mi megkaptuk tesztelésre a 22”-es AW2210 típusjelzésű FullHD monitort is, s ugyan már a gépet sem tudtam eléggé dicsérni, a kijelzőbe pedig pláne nem tudok belekötni. A 16:9-es LCD egyedülálló a 80.000:1-es kontrasztarányával, 2ms-os válaszidejével, két HDMI és egy DVI bemenetével, négy USB portjával és fenomenálisan kezelhető menürendszerével. Ezek a srácok tényleg tudják, mi az, ami igazán kell egy játékosnak. Az OptX ennek megfelelően nem csak arra jó, hogy rádugd a számítógéped, de ideális választás játékkonzolokhoz is, egyedüli hátrányának talán azt róhatom fel, hogy kicsit vastag, illetve elfért volna a hasonlóan drága monitorokon már lassan rendszeressé váló CIF támogatás is.


Sokan nem értik, mi a különbség egy prémium kategóriás és egy sima termék között, s álmukban nem tudják elképzelni, mi az, amiért a prémium ennyivel többe kerül. Az Alienware Aurora egy prémium gép, s egészen addig nem fogod tudni, mitől annyira király, ameddig nem láttál egyet élőben, vagy nem próbáltad ki, legalább egy kis időre. Nem a semmibe megy el a pénzed, ugyanis válogatott, tesztelt alkatrészeket kapsz tökéletes módon összerakva és megtervezve, olyan designnal és testre szabhatósággal, mely felülmúlja minden képzeleted. Ez nem csak egy egyszerű PC, ez egy igazi látványosság, valami olyasmi, ami visszarakja az élményt a számítógép használatba, s ezért bizony megéri fizetni. Ahogy az elején kérdeztem: őrültnek kell lenned ahhoz, hogy vegyél egy Alienware gépet? Igen, és pont ezért kell megtenned!

Crysis: 1920x1080, minden csúcs, AA nélkül
Batman Arkham Asylum: 1920x1080, minden maximumon, 4xAA
Dragon Age Origins: 1920x1080, very high, minden maximumon, 8xAA
Heroes of Newerth: 1920x1080, minden maximumon, 8xAA, 16xAF
Order of War: 1920x1080, minden maximumon, 16xQ CSAA, 16xAF

 Értékelés: 9.0

Kapcsolódó cikkek

38.
38.
InGen
#37: Köszi :)



következő rádió adás jövő héten csütörtök, 19:00
37.
37.
X360_FaNbOy
#33: aha.....nézd elhiszem h a kedevenced a PS3!-de egy ilyen csodát ne hasonlitgass vele össze....az Alienware az mindig is gyönyörű dolgokra képes...ám a PC már egy ideje elhagyta a legujjabb konzolokat .... természetes h jobban jársz egy konzollal mert azt nem kell fejleszteni meg kőlteni rá( a szervízre kell )

ám szeretném érezni azt az érzést amikor jobb lábam mellett áll egy Alienware xD :))

a teszt meg jól sikerűlt....dícsérjelek meg már titeket kedves teszztírók...remélem a kövi radiózás olyankor lessz amikor nekem is lessz időm mert tegnapiról is lemaradtam (sajnos :(()
36.
36.
KocZkaZ
Akkor en orult vagyok... alegelso notebookom egy Alienware volt... US$3500-at fizettem erte. De mar masik van, mert csak 2 evig birta, ugyanis notebook ellenere a videokarin kivul szinte minden asztali cucc volt benne (meg a proci is)

Notikent biztos nem szabad itul gyorsat venni, mert nincs eleg hely a cuccok megfelelo hutesere, igy szep lassan (v. gyorsan) a gep megsul.

De nem tudok ellenallni, tudom, hogy lesz meg nekem Alienware-em.



Egyebkent miert amcsibol jott a cucc? Ott vannak mar az angoloknal, franciaknal, sot meg a nemeteknel is. Teszre onnan is kuldhette volna az Alienware (szerintem). Hamarabb ideert volna.
35.
35.
SzajmonTemplar
jó a cucc,egy ilyen cuccnak egy Xbox 360,PS3 a nyomába sem érhet(már csak árilag sem)van Boxom(2 gamet nyomok rajta Forza 2-3) ennyi,az asszony ugarbugálós játékokat nyom rajta,erre jó...

még 1x,fasza a cucc
34.
34.
bledzer
Értelek InGen. Már majdnem kétségbe estem hogy egy ilyen csúcs gép grafikai teljesítménye kb ennyire elavult. Mondjuk ha azt a cikbe írtad volna amit most a hozzászólásba kevesebb lenne a félreértés. Na de ezzel ennyi a multon nem rágódok:)
33.
33.
zoli12i
felesleges ilyet venni !!!!!!! inkább ps3-t x)
32.
32.
lifestyle
31.
31.
InGen
Tippre ez egy pár hónappal ezelőtti konfiguráció, csak idő volt, mire amerikából átért hozzánk tesztelésre, ki tudja mennyi más újságon keresztül :)



Azóta már az Alienware is modernebb videókártyákkal szállít, de persze mindent testre lehet szabni a rendeléskor, így a konkrét teljesítménytesztnek igazából nincs sok értelme :(
30.
30.
bledzer
aha semmi megvan.. na de könyörgom egy ilyen gépbe két olyan karit.. ha már premium legyen 295 SLI
29.
29.
bledzer
Geforce gts 240???????????????? soha nem halottam rola
28.
28.
Game Fan
ilyet raktam magamnak össze 2 milló forintért az oldalán ahol meg lehet rendelni :P



26.
26.
megalonagyix
Hát jó, de Crysisnál már csoda ha 23 felett produkál.
26.
26.
megalonagyix
Mi az a Heroes of Newerth? :D
25.
25.
FeroxX
meg amúgy ja parasztvakítós cucc, olyan mint egy Bugatti Veyron :) szép meg jó, de inkább egy Lamborghini :D
24.
24.
FeroxX
hát a 31,32-es FPS azért már necc :$
23.
23.
megalonagyix
Egyébként jó a főoldalra vezető kép :)
22.
22.
megalonagyix
Jó cikk meg minden de rohadtul nem éri meg.



Minek vegyem csontra fullra 300k-ért többet, mikor egy hangyányival tud többet mint a jelenlegi vas? 100k-ért közel ilyen jót összeállítok, de akiben van elég logika és furfang, az a gépházat, az egeret, a billet, és a monitort nem cseréli le és megspórolt 50k-t. (max egeret, vagy nagyobb felbontásért monitort)
21.
21.
pyro
Ezt egy nyereményjátékban szívesen el is vinném! :D
20.
20.
peterpal7
#19: No comment :D



Egy ilyet nem akartok kisorsolni? :D Küldenék rá sms-t :D
19.
19.
K2 The Highest
Hát nemtudom...Nekem a ház túl snassz...
18.
18.
ZERO88
Nem akarok nagyképű lenni de az én gépem erőseb!

Mondjuk a ház meg a monitor az nem ilyen fasza:)
17.
17.
ACDC 4ever
mindig egy ilyen gk tesztre vágytam köszönöm nektek *.*
16.
16.
zoli12i
tudom nem ide tartozik de léci segítsetek már!!!!!! a sportinbet-en regisztrálni akarok és nem sikerül mert az a utolsó kitöltendő cuc ,a bónusz kód/promóciós kód!!!! nem tudjátok hogy mi az????? előre is kösz!!!! ha valaki válaszol :/
15.
15.
Mathia$
egy ilyet küldhettek nekem, Max neteznék rajta meg crysis az szevasz :D
14.
14.
princeps27
szép ez a gép meg minden de azért ennyit nem ér
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...