Xbox 360 Közösségi szolgáltatások

  • Írta: Daks
  • 2009. december 1.
Link másolása
Xbox 360-ra költöztek a világ népszerű közösségi szolgáltatásai. A lakás legnagyobb tévéjén élvezhetjük mostantól a Facebookot, lehet Csiripelni, hallgathatunk zenéket a Last.fm csatornáin, illetve a Waypoint személyében egy igazi Halo rajongói központtal is gazdagabbak lettünk. Persze mindegyikhez kell Gold Membership!
Emlékszem, mikor kijöttek az első példányok a fehér kis Xbox konzolból, még gyakorlatilag csak játszani, meg DVD-zni lehetett velük, aztán ahogy telt-múlt az idő, úgy kaptuk meg sorra a komolyabb szolgáltatásokat. Befutottak az első DLC-k, kinyílt a filmáruház, megjöttek a videós tartalmak, majd a nagy dashboard ráncfelvarrást követően elérkezett az On Demand, az Avatar és az Indie Games játékok kora. Az idei ősz újabb mérföldkő a konzol történelmében, a friss update ugyanis webkettes szolgáltatások egész tárházát hozta el számunkra. Lássuk!

Facebook

A magyar Facebook felhasználók száma november elején elérte a félmilliót, így bebizonyosodott, hogy az iWiW mellett igenis van hely még egy nagy közösségi, friendelős, unfriendelős oldalnak az életünkben. A Facebook ráadásul különösen fontos lehet, ha külföldi barátokkal is szeretnénk tartani a kapcsolatot, ez ugyanis a világ legnagyobb szociális hálózata, több mint 300 millió aktív felhasználóval. És hogy miért is ilyen jó a drágaság? A felhasználói tartalom miatt. A hírfolyamba ugyanis nem csak az kerül be, hogy ki mikor milyen képet töltött fel magáról, hanem az is, hogy milyen oldalakat, zenéket, vagy videókat ajánl a közösségnek. Igen, valahogy úgy, mint az új iWiW üzenőfalon, csak itt már évek óta működik a dolog.


Az xboxos Facebook alkalmazás tökéletesen illik a dashboardba, mindenhez a főmenüben látható grafikai elemeket használja fel, csak éppen a nevéhez kapcsolható királykék környezetben. A home-ban megnézhetjük az élő hírszalagot, hogy éppen ki milyen érdekességeket, híreket tett közzé, majd ezeket kommentelhetjük és lájkolhatjuk is (igen, ez is egy facebookos kifejezés). Emellett persze böngészhetjük barátaink új fényképeit, illetve mi is beírhatunk a közösbe.


A menüpontok közül két fontosat kell még kiemelni, az egyik a profile, ahol az adatainkat módosíthatjuk, a másik pedig a friends, vagyis a barátlista. Ez utóbbinál nem csak az adatlapokat böngészhetjük, hanem megnézhetjük azt is, hogy ki volt az, aki hozzánk hasonlóan összekötötte Facebook fiókját az Xbox LIVE profiljával. Én kettőt találtam, az egyik a GK Rádiót is vezető Levi, a másik pedig Tuza úr, akit a fórumozóknak azt hiszem nem kell bemutatnom. És hogy mit nem lehet csinálni az xboxos Facebookkal? Például kvízeket kitölteni, linkeket megnyitni, vagy játszani. De komolyabb netezésre úgyis ott a PC, ez csak amolyan plusz, hogy játék előtt, vagy után is közel érezzük magunkat a haverokhoz.


Twitter

Csiripelni jó dolog, elég csak egy SMS-nyi szöveget megírni, és a világ már tudja is, hogy mi újság velünk. Könnyebb mint a blogolás, hiszen nem igényel annyi fogalmazást és elmerengést, mint egy rendes post, és akár mobiltelefonról is tájékoztathatjuk barátainkat életünk kisebb-nagyobb eseményeiről. Lehet másokat követni, válaszolni valaki tweetjére, nagyon hódít tehát a rendszer, a Turulcsirip pedig még szűri is nekünk a hazai tartalmakat.


Egy ilyen remek szolgáltatás az Xboxról sem maradhat le, gondolták a fejlesztők, és a Facebook mellett ezt is beépítették a dashboardunkba. A program viszont az előzőtől eltérően nem a hagyományos lapozgatós felületet használja, hanem egy teljesen sajátot, melyben kis felhők mutatják az aktuális bejegyzéseket. Visszanézhetjük az eddig közzétett dolgokat, és persze beírhatunk bármit, ami éppen eszünkbe jut. Például hogy elkezdtük játszani a Rogue Warriort. Aztán két óra múlva frissíthetünk, hogy végigvittük a kampányt.


A saját felület mellett lehet még keresni mindenféle kulcsszóra, ha beírjuk például, hogy Gamekapocs, akkor máris kiadja KapJo üzenetét, melyben a 3D-s megjelenítőkről szóló hírünket linkelte be, illetve ott van még többek közt Raam989 csiripje is, aki szerint „faja" a rádiónk – ezúton is köszönjük neki. Ezzel viszont még nem ért véget az xboxos Twitter felület bemutatója, az utolsó, trending topics menüpontban ugyanis megnézhetjük, hogy mik azok a témák, amik most a legjobban foglalkoztatják a közösséget. Google Wave, omgfacts, New Moon. Aztán mire kikerül a cikkünk, ez már úgyis változni fog.


Last.fm

Kicsit bajban vagyunk az Xbox 360-ra ellátogatott Last.fm bemutatójával, a szolgáltatás ugyanis csak nyomokban érhető el a dashboardon. Enged minket regisztrálni, megnézhetjük, hogy milyen csatornák vannak, mik éppen a legnépszerűbb rádiók, illetve válogathatunk tagek szerint is, ha éppen ahhoz lenne kedvünk, viszont bármire is próbálunk nyomni, a gép azonnal kiírja, hogy a mi régiónkban nem érhető el a rendszer. Bevehetik a dákót, ettől függetlenül viszont úgy éreztük, hogy mindenképpen itt van a helye a szolgáltatásnak, a Last.fm ugyanis valósággal forradalmasítja a világ zeneiparát.


Alanyunkról annyit kell tudni, hogy ez az egyik legnagyobb zenei közösségi oldal, mely sokáig ingyenes volt, ám a jogdíjak, és egyéb működési szükségletek finanszírozására nemrégiben előfizetésessé vált. A havi 3 dollárért cserébe viszont bármennyi zenét meghallgathatunk, figyelhetjük, hogy más éppen miket nyomat, illetve kérhetünk ajánlásokat is, a rendszer ugyanis megjegyzi a zenei ízlésünket, és ennek megfelelően új számokkal igyekszik megismertetni. A Last.fm sima PC-ről zökkenőmentesen elérhető, a kedves nyugaton élő Gamekapocs olvasóknak pedig jó szórakozást kívánunk az xboxos felülethez – élvezzék ki, és röhögjenek a béna magyar LIVE-on!


Halo Waypoint, és a többiek


Bemutatónk egyik utolsó alanya egy teljesen új feature, melyet a Microsoft talált ki a népes Halo rajongói tábor számára. A Halo Waypoint egy amolyan gyűjtőalkalmazás, ami értelemszerűen nem szól másról, mint a Halo-univerzumról.


A program teljesen egyéni felületet kapott, belépve pedig különféle menüpontok közül választhatunk. A bal oldali nagyképes ajánlóban a sorozathoz kapcsolódó legfrissebb hírt láthatjuk, képekkel és videókkal, míg alatta a saját profilunk jelenik meg, karrierünk jelenlegi állásával, és a gamerscore pontjaink számával. A jobb oldalon az előbbi két szolgáltatást lehet kibontani, itt elolvashatjuk az elmúlt idők összes Halo hírét, illetve részletesen is belemerülhetünk a saját profilunkba. Lehet böngészni az eddigi epizódokban összeszedett achievementeket, illetve szemlézhetjük a milestone kitüntetéseket is, melyek pontjaink számával arányosan nőnek. Igazi csemege tehát mindez egy Halo-rajongó számára, és ha minden igaz, akkor a közösség itt szerezhet majd tudomást elsőként a jövőben megjelenő online versenyekről, DLC kiegészítőkről, és persze új játékbejelentésekről is.


Nem semmi kis frissítéseket kapott tehát az Xbox, és akkor még nem is beszéltünk a kizárólag Amerikában elérhető Netflix filmkölcsönzőről, valamint a csak Gold Membershippel működő, saját előfizetői csomagokkal rendelkező Sky Playerről sem, mely TV műsorokat, sportközvetítéseket, mozifilmeket, dokumentumfilmeket, hírműsorokat és egyéb on demand videós tartalmakat kínál nekünk megtekintésre.


A SkyPlayer felér egy komolyabb IPTV előfizetéssel, a bármikor indítható tartalmakon kívül ugyanis lehet benne élő adásokat is nézni, van ezerféle Sky 1, SkyMovies, SkySports, EuroSport, MTV, National Geographic Channel, NatGeo Wild, History, ESPN, Cartoon Network, és Boomerang csatorna, sőt a SkyNews még teljesen ingyenes is – nyugodtan tessék csak kipróbálni. Multifunkciós all-in-one központ lett tehát az Xbox 360-ból, köszönjük neked, ó nagy Steve!

Kapcsolódó cikkek

24.
24.
szabogabor10
Ezek közül a Twittert, a Facebookot és a Last.FM-et próbáltam ki, mindegyik nagyon jó. A legjobban a Last.FM-nek örülök, mert nagyon jó szolgáltatás, jó zenékkel, egyértelműen Xbox Live-on a helye.
23.
23.
Daks
ahahaha :) de ha lesz film vmi hasonlo helyszinen forgatjak majd .)
22.
22.
Slik
A sky news-os képről azt hittem hogy mirrors esge
21.
21.
klemid
19: Nállunk mindenkit Úraznak. :D
20.
20.
boldi89
Igen Tuza Úr valahogy ez illik hozzád már amenyire ismerlek:) De ennek szerintem csak örülj mert ha vallakit már 8.ban úraztak annak már régen is volt valamyilyen tekintélye.



Amugy k@pjäk be last fmet úgy nyomnám boxon......
19.
19.
tjames
Ja és most látom: Tuza Úr :)

Tudjátok mi a furi? 8.kos koromban is már így hívtak a tanárok :)

Ezekszerint ilyen tekintéjtparancsoló hangzása van?

Az volt suliban is: Kovács, Gersei, Nagy, Soltész, Tuza Úr, Varga.. ésatöbbi :)

18.
18.
tjames
#10: Írtam a fórumba (X360 vagy Xbox LIVE már nem emlékszem) hogy 3 napos ingyen hétvége volt!

Gyakrabban kéne fórumozni! :)

Vagy nekem kéne már végre twitterezni :)
17.
17.
InGen
Master ugyanolyan f*sz, mint volt.



Jó tudni, hogy valami nem változik.



:)
16.
16.
bencsizy
#5: Ha boxon be lehet állítani Proxyt, akkor csak keress egy UK v USA proxy szervert- üsd be (ahova kell :D) az internet beállításoknál és úgy menj netre. Azt fogja hinni, h USA-ból v UK-ból vagy :D

Nincs boxom, így ezt az internetest csak okoskodva írtam :)

DE proxyval minden kijátszható :)
15.
15.
Daks
És hány év börtön jár érte? :)
14.
14.
fojesz
Hivatalosan nem érhető el.
13.
13.
Mast3rmind
Szerintem, pedig a nem támogatott enyhe kifejezés. :D Nekem van igazam úgyis...
12.
12.
Daks
Azért az illegális igen durva lenne... inkább nem támogatott :D
11.
11.
Mast3rmind
Pannyiii! De régen láttalak már!



Ez mind szép és jó, de ugye továbbra is illegális Magyarországon a Xbox LIVE használata. Ennek megoldásáig, sajnálatos módon az egész rendszer szinte teljes méretében kiaknázatlan marad számunkra.
10.
10.
Daks
Hétvégén toltam... fuck, akkor játszhattam is volna :)) Na mindegy, kösz hogy szóltál, akkor javítom a cikket is!
7.
7.
K.G.
#6: Én az regiztem, mégsem engedi. Mi lehet a gond?
7.
7.
Daks
UK-m van vaze, attol meg ellenorzi hogy honnan netezek.
7.
7.
Panyi
Mindegyikhez kell Gold tagság.



Ha a hétvégén próbáltad ki ezeket, akkor azért nem kellett, mert akkor ingyen volt a gold mindenkinek.



Last.fm pedig IP alapján ellenőriz és nem tagság.
6.
6.
InGen
Alapból USA accountot kellett volna regisztrálnod, noob :)
5.
5.
Daks
Aki esetleg tudja, hogy hogyan lehet átverni a location ellenőrzést, az vésse már le plz, mert last.fm-eznék :))
4.
4.
Mathia$
Hmm jó lett a cikk :) Bizti kipróbálom majd a last.fm-t.



#2: próbáltad?
3.
3.
Daks
En silveres vagyok, és ment mindegyik! Ugy csinaltam a kepeket is.
2.
2.
kukac7
"És egyikhez sem kell Gold Membership!"



marpedig kell. ;)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...