Xbox 360 Game Room előzetes

  • Írta: zoenn
  • 2010. január 26.
Link másolása
Sokan betegesen gyűjtenek régi, klasszikus játékokat, legendás kiadók legendás címeit, olyan elfeledett konzolok gyöngyszemeit, mint az Atari, vagy a C64. Ám ahogy a polcokon sorakoznak az ütött-kopott kartondobozok, hiába nő az értékük, a természet törvénye szerinti mulandóság lelombozza szenvedélyünket.
Nagy öregek vagyunk mi, talán egy celebhez hasonlóak, akik nem képesek felfogni, hogy eljárt felettük az idő. A plasztikai műtétek sora következik, a játékvilágban pedig az újragondolások sok esetben elvetélt folyamata. Ami régen felejthetetlen volt, ahhoz miért kell hozzányúlni? Hacsak nem olyan köntösben tárolják, mint a Microsoft a Game Roomban.

A régi mágnesszalagok ugyan roskadoznak a polcokon az őket megillető helyen, vagy a pincében várva arra, hogy egy leselejtezett, vagy már túladott konzol újra befogadja őket – ám az ember, ha költözik, féltve őrzött ingóságai könnyedén elveszhetnek, netán földindulásból, vagy párunk jóhiszemű kacat-selejtezési procedúrájának esnek áldozatul. Az idei Consumer Electronic Show egyéb innovációi közül mi, arcade-fanatikusok csak nevettünk a csili-vili 3D megjelenítőkön, inkább a Microsoft konferenciája hozott lázba minket, azon belül is a Game Room nevű dicsérendő kezdeményezés. A Redmondiak kellő meglátással nyitottak az idősebb játékosok felé – hiszen, ha valami régi íz nincs megfelelő és kényelmes köntösben tálalva, talán soha nem venné újra elő valaki pl. a Contrát, így meg semmi nem mentené meg az enyészettől. A Game Room fontos, mégis eddig kellett várni rá, hogy valakinek a fejéből kipattanjon? Az új, feltörekvő nemzedék a tanulság szerint kedveli a retro-irányzatot, holott még nem is tudja, eszik-e, vagy isszák azt a klasszikust, amit éppen lát.
Asteroids
Mára vérbeli klasszikus az Asteroids, melynek első változatát az Atari adta ki 1979-ben. Megmosolyogtató vektorgrafikát használ, kétdimenziós nézetben. A játékos egy űrhajót irányít az aszteroidamezőben, a feladat pedig az, hogy kisbolygókat semmisítsen meg ágyúja segítségével, illetve a bizonyos időközönként érkező ellenséges repülő csészealjakat kiiktassa. Minél többet sikerül, annál több pontot kapunk. Rains Lyle és Ed Logg játéka hatalmas sláger volt az USA-ban, a játékterem tulajdonosoknak időnként nagyobb pénztároló dobozokat kellett telepíteni, mert az alap nem bírta el a megszállott játékosok negyeddollárosait. Egy eredeti játékgép pedig felbecsülhetetlen értéket képvisel.


A cég több legyet is ütött egy csapásra. Az arcade játékok dicsőséges napjait idézi a szolgáltatás, amikor rengeteg fiatal, joggingban tért be a játéktermekbe, szórta a húszasokat a gépbe és örült, hogy a kis figura a képernyőn az ő utasításait követi. A Game Room az általa kínált közel 1000 klasszikus címen keresztül visszahozhatja ezt az életérzést, magunk és társaságunk minőségi szórakozása céljából. Nem kell többé letölthető ROM-okkal bohóckodni és nehézkesen működésre bírni, minden egy helyen lesz, az adott játékok is az eredeti opciókat kínálják, nincs könnyítés a fogyaszthatóság oltárán áldozva. Nem kell csupán saját magunkra gondolnunk, hiszen ott az Xbox Live és a Games for Windows rendszere, mellyel egyszerűen meginvitálhatjuk barátainkat egy jó kis pontdöntögetésre. Add el korosodó, régi gyűjteményeidet, emulátoraidat pedig helyezd a lomtárba!


Eredetileg az MS a tavalyi Tokyo Games Show-ra tartogatta a bejelentést, pedig akkor is már egy jóideje dolgoztak rajta a fejlesztők. Az elkövetkezendő három évben hetente (!) érkezik majd utánpótlás az új címeket tekintve, szóval nem lesz egy rövid elfoglaltság, ami csak a pillanatnyi varázsra fókuszál. A Game Room szolgál majd a mi kis Xbox 360-as avatárjainknak az otthonául is, ami már éppen ideje volt, hiszen vízfejű alteregóink bizony eddig csak a dashboardról integettek felénk bájosan, s csupán az öltözékeiket tudtuk variálni. Nyilvánvalónak tűnt, hogy a konzolóriásnak bizony komoly tervei vannak a szerethető figurákkal, ha másért nem is, a Playstation Home bétaszerű próbálkozására reflexszerűen lépni kellett.


A Game Room voltaképpen egy többszintes, plázaszerű színes-szagos épület, közösségi gyülekezőpont, ami szabadon bejárható avatárjaink számára, a zene szól, hangos gesztusok törnek fel a jelenlévőkből, minden sarok, minden szeglet egyedi jellegzetességekkel bír, ami vonzza a tekinteteket. Ezen belül lehet nekünk egy saját kis helységünk, amit mi magunk kidekorálhatunk ízlésünk szerint és bárhogy is lesz kellően bele fog illeni a környezetbe. Művészi érzékünk segítségével akár vadnyugati szobát is varázsolhatunk az előre megszerzett, vagy vásárolt eszközök segítségével, természetesen ilyenkor az ördögszekér és a kaktusz sem maradhat el, vagy Pitfall-szerű dzsungeles játszószoba is kialakítható. Vélhetőleg a csinosításra szánt, felhasználható repertoár nagyban függ majd a különböző játékgépeken elért eredményeinktől is.


Belső nézetből navigálhatunk a Game Roomban, ahová egyszer betérünk, ott mindig részletes leírást találunk az adott játékról, de nem véletlenszerűen dobálják csak oda, hanem minden egyes híres kiadó, mint a Namco Bandai, Atari vagy a Konami külön, egyedi szobákkal képviseltetik magukat, nevezetes játékaikat is csak itt próbálhatjuk ki. A Microsoft összes üzleti partnere helyet kap, de valószínűsíthető, hogy később további legendás kiadókkal bővül majd a lista. Persze egy-egy helységben nem férne el az össze játék arcade-gépe, éppen ezért az aktuális vizit alkalmával egy külön menüben kiválaszthatjuk azt a négy-öt játékot a sárga körökben, amelyekkel játszani szeretnénk.


Persze az igazi varázsa csak akkor van a Game Roomnak, ha meginvitáljuk barátainkat is egy kis megmérettetésre, kis zöld zászlószerű marker mutatja, hogy a játékos éppen magas pontszámot ér el, ám ha társaid netán lenyomnának a ranglistán, úgy változik a zászló zöld színe. Mikor többen is egy gép oldala körül áltok, akkor avatárainkat külső nézetből is megcsodálhatjuk, amint jellegzetes gesztusok kíséretében gyömöszölik a vezérlőket, egyedül játszva viszont egy pop-up ablakban nyílik meg a klasszikus stuff képernyője, az irányítás persze a kontrollerrel zajlik. Barátaink pontszámait akkor is meg tudjuk dönteni, ha ők éppen nincsenek online kapcsolatban.


Naná, hogy a retro élvezet nem ingyenes, a Microsoft egyébként kétféle árazási rendszert kínál. Lehet vásárolni a játékokat nagyobb csomagokban is, 240-400 MS pontért, de létezik egy-egy adott játéknál egyszeri kipróbálási lehetőség fix 40 MS pontért alkalmanként, utóbbi olyan mint a nyolcvanas években, mikor egy játékért ott és akkor kellett aprót áldozni a gépbe, az alap Game Room persze ingyenes lesz. Így viszont egyáltalán nem sok az alkalmankénti bulizásért az arcade címek mekkájában, pláne ha mindez társaságban történik, közben folyamatosan diskurálva egymással a headseten. A régi pontvadászatra sokan még mindig kellemes emlékekkel tekintenek, egy korszerű újragondolása lehet ennek a Game Room, gyűjtőhely és gyülekezőhely, a klasszikusok virtuális múzeuma, minden megszállott számára nyitva áll tavasztól. Onnan meg hetente hét új cím érkezik utánpótlás és 1000-ig meg sem áll a szám.

Íme, az első harminc játék listája a debütkor:
1.Centipede (arcade)
2. Asteroids Deluxe (arcade)
3. Tempest (arcade)
4. Crystal Castles (arcade)
5. Lunar Lander (arcade)
6. Jungler (arcade)
7. Road Fighter (arcade)
8. Scramble (arcade)
9. Finalizer (arcade)
10. Tutankham (arcade)
11. Shao-Lin's Road (arcade)
12. Super Cobra (arcade)
13. Red Baron (arcade)
14. Gravitar (arcade)
15. Battlantlis
16. Astrosmash (Intellivision)
17. Mountain Madness Super Pro Skiing (Intellivision)
18. Armor Battle (Intellivision)
19. Space Hawk (Intellivision)
20. Sub Hunt (Intellivision)
21. Sea Battle (Intellivision)
22. Space Armada (Intellivision)
23. Astrosmash (Intellivision)
24. Star Raiders (Atari 2600)
25. Outlaw (Atari 2600)
26. Yar's Revenge (Atari 2600)
27. Millipede (Atari 2600)
28. Football (Atari 2600)
29. RealSports Tennis (Atari 2600)
30. Combat (Atari 2600)

Kapcsolódó cikkek

15.
15.
rododendron
"hiszen vízfejű alteregóink" :DD
14.
14.
huszti
istenem, még csak 16 éves vagyok, de emlékszem mennyit játszottam a Contraval és társaival a kis nemtudom miylen gépünkön otthon még pár évesen :O Volt, hogy vasáűrnapi ebéd után jött az összes unokatesóm és akkor vittük tovább a játékoakt egész délután. De imádtam :P
12.
12.
Raam989
#7: Jó, ha 50Ft lenne a játék, mint 10 évvel ezelőtt, akkor dobálnám be én is ha ilyen helyen járnék, de én 200Ft-okat nem fogok kiadni azért, hogy egy csaló géppel elveressem magam.



Az említett ruhák és kiegészítők pedig: a legnagyobb f.szság, amire pénzt lehet költeni! De az a szomorú, hogy ezt csak én gondolom így, és rengetegen vesznek virtuális ruhákat egy kitalált, virtuális lénynek...
11.
11.
Daks
Sima 10/100as kabel van hozza, jo modemhez, routerhez, gephez is.
10.
10.
iNKARNATE
Azt hiszem patch kábelt adnak a boxhoz, így ha pc-hez kötöd akkor megkell osztani a netet az oprendszerrel, ha routerbe ahhoz meg crosslink kéne. De lehet hogy full hülyeséget beszélek. :)
9.
9.
dawe001
Nincs ötletem, úgy kellene működnie h a routerba dugod be.

Ja és aztán kell még vmit babrálni vele a gépen.

ha van ott system akkor abba be és ott lesz egy olyan h internet connection. (egalábbis ps3-mon így kell..:D)
8.
8.
Daks
Mindkettővel működnie kell. Ha az adsl modembe dugod, akkor az xboxon belul meg kell adni a felhasznloi nevet meg a jelszot. Ha a routerbe, akkor megy automatan, ha a laptopba, akkor meg a windowson belul meg kell osztani a netkapcsolatot. Sok sikert!
7.
7.
triplet
Egy kérdés: A boxot hogy kell a livehoz csatlakoztatni? Avagy hogy kell a boxon internet kapcsolatot létesíteni hogy működjön a live? Mert nekem premium boxom van, és ahhoz kaptam egy enthernet vagy milyen kábelt. Azt bedugtuk a boxba, meg csatlakoztattuk a laptophoz mivel router van, így gondolom csak simán be kell dugni a gépbe, ahol a router miatt van net.

Nem működött. Na de bedugtuk a routerbe és úgy sem működött? Ötlet?
6.
6.
Exinor
X home



Ha lenne benne fénypisztolyos The Lost World még vennék Xbox-ot is:)
5.
5.
amd33
#5: Ez nem igaz igen is jó szorni ilyen gamekra a pénzt mikor lent vagyok Siófokon mindig betérek egy egy ilylen játékterembe azt tolok ezt azt mert feeling:D...
4.
4.
Daks
Egy XBLA 800-1200 MSP, xboxos avatarhoz egy állat meg 250, ehhez képest szerintem nem sok a 40 egy kis játékért.
3.
3.
Raam989
Az, hogy fizetni kell alkalmanként a játékokért pedig... több mint gusztustalan, még ha csak 40 M$P-be is kerül. Szerintem manapság nem divat szórni a pénzt ilyen "hülyeségekre".
2.
2.
Raam989
Hát... én azt hittem jobb lesz mint a Home és alátesz neki. De nem. Sőt, én ezt feleslegesnek érzem... Ha hozzácsapták volna a hetente megjelenő arcade játékokhoz, egy külön szekcióban a játékokat, úgy több értelmét látnám...
1.
1.
Asher
Csak én érzem a HOME feel-inget?
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...