Battlefield: Bad Company 2 Multiplayer demóteszt

A Bad Company a háború egy lazább arcát mutatta be nekünk. A játék mentes volt mindenféle drámai fordulattól, nem közvetített semmilyen mélyebb üzenetet, az egész csak arról szólt, hogy néhány tökös amerikai katona hangos kurjongatások közepette szétrúgja az oroszok seggét. Az újabb kalandokra márciusig sajnos még várnunk kell, néhány nappal ezelőtt azonban megjelent a játék multiplayer béta demója, melyet persze azonnal le is teszteltünk nektek.
Az ingyenes változat helyszínéül egy Port Valdez nevű alaszkai ipari kikötő szolgál, melyet Rush játékmódban vehetünk birtokba. A feladat rendkívül egyszerű, az egyik csapatnak meg kell védenie a területet, míg a másiknak be kell törnie oda, hogy felrobbantva minden fontos objektumot, megbénítsa az ellenséget.
 

A háborúba kétféle módon csatlakozhatunk. A quick match gombra nyomva a játék automatikusan berak minket egy éppen futó, szabad szerverre, míg a play with your friends egy baráti gyülekezésre szolgáló lobbi szobát nyit meg előttünk. Ha megvagyunk, akkor jöhet a következő lépés: döntenünk kell, hogy a karakterünk milyen osztályba kerüljön. Az assault a hagyományos tengerészgyalogost képviseli, a felszerelése egy AEK-971 Abakan géppuskából, egy pisztolyból és egy késből áll, a szerepe pedig nem más, mint a lehető legtöbb ellenség lepuffantása. Az engineer ennél egy kicsit komolyabb feladatot lát el, a speciális felszerelésének köszönhetően ő ugyanis képes megjavítani a sérült járműveket, és van nála egy páncéltörő is, cserébe viszont csak egy kis kaliberű 9A-91 Avtomat géppisztolyt vihet magával, ami bizony nem a legjobb társ a harcmezőn. A medic PKM-LMG stukkere szintén csak önvédelemre jó, de cserébe kap egy profi újraélesztő készüléket, míg a recon az igazi kemperkirály, ő ugyanis távcsöves M24 puskával száll be a harcokba.
 

A Battlefield: Bad Company 2 teljes verziójában minden osztály egyenként hétféle elsődleges fegyverből és tizenöt egyéb pisztolyból, illetve sörétesből tud majd választani. De ennél érdekesebb az a sok felszerelés, melyet a stukkerek mellett még magunkkal cipelhetünk. Az assaultnak van például töltényládája, ami a fedezék mögé elhelyezve automatikusan feltölti a katonák tárait, továbbá a gépfegyverére vehető még kés, illetve a teljes verzióban füstgránát-vető és shotgun is kiegészítő is. Az engineer taposóaknával, vagy különböző rakétavetőkkel szerelkezhet fel, az orvosnál a defibrillátor helyett lehet hagyományos medic kit is, míg a távcsöves ember mozgásérzékelős riasztóval egészítheti ki a fegyvertárát. Ez utóbbiak csak a teljesben lesznek aktívak, csak úgy mint a speciális kiegészítőnek számító lézeres célzó, távcső, golyóálló mellény, tölténytár, illetve járműfejlesztő eszköz is.
 

A védő csapat az épületekben kezd, míg a másik ejtőernyővel érkezik meg a kikötőhöz vezető úton felállított táborba. A harc a klasszikus gyalogos rohammal indul, de természetesen van járműhasználat is, feltéve, ha a korábban landolók még nem vittek el mindent a garázsból. A leggyorsabban a kis quaddal tudunk közlekedni, de található még a pályán harckocsi is, a legütősebb viszont egyértelműen a tank, melyet az RPG-n kívül semmi se állíthat meg. A béta demóban sajnos csak három-négyféle járművet próbálhatunk ki, de lesz még több különböző terepjáró, helikopter, motorcsónak, és annyi páncélozott lánctalpas harckocsi, amennyit csak el tudunk képzelni.
 

A meccsek hangulata egyszerűen fantasztikus. A pályán folyamatos a mozgás, mindig van valami robbanás, halljuk, ahogy a katonák kiabálnak egymással, és azt is, mikor a golyók elsüvítenek a fejünk mellett. A környezet él, a robbanások hatalmas lyukakat ütnek a falakba, a szél fújja a havat, néha elrepül felettünk egy helikopter, és látni azt is, ahogy a légvédelmi ágyúk feketére festik az eget. De a legjobb a rombolás: ha sikerül szereznünk egy tankot, akkor egy pillanat alatt le lehet bontani a fél kikötőt, nem számít ha valaki fedezékbe bújik, egyszerűen lerobbantjuk előle a házat, és már vége is szerencsétlennek.
 

A pálya felépítése nagyon egyszerű lett, az első két bekapott headshot után szinte már otthon is érzi magát az ember. Gyakorlatilag face to face harcokat vívhatunk benne, de egy kis kerülővel van lehetőség taktikázásra is. Ha ügyesek vagyunk, és nem lőnek ki minket a quad üléséről, akkor az ellenség háta mögé is befészkelhetjük magunkat, bár jó tudni, hogy van kill cam, így az áldozataink láthatják, hogy honnan lőttünk.
 

Ha lenyomtunk két tucat meccset, és még nem fáradtunk el, akkor érdemes ellátogatni a főmenü  my stats részébe is, melyben részletes statisztikákat találhatunk az eddigi játékunkról. Itt láthatjuk a rangunk aktuális állását, a különböző karakterosztályokban szerzett tapasztalati pontjainkat, hogy milyen fegyvereket használtunk eddig, mik a kedvenc járműveink, és persze, hogy hány embert öltünk meg, és mi magunk mennyiszer taknyoltunk el. Lapozva megszemlélhetjük még a kitüntetéseinket, a megölt ismerőseink listáját, a járművek részletes statisztikáit, illetve magát a leaderboardot is, ahova a legjobb lövészek kerülnek fel.  
 

A Bad Company 2 demó változata Xbox LIVE Gold előfizetéssel letölthető a Marketplace-ről, vagy ha sikerült a PC-s verzióhoz béta kulcsot szerezni, akkor csak fel kell keresni a hivatalos oldalt, és már indulhat is a móka. A Playstation 3-as demó február 4-től érhető el Európában, a próbát azonban nem érdemes nagyon halogatni, hiszen az Electronic Arts emberei február 25-én letiltják az ingyenes változatokat.

72 komment - szólj hozzá!