2010 FIFA World Cup South Africa

  • Írta: fojesz
  • 2010. május 10.
Link másolása
Durván egy hónap van még hátra az idei foci világbajnokság kezdetéig, várjuk is nagyon, mert ilyenkor legalább büntetlenül tudunk hódolni picit a kultúráltan korlátlan alkoholfogyasztásnak, meg persze jó meccseket is látunk, ha szerencsénk van. Természetesen az Electronic Arts most sem hagyta ki a ziccert, és menetrendszerűen szállította a vébé hivatalos játékát.
Most nyafoghatnék egy bekezdésnyit, hogy megint megjelent egy új FIFA, egy éven belül már a második, és hosszan ecsetelhetném, hogy rohadt drága, pedig újítás, az nincs sok benne. Talán mindannyian jobban járunk, ha itt és most ettől eltekintek, már azért is, mert a 2010 FIFA World Cup South Africa jól sikerült. Persze lényegében csak egy kicsinosított FIFA 10-et kaptunk, mégis annyira hangulatos a játék, hogy olykor még abbahagyni is nehéz, az ilyet pedig az érettségi szezon és a vizsgaidőszak alatt a hátunk közepére szoktuk kívánni. Sebaj, focilázban égünk, majd legfeljebb kontrollerrel a kezünkben tanulunk!


Amiben vitathatlanul jó az új FIFA, az a hangulatcsinálás. Míg a két évvel ezelőtti svájci-ausztriai Európa-bajnokság és a négy évvel korábbi németországi
A világbajnokság
A dél-afrikai világbajnokság június 11-én veszi kezdetét, 32 nemzeti válogatott részvételével, és pontosan egy hónapig fog tartani – a döntőt július 11-én játsszák majd, egy nappal a bronzmérkőzés után. A nyitómeccsen Dél-Afrika száll szembe a mexikói válogatottal, és még aznap sor kerül az Uruguay-Franciaország rangadóra. A négyfős csoportokban mindenki játszik mindenkivel, majd az első két helyezett jut tovább az egyenes kieséses szakaszba, ahol a legjobb négy csapatig morzsolódik majd a felhozatal.
világbajnokság nem adott lehetőséget sajátos stílus kialakítására, addig az idei vébé a maga dél-afrikai helyszínével már egészen más tészta, és ezt a labdát az EA is remekül lecsapta. Elfelejthetjük az eddigi sterilizált menürendszert, a mostani barnás-sárgás színezés már a szafarira emlékeztet, a hangulatra pedig a kissé idétlen betűtípus is rásegít egy picit. A háttérben felcsendül a bajnokság hivatalos dala, a Wavin' Flag a K'naantól, mi pedig azt érezzük: megérkeztünk Dél-Afrikába, bontsunk egy sört, mert kezdődnek a meccsek. Felesleges szócséplésnek tűnhet mindez, azonban higgyétek el, már ezek az első percek komolyan rányomják majd a bélyegüket a továbbiakra: az EA kiválóan ragadta meg az idei bajnokság esszenciáját, és annyit már biztosan elmondhatunk erről a játékról, hogy legalább hangulatában különbözik egy picit az eddigi részektől. Jó ötlet, hogy úgy is választhatunk csapatot, hogy a főmenüben forgó földgömbön kezdünk szelektálásba – ez a földgömb egyébként többször visszatér majd a játék során, töltés közben például érdekességekkel szórakoztatja a nagyérdeműt.


Játékmódokból a szokásos választékot kapjuk. Kezdhetünk gyors meccset, ehhez a szokásos menüpontokat sem kell feltétlenül végigjárni, ha nagyon partyarc vagy és tetszik a gép összeállítása, már a főmenüből mehet a játék. Végigjátszhatjuk magát a bajnokságot, akár a selejtezőktől kezdve is: ez esetben hatos csoportokból kell továbbjutni, miután mindenki játszott mindenkivel két meccset, egyébként pedig a legjobb harminckét ország közül kell a világbajnoki kupát begyűjteni. Nyilván itt is lesznek csoportmeccsek, utána pedig közvetlenül kieséssel jutalmazzák azt, aki elveszít egy mérkőzést. A Captain Your Country a Be A Pro helyi megfelelője, érdekesség, hogy a FIFA 10-ben létrehozott játékosainkat ide is áthozhatjuk, hogy azután a választott nemzet csapatkapitányaként végezzük. Bizonyításra bőven lesz lehetőség, mert a bajnokság során nem csak élesben rúghatjuk a bőrt, hanem barátságos meccsekre is sor kerül majd néha.


A Story of Qualifying során a világbajnokság valóban lezajlott selejtezőit játszhatjuk újra, egy-egy előre meghatározott szituációból. Extraként megkaptuk a 2006-os világbajnokság néhány meccsét is, sőt, ha elindul az idei bajnokság, akkor az időközben lejátszott mérkőzések is letölthetők lesznek majd. Érdemes lesz egyébként bedugni a 10/100-as kábelt a konzolba, mert az új FIFA-ban online világbajnokság is van, ahol a választott országnak gyűjtünk pontokat minden mérkőzéssel, így dől majd el, hogy melyik nemzet a legjobb a FIFA-játékos. Választani akárkit lehet, nem muszáj a magyar válogatottal szenvedni csak azért, mert Magyarországról játszol. (Függetlenül a magyar foci minőségétől, a FIFA-ban a magyar válogatott ténylegesen gyengébb csapat, mint mondjuk az angol vagy a német.)


Maga a játékmenet nem változott gyakorlatilag, hajszálnyi finomításokat észre lehet talán venni, de ezek annyira a szubjektív kategóriába esnek, hogy az egyik játékos
A legjobbak
A világbajnokságon részt vesz majd Dél-Afrika, Mexikó, Uruguay, Franciaország (A-csoport), Argentína, Nigéria, Dél-Korea, Görögország (B-csoport), Anglia, az USA, Algéria, Szlovénia (C-csoport), Németország, Ausztrália, Szerbia, Ghána (D-csoport), Hollandia, Dánia, Japán, Kamerun (E-csoport), Olaszország, Paraguay, Új-Zéland, Szlovákia (F-csoport), Brazília, Észak-Korea, Elefántcsontpart, Portugália (G-csoport), valamint Spanyolország, Svájc, Honduras és Chile (H-csoport). Ezek az országok 204 induló közül kerültek be a legjobb 32 közé a selejtezők során.
észre fogja venni, a másik nem. Sokszor mondjuk, hogy a FIFA játékélményben elmarad a Pro Evolution Soccertől, azonban ez korántsem jelenti azt, hogy rossz és játszhatatlan lenne. Nem, nem az. Az új FIFA játékmenete minden megmaradt gyermekbetegségével is szerethető, úgy gondolom, hogy markáns változások nem is várhatók ezen a téren a sorozatban, mert az eladások és a kritikák nem azt igazolják, hogy a jelenlegi koncepció annyira béna lenne. Idén egy „komolyabb" újdonsággal próbálták feldobni a játékélményt, ez pedig a régi időket idéző kétgombos irányítás. Ha ezt állítjuk be, nem kell az analóg karokkal szöszölni, nem lehet majd cselezni, a játékos irányítása mellett csak passzolni és lőni fogunk tudni. Mindez persze borzasztóan leegyszerűsíti a játékot, viszont pontosan ez volt a cél: így nem csak szélesebb közönség próbálhatja ki a FIFA-t, de arra is lehetőség nyílik, hogy újoncként laposra verjük a cimboránkat, aki betéve tudja az összes cselt.


A játék remekül fest, a grafika a többi focis próbálkozáshoz képest szépnek mondható, igaz, a virtuális arcok még mindig hagynak némi kívánnivalót maguk után: a játékosok jelentős része még mindig csak nyomokban hasonlít az eredetijére, általánosságban továbbra is az mondható el, hogy a sztárjátékosok kapták a legtöbb figyelmet (nyilván nem véletlenül). A hangulat szempontjából is nagyon sokat számít a látvány, a stadionokat (melyek között akad kisebb, paneltömbök közé paszírozott és jóval nagyobb, a modern építészet határait kitoló darab is) állandó tömeg tölti meg, akikről olykor közeli képet is vesz a kamera, a pálya egy részét konfetti borítja, egy-egy mellélövésnél pedig az edzők morgolódását is láthatjuk. Az animáció és a fizika is rendben vannak, mindenki ütközik mindenkivel, a bíró pedig nem győzi elkapkodni a lábát a guruló labda elől. Persze rá lehet sütni minderre, hogy még mindig nem az igazi, amit kapunk, azért az élmény így is megállja a helyét.


Az új FIFA viszont korántsem tökéletes, az évente érkező „teljes" részekhez képest sok fogyatékossága van. Nyilvánvaló, hogy a játék bajnokságközpontú, ezért például a menedzser mód lehetőségeinek egy része elveszik, viszont úgy gondolom, hogy némi bonyolítás még nem ártott volna, ami teljesebbé tehette volna a játékot: jelenleg csak annyit kapunk, hogy sorban játsszuk a meccseket, közben elolvassuk a rólunk szóló sajtót (aminek az égvilágon semmi hatása sincs a játékra természetesen), a meccsek között pedig variáljuk a taktikánkat és a csapatfelállást. Halkan, de azt is elmondhatjuk, hogy igazi újításból sincs sok, a mostani változtatások már a korábbi hasonló bajnokság-orientált részekben is benne voltak. Szomorú, hogy az is szembeötlő, mennyit spórolt az EA az új részen: nincs például magyar szinkron, az érintett platformok közül pedig kimaradt a PC, a PS2 és a DS is - a legfájóbb pedig a számítógépes verzió elhagyása, igaz, a FIFA sosem szokott túl jó lenni ezen a platformon.
Dél-Afrika
A bajnokságnak Dél-Afrika tíz stadionja ad majd helyet, bár eredetileg kettővel több pályát terveztek. Közülük öt stadion vadi új lesz, míg a másik ötöt felújították a vébé miatt. A helyi kormány az infrastruktúrát, így az úthálózatot és a tömegközlekedést is fejleszteni kényszerült, emellett a turisták biztonságát szavatoló intézkedéseket is hoztak. Mindez nem volt egyszerű, a stadionok építését például a 70 ezer, magasabb fizetést követelő munkás sztrájkja nehezítette.


A 2010 FIFA World Cup South Africa beszerzése megfontolandó, mert jól sikerült a játék, mégha nem is annyira értékálló darab, mint mondjuk a FIFA 10. A hangulat nagyon meggyőző, alaposan ráhangolja a játékost a júniusi világbajnokságra, és játszani is kifejezetten jó vele, noha néhány hiányossága zavaróvá válhat, ha valaki sokat nyüstölte a korábbi részeket. Ilyenkor nehéz reális ajánlást írni, mert legyen is bármennyire jó a játék, lényegében mégis kevesebbet kapunk a pénzünkért, mint eddig. Ha focifanatikus vagy, így vagy úgy, de egy próbát mindenképpen tenni fogsz az új résszel, és ha a demó hangulata meggyőzött, akkor valószínűleg a teljes játék is ott lesz a polcodon. Kérdés, hogy megér-e neked újabb tizenezer forintot a vébé-fíling?

38.
38.
arshavin23
#37: De van a játékban,csak nagyon oda kell figyelni,hogy halljad :).ha csak úgy játszol akkor nem hallod,de ha nagyon figyelsz,akkor meghallod ;).És a meccs elején,mikor jönnek ki a pályára,akkor lehet hallani,de sokkal másabb a hangja is.De benne van a Vuvuzela ;p
37.
37.
Cowy
Tudjátok mi hiányzott a Trailerből?? (meg a játékból, de én még ezzel nem játszottam, úgyhogy nem mondom biztosra, csak hát a GamePlay videókban nem hallani...)A VUVUZELA!!!
35.
35.
arshavin23
#34: De világbajnokok lettek..;)
34.
34.
pier33
olyan szar mint a VB xD a spanyolok kikapnak a Svájciaktól na nemár xD
33.
33.
arshavin23
#32: Már tegnap elkezdődött :D
32.
32.
MMO
má csak 24 nap a kezdésig, az volna jó, ha már csak 24 óra lenne
31.
31.
Tilla25
Mivel csak négy évente van VB, ezt nem kéne a FIFA sorozathoz hasonlitani. És igen is sokat fejlödöt a legutóbbi 2006-os VB játékhoz képest.
30.
30.
dzsiádzsó
#25:

Én nem mondom hogy többet ér 8,5-nél, én is ennyit adnék kb, csak kritika ami érte a szokásos évenkénti hülyeség, ami kb. olyan ötlettelen mint a FIFA újításai szerintetek...
29.
29.
mephi
Nos, látom páran nekiestek a cikkírónak, hogy milyen jogon mert negatívumot említeni a játékról.

Anno még az első FIFA-t amikor kihozták, már akkor több éves tapasztalatom volt C64ről és Enterprise-ról a focis játékokkal kapcsolatban.

A FIFA remekül indult, évről évre fejlődött javult a grafika (köszönhetően a 3Ds grafika fejlődésének), de aztán valahol félúton leállt a fejlődés. Sajnos a közönség megvalósítása még most is rengeteg kívánni valót hagy maga után és itt nem arra gondolok, amikor közelit nyom a játék hangulatfokozónak.

A grafika, ahogy azt már a cikkben is megemlítették szintén nem maxos. Könyörgöm ha már megvettétek a konzolt, amit csak játékra akartok használni, nem lenne az a minimum, hogy a grafika valami istentelenül büntessen? Mert hogy ez a motor még mindig annak a ráncfelvarrása, amit már jópár éve elénk tollnak, az tuti. Ezt a grafikát egy PC simán megzabálja.

A kapus még mindig lehetetlen módon mozog, ez a videóban is látható, amikor oldalról beívelik a labdát és a csatár ellövi mellette, a kapus csúszik a gyepen, mintha madzagon húznák...

Nem volt szerencsém játszani ezzel a változattal, de a videó alapján még mindig ugyanazokkal a gyerekbetegségekkel küzd, mint pár éve.

Szóval majd ha lesz új grafikai motor, új mozgásrendszer(itt nem a látványos cselezést értem, mert az már évek óta megvan, hanem a levegőben csúszok, hátrafelé vetődő kapus, idiótán reakciók irányítás közben) és pár újítás, akkor lehet megveszem, feltéve ha PC-re is kijön. Bár ez utóbbi nem biztos sajnos.

Ettől függetlenül nem rossz játék a FIFA, még mai nap is szívesen leülök elé a haverokkal. De sajnos nem erőssége az újítás...
28.
28.
tejeskv
#27: :D:D hagyd rá ...
26.
26.
Tilla25
Milyen újdoság? Várom az ötleteket. Minden másra ott van a FiFa FM.
25.
25.
InGen
#23: Ráadásul még ha minden tartalom benne is lenne a FIFA 10-ből, akkor is kevesebb pontot érne, mert akkor is csak ugyanazt kaptuk volna mégegyszer, kicsit más körítéssel.



Azt meg, hogy milyen újdonságot kellene nyújtania egy játéknak, nem nekünk kell kitalálni, ahogy azt már fojesz is írta lejjebb. A FIFA 10 is hozott csomó újdonságot, meg a Pro Evo is egy rakattal, rengeteg hely van még fejlődni, bővülni, szóval nem kell jönni a golfos beszólással.



Egy módon érhetne/érhetett volna ez a játék több pontot, ha sokkal többet nyújt, mint a FIFA 10, vagy pedig ha negyedannyiba kerülne. De így, hogy sokkal kevesebbet tud, és még drága is, azt hiszem eléggé reális képet ad a pontszám, sőt még nagyon jószívű is.
24.
24.
fojesz
#23:

1. Meg vannak említve.

2. Szerintem egyáltalán nem baj, hogy negatívumként jegyzem, mert az EA spórolását jellemzi ez is. Le is írtam.

3. Egyáltalán nem teljesít mindenben ugyanúgy, mint a FIFA 10, mert körülbelül feleannyi tartalom sincs benne. Már csak ezért sem kapott ugyanannyi pontot. Ja, ezt is leírtam.

4. Bármi jöhet, csak legyen benne tartalom. Ha ezt nem tudják megcsinálni, akkor ne legyen külön VB-játék, hanem csapjanak egy új játékmódot az annuális FIFA-részekhez. Érdekes, a Konami is megállta, hogy ne csináljon külön játékot a BL-ből, mikor megszerezte a jogokat.



Sajnálom, hogy csalódtál, ettől függetlenül ez a játék ennyi pontot érdemel.
22.
22.
Tilla25
Nekem példáúl tele lesz újdonságal. Ez lesz az elsö Fifa játékom újgenerációs konzolra, amit a héten be is szerzek.
21.
21.
fojesz
#20: Ha nem ízekre szednéd a negatívum listát, ha nem mondjuk elolvasnád a cikket és a pontozással együtt egészében fogalmaznál meg kritikát, valószínűleg te is rájöttél volna, hogy ezek nem durva hibaként vannak felróva, mert akkor nem 8.5 pontot kapott volna a játék, hanem 5-öt.



Ezek azért vannak leírva, hogy aki megveszi a játékot tudja mit kap a pénzéért. A cikkből mindez persze kiderült volna.



Ezt a "mi kell még?"-féle kritizálást pedig elfelejthetnéd: nem vagyok dizájner, nem az én dolgom, hogy újdonságot találjak ki a játékba. Arról viszont igenis írni fogok, amivel játszottam, és igenis bele fogok kötni, ha nincs benne elég újdonság. Akkor inkább ne legyen új rész.
20.
20.
dzsiádzsó
* Túl sokat azért nem fejlődött---> Mit kéne? Erre senki nem tud válaszolni, így is sokkal jobb mint bármi más ez így hülyeség, nem pedig negatívum.



* A játékmódok lehettek volna összetettebbek is---> ?? Régen volt külön road to world cup, ez most benne van alapból, online ligák, relive a nagy meccseken mi kell még? vagy milyen tálalásban



* Nincs PC-s verzió és magyar szinkron---> szinkron jogos, de hogy lehet negatívum boxos, vagy ps3 tesztelt játéknál hogy nincs másik verzió, ez még így játékértékelésnél nem láttam, az adott verziót szokták értékleni...



* Az évenkénti részekhez képest nem sok értéktöbblettel bír--> mit szeretnél? ez egy vb játék, és abból a jobb falyta, más többlet értékkel nem is bírhat..



Nem szeretem hogy FIFA-ba mindig belekötnek csak azért mert bele kell, ha nincs értelmes érv akkor inkább nem kell semmit írni. Mondom ezt úgy hogy rühellem az EA, és a koncepcióját a játékaival kapcsolatban
19.
19.
Hangya5
nekem meg van, szerintem nagyon jó kis játék, aki nagyon szereti a focit annak büntetni fog a hangulata a játéknak. de egy nagy hiányosságot nem említett a cikk, bár lehet csak én néztem félre, de ebből a Fifa-ból kivették a 360-as irányítást, kicsit darabosabb a mozgás nem olyan szabad mint eddig. de ha tévedek bocsi biztos haluztam :D
18.
18.
galmat
EA Sports-nál már csak a FIFA maradt PC-n. NHL,Madden NFL,NBA Live már mind elköszöntek az asztali platformtól. A FIFA viszont nem fog szerintem, mert abból még mindig szépen fogy PC-n, a többi sorozat viszont csak konzolon ment jól a boltokban, szóval gazdaságilag logikus volt az EA lépése.



Amúgy meg, aki egyszer kipróbálja az emlegetett sorozatokat konzolon, az biztos, hogy soha többé nem akar utána pc-n játszani velük.
17.
17.
Batri
#16: a focis játékok PC-n is jól fogynak. Ps3-ra nincs warez. Box-on van, mégis ezen a platformon veszik a legtöbb játékot.
16.
16.
Drider
Azt a verziót, amit a PC-s közönség kapott volna nem sajnálom. Viszont ezt a verziót, amit a konzolosok kapnak, sajnálom, hogy nem kapják a PC-sek. Kipróbáltam volna. Biztos tudnák azzal magyarázni, hogy PC-n erőforrás igényes, mivel nincs meg a biztos 3 CPU mag, de 2 magra is lehetett volna optimalizálni, csak ugye az idő, és nem ér meg annyit a PC-s játékos, aki úgyis letorrentezi (utóbbi sajnos igaz, és én se szívesen áldoznék ezért plusz időt és munkát, ugyanakkor nem csak PC-s, de X360/PS3-mas torrentek is majdnem ugyanolyan súlyban vannak, amiket lehet jobban megéri torrentezni, mivel 2x annyiba kerülnek, pár év után akár 4x is).
15.
15.
Raam989
#6: Esélyes, az NFL már régóta nem jön PC-re. A 07 vagy 08 volt az utolsó talán...
14.
14.
Raam989
#13: Haggyad már. Majd megy hozzád a kopasz biztonsági őr, hogy elvegye a boxodat, mert csak az egyik gépet nyertük meg, nem mind a kettőt... :D
13.
13.
szambotomi
majd jól letöltöm a demóját a megnyert x360-omra...:D
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...