LEGO Harry Potter: Years 1-4

  • Írta: InGen
  • 2010. június 26.
Link másolása
Sokan mondják, és sok ideje, hogy a casual játékoké a jövő. Lassan odáig jutunk, hogy az igazi keményvonalas anyagok akár fél évtizedekig is készülnek, több tízmillió dolláros költségvetésből, s a befektetés egyszerűen nem térül meg, vagy éppen csak nagyon kevés haszon realizálódik rajta.
Elég csak megnézni a Gran Turismo 5-öt, mint kiváló példa. Már vissza sem tudok emlékezni rá, mióta készítgeti a Sony egyik legnagyobb és legtapasztaltabb belsős csapata, beleöntöttek tengernyi pénzt, a Playstation 3 pedig már lassan fél évtizede a piacon van, de még mindig nem jelent meg. Az előző generációban ilyenkor már a folytatásért álltunk volna sorba a boltokban. A hardverek, s így a grafikai összetettség fejlődésével rohamosan nőnek a játékok elkészítéséhez szükséges költségek, s a fejlesztéshez szükséges idő. S minél tovább húznak valamit, annál nagyobb a kockázat, amiről talán legjobban a Remedy tudna nyilatkozni. A hosszú-hosszú évekig tologatott, több alapvető koncepcióváltáson is átesett Alan Wake végül félelmetesen gyenge eladásokat produkált, így egyelőre a folytatás is kétséges, valószínűleg minden a további hónapok mutatóin, és a DLC vásárlásokon múlik majd.
 

De ugyanez a helyzet a Final Fantasy XIII-mal is: a grafika brutális, minden részlet a helyén van, de cserébe annyira le kellett egyszerűsíteni és korlátozni a játékot, hogy sokan már-már azt mondják, ez nem is szerepjáték. A Metal Gear Solid 4-et 60 millió dollárért készítette el a Sony és a Kojima Productions, kicsivel több mint négy év alatt. S ugyan Snake mindig is sikeres volt a Playstation tulajdonosok körében, nem véletlen, hogy a Metal Gear Solid: Rising már megjelenik X360-ra és PC-re is: ugyanis ennek a hatvan millának nem kis részét tolták bele a játékmotor elkészítésébe, ami képes hatalmas területeket, látványos tűzharcokat, rengeteg katonát és Kojima minden filmes kívánságát teljesíteni, s a befektetés csak úgy térül meg igazán, ha ezeket a lehetőségeket igyekeznek minél több platformon kamatoztatni.  
 

Látható tehát, mennyire kockázatos, összetett és drága feladat abszolút csúcstermékeket fejleszteni, s ennek megfelelően egyáltalán nem véletlen, hogy az idei E3 is javarészt a családi- és partyjátékokról szólt. Ezeket sokkal könnyebb és olcsóbb elkészíteni, ráadásul jóval szélesebb rétegnek szól, s persze az sem elhanyagolható, hogy ez a réteg tényleg megveszi a játékokat, nem pedig csak letölti az internetről. A Microsoft legdrágább belsős stúdiója, a hihetetlen pénzekért megvásárolt Rare nevét egykor a legkomolyabb hardcore címekről ismertük: GoldenEye 007, Perfect Dark, Perfect Dark Zero, de ma már ők is csak Kinectre fejlesztenek sportjátékokat. S ugyan furcsán hathat, de míg az újgenerációs konzolok egyre inkább a családokat, a nőket, és az eddig a játékvilágon kívül esőket igyekeznek hatásuk alá vonni az új mozgásérzékelős technológiákkal, sok igazi keményvonalas cím átköltözött kézikonzolokra, például Nintento DS-re.  
 

Tudom, ez elsőre viccesen hangzik, de ott van például a Dragon Quest, a világ egyik legnagyobb és legösszetettebb szerepjátéka. A nyolcadik rész fantasztikus volt a PS2-n, a kilencedik mégis egyedül a Nintendo kis masinájára készül –egyszerűen ennyi tartalmat ésszerű időn és költségeken belül HD konzolokra legyártani szinte lehetetlen. Visszatérünk tehát a családbarát anyagokhoz, s itt kerül képbe a legfontosabb dolog: ezek minősége rohamosan javul, s ma már nem csak a csajok, vagy a gyerekek élvezhetik őket, hanem korhatárra vagy nemre való tekintet nélkül szinte mindenki. Elég csak megnézni a pár napja bemutatott Toy Story 3-at, ami bármilyen sztenderd szerint megállja a helyét, s akkor még nem is beszéltünk a kategória csúcsáról, a Lego-játékokról. Minden a Lego Star Warsszal kezdődött; ez mutatatta meg, hogy igenis lehet egy már ismert világot úgy átültetni videojátékra, hogy megmaradjon minden fontosabb tulajdonsága, s mégis kedves, erőszakmentes és humoros maradjon. Aztán persze jött a Lego Batman és a Lego Indiana Jones, s minden egyes újabb címmel egyre tovább fejlődött a picinek már nem nevezhető Lego-univerzum.  
 

A Lego Harry Potter: Years 1-4, ahogy az a nevéből is sejthető, a fiatal varázslótanoncok Roxfortban eltöltött első négy évét mutatja be, a megérkezéssel, a beilleszkedéssel, az első kviddics meccsekkel, órákkal, Tiltott Rengeteggel, Trimágus Tusával, és mindennel, ami ide tartozik. A játék kezdetekor örömmel konstatálhatjuk, hogy a Lego-játékokra jellemző pörgős átvezető videók és az ütős humor továbbra sem változott, s a készítők egy-egy poén kedvéért még a filmtől is eltértek, ha kell. Mert egyébként számomra úgy tűnt, a fő inspirációt inkább a mozifilmek, s nem a könyvek szolgáltatták, ami szomorú, mert így sok apró részlet elveszik, bár az is igaz, hogy ezzel szélesebb közönséget, s az egészen fiatalokat is meg tudja fogni az anyag. Kezdéskor Harry még ugyan a mágiaellenes és idegesítő nagynénjénél van, rövid úton Hagrid siet a segítségére, s így magunk mögött hagyhatjuk végre a muglik világát, s máris az Abszol úton csodálhatjuk meg a mágikus univerzum minden varázsát.
 

Rögtön az elején meg fogjuk tapasztalni, hogy Harry még nem rendelkezik egyetlen varázsigével sem, s így ki kell használnunk a karakterek közötti váltogatás lehetőségét, s alkalmanként Hagridot használni a továbbjutáshoz. Ez egyébként a továbbiakban is így lesz: folyamatosan váltogathatunk majd a karakterek között, s mindegyikük képességeit megfelelően kell bevetnünk a továbbhaladás érdekében. S ez nem csak annyira terjed ki, hogy néha-néha Harry helyett irányítgatnunk kell Hermionét, vagy Ront, de nem ám: a készítők tengernyi karaktert tesznek elérhetővé számunkra, s mindegyiknek megvannak a maguk előnyei és hátrányai. De nem csak szereplőket személyesíthetünk meg: kontroll alá vehetünk állatokat is, például Hagrid kutyáját, Agyart, aki kifejezetten aranyos, még pitizni, sőt halottat játszani is tud. Persze, az eddigi Lego-játékokban is szükség volt csapatmunkára, de úgy érzem, hogy a fejlesztő Traveller's Tale itt ért el a csúcspontra, már ami a taktikát és az összjátékot illeti.
 

Roxfort egyébként szinte teljesen egészében szabadon felfedezhető, minden titkával, veszélyével és furcsaságával együtt, bár nem azonnal, mert ahhoz, hogy bejuthassunk egyes területekre, bizonyos varázslatokra van szükségünk. Ezekeket a mágiákat természetesen az órákon sajátíthatjuk el, s ha túl sokáig bolyongunk magunkban a kastélyon belül, akkor Félig Fejnélküli Nick elejtett érméit követve odajuthatunk a következő órához, vagy más, sztorival kapcsolatos eseményhez, így sosem fullad frusztrált keresésbe a játék. Minden órán megtanulunk használni egy-egy varázslatot, szóval amint teljesítettük a feladatot, máris eggyel növekedik a varázskönyvben tárolt lehetőségek száma, melyek között aztán szabadon váltogathatunk. Amint megvan az első támadómágiánk, a lehető legtöbb Lego darabka megszerzése érdekében érdemes mindent szétlövöldözni, ami nincs szolid betonból.
 

Ahogy egyre többet és többet tanulunk, a Roxfort egyre több területét tudjuk megnyitni, s egyre több feladványt is kapunk, melyek közül az építgetősök a legnehezebbek. Tulajdonképpen arról van szó, hogy a lebegtető bűbájt (Wingardium Leviosa) használva kell patinás és bizalomgerjesztő Lego objektumokat felépítenünk, amik az elején még viszonylag könnyűek, de a vége felé azért akad pár nehezebb, vagy éppen nem túl egyértelmű rész is. A tanulási ívet egyébként remekül lőtték be a fejlesztők, a végére már nem a logikai feladatok adnak elég kihívást, de a komolyabb platformrészek is, na meg persze az olyan ellenfelek, mint a dementorok, vagy a Trimágus Tusánál a hatalmas sárkány. Utóbbival egyébként nem kell egyedül megküzdenünk, ahogy Harry tette azt az eredeti történetben, s egyébként is sokszor látjuk majd, hogy az optimális játékélmény érdekében több ponton is változtattak a sztorin –ami egyáltalán nem baj. S akkor egy kis apró érdekességként megemlíteném, hogy az események egy későbbi pontján magát a sötét urat, Tom Denemet is irányíthatjuk, ami nem egy utolsó élmény.


A Lego Harry  Potter nem csak akcióval, platformozással és építgetéssel van tele, de humorral is. Ha például véletlenül hátsóba varázsolunk egy professzor nénit (na nem úgy), akkor ő visszakézből kioszt ránk is valami kemény mágiát, aminek általában eléggé poénos vége szokott lenni. De a Harry Potterre jellemző apró részletek is komoly kacajokat szolgálgatnak: a harapós bútorok, a Tiltott Rengeteg növényei, s a tengernyi felfedeznivaló mind-mind rengeteg meglepetést és szórakozást tartogat. S persze nem is Lego-játékról beszélnénk, ha mindezt nem élvezhetnénk egyszerre ketten is, kooperatív módban, bármelyik konzolon. Érdekes módon igazából a grafikával kapcsolatban vannak kifogásaim: valahogy túl komolyra, túl realisztikusra sikerültek a textúrák, ezért –nekem legalábbis- kicsit néha távolinak érződött az igazi Lego hangulat. De ez csak egy apróság, mert ettől függetlenül a Lego Harry Potter magában hordoz minden tulajdonságot, amire egy ilyen anyagnak szüksége van: kihívást nyújt fiatalabbaknak és idősebbeknek egyaránt, szórakoztat, megnevettet és elvarázsol. S ezek a tulajdonságok manapság néha már a több tízmilliós játékokból is hiányoznak.

61.
61.
Sajuuk
#57: nekem eredetiben van meg és még is lefagy a 3. fejezet 6. pályánál akkor mit tegyek?
60.
60.
Dragon200000
Skacok segíteni kéne a lego harry potter years 1-4 be 98.4% nál tartok 197 gold brikset találtam eddig és nem találok már egyetse sehol az egész pályát végigjátszotam megcsináltam minden feladatot a pályákba csak az a baly hogy már csak 3 db gold bricks kellene mit javasoltok mit tok tenni mert a roxfortot is átkutattam és nem találtam egyetse pls segitsetek
59.
59.
col92
sziasztok nekem az a probléma hogy miközben játszunk bármikor lefagy az irányítás ez nem csak ennél a játéknál hanem a lego Indiana Jones 2 Lego Harry Potter 1-4 és a Star Wars Clone wars -ban is szokott ilyet csinálni a gépigény megvan és ha újrakezdjük akkor nem szokott ugyanott elakadni de ez nem csak játék közben hanem mikor kész a pálya és a continue story van feltüntetve akár ott is lefagyhat ha valaki tudna segíteni pls help mert nagyon irritáló mikor befejezzük a pályát és a végén ahol csak egy entert kell nyomni hogy elmentse lefagy elöre is köszi a helpet
58.
58.
Dragonboy200000
Amugy tuttátok hogy lesz Lego harry potter years 5-7 a nyár végén már meglehet venni a boltokban
57.
57.
Dragonboy200000
amugy ha megveszitek a lego harry potter years 1-4 PC játékot akkor szerintem nemfagy le mert láttam egy videón
56.
56.
Dragonboy200000
valaki segítene a lego harry potter years 1-4 be a 3. fejezet 6 odik pályán mindig lefagy kérlek segítsetek mert végigszeretném jáccani
55.
55.
Tapiadam
vki nemtudja hogy repülö seprüs küldi után haol megszerezzük azt a kék gömböt hogy kell továbjutni azon a helyen ahol egy fözeléket kell elkésziteni és egy ilyen beton tömb van 5 fával kitámasztva?
54.
54.
Joc1
Lego nem is tudom lehet becserkészem :)
53.
53.
pzs28
Lego Harry Potter PC játékunk, a 3.fejezet 5. szintjén, ugyanazon a ponton mindig lefagy, nem tudunk így a szinten tovább lépni. Mit javasoltok, mit tudunk tenni?



Videókártya drivert már frissítettük

Zs
52.
52.
DigitalEye
Te jó ég! Milyen régen nem hallottam már Harry Potter-ről! Most eszembe jutott, mikor még kisebb koromban kaptam egy Harry Potteres Lego-játékot. Mennyire örültem neki! Szép emlékeket idézett fel bennem ez a cikk, de hogy a játékról is mondjak valamit, én sem nagyon értem, hogy miért kell lehúzni megint egy újabb bőrt a Harry Potteres Lego játékokról...
51.
51.
scizo.lipstick
#48: igen, ez így van, de vannak részek, melyeken nemcsak egy gyerek nem tud átjutni könnyedén, hanem egy felnőtt sem :)



http://www.youtube.com/watch?v=rI91fhsByDw a csajok is erről panaszkdnak :)
50.
50.
Gábor36
Tegnap óta játszok vele és eddig nagyon tetszik. Igazi Harry Potteres hangulata van és sokszor humoros is. A játékmenet is nagyszerű, és a sokféle varázslat is jó amiket meglehet tanulni és venni. Negatívum nálam, hogy sajnos vannak helyek ahol egy árva lego darab sincs (például a Dursly ház hátsókertje) és hogy vannak olyan bútordarabok amiket legosba is megcsinálhattak volna. A játék viszont nagyon jó, aki szereti a hp filmeket,könyveket,játékokat annak remek szórakozást nyújthat.

Spoiler:

A poénokon jót nevettem például mikor Ron békává változtatta a varázsló sapkáját, a kőkőrnél lekellett takarítani a madár sz@r -t a kövekről, bolyhoska a gumi kacsával játszott. stb. XD

Az is tetszett hogy mutattak olyan jeleneteket ami se a filmben, játékban, könyvben nem mutatták csak beszéltek róla. Például mikor itt mutatja ahogy Hermionét megtámadja a baziliszkusz.
49.
49.
Sakee
utóbbi idők legjobb kóóp játéka szerintem a Lego Indy volt ,ez meg remélem tovább fokozza... :)
48.
48.
ZeWa
#46: Azért a LEGO játékoknál nem erről van szó. Ezek a játékok gyerekeknek készülnek, és különböző filmeket(kiv.: Rock Band) dolgoznak fel. A kreativitás meg van mindegyikben, változatosak, és a gyerek inkább ezzel, mint a Manhunttal játszon.
47.
47.
sleepy
46.
46.
HallowX
"A már bevált formula sokadszori elismétlése" Igen..nekem pont ezzel van bajom. Ha valami sikeres, megállás nélkül újabb és újabb bőröket húznak le róla, aminek köszönhetően tönkre vágják azt, aminek eddig nagy sikere volt...

Kreativitás hiánya és lustaság minden mennyiségben. Taps-taps
45.
45.
prototype
Nekem nincs meg (még) de a videókat nézve elég jó!!
44.
44.
Samu
Párommal játszuk már a játékot,és nagyon elégedettek vagyunk!Teljesen hozza a Lego-s szinvonalat,jó kis röhögnivaló poénokat,kevéske agyalást,gyüjtögetés,ugrabugrálást,harcot!Pont ez kell ezekben az ínséges hétköznapokban,amikor még kimozdulni is alig tudunk a rosszidő miatt...A teszt korrekt,bár a bevezető kicsit messziről indult,de a játék bemutatása rendebn volt,szerintem!Este szerintem megint elővesszük...
43.
43.
Giga0509
Dementoros résznél felröhögtem.Akik ott voltak a talin tudják hogy miért :D amúgy jó lett a teszt,InGen.
42.
42.
Adamknight
#41 Ebben én nem lennék olyan biztos.
41.
41.
papailajos
#39: És az esetleges eladások?Vagy szerinted ingyen adnák?:P



Nem adnak ingyen az biztos csak lehetseges h nem annyian vennek mind miko egy uj Harry Potter jelenik meg.
40.
40.
Psychosocial
ehhez biztos erős gép kelll :)
39.
39.
Doc.
37:És az esetleges eladások?Vagy szerinted ingyen adnák?:P
38.
38.
gynorbi
#36: Azért várjuk a HArry Potter MMo-t:D Biztos ütni fog, ezer százalék. Amúgy akinek van kedve ilyen online régi rpg stílusú gamekkel játszani, annak ajánlom a Byond nevű progit,
37.
37.
papailajos
Hat az biztos h nemfogjak megtenni mert akko jo nagy minuszba jonnenek ki:D Nem olcso mulatsag a mai nap egy jatekot megcsinalni meg ha csak a grafikan is kell javitani:)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...