Mafia 2 demóteszt

Vito Scaletta. Szicíliai fiú, kinek családja a nagy és büszke Egyesült Államokban kezdett új életet. Empire City szegény, nélkülöző, de annál boldogabb kispolgári világa hamar elvarázsolta őket, a szülők beilleszkedtek a munkásosztályba, a gyerekek pedig elkezdték élni az amerikai diákok boldog életét...

A második világháború azonban sok mindent megváltoztatott. Az ország gazdasági nehézségekkel volt kénytelen szembenézni, a Scarletta család tönkrement, Vito pedig bolti rablásba keveredett. A hatóságok büntetésül besorozták őt katonának, hősünk a fronton férfivá ért, a háborúból hazatérve viszont minden csak rosszabb lett. Az apa meghalt, a család szétszakadt, Vito a priusza miatt pedig nem talált állást, egyedül csak a barátai maradtak meg. Joe, a verőlegény, és Mikey, a kétes ügyeiről híres autókereskedő.


A mindhárom platformon elérhető demónak köszönhetően már most, két héttel a Mafia 2 hivatalos európai megjelenése előtt lehetőségünk nyílt belekóstolni Empire City levegőjének illatába. Az ingyenes verzió a Steamről, a PSN-ről és az Xbox LIVE Marketplace-ről tölthető, és az első küldetések egyikét dolgozza fel, mely bár nem pontosan így, de a teljes verzióban is szerepelni fog. Az 1940-es évek közepén járunk, Vito már nyakig benne van az alvilágban, és most is éppen egy bűntényre készül. Kertvárosi otthonában éri a hívás, hogy indulhat a megbeszélt találkozóhelyre, indulás előtt még megiszik egy kólát, befal egy fél szendvicset, közben átlapozza a Playboy legújabb számát, majd kisétál a garázsába, autóba ül, és kezdetét veszi a nagy kaland.


A demóban egy lekerekített városrész járható be, 10 perces időkorláttal. Egyszerűen gyönyörű. Minden elemét élet hatja át, az utcasarkon rikkancs hirdeti az aznapi friss újságokat, az út túloldalán egy munkásember kereket cserél éppen, nem messze tőle egy hotdogos stand van, a parkban pedig még a cipőnket is kitisztíttathatjuk némi csörgőpénzért cserébe. Autóba ülve kellemes jazz, vagy soft rock muzsika kíséri az utunkat, a rádiók zenei palettáján még Elvis Presley is van, mi pedig önfeledten gurulunk célpontunk felé. Ha úgy tartja kedvünk, akkor lehet száguldozni, de egy gomb nyomva tartásával, amolyan tempomat módban még a sebességhatárra is figyelhetünk. Így nem keltünk feltűnést, és nem hívják ránk a rendőröket sem, akik bár könnyen lefizethetőek, azért jobb, ha útjaink nemhogy nem keresztezik, de még messze el is kerülik egymást.


Az apartmanhoz érve rövid átvezető veszi kezdetét, és ahogyan az intro alatt, úgy most is megbizonyosodhatunk róla, hogy a szinkron mennyire tökéletes is lett. A színészek hangja és akcentusa fantasztikus, érezzük rajtuk a magabiztosságot, a nyugodt profizmust, és Joe esetében persze a nemtörődöm, amatőr hozzáállást is, ami minden jel szerint később még sok bajt fog hozni a fejünkre. A cigi viszont még le sem égett, amikor megjelent a sarkon két fekete autó, benne a célpontunkkal.


Hatalmas lövöldözés kezdődik a kis mellékutcában, Vitót irányítva egy hatalmas gépágyúból szórjuk az ólmot, mind a két négykerekű felrobban, az emberünk viszont elmenekül. Utánaeredünk, a lépcsőházban még ártalmatlanítunk néhány testőrt, majd egy raktárféleségbe jutunk, ahol fedezékek és oszlopok között bujkálva folyamatosan nyomulnunk kell előre, több tucat embert is kivégezve. Az irányítás itt kellemes, ahogyan az autók esetében, úgy a fegyvereknél is érezzük, hogy nem a legmodernebb technika van a kezünkben, míg előbbi nehezen gyorsul, kevésbé jól tapad, és lomhán fordul, úgy utóbbi pontatlan, és valósággal kiugrik a kezünkből minden lövésnél. Nem egy árkád GTA élményben van tehát részünk, itt komolyan meg kell küzdeni mindenért, de hát ilyen ez a világ, nem állította senki, hogy ez gyerekjáték lesz.


A látvány nagyon kellemes. A szabadban érezzük a tér nagyságát, és a távolságot, a Nap gyönyörűen szikrázik, a raktárban pedig himbálóznak a lámpák, a vakolat meg valósággal lerobban a falakról minden egyes golyónál. Hibát csak a közeli felvételeken találni, a textúra nem mindig a legszebb, és az utcán bóklászva is láthatunk pár igazán kopár, elhanyagolt környéket, de az biztos, hogy ezért felesleges lenne bárkinek is panaszkodnia. A játék a fantasztikus hangulatával, és a páratlan történetével fog hódítani.


A teljes verziót InGen fogja nektek tesztelni, elcseréltük a megírás jogát három whiskey-kólára még a múltkor, és azt mondja, hogy aznap este meg is ittam, úgyhogy a deal végleges, kimerítő értékelésben lesz részetek, arra mérget lehet venni. Elsőre magas pontszámot jósolok neki, a Godfathernél sokkal jobb lett, bár azt nem nehéz felülmúlni, és a hasonló korban, de az óceán innenső felén játszódó Saboteurnél is erősebb, de az meg ugye nem az alvilági életről szól. Így egyedül csak az első Mafia rúghat labdába a stíluson belül, azt meg régi is már, meg volt sok gyűlölhető pillanata, szóval nem maradt más, mint három héttel a megjelenés előtt kijelenteni: megszületett a gengszterjátékok új királya. Ja, és hogy mi lett a lövöldözős jelenet vége? Azt megtudjátok, ha ti is kipróbáljátok a demót!

 

103 komment - szólj hozzá!