Playstation Move bemutató és előteszt

  • Írta: InGen
  • 2010. szeptember 9.
  • bnv, előteszt, move, playstation 3
Link másolása
Két órát nyúztuk hihetetlenül intenzív módon a PlayStation Move-ot, s lehetőségünk volt kipróbálni a két legfontosabb nyitójátékot, a Start the Partyt és a Sports Championst. Hamarosan beköszönt a mozgásérzékelős-háború, lássuk hát, hogy a Kinect vetélytársa mivel indul csatába!

Nagyon vártam már, hogy végre kipróbálhassuk a PlayStation Move-ot, főként azért, mert kíváncsi voltam, hogy a Sony mit tud hozzátenni a Wii által már elkezdett műfajhoz. Na meg persze az is érdekelt, vajon a nyitójátékok között ezúttal akad-e valami olyasmi, ami akár még érdekel is, s ami a casual réteg mellett azért a komolyabb játékosokat is lekötheti viszonylag hosszabb időre. Nos, mindkét kérdésre megkaptam a választ, s mindkét válasz pozitív. De mielőtt belevetjük magunkat a játékokba, először is nézzük meg kicsit a hardvert, ami talán a Kinect után annyira nem hat forradalminak, de azért mindenképpen érdekes.

Először is, a fagyi, azaz becsületes nevén a PlayStation Move motion controller végén nem véletlenül világít egy nagydarab labda, s még csak nem is design-elem, hanem fontos szerepet játszik a mozgásérzékelésben. Az PS Eye kamera ugyanis ezeket a színeket követi, s egyszerre négyet tud megkülönböztetni egymástól, ami azt jelenti, hogy egyszerre maximum négy motion controller használható. A gömbből sugárzó LED-es fény nem csak a mozgást, de a távolságot is meghatározza, ugyanis annak mérete alapján tudja belőni a gép, hogy milyen messze van az irányító a kamerától, így valósul meg tehát a teljes 3D-s érzékelés. De ezen kívül még egy rakás beépített szenzor segíti az eszköz munkáját: van benne egy háromtengelyű gyorsulásmérő, egy szintén háromtengelyű szög-fordulás mérő izé, meg valami magnetométer is, aminek a működését már csak olyan emberek értik, akikkel nem szívesen ülnék le egy asztalhoz, mert általában ronda szakálluk van, Kispál koncertre járnak, és a Műegyetemről jöttek. Annyit tudok, hogy valami köze van a dolognak a Föld mágneses középpontjához. De komolyan, nem vicc.

A kamerán és a motion controlleren kívül a Move-hoz opcionálisan tartozik még a navigation controller (ez a Wii esetében a nunchuk), amit most nem tudtunk megnézni, valószínűleg azért, mert egyik kipróbálható játékhoz sem kellett. A motion controller kialakítása egyébként nagyon frankó: teljesen kézreáll a cucc, s a gombok elhelyezése is tökéletes. Habár képekről valószínűleg mindenki ismeri, azért menjünk végig rajta: hátul a mutatóujjunknál van a ravasz, elöl egy nagydarab Move emblémás gomb, amit legfőképpen dolgok kiválasztására, leokézására fogunk használni, alatta egy kisebb PS-gomb, körülöttük a négyzet, X, kör, háromszög, kétoldalt elrejtve pedig a Select és a Start. S ugyan nem gomb, de felül persze ott a világító gömböcske, ami egyébként meglepő módon egy puha kis cucc, tehát lehet nyomkodni, s ennek köszönhetően valószínűleg nem lesz semmi baja, ha a nagy hadonászásban véletlenül a földre esik, sőt, elképzelhető, hogy a tévét sem töri be, ha neadjisten beleszáll.

Mennyi? Harminc. Mi harminc? Daks számol.

Nézzük a legolcsóbb, és legdrágább kiszereléseket, hogy mennyit is kell költeni, ha most akarunk mozgásérzékelős konzolba fektetni. A Nintendo Wii alapcsomag az Überkonzolban 45000 forintba kerül, és természetesen adnak hozzá egy controllert is, amivel egy játékos már bőven el tudja szórakoztatni magát. A drágább, fekete változat, ajándék Motion Plus pontosságot javító kiegészítővel 53000 forint, ha pedig akarunk hozzá még egy Wiimote, Nunchuk és Motion Plus triót, hogy a haver is játszhasson, akkor további 13500 forintot kell fizetnünk. A megújult Xbox 360 4GB-os változata 48000, a 250GB-os pedig 72000 forint ugyanabban a konzolboltban, jó hír viszont, hogy mivel a Kinectnek nincsenek irányítói, csak az alap kiegészítőt kell megvenni, 40000 forintért. S hogy mennyibe kerül a Move? A 320GB-os Playstation 3 Slim ajándék Eye kamerával és Move motion controllerrel az Überkonzolban 85000 forint, ebben azonban nincsen benne a 8000 forintos Navigation kontroller kiegészítő, illetve ha nem akarunk egyedül játszani, akkor ajánlatos még egy Move motionre is költenünk, mely további 12000 forinttal hizlalja a számlát. Neked melyik éri meg a legjobban?


Térjünk rá a játékokra, melyek közül említettem, hogy kettőt próbáltunk ki különösen intenzív módon, főleg azért, mert elfelejtettük, hogy van egy harmadik is. Elsőként a Start the Party került terítékre, ami egy klasszikus partyjáték gyűjtemény, főként fiatalabbaknak, de el tudom képzelni, hogy társaságban akár az idősebbek is jól elszórakozhatnak vele. Tulajdonképpen kisebb minijátékok összességéről van itt szó, olyanokat tessék elképzelni, mint például: időre lenyírni egy figura haját a kívánt módon, úgy, hogy közben ne nyírjunk bele nagyon fejébe, helikopterrel piciny emberkéket menteni a háztetőkről és ledobni őket a kórház tetején, lufikat lukasztgatni, megadott mintákat időre kiszínezni, és hasonlók. Szóval kis egyszerűcske cuccok ezek, amikkel bárki el tud játszadozni mindenféle előképzettség nélkül, de a Move lehetőségeiből igazán csak a pontosságot, s a kvázi-lagmentességet mutatják be.

Ennél már sokkal komolyabb anyag a Sports Champions, ami -meglepő módon- különböző, sportjátékokat vonultat fel, persze kifejezetten olyanokat, amiket élvezetes ezzel a fajta irányítással tolni -ráadásul nincs semmiféle idétlen EyeToyKinect-féle gátfutós bohóckodás háromperces laggal. Hamar megtaláltuk az abszolút kedvencünket, ami nem más, mint a gladiátorharc. Ez pontosan az, aminek hangzik: kiválaszthatunk egy arénát (jelenleg a Kolosszeum, meg egy másik érhető el), s egy harcost, majd belevetődhetünk az 1v1 küzdelembe. Érdekes, hogy a játék (s ez a Sports Champions minden részére igaz) működik egy, vagy két motion controller használatával is, nagyjából hasonló módon, de persze kettő esetében növekedik az élvezeti faktor. Mindjárt kifejtem, hogyan. Szóval a gladiátorharc úgy néz ki, hogy a ravaszt lenyomva magunk elé tarthatjuk a pajzsot, s a kontrollert előre lendítve üthetünk is vele (ez a shield bash). A ravaszt felengedve és az irányítót lengetve pedig a kardunkat suhogtathatjuk, közben pedig a négyzettel és a háromszöggel ugrálhatunk el jobbra, vagy balra.

Mindez két kontroller használatával annyiban módosul, hogy nyilván az egyik kezünkkel irányítjuk a pajzsot, a másikkal pedig a kardot, így valamivel gyorsabban és realisztikusabban megy a dolog. A PS3 csodás pontossággal követi a mozgásunkat, egészen precízen oda üthetünk, ahol úgy gondoljuk, hogy az ellenfél testét nem védi le a pajzs, s persze védekezéskor sem elég csak tartani a kis védelmi eszközünket; időben le kell reagálnunk, hogy az életünkre törő gazfickó hová szeretne ütni. Nekem az a taktika jött be, hogy a pajzzsal lecsapok egyet felebarátunknak, majd az így védtelenné vált testrészére sózok oda a karddal. Sikeres blokkoláskor egyébként töltődik egy erőcsík, amit az X gomb segítségével süthetünk el: ilyenkor kardunk elkezd kéken izzani, s ha sikerül eltalálni az ellenfelet, akkor egyfajta quick-time event segítségével bevihetünk neki egy durva kombinációt. A játék ilyenkor kicsit animésen, fehér csíkokkal jelzi, hogy milyen szögekből kell lecsapnunk, majd nézhetjük, ahogy karakterünk végrehajtja a kívánt mozdulatsort.

Ez tipikusan egy olyan játék, ami abszolút leköti a hardcore réteget is, mert megfelelő gyakorlással hihetetlen lehetőségek rejlenek benne: saját kombókat alakíthatunk ki, a végletekig finomíthatjuk a mozgásunkat, s rengetegféle módon cselezhetjük ki az ellenfelet. Persze nem ez az egyedüli cucc a Sports Championson. Lehet még íjászkodni: itt a ravasz nyomva tartásával a hátunk mögé kellett vinni a kontrollert, ezzel elővettünk egy nyilat, majd beállítástól függően lőhettünk különböző fajta célpontokra: voltak mozgó gyümölcsök, itt-ott felbukkanó pénzeszsákok, de még tengernyi más felfedeznivalót tartogat az anyag. Akadnak persze kedvesebb sportok is: lehet strandröplabdázni, ping-pongozni, frizbizni, köveket dobálni, de egy dolog mindegyikben közös: fantasztikusan néznek ki (helló Wii), és szinte tökéletesen követik a mozgást.

Nagyon jó balanszban áll tehát a Start the Party és a Sports Champions, hiszen míg előbbi egy könnyed, vidám szórakozás, utóbbi azért felvonultat néhány elég komoly sportot, amikben az odafigyelés, a pontosság és a gyakorlás is számít. Persze legkönnyebb fokozaton ezzel is azonnal elboldogul bárki, de bizony a gladiátorosban a közepes szintű AI ellenféllel már komolyan küzdöttem, a hard úgy vert szanaszét, hogy öröm volt nézni, ping-pongban pedig már medium szinten is teljesen reménytelen voltam.

Főszerkesztői jegyzet

Daks egész délután mosolygott, ez jelent valamit. De vajon mire gondolt közben? Sörre? Mellekre? Vagy tényleg ennyire tetszett neki a Move? Most következzen az ő véleménye: „Amikor meghívtak minket a BNV-re, hogy teszteljük a jövő héten megjelenő Playstation Move-ot, egyszerre éreztem örömöt és terhet. Jó volt, hogy végre bezárul a kör, és kipróbálhatjuk a harmadik mozgásérzékelős megoldást, azonban már untam a felhajtást az egész kalimpálós, casual játékőrület körül, semmi kedvem nem volt még egy bemutatóhoz. Az Eyetoy hét évvel ezelőtt ugyanazt a játékélményt adta, mint ezek, aztán jött a Wii, mely a speciális controllerrel pontosította a mozgásunkat, a Microsoft és a Sony most mégis úgy kommunikálja a termékét, mintha valami forradalmi dolgot találtak volna fel. A Kinect persze nagyon durva hollywoodi stúdiótechnikát használ, a Move pedig a kamerás mozgásfigyelést keveri a controlleres irányítással, de valljuk be, játékélményben nem előzik meg egymást. Illetve azt leszámítva, hogy a rózsaszínen világító kis eszköz olyan hatást kelt, mintha valami fejlesztés alatt álló, béna prototípus lenne a kezünkben, most azt mondom, hogy bár a Kinect sokkal komolyabb, a Move egy hajszálnyival mégis vezet. Felszabadultabban lehet használni, hiszen tudjuk, hogy a gép nem késik, és minden mozgásunkat látja, ez pedig magabiztosabbá, és lazábbá teszi a játékkal töltött órákat.”


A PlayStation Move legnagyobb eredménye mégis az, hogy míg a Kinect bemutatóról unottan jöttünk el egy óra után, s a bemutatott három-négy játék alapján már erősen elgondolkoztunk, vajon megéri-e ezt megvenni az indulás napján, a Move elől úgy kellett elráncigálni minket este negyed 7-kor, mert a Sony munkatársak már indultak volna haza. A Sports Champions egymagában sokkal meggyőzőbb volt, mint az EyeToy-koppintás Kinect Sports, a kissé gagyi JoyRide, vagy az aranyos, de hát-hát Kinectimals együttvéve. De újra elmondom: én maximálisan bízom a Kinect technikában, továbbra is biztos vagyok benne, hogy hajmeresztő dolgokat látunk majd vele, s még rengeteget nem próbáltunk ki a nyitójátékok közül, így egyelőre túlságosan korai bármilyen ítéletet is hozni. A végleges összehasonlítás ideje akkor jön el, amikor végre mindkettőt alaposan leteszteltük otthoni körülmények között.

Ráadásul azt is meg kell említeni, hogy mi itt a Gamekapocsnál abban az előnyös helyzetben vagyunk, hogy annak idején gyakorlatilag az összes létező EyeToy cuccot kipróbálhattuk, de tudjuk, hogy itthon egyáltalán nem volt népszerű az eszköz, így a legtöbb játékos számára a Kinectes anyagok legalább akkora újdonságot és élményt fognak jelenteni, mint nekünk a Move. De, ha valaki most megkérdezné tőlem, melyiket választanám, egyértelműen a Move-ra tenném a voksom: jól összerakott, remekül működik, igényes, és az általunk próbált játékok egyszerűen jobbak, szélesebb réteget fognak meg. S végül is ez az, ami számít, nem?

Nézzük a legolcsóbb, és legdrágább kiszereléseket, hogy mennyit is kell költenünk, ha most akarunk mozgásérzékelős konzolba fektetni. A Nintendo Wii alapcsomag az Überkonzolban 45000 forintba kerül, és természetesen adnak hozzá egy kontrollert is, amivel egy játékos már bőven el tudja szórakoztatni magát. A drágább, fekete változat, ajándék Motion Plus pontosságot javító kiegészítővel 53000 forint, ha pedig akarunk hozzá még egy Wiimote, Nunchuk és Motion Plus triót, hogy a haver is játszhasson, akkor további 13500 forintot kell fizetnünk. A megújult Xbox 360 4GB-os változata 48000, a 250GB-os pedig 72000 forint ugyanabban a konzolboltban, jó hír viszont, hogy mivel a Kinectnek nincsenek irányítói, csak az alap kiegészítőt kell venni, 40000 forintért. S hogy mennyibe kerül a Move? A 250GB-os Playstation 3 Slim ajándék Eye kamerával és Move Motion kontrollerrel az Überkonzolban 85000 forint, ebben azonban nincsen benne a 8000 forintos Navigation kontroller, illetve ha nem akarunk egyedül játszani, akkor ajánlatos még egy Move Motionre költenünk, mely további 12000 forinttal hizlalja a számlát. Neked melyik éri meg a legjobban?

Kapcsolódó cikkek

34.
34.
Norbiii
Letöltöttem a Sports Champions demoját, eléggé jó lett a ping pong. Holnap hozzák ki, alig várom. :)
32.
32.
tinababa3
#31: valaki megmondaná nekem h. ha ps3ra akarok ilyent akkor mi kell ahhoz hogy játszani tudjak?!?!?!előre is köszi az infót!!!
31.
31.
Sir-Vival
Jó volt ez az írás, és nem csak azért mert 1et értünk - gyakorlatilag komolyan vehető helyekről ez a vélemény jön.
Most a legújabb érdekesség az új Dead Space MOVE-val. És már szinte fel se tudnám sorolni, hány hc cím érkezik MOVE támogatással, illetve hány régihez lesz update.

Az árról: a gépcsomag nagyon megéri, de külön véve majd' ugyanott tart az ember, mint a Kinect esetében. Csakhogy zseniális az értékesítési stratégia: nem azt mondják, hogy itt a navi, a move, egy töltő, meg a kamera: 40.000.- , hanem azt: itt a Move 12.000.- Forintért. A többit találd ki - és a nép ennyivel azért nem matekozik előre, hanem apránként bevásárol, ahogy az igény felmerül... így kevésbé fáj!
30.
30.
kevinbutler
#29: nemcsak ezek a move-ra több komolyabb cím is fog jönni pl. még resident evil nemcsak kinectimals :D
29.
29.
Starkiller89
#28: a Kinect-nek amilyen késése van... elképzelhetetlen számomra egy FPS vagy TPS vagy akármilyen lövöldözős, kaszabolós játék. De itt a Socom 4 és a Killzone 3 is már támogatni fogja...na ez az amiért a ps3 jobb mint az x360 :) és ezért fog sok ember ps3-mat venni move-val, mert legalább fogunk vmit a kezünkben..nem mondom h a kinect nem tetszik..de ez még nagyon kezdetleges.. :) ekkora késéssel nem lehet élvezhetően játszani.. és többen a kezükbe fogják venni a joy-t szomorú arccal, hogy hát mégse jött be annyira. :S
28.
28.
Lachgas
#25: "a Move elsősorban a hardcore rétegnek készült,"-szerintem nem
27.
27.
Daks
#26: Szeptember 15.

#25: Volt már Kinect cikkünk is, cseek: http://www.gamekapocs.hu/cikk/1439/kinect_bemutato_es_eloteszt
25.
25.
Mathia$
Ez egy jó cikk lett, tetszett és jó is volt olvasni.
Be is lett bizonyítva hogy ha Motion Controlos game akkor Move, de ez nem azt jelenti hogy a Kinect nem jó, mindössze más téren lehetne jobban alkalmazni.
Várjuk arról is cikket, reméljük legalább olyan jó lesz mint ez!
#2: a Move elsősorban a hardcore rétegnek készült, ez a különbség és ezért is fogják venni. (na meg azért mert megéri :D)
24.
24.
.LnB
23.
23.
tjames
#22: Filmekre gondoltam leginkább ja....
hát az hogy itthon le vagyunk maradva mint a tök, az nem újdonság.
Nem saccolok nagyon rosszul, ha azt mondom hogy pl az USA-hoz képest van egy 20-as lemaradásunk. Átlagban. Van amiben azért nem vagyunk elmaradva...sok mindenben meg jah.
Ezekről a mozgásérzékelős szirszarokról meg annyit, hogy engem hidegen hagynak....
3D jobban érdekelne!
22.
22.
InGen
#21: "Kinektre is jönnek majd biztosan cool gammák!"

Én is ezt mondtam eddig is / mondom most is, szóval nincs kétségem affelől, hogy a Kinect is fasza lesz.

A BR meghajtónak csak itthon érezzük "nagy" hiányát IMO, szerencsésebb országokban (USA) Netflix, és havi 5 dollárért korlátlan mennyiségben nézed on-demand streamelve az 1080P-s filmeket az Xboxon (PS-en is persze).

Tőlünk nyugatabbra a fizikai adathordozók szépen lassan, de épülnek lefelé :) mondjuk a játékok még profitálhatnak a nagyobb BR-ből, az tény.
21.
21.
tjames
#20: Ne is törődj InGennel. Engem is megbántott, mikor a szakállasokat hozta fel..
:)
Amúgy Dani te, hallod e: Kinektre is jönnek majd biztosan cool gammák! Most még mindegyik nagyon kezdeti fázisban van....
Én is azt mondom, hogy aki most akar konzolt venni, az PS-t vegyen. Már van értelme a BR-nek....megjött hozzá a fagyi....és hamarosan betör a 3D.
MS-nek van mit pótolnia a kövgen-nel :)
20.
20.
Bbogesz
Ingen jó cikk lett bár már az elején beleléptél a lelkivilágomba :D Mi a bajod a Kispált hallgatókkal? Beszótá wazze? :D
Mire eljutok odáig hogy vegyek egy konzolt kiderül melyiket érdemes venni. Bár a környezetemben Xbox van de mégis PS felé hajlok. Szerencsére van még időm eldönteni melyiket válasszam :)
19.
19.
b.mate
hát nálam ez nem wii vs move-ról szól a megjelenésig, hanem natal és move harcáról.

A move és a natal is csak úgy lehet sikeres ha lesznek hardcore címek( ps3-nál van bejelentett) és hogy fog szuperálni :)
18.
18.
nero66
és sztem ez a további játékokon is megfog látszódni.
17.
17.
Moldren
elhiszem hogy jobb a move de mit csináljak ha xboxom van? :(
16.
16.
nero66
Hát a ping-pong elég gatya... A labda kb 1m-el arrébb van és úgy üti el h hozzá sem ér a labdához....:S Sztem a wii azért jobb ennél és szerintem azért a Wii az erre épül, a PS3-nak meg ez a move csak egy kiegészíttő!!
15.
15.
InGen
#14: Volt is róla cikk, te tök. :) A Kinect hardver tetszik az innovatívsága miatt, csak a játékok a gagyik, amiket eddig próbáltunk belőle, 1 óra után mindenki megunta.

A Move-val meg szimplán a gladiátorossal el tudnék lenni heteket, és valahogy az egész jobban, biztosabban működik.


14.
14.
tjames
InGen: :) LOVE ! ;)
Amúgy eddg úgy éreztem, hogy az innovatívsága miatt jobban bejön nektek staffnak a Natal. Próbáltátok azt is nem?
Csak a játékok szerényebbek???
13.
13.
InGen
#12: Mondjuk a játékokat (itt tipikusan nagyon erős a Nintendo) és a Wii brutálisan felépült hírnevét az alkalmi játékosok között nem lehet kihagyni az egyenletből, mert maga a hardver és a grafika önmagában nem ad el egy gépet. A PS3-ről egy csajnak még mindig nem fognak kellemes gondolatok eszébe jutni, de a Wii-ről rögtön tudja, hogy Béres Alexandra :)
12.
12.
Scoo
#10: Hmm. Erre nem is gondoltam. A PS3- végülis könnyen lehalászhatja azokat a Wii tulajokat akiknek nincs más konzoljuk. Elvégre még nem látni, hogy mikor lesz új konzol generáció, viszont már mindenki szeretne valami új csúcs gépet. Wii tulajoknak ott van a ps3, mint alternatíva. Milyen igaz!
10.
10.
InGen
#2: Szerintem azért lesz nyerő a Move a Wii-vel szemben, mert egyre inkább úgy néz ki, hogy a Wii kezd kifulladni, s szerintem akár az is elképzelhető, hogy a Wii tulajok upgrade-eljenek PS3 + Move kombóra, hiszen ezerszer jobb a grafika, sokkal többet tud a gép (Bluray, Netflix, stb), és most már gyakorlatilag ugyanúgy lehet vele játszani, mint a Wii-vel. Meg HD vazzze, 2010-et írunk :))

Nagy kérdés, hogy kinek melyik játékai jönnek be jobban. Mert pl. amíg a Wii Sports (és a Kinect Sports) egy kis avatáros aranyos bohóckodás, a Sports Champions szerintem egy elég komoly stuff.
9.
9.
Scoo
#4: Ez a másik. Kíváncsi leszek, hogy ezeknél a játékoknál előny vagy inkább hátrány lesz e az új irányítás. Szerintem ezeknél a címeknél a HC gamer inkább marad a klasszikus irányításnál.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...