Red Dead Redemption: Undead Nightmare teszt

  • Írta: zoenn
  • 2010. december 18.
  • dlc, red dead redemption: undead nightmare, teszt
Link másolása
A láncdohányos George A. Romero forogna a sírjában, ha meghalt volna. A játékvilág virtuális Jolly Jokereinek értelmezhetjük a csoszogó hullákat, erre a Rockstar is rájött, és gonosz kriptaszökevényekkel árasztotta el a Red Dead világát.

A dolog pikantériája igazából az, hogy már herótom van az élőholtakból, hiába alapozta rájuk az egész életpályáját a Resident Evil-széria, manapság az érdeklődésem csökken az irányukba, kezd kiégni a tendencia, s ez így van jól. Olykor én is értetlenkedve tekintek azokra, akik még mindig ragaszkodnak az agyvelő ínyencei után. Egészen mostanáig úgy voltam vele, hogy köszönöm, de a zsáner kiemelkedő darabjainak kivételével nem kérek belőlük. Csupán a Rockstar profizmusa és alapossága kellett ahhoz, hogy megint napirendi téma legyen a zombihent, s ehhez a feje tetejére kellett fordítaniuk a Red Dead Redemption hívogató western-miliőjét. Sötét fellegek gyülekeznek a mexikói határvidék felett, rejtelmes kór ütötte fel a fejét; álmodunk vagy sem, az Undead Nightmare-től zihálva, izzadtan riadtunk fel az éjszaka közepén. 


Holott nem számítottunk arra, hogy a San Diego-i stúdió 19-re lapot húz. Ha már single player kiegészítés, bőven beértük volna új küldetésekkel, netán új helyszínekkel, városokkal, ehelyett a játék teljes átírását tűzték ki maguk elé, vészterhes ködöt telepítve a vidékre, sötét színekkel operálva, megbabonázó zenékkel, mindezt új, B-kategóriás horrorfilmekből merített történeti szálba ágyazva. Pedig a zombiwestern műfaja még a filmesek körében is parlagon hever, hirtelen felindulásból csak a The Burrowerst tudnám felhozni, de azt nagyon. Az Undead Nightmare 800 MS pontért, nagyjából 10 dollárért, szinte ajándék, ha pedig a Red Dead összes eddigi DLC-jére is vágyunk, akkor a csökkentett áron forgalomba kerülő, lemezes Undead Nightmare Pack ideális választás a szeretet ünnepének békés hangulatába való belerondításra. 


Nem tudni hogyan történt, de egyik napról a másikra tébolyodott élőholt hordák özönlötték el a vadnyugatot. A járvány gyorsan terjedt, immáron senki nincs biztonságban, a maradék túlélők reménytelenül próbálják visszaszorítani a förtelmeket, de úgy néz ki hiába minden, a városokban mindennaposak a véres lakmározások, a vadont sem kímélve a vadállatok is torz átváltozáson mentek keresztül. A tetejébe még nyoma sincs napsütésnek, elkeserítő időjárás köszöntött ránk, folyamatosan a jajveszékelések és a tűzvészek. John Marstonra is rájár a rúd: felesége és kisfia is megkapta a kórt, de szerencsére hősünk leleményes volt és elzárta őket, míg meg nem találja a zombikór gyógymódját. Elbújni felesleges, a holtak olyan túlerőben vannak, hogy csak csodálkozunk. John mégis nekiveselkedik és a még egészséges lakosokkal karöltve eltökéli, hogy megmenti családját bármi áron. Nem lesz könnyű menet, az tuti. 


A DLC meglehetősen körmönfont módon csavar egyet a játékmeneten és szinte kicseréli a Red Dead Redemptiont. Fontos tudni, hogy ez nem folytatása az alapjátéknak, ugyan vannak utalások rá, mégis inkább egy „rémálom”, amiről nem tudni, hogy valóságos-e, mindenesetre kísértetiesen élethű. Szinte minden jelen van, amit egy hasonló horrorfilmtől várnánk: nyílt, morbid humort és hátborzongató hangulatot. Először is felejtsük el mindazt, amit az RDR-ben olyan nehezen tökélyre fejlesztettünk! A taktikus fedezékharcnak sok esetben nincs értelme, olyan elképesztő túlerővel állunk szemben, hogy felesleges a megfontolt taktika. Itt az aprításon múlik minden és a gyors helyezkedéseken. 


Mivel lőszerből meglehetősen hiányt szenvedünk, ezért mindinkább arra kényszerülünk, hogy testközelből, közelharci trükkökkel likvidáljuk a húsunkra ácsingózó dögöket, avagy a tisztítótűzzel pörköljük meg logó húscafataikat. Ha pedig lövünk, akkor a Dead Eye (bullet time) opcióra hagyatkozhatunk a pontos célzás ürügyén, szerencsére a fejlövéseket itt sem viselik emelt fővel ellenfeleink. Ez szinte elengedhetetlen kelléke a túlélésnek, a kiterjedt harcokban a pontosság nagy erényünk lesz. Előbb-utóbb lőszer hiányában szenvedünk majd, vagy csak spórolunk, így a közelharc jó szolgálatot tesz, bár lesznek új, nagyot sebző fegyvereink is, ám ezek többnyire lassúak, tétlenkedni pedig egyenlő a halállal. 


Amellett, hogy a pazar szinkronnal és hozzáértő rendezéssel megáldott fő történeti szálat teljesítjük, ismét számtalan lehetőségünk lesz mellékes elfoglaltságokra is. Aggódó hangon kérlelnek minket a polgárok, hogy találjuk meg eltűnt hozzátartozóikat, városokat mentünk meg a zombi támadásoktól, melyek lehetnek véletlenszerűek is, úgymint az alapjátékban a banditák hirtelen feltűnése. Nem semmi érzés a hullámokban támadó holtakat módszeresen kiszorítani a békés területekről, a vánszorgó mihasznák aprítása háztól házig, s olykor olyan durva a helyzet, hogy bizony fel kell húzni a nyúlcipőt, ha csak nem egy ideiglenes társasággal indulunk vadászatra. A vadonban átalakult vadállatok oszladozó hullái támadhatnak ránk, a zombi-puma például igen húzós ellenfél, ahogyan a maci is, persze vannak békésebbek is, mint a ló – izzó szemű, élőholt paripán lovagolni nagyon menő. 


Figyeljünk oda, hogy az alvás  és a vele együtt a mentési lehetőség igen korlátozott, a sivatag már nem biztonságos, nem is rakhatunk tábortüzet, a pihenés kizárólag városokban történhet, őrzött fogadókban. A történet minden sallangtól mentes, végig élvezetes a maga 5-6 órájában, ami persze a játékos tempójától függ. Ez előző DLC-k csupán odavetett koloncnak minősülnek az Undead Nightmare mellett, s szerencsére az erős multiplayer lehetőségek itt is jelen vannak. Az Undead Overrun játékmódban egyszerre négyen indulhatunk a hullámokban érkező zombik likvidálásra, s mivel itt is meglehetősen korlátozott az ellátmány, a csapatmunka mindennél fontosabb. Kapunk egy másik játékmódot is, ami a Land Grab névre hallgat, melynek semmi köze a holtakhoz, alapvetően egyfajta King of the Hill játék. Szerencsére a RDR többjátékos lehetőségei ezek nélkül is megállják a helyüket, de mindig örülünk valami plusznak. 


Nem véletlenül lett a Red Dead Redemption az Év játéka az idei Video Game Awardson, emellett a legjobb letölthető tartalom címével is gazdagodott az Undead Nightmare – ez előtt mi is fejet hajthatunk. Ahogy mondani szokás, nem nagyon nyúl mellé az, aki beruház a csomagba, akár önállóan futtatható, lemezes kiadásban vásárolod meg -ezzel megkapod az összes eddig megjelent (Legends and Killers, Liars and Cheats, Free Roam) extrát is-, akár szimplán, nem lesz semmi élmény. A szokásos Rockstar-féle humorral átitatott, feje tetejére állított megközelítés nagyon jó tett a játéknak, egyetlen hibája, hogy John kissé lomha tempója nem mindig összeegyeztethető a sodró akcióval, meg ugye egyszer mindennek vége szakad. Értékelés: 9.0

Kapcsolódó cikkek

46.
46.
frenkyboyhun
Most rendelem meg ha meglesz mondom a véleményem róla :)
44.
44.
ferikesz
én is imádom ezt a játékot <3 de az alap verzió jobban bejött nekem
43.
43.
ferikesz
#42: az alapjátékot nem tartalmazza.ez 1 külön lemezes DLC
42.
42.
XDannyL
Éppen azon filózom, hogy PS3-ra beszerzem ezt a játékot, de lenne egy pár dolog amivel nem vagyok tisztában. Ez az Undead Nightmare tulajdonképpen micsoda? Egy DLC külön lemezen? A sima RedDeadRedemption-t is tartalmazza?
41.
41.
gegem5
Fú nekem nagyon bejött, én most járok 68%nál a játékban.
40.
40.
smash
Tény hogy a sima jobb, de szerintem ezt is korrektül összerakták, és ahoz képest hogy "csak" egy DLC olyan hosszú mintegy COD-ot kijátszani, ami már tiszteletre méltó.
39.
39.
dFacce
#34: te 1ik szavaddal ütöd a másikat csávó! első kommentbe dicséred utánna meg azt irod hogy rövid, bugos és híg ?
38.
38.
pali96
így elrontani egy jó kis western játékot :(
37.
37.
pali96
36.
36.
wigyory
Szerintem is jónak tűnik, de neon zölden világitó zombi az éccakában? De igazán kitáraznék egy párszor a coltomból rájuk-kipróbálnám.
35.
35.
attiii97
34.
34.
kekvillam
Nagyon rövid és bugos a játék :(
higjatek nekem
33.
33.
kekvillam
#31: mivel ez kiegészítő uristen
32.
32.
kekvillam
Nagyon jo a game mint mindig jo a teszt is ha segítség kell én már kipörgetem
31.
31.
xboxman
szerintem jó a játék csak egyszerűen hülyeség.

(A sima sokkal jobb)
30.
30.
bebebebe
#28: Elkell menni Gantooth Ridge-ba es ott elkell a lasszoval kapni egy olyan zolden vilagito zombit es elkell vinni a filmes csavohoz es kezs is a kuldetes:D
29.
29.
bebebebe
Szerintem igen faja a jatek :D(Y)(Y)
28.
28.
KopyAti
#26: Elakadtál?!?!? De hisz az csak egy mellék küldetés! :)
Amúgy azt én sem tudtam megcsinálni! :(
27.
27.
5T3V3N
#25: Nem akarok beszólni..:D
De láttál az alábbi filmek közül egyet is?
Idegen a cowboyok között
Egy maréknyi dollárért
Pár dollárral többért
A Jó a Rossz és a Csúf
Volt egyszer egy vadnyugat
A hét mesterlövész
Farkasokkal táncoló(ez nem igazi western igaz)
Silverado
A Bud Spencer & Terence Hill Filmek valóban Jók, azonban azok inkább parodizálják a fent említett remekműveket.
Ha igen, láttad valamelyiket, és nem tetszett, akkor okés megértem , hisz ízlések és pofonok...;) De ha nem, akkor nézd meg legalább az egyiket hátha változik a véleményed.. Bocs ha kissé okoskodó voltam, de nagy western fan vagyok:D
Manitu bocskora... hát khmmm...:S :D
A játék meg Pazar...:D
26.
26.
latyaa
Segitsetek pls elaktam bene a filth and other entertainment feladatnál! MIkor a filmes faszi zombi filmet forgat vagy mit mit kéne ott csinálni?
25.
25.
Hát az előhalottakat felvonulható művészeti alkotásoknál csak a westernt utálom jobban, szóval eddig is messze elkerültem ezután is el fogom :)
Érdekes, western műfajon belül, az elviselhető kategóriát egyedül eddig csak Bud Spencer és Terence Hill alkotásai, valamint a "Manitu bocskora" tudta elérni :))))
24.
24.
p.balou
Amúgy GoTY lett a RDR. Szoktak kiadni GoTY kiadást ha megkapja a címet, így abban minden DLC benne van. Én bízok benne. Addig megelégszek a sima RDR-nel.
23.
23.
Steve028
#21: PlayStation Network Card.20 és 50 font kiszerelés van,fizetős PSN tartalmak letöltéséhez.UK angol regisztrációhoz használható.Sok konzol űzletben kapható.Az árát nem tudom mennyire igazítják az éppen aktuális GBP-hez ezt majd megmondják ott.Ha most nézem kb.6200 és 15000ft lehet nagyjából.
22.
22.
KopyAti
Sziasztok!
Engem az érdekelne, hogy a DLC-k hol vannak, mert megvettem ezt a dobozos Undead Nightmare-t, el is kezdtem tolni, de nem találom azt a három DLC-t.
Azokat hogy lehet elő csalogatni? Fel kell újra telepítsem az eredweti RDR-t, vagy hogy? Kösz a sagítséget!
21.
21.
Bumbi_King
Sziasztok.Engem valamiért sehogy nem akar a fórumra regisztrálni engedni ugyhogy gondoltam megkérdezem itt. PSN-ről DLC-ket hogy lehet letölteni? Onnan irja le vki hogy bekapcsolom a konzolt és már regisztrálok a PSN-re. Mer több játékhoz is szeretnék majd. pl: RDR, AC:B, NFS:HP stb. (és ha fizetős egy DLC azt hogy kell kifizetni?) Nagyon fontos hogy letudjak tölteni DLC-ket. Demok meg ilyenek nem kellenk csak DLC-k. Meg peersze fogok online is játszani.

Ja és RDR-hez hány DLC-van?
Am jó cikk ha valaki leirja mit kell tennem biztos letöltöm.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...