Killzone 3 teszt

  • Írta: Ca$h
  • 2011. február 17.
  • killzone 3, playstation 3, teszt
Link másolása
Emlékszem, végtelenségnek tűnő ideig kellett várni a második részre, s amilyen sokáig azt tartott, olyan hirtelen röppentek fel a hírek a sorozatot trilógiává avanzsáló harmadik epizódról. Két év nem kevés idő, mégis valahogy olyan hamar elrepült, de nem is ez a lényeg hiszen most boldogok vagyunk, itt van nekünk egy újabb Killzone…

Visari halott, s vele együtt szinte a teljes ISA serege odaveszett. Az atomrobbanás borzalmas veszteségeket okozott. Rico, a valaha dicsfényben fürdő háborús hős meghúzta a ravaszt és innen már nincsen visszaút. A karizmatikus vezér odaveszett, és ahogyan azt előre sejteni lehetett, mártír sorsával még veszélyesebbé vált, mint valaha. Helghan népének szívét elkeseredés helyett gyűlölet tölti meg, az ISA nem menekülhet bolygójukról…
 

Még élénken él bennünk az emlék, milyen döbbenetes látvány tárult elénk, mikor először raktuk be a lemezt két évvel ezelőtt kedvenc PS3-unkba. Azóta is turnusokban hívogattuk át a haverokat, büszkén mutatva nekik, hogy ilyen grafikát öregem még nem igazán láthattál konzolon. Tény, hogy a Killzone 2 látvány- és technikai megvalósítás terén brillírozott, mégis valahogy csak a rendkívül élvezetes, egyszerre akár 32-en is tolható multija mentette meg attól, hogy bukás legyen. Hiába volt szép, hiába csillogott-villogott, a kampány sajnos nem hagyott mély nyomokat érzékeny lelkünkben. Sötét volt, nyomasztó, lélektelen, egyik folyosó jött a másik után, és mi csak irtottunk és irtottunk, majd hirtelen az arcunk elé csapódott a készítők listája. Örömmel közlöm veletek, hogy ha ti is hasonló érzésekkel álltatok fel a gép elől, akkor ezúttal nagyon kellemes meglepetésben lesz részetek, ugyanis a Guerilla kreatív csapata meghallgatta imáitokat és szinte mindent kijavítottak, ami az előző részben zavaró volt.
 

Eleinte úgy fog tűnni, hogy a kampány grafikája szinte semmit nem javult. Megszüntették azt a furcsán ködös filtert, ami miatt eddig olyan világvége hangulatunk volt lövöldözés közben, s ennek köszönhetően észre fogjátok venni, hogy a szereplők közelről nem néznek ki olyan jól, mint amire eddig emlékeztünk. Ez viszont nagyjából a harmadik pálya után meg is fog szűnni, ugyanis hihetetlen változatossággal jön egyik a helyszín a másik után. Ráadásul mindegyik pálya rendelkezik valami sajátos vonással, ami vagy egy marhajó jármű vezetésének, vagy pedig a sokkolóan kidolgozott környezetnek köszönhetően fog minket folyamatosan a képernyő elé kötni. A Killzone 3 kampánya hihetetlenül intenzív, változatos és olyan élményeket ígér, aminek köszönhetően örökre be fogja írni magát a mintaértékű FPS-ek nagykönyvébe, mint a játék, ami megmutatta, hogy valójában mire is képes a PS3.
 

Igaz, hogy a legtöbb karizmatikus szereplő, így például Templar, Visari és Garza is halott, de jönnek helyettük újak, akiknek köszönhetően végre valahára bele tudjuk élni magunkat a történetbe és azonosulni tudunk velük. Főszereplőnk, Sevchenko (Sev), ezúttal már egy ismerős arc lesz és meg kell mondanom, büszkén állhat Master Chief vagy éppenséggel Marcus Fenix mellé, mint minden idők egyik legtökösebb főhőse. Bele se merek gondolni, mire lenne képes, ha testét egy Spartan-páncél borítaná. 


Sokaknak gondja akadt az előző rész irányításával, ami valóban kissé darabosra sikeredett más hasonló stílusú játékokhoz képest. Szerencsére azonban a Move-támogatásnak köszönhetően rendkívül finom és precíz célzás vár ránk ezúttal, de persze ez igaz a sima kontrolleres irányításra is. Jómagam, aki a Call of Duty-játékokat 6-os érzékenységgel tolom, itt konkrétan 20%-ra csökkentettem az érzékenységet, annyira simán és szépen lehet irányítani karakterünket. Az újonnan bevezetett brutál kivégzésekről nem is beszélve, melyeket kampányban és multiban egyaránt lehet eszközölni. Megvalósításban nagy választékban jelentkeznek, az adott helyzettől függően és ritka nagy örömöt tudnak okozni feldúlt lelkünknek. Fegyverek terén is bővült a felhozatal, leginkább a nehézfegyvereknél nőtt a választék, de ez legyen csak meglepetés. Igaz még most se tudjuk lecserélni pisztolyunkat, csak egy másik típusra, de ezúttal már egyszerre akár három csúzli is lehet nálunk, szóval jóval kényelmesebben be tudjuk osztani az arzenálunkat. 
 

Ugyancsak sokan hiányolták eddig a co-op kampány opcióját, így ezúttal már erre is lehetőségünk lesz. Sajnos azonban a kép még mindig nem teljesen tiszta, hiszen csak és kizárólagosan egy gép előtt tehetjük ezt, az online opciót felejtsük el. Sajnálatos módon a co-op kampányhoz teljesen új játékot kell kezdenünk, nem választhatunk a pályák között, amiket a sima történetben már esetlegesen teljesítettünk. Ha ez még mindig nem lenne elég, akkor még ott lesz az eléggé csúnya szaggatás is (szerencsére az egyjátékos kampányban nincs), ami nagyon kellemetlen tud lenni egy tükörsima játékélményhez szokott konzolosnak.
 

Végül, de nem utolsó sorban, jöjjön talán a játék legfontosabb része, ami nem más, mint a multiplayer. Akik szerették az előző rész többjátékos lehetőségeit, pontosan tudják, mire számíthatnak. Szinte teljesen a kampány grafikájában pompázó, döbbenetes látványt bámulva irthatja egymást akár 32 ember, nulla lag mellett, olyan intenzív háborús hangulatban, amihez foghatóval maximum csak egy PC-s Battlefield közben találkozhattunk. Ahogyan azt sejteni lehetett, a készítőknek változtatni kellett a siker érdekében. Sajnálatos módon azonban ezek a módosítások nem minden esetben lesznek az ínyünkre. Gondoljunk csak bele, hogy milyen élménybeli változásokkal jár, ha csupa jetpackes és EXO-s (ember által irányított robot) játékos pusztítja a többieket. Ettől egy kissé kaotikussá és amolyan Lost Planetessé változik a hangulat, de persze ez nem biztos, hogy mindenkit zavarni fog, hiszen pár jól célzott rakétával rövid úton véget lehet vetni ezeknek az embereknek is. Azonban az új fejlődési rendszer már jóval zavaróbb: a különböző osztályokra épülő szisztéma ezúttal is megmaradt, azonban a legtöbb képesség már rögtön az első pillanattól fogva elérhető lesz, ami miatt csökken a fejlesztgetés édes élménye, amit a második részből annyira szerettünk. Van még pár apró kellemetlenség a multizás terén, de persze az igazi rajongókat ez nem fogja zavarni, hiszen úgy gondolom, hogy a Killzone 3 újfent a legkedveltebb opció lesz az online játék szerelmeseinek.
 

Sok-sok kijavított hiba, nagymértékben feltuningolt, őrületesen élvezetes kampány és egy kicsit átgondolatlan multi fogja várni a kedves vásárlókat. Bevallom őszintén, nekem ez a rész jobban tetszett mint az előző, viszont két évvel ezelőtt még nem volt olyan nagy a felhozatal a piacon, hogy bárki is versenyezni tudjon egy olyan címmel, mint a Killzone, és persze jómagam is tapasztaltabb és szigorúbb tesztész lettem azóta. Vannak prók, vannak kontrák, de a Halálzóna számomra megmaradt nagyjából ugyanabban a kategóriában, s a döntés innentől fogva már csak a tiétek… kihagyni viszont eléggé nagy bűn lenne minden kedves és büszke PS3-tulajnak…

104.
104.
feher576
Sziasztok
Hatalmas egy game, gyönyörű grafika, az avatar filmszerű pályák néhol, meg a gears of war-hoz játékhoz hasonlít szerintem, bár nem fedezékes rendszerű, de a futás , fegyverválasztás , ruha stb. nagyon hasonló. Bazi jó , szerintem 10/10 nálam.
Köszönöm
103.
103.
szuja
102.
102.
KD
megrendelhetné má fater
101.
101.
Raidermeister
Ja amúgy szarabb értékelést kapott mint a Kz2 pedig ebbe több a pozitívum és nem "szemtelenül rövid kampány" . :(
100.
100.
Nathan
most komolyan csak a co-op miat huztátok le igy az értékelést
99.
99.
Raidermeister
Őszintén szólva azt hittem hogy elrontják de mikor a legelső trailert megláttam tudtam hogy ez már rossz nem lehet. A grafika a story meg minden eszméletlen jó. Megérte a pénzt. Időm még nem volt rá de most már a multit is ki fogom próbálni mert egyrészt mindenképpen ki akarom pörgetni platinumra másrészt a még nem toltam játékot multin ez lesz az első.
A vége viszont érdekes. Nem akarok lelőni semmit annak akinek még nem volt szerencséje hozzá de lehet ezt még folytatni, egyértelműen, amit várok azért mert eddig az összes részt szerettem és király volt viszont amennyi pénzt már belefeccoltam már nincs kedvem újra meg újra spórolni rá :P :D
98.
98.
Jinbobo
Nekem tetszik! Nagyon. A singli mód tökéletes, változatos, és brutál szép! Végre már a csapattárs is vissza tud éleszteni. Cooposan biztos könyebb, mert a gépi segítők csinálnak meggondolatlan dolgokat. A multit csak kipróbáltam, túlságosan utállatos hogy sok játékos elfoglal egy helyet, és addíg vár míg arra nem vetődik valaki hogy lelőhesse. Ez szánalmas.
Egyébként perfect game, méltó folytatása a 2-nek!
96.
96.
kevinbutler
#95: Osztott képernyős tehát egy gépen.
95.
95.
IceColdKillah
Hallom van benne co-op. A kérdésem az lenne hogy 2 gép kell-e a co-op-hoz, vagy lehet 1 gépen is játszani?

Számomra ezen áll vagy bukik a játék megvétele! :S Sajnos a verekedős játékokon kívül nem nagyon lehet ketten játszani 1 gépen....
94.
94.
Ca$h
#93: Átvezető animációkkal együtt, kényelmesen haladva olyan 6-8 óra.
93.
93.
lukaka
kb. milyen hosszu egy átlag játékosnak??
92.
92.
Tyebeca
Most már játszom vele egy ideje így tudok konkrétan véleményt mondani a fejlődésről a második részhez képest. Eleinte nem tűnt részletesebbnek a grafika de minél tovább jutok a kampányban annál jobban esik le az állam. A játékmenet sokkal dinamikusabb lett elődjéhez képest. A fedezékrendszer remekül szuperál és a kampány normál fokozaton épp kellőképpen nehéz. A story is sokkal jobban át lett gondolva. Most már csak nem az jár az agyamban hogy hol látok még helghast-ot hogy kinyirhassam hanem végre érdekel bajtársaim sorsa is. Csak ajánlani tudom.
91.
91.
Ca$h
#89: www.uberkonzol.hu
90.
90.
shatterhand
#89: ha a játékra gondolsz akkor azt jó pár konzolosbolt árulja már
89.
89.
lukaka
#83: hol vetted????????????
88.
88.
shatterhand
#85: Statisztika szerint.
Gép elött ülve, videókat megnézve kijön 7-8 órára (normálon ne állj neki manapság,mert az casual fok már).
Második nekifutásra ez lerövidül persze 4 órára.
Na de ezt a harcot nem lehet élvezni tovább sztem. Addigra már csömöre lenne az embernek. Rövid, de velős. Na és egy codnál azért még így is hosszabb:)
Ja és ott a multi. Sztori után mindneki megy multizni. Ps2-n ez a rövid sztori baromi kevés lett volna, de most már a multi hozzá van csapva így ezzel sztem pont elég.
87.
87.
Tomeggyilkos
#81: gyerecske a utube on van egy fullos video bemutat mindent amit tudni szeretnel a move rol meg a KZ3 rol
86.
86.
Tomeggyilkos
#77: jaaa ok kosz jo tudni :) gondoltam ha mar megveszem akko menni is fog en naiv hahaha najo persze csak megin huzzzzlak titeket ;)
85.
85.
Starkiller89
Nagyon rövid lett..ismerős mondta hogy nehéz fokozaton volt 4 és fél óra. :S
84.
84.
rolodinye
Érdekes sokat hallom de nálam nem szagat a multi
83.
83.
wmr101
Én tegnap vettem meg itthon, és move-al tolom a single playert. Előtte a gyakoroltam a move-os irányítást a multi bétával. Az első néhány óra rendkívűl frusztráló volt, utána viszont nagyon bele lehet jönni, és sokkal egyszerűbb így játszani mint kontrollerrel.
82.
82.
shatterhand
#80: ha érdekel van eladó első részem
81.
81.
gyerecske
#64: A cikkhez gondoltam :-)
A move-ot még nem szereztem be, ezért szeretnék minél több infót begyűjteni.1-2 játék miatt - ami érdekel és normálisan játszható is vele - nem fogom megvenni.
80.
80.
SütiMester00
nagyon szívesen kipróbálnám az összes részt de sajnos nem volt rá lehetőségem (max az 1-et mert van ps2-m de már mind1)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...