Battlefield 3 előzetes

  • Írta: zoenn
  • 2011. február 22.
  • Battlefield 3, előzetes
Link másolása
Mára már a stílus veteránjainak számító svéd fejlesztőcsapat merész elképzelése a Battlefield-széria következő, nagy léptékű eljövetele. Egy példamutató engine-nel felfegyverkezve, eszményi ambíciókkal – háborúban bátorság nélkül nincs győzelem.

Hűséggel adózni a militarista lövöldözős játékok felé csak néhány igazi játékfejlesztőnek adatik meg. A korábbi sikerek még a legnagyobb csapatokat is megbabonázták, hogy aztán félkész és sebtében összeeszkábált folytatásokkal jelentkezzenek. A 2002-ben megjelent Battlefield 1942, valamint a rákövetkezendő évben esedékes Vietnam, és a 2005-ös BF2 elsősorban a PC-s játékosok igényeit fedték le, eleddig szokatlan, hatalmas csatatereket megmozgató, sok résztvevős többjátékos élményhez juttatva a nagyérdeműt. Ahogy az elvárások változtak 2007-ben a Call of Duty 4: Modern Warfare-rel, úgy nyitott a stockholmi csapat is a konzolok felé: a Bad Companyk alapreceptje ugyanaz, viszont a technológia nem engedte meg a 64 fő egyidejű csatározását. A műfaj zsánere számítógépen emelkedett a panteonba, s most leszáll közénk a mellékutaktól mentes, teljes értékű folytatás. 

Hibás döntésnek bizonyulna kizárólag a multiplayerre hagyatkozni, a játékosok legalább akkor szegmense elvárja, hogy tisztességes single részt kapjon a Battlefield 3. S ha már itt tartunk, akkor a sorozatban elsőként kap eleddig nem tapasztalt mértékű megközelítést a kampánymód. A közeljövő konfliktusai nem csupán egy adott térségre békéjét rúgják fel, hanem az egész világra rányomja a bélyegét. A BF3 single kampánya számos földrészen vívott háborúra koncentrál, ugyanakkor a jenki tengerészgyalogság az állandó főszereplő. A kiapadó nyersanyagforrások és a terrorizmus áll a történet középpontjában, egy olyan szembenálló féllel, mely szeparatista gerillataktikát, valamint egy rivális szuperhatalom összehangolt és felkészült haderejét vonultatja fel ellenünk. Nincs már amerikai fölény, csak a régi korokra jellemző.  


A kampány kezdete az iraki Sulaymaniyahba kalauzol minket, ez lesz a 1st U.S. Recon Marine csapat számár az első alkalom az ellenséggel való összeakaszkodásra. Egy páncélozott csapatszállítóban haladunk célterület felé, a rádióból Johnny Cash God’ Gonna Cut You Down-ja szól, ám még a szám lejárta előtt hirtelen támadás következtében el kell hagynunk a járművet. Kikerülünk a koszos utcára, ahol minden sarok a veszedelmet rejti. A PLR erői bárhol elrejtőzhetnek. A narratíva erős, katonáink szövegelése nem nélkülözi a vulgáris beszédet. Egyelőre minden tiszta, de ez csak a vihar előtti csend. Rövidesen egy lövés hangja tör előre, társunk mellettünk összecsuklik. Orvlövész! Innentől ádáz tűzharc veszi kezdetét. A kampányban megfordulunk még a szerelem és a költészet városában, Párizsban, felhőkarcolók között ütközünk meg a betolakodókkal New Yorkban, és a Közel-Kelet se marad ki, a továbbiakban még Teheránban is folyik a nemzetközi konfliktus. Olykor filmekből ismerős küzdelmeket adnak vissza: pl. a Bombák földjében látott mesterlövészkedés a sivatagban is vissza fog köszönni. A Battlefield megmarad csapatjátéknak: már a kampány kezdete óta végigtolhatjuk barátainkkal kooperatív módban is. Az idő múlandó, nappalok és éjszakák váltják egymást, ahogy az aktuális helyszínnek megfelelő időjárás is egy csapásra megváltozhat. Nem lövünk le nagy meglepetést azzal, hogy a járműkínálat egészen impozáns lesz: alap csapatszállító földi egységek mellett lesznek páncélosok is, meg nyolcféle helikopter. A légi harc emellett szintén nagyobb hangsúly kap, mint eddig, 16-féle sugárhajtású vadászgéppel törhetünk borsot az ellenség orra alá, tehát a terep nagysága is erre rendezkedik be. 

Nem lehet rámondani a Battlefield 3-ra, hogy a Bad Company 2 óta eltelt szűk egy év alatt törekednek a világmegváltásra – erről szó sincs. Körülbelül az előző rész fejlesztésének elejétől fogva külön csapat dolgozott a folytatáson, ideértve a játékmotor új speckóinak megalkotását is. A két, kizárólag letölthető BF1943 és a Bad Company 2 vietnámi hadszíntereket feldolgozó kiegészítője után, nem beszélve a kezsüel lövöldékbe sorolható BF: Heroes-ról - mégis miért tartott ilyen sokáig az igazi folytatás eljövetele? Elsősorban maga a technológia nem állt még készen. A DICE a Frostbite 2-vel végre arra a szintre ért, ahol a renderelés, az animáció, fények, részecskeeffektek, hangok és a játékmeneti mechanika együttesen olyan érzetett kelt, hogy „amikor kinyitod a szemed, a nap elvakít és golyózápor repked körülötted” – emelte ki Patrick Bach, a játék producere. A valós hadszíntereken kavargó emberi érzelmek, mint a félelem, harci láz és csapatszellem visszaadása volt az elsődleges cél. Bár a Bad Company első része is kiemelkedő volt látványban, az ambíciók mostanra megkövetelték, hogy minden olyan apró, hangulatnövelő és realisztikus mozaikdarab a helyére kerüljön. Betetőzött tehát a Frostbite 2, ezáltal olyan újgenerációs szoftvert hozva el a jelenlegi generáció gépeire, melyre nem volt még példa. „Nem várhatunk az Xbox 720-ra és a PS4-re, most kell elhoznunk azt, amire vágyunk, minden lehetséges platformra.” – tette hozzá Bach.  


A fényeffektekre nagyon büszkék a DICE-nél, az új lehetőségek, mint a csúsztatott fények és a radiosity lehetővé teszik a fejlesztők számára, hogy mindenféle előkalkuláció nélkül, maga az engine alakítsa ki a dinamikus fényeket és árnyékokat a lehető legélethűbb módon, ezzel időt takarítva meg a srácok számára. Nem mellesleg a végeredmény még az emberi számításnál is meggyőzőbbre sikerült. A sorozat védjegyének számító rombolhatóság szintén kapott egy újabb verziószámot. Így a korábbi – meglehetősen behatárolt – pusztítás csupán egy követhető script következménye, ahol csupán az épületeket tehettük a földdel egyenlővé. A Battlefield 3-ban ez már nem lesz így, a csatatereken egyetlen biztonságos pont sem szolgálhat menedékként. Ezt jól szemlélteti egy földrengés durva hatása, ahol az utcák, a magas épületek dőlnek össze, mint egy kártyavár, de egy eleresztett RPG-rakéta is olyan láncreakciót indít el a robbanás következtében, mint a való életben, az ablakok is ezernyi apró darabra törnek. Leírni ennek hatását eléggé képlékeny, mozgásban még meggyőzőbb, a Destruction 3.0-val olyanná formálhatjuk küzdelmeink színhelyét, mely új távlatokat nyit a taktika területén is. Az egyetlen statikus pont csupán a felszín, ami e felett van, az minden rombolható. 

Ki gondolta volna, hogy a Havok fizikai engine és a Natural Motion animációs technológia mára már elavultnak fog számítani? A DICE merően hitt bennük, mindaddig, míg nem találkozott az EA Sports játékaiban is megtalálható ANT-tal. De ami a góllövésben olyan jól vizsgázott, vajon használható-e egy háborús játékban? Az FPS-eknél tapasztalható illúzióromboló „korcsolyázás” már csak egy múltba vesző kényelmetlenség, a karakterek animációi több fázisból tevődnek össze, a mozgás és a legapróbb gesztusok is megfelelnek a kor elvárásainak. A DICE már alapból két fázisra osztotta az animációkat: az MI-vezérelt, single-ben is tapasztalhatóakra és a hús-vér játékosok által életre keltett bakák is külön megvalósítást kapnak. A karakter pillanatnyi helyzetét is követi a játék, tehát a körülményeknek megfelelő lehetőségek között dönt a motor, így válik dinamikussá – mint pl. amikor egy falhoz tapad katonánk, leguggol, kinéz, továbblép a társait fedezve. Fejét forgatja, fegyverét teste előtt tartja, agresszíven vonul fedezékbe és mozdul tovább. Zökkenőmentesen futnak és lassítanak le, lehasalnak, ha szorult a helyzet. 

A DICE nagy kihívásnak tartja, hogy minden eddiginél autentikusabb hangzásvilágot generáljon a Battlefield 3 alá. Ahelyett, hogy saját maguk készítenének hangmintákat a fegyverek, tankok, helikopterek alá, bevonták a svéd hadsereget is munkálatokba, odaálltak mikrofonnal a mordályok elé és aztán csaptak egy jó militarista hangversenyt. Ezáltal sokkal tisztább hangokat varázsolnak a játéknak. A parázs ütközetek, de még a legtávolabbi kerepelés is olyan, mintha tényleg ott lennénk, a hangzavar elképesztő, ha a játékos fülel, akkor egy csapásra, pontosan be tudja azonosítani, hogy honnan ered a zaj forrása, s miből adták le. A járművekhez tartozó audio is követi, hogy éppen a belsejében, vagy távolabbról szemléljük az eseményeket, bőven elhihetjük, hogy a valóságban sem érné másmilyen inger a füleinket. 

A játék sava-borsát természetesen az online küzdelmek adják majd, s mivel a PC a célplatform, ezért a már megszokott 64 játékos (oldalanként 32-32) egyidejű csatározására lesz lehetőség. Xbox 360-on és PS3-on a konzolok korlátai révén csupán 24 személy vehet részt. A mélyvízbe ugrás előtt lehetőségünk lesz katonáink kinézetét teljesen a saját ízlésünknek megfelelően kialakítani, ésszerű keretek között, úgy, hogy ne menjen a játékélmény rovására. A felszerelés is finom-hangolható oly módon, hogy hasznos kiegészítőket aggathatunk fegyvereinkre, természetes miután a jó teljesítmény fejében már megnyíltak. Apropó, unlockolhatóság! Jóval több megnyitható jóság várható a Battlefield 3-ban, mint a Bad Company 2-ben. Magas státuszunk folyományaként lesznek olyan extrák is, melyek csak a legmagasabb szinten elérhetőek. A BF2 commanderei vélhetőleg kimaradnak a mókából, ahogy a squad-rendszer is, bár ez utóbbira még van esély. Négy karakterosztály közül választhatjuk ki a nekünk legmegfelelőbbet, vagy éppen klánunknak az éppen szükségest, mindegyiket kiegyensúlyozottsága példa értékű lehet, minden támadásra lesz ellenszer, amolyan kő-papír-olló módszer szerint. Ehhez hasonlóan a járművek sem képviselnek bika erőt, a gyalogosok kontra páncélosok közti kölcsönhatás balanszára is odafigyelnek. 

Az igazi kihívást keresők számára lesz Hardcore mód is, akik reális sérüléseket szeretik, számukra jöhet jól a folyamatos esés-kelés. A CoD: Black Opshoz hasonló Theatre mód szintén a repertoárban lesz, tehát azok számára, akik a harcmezőn szerzett élményeiket másokkal is meg szeretnék osztani, erre egy külön menüpont áll a rendelkezésükre. A Killcam szerencsére nem kötelező, bármikor kikapcsolható, Ranked szervereken nagy valószínűséggel erőltetik majd – jaj lesz a kempereknek. Korábban túl erősnek bizonyultak a repülőgépek, a BF3-ban próbálták úgy igazítani a paramétereket, hogy a mezei bakáknak is legyen esélyük felvenni velük a harcot. Mivel az EA a kiadó, már a megjelenés napjától elkezdve várhatóak ilyen-olyan DLC-k a játékhoz, szóval az utánpótlás, bármennyire is tartunk tőle, elkerülhetetlen lesz. A dedikált szerverek kiadása az őszi megjelenéssel egy időre tehető, habár a moddoláshoz szükséges eszköztár nagyon úgy néz ki, hogy kimarad – az előbbi ziccert nem hagyhatja ki a DICE. Minden adott tehát, hogy a multiplayer FPS-ek új királya megszülessen, vagy legalábbis nagy esélye legyen a trónfosztásra.

A név és a hagyomány kötelez – a Battlefield 3 jó eséllyel indul a Call of Duty aktuális részének megszorongatására, s habár a stílus eltérő, jelen esetben a taktikai lehetőségek tárháza, élén a rombolhatósággal, új teret nyer. Tegyük össze a kezünket és bízzunk abban, hogy nem csupán audiovizuális élményt tekintve lép előre a sorozat, hanem játékmechanikai szempontból is kiérdemli az újabb számozást. Az eleddig hátrányosan megkülönbözetett PC-társadalom minden tekintetben egy kiforrottabb verzióval lehet gazdagabb, de a konzolosok is jelen generációban még soha nem tapasztalt zsánerfejlődést élhetnek meg. A változás szele megérinthet, nem ereszthet, süvítő golyók záporában, átszakad dobhártyával indul meg a lábunk alatt a talaj. Ez lenne a jövő? Idén ősszel minden kiderül!

Kapcsolódó cikkek

45.
45.
Noozi
#44: szerintem semmi gond nem volt egyikkel sem..sőt a legjobb fps jelenleg a piacon :)
44.
44.
benike142
nemtudom a bad company 1-2 szerintem nemlett valami jó remélem ez a single ben is helyt áll
43.
43.
kissdé
haljátok nem tugyátok miko jön ki a játék
42.
42.
kissdé
hajátok ha meg veszem tudok neten nyomulni
41.
41.
wigyory
Jó a komment, de nem itélkezek előre-megvárom és kipróbálom, a többit majd ezek után.
40.
40.
rappit
elvártam a bftől ,hogy ne cod4 utánzás legyen valami igazi eredeti ötlet ! egész jól megvalósították de ebbe a nagy városi környezetbe nem tudom ,hogy valósítják majd meg a háza rombolását ,mert azért multiba elég kaotikus lenne.... xd
39.
39.
crazymonkey
38.
38.
davidsone
kiváncsi leszek erre a csoda motorra... a medalt is az egekig dicsőÍtették, megjelenés elött Így új úgy eddig nemlátott blablaaallaa... Előbb toljuk aztán meglátjuk mi igaz a csoda gémből!
37.
37.
falselight
itt a gameplay trailer. és fantasztikusan néz ki. http://www.viddler.com/explore/Joystiq/videos/5289/
36.
36.
Donpedro
Jónak hangzik a leírás alapján. A "theater mode" féle demónézegetőnek külön örülök. Remélem a killcam is mostmár normális lesz, és nem olyan mint BFBC 2-ben, hogy ha megöl valaki, akkor nézhetem a karakterét külső nézetből 3 másodpercig...

Bár sokan fikázzák a CoD-ot, multiplayerben tartalmilag szerintem veri a BF-et (itt most a CoD:BO és a BFBC 2-re gondolok konkrétan). A cikk alapján erre figyelnek a BF 3-nál, ami jó hír, BFBC 2-ben elég gáz hogy kb. 30-as szintre elérve simán ki lehet játszani az összes classt. A Frostbite 2.0 is ütősnek néz ki, respekt és tisztelet a DICE-nak azért, amiért volt merszük ilyen téren nagyot újítani. Mivel a CoD 8 a régi iw4-et fogja használni, ilyen téren erős alázás lesz a BF javára.

Várunk még a részletekre, de ha igaz amit eddig elmondtak, erősen vétel gyanús részemről. Garantáltan brutális gépigénye lesz, szerencsére októberre mér lesz vas alá :)
35.
35.
SSJmeszes
#34: Csak te!:)
Ez játék függő is, hogy mennyi nyersanyag van már hozzá.
34.
34.
lac15
Csak én érzem gáznak, hogy hosszabb lett ez az ELŐZETES beszámoló, mint a Killzone 3 TELJES TESZT? És ha jól emlékszem a cikkíró azzal indokolta. hogy nem volt rá idő. Én ezzel nem akarok senkit megbántani, bár tudom előre hogy milyen válaszokat fogok erre a kommentre kapni, de egy állítólag semleges oldaltól nem ez lenne az elvárható. Legalábbis szerintem.
33.
33.
Quent1n
"a Battlefield 3 jó eséllyel indul a Call of Duty aktuális részének megszorongatására, s habár a stílus eltérő," Pontosan így max a sok "az én apum erősebb" gamer között, illetve a pénztáraknál vetélytársak. :) Technikailag egy CoD már rég nem vetélytárs egy BF3nak de még a BFBC2nek sem SZVSZ. Inkább egy Crysis 2 -vel lehet majd összemérni talán.

Egyébként végigolvastam és 1-2 elírást eltekintve a szokásos hangulatos írás zoenn-től! Kár hogy képek nincsenek még a cuccról.
32.
32.
voxel
#31: Na ja de ott sincs ilyen szintu rombolhatosag es az nem kis terhelest ad a cpu-nak meg a halozati forgalomnak.A hatalmas palyakrol es sok jarmurol nem is beszelve.Tenyleg jo lenne uj konzolgeneracio mert ezek a mostaniak sajnos hatraltatjak multiplatform eseten a gamek foleg pc-s verziok fejlodeset.Az mar egy elorelepes, hogy vegre a win xp es ezaltal a direcx9 nem lesz tamogatva
31.
31.
NinjaNorb
#22: Hát a killzone3nak nincs gyenge grafikája és ott is meg van azért a 32 ember
Egyébként am tényleg jó lenne ha lassan bejelentenék a next-gent:D
30.
30.
mnmn1
29.
29.
Fetto
tuti jó lesz,reméljük egy M1 abrams tankot nem lönek ki egy sima löveggel egy lövésből:D
28.
28.
SSJmeszes
#21: Hallottam már. De mivel a Tracer ki lesz iktatva így nem hiszem, hogy azzal rohangálsz. De én nem találgatok. Nem tudom ti se és senki a készítőkön kívül, hogy lesz.. Csak azért emberi játszható lehet és reális, és ne idegesítő.
27.
27.
voxel
#24: Nem veletlenul nem lovi ki a tankot 1 lovessel a raksi, ez is a balanszolas resze.Tobb talalat kell viszont tobb loszert is vihetsz mint a valo eletben.Viszont allitolag nem lesz tracer dart szoval vagy be kell festeni majd lezerrel vagy vmi iranyzekkal par masodpercig racelozni amig lockolodik aztan mehet a raksi.A jarmuvek meg majd fustolnek szerenyen.
26.
26.
voxel
#23: A hulyek ellen sajna semmi sem ved.Pl siman korlatoznam a jarmuvek loszermennyiseget is elkerulendo a varosok sivatagga tetelet az agyatlan bombazassal,raketazassal es tankozassal.
25.
25.
Kisjuszker
szerintem nagyon király lessz, remélem bírni fogja a gépem :)
a multyra kíváncsi vagyok remélem jó lessz
24.
24.
Glek
Bízzunk benne, hogy megtalálják az összhangot a fegyver ereje és mennyisége között. Elég hülyén néz ki (legalábbis számomra) mikor egy Javelin nem lő ki elsőre egy tankot. :) Viszont az meg milyen, hogy minden 3. embernél van 3 db. Talán a megoldás az, ha hardcore mode-ban nem éledsz újra 10 mp alatt, így jobban meg kell fontolnod milyen felszerelést viszel magaddal. (esetleg korlátolt szanitéc rendszer?)
Viszont egyet tudok, erre a játékra a gatyám is rá fog menni... :D
23.
23.
shatterhand
#22: hát vmit vmiért az igaz
De elmondhatom maga a játék ocsmány. Ellenben ,ha jó volt az oldal akkor igen komoly taktikai csata folyt.
Nézőpont kérdése, de ha választhatnék,hogy kisebb rombolás 256 emberrel vagy nagyobb pusztítás 24fő mellett akkor lehet az elöbbire voksolnák.

BC2b sokáig élveztem a rombolhatóságot, de egy idő után már fárasztó volt,hogy sokan csak arra mentek, hogy szétlőtt házak közt megbújtak vagy pedig rakétával, meg légicsapással intéztek el mindent. Sima tűzharc helyett többnyire a rakáta vagy a robbanás döntött.
Korlátolt létszám ellenére azért várom. Max kispályás hardcore deatmatxhet játszom. Ott jobban lehetett haverokkal "kommandózni":)
22.
22.
voxel
#20: Hogyne csak epp a Mag-ben max egy tartaly robbant fel de nem epuletek tuntek el es nem a terep deformalodott.A tobbi alapveto kulonbsegrol nem is beszelve a 2 jatek engine-je kozott.Akar tetszik akar nem a konzolok kepessegei erosen limitaltak.
21.
21.
voxel
#2: Nemtom a Stingerrol hallottal e? :) Igenis legyenek sebezhetoek a jarmuvek is.Persze nem az odarohangalo kamikaze emberek reszerol hanem megfelelo fegyverekkel.Vallrol indithato raketak, aknak, C4.A Jarmuveknek meg ott a fust es az elterelo a vedekezeshez.Csak jol ki kell balanszolni es kesz.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...