Call of Duty: Modern Warfare 3 előzetes

New York, London, Párizs, Berlin. A világ legnagyobb városai támadás alatt állnak, bosszúszomjas terroristák, és halatom-ittas orosz hadvezérek fenik fogukat a virágzó nyugatra, civilizációnk bukásra van ítélve, nem késő még azonban, hogy megállítsuk a tombolást.

A Call of Duty: Modern Warfare 3 ott folytatódik, ahol az előző rész befejeződött. Az amerikai US Delta Force és a brit SAS erők közösen harcolnak a világbékéért, az oroszok viszont megint nem tudnak nyugodtan ülni a fenekükön, Moszkva célpontja pedig nem más, mint az Egyesült Államok. Gigászi méretű hadihajók lövik egymást Manhattan közvetlen közelében, a partmenti felhőkarcolók sorra dőlnek le, a légicsapást pedig gyalogos megszállás követi, a büszke amerikai nép most a saját bőrén tapasztalja meg, hogy milyen érzés, mikor tankok dúlják fel szeretett városuk utcáit.


A játék az invázió nagykeményebb frontjára dob minket, az MI24-esek tisztítótüzének árnyékában elég egyetlen rossz döntés, és már halottak is vagyunk, az Activision zárt ajtók mögött mutatott részleteket a játékból. A demó elején teljes volt a káosz, karakterünk épphogy a tárat be tudta rakni fegyverébe, már húzta is a ravaszt, nem kisebb feladatot kapott osztagával, mint átvágni a belvároson, s visszafoglalni a tőzsde épületét. Égő autóroncsok, és magasból alázuhanó törmelékek kísérnek utunkon, a Broad Streetről már tisztán kivehető a főbejáratot díszítő csillagos, sávos lobogó, bent közvetlen tűzharc vár ránk, az épület tetejére érve pedig a környező házakon megbúvó mesterlövészeket kell egyenként leszedegetnünk, mielőtt helikopterbe ülve elhagynánk a terepet.


Hősünk brutális támadófegyverrel indul csatába, a távcső, és a vörös lézerirányzék egyszerre teszi alkalmassá a puskát közeli, illetve távoli célpontok kiiktatására, a hangulat pedig drámai, adrenalinból hiány ezúttal sem lesz. A Modern Warfare 3 az elődök által jól kitaposott utat követi, a legapróbb részletekig megrendezett eseménysorozatban lesz részünk, a játék minden perce előre meg van írva, mintha egy mozifilmet néznénk, s mindezt még a hangok is fokozzák. A gépfegyverek zajától a csatatér kellős közepén érezzük magunkat, a zene a megfelelő pillanatokban borzolja a kedélyeket, az invázió legnagyobb csapásaként pedig Oroszország beveti a nukleáris rakétákat, P700 Shipwreck töltetek emelkednek magasba egy tengeralattjáró fedélzetéről, hangjuk fülsüketítő, akárhova is csapódjanak be, épségben ott nem marad semmi.


New York mellett a játék premierjén Londont is bemutatták az erre érdemes újságírói seregletnek. Az SAS Bravo Six tisztjeként először indusztriális környezetben kell helyt állnunk, P90-es, hangtompítós fegyverünkkel ritkítva az ellenség katonáit, majd folytatódtak a bevetések, a gyártelepek után egy parkoló, s egy építkezés következett, ezt követően pedig katonáinkat a híres londoni metróalagutakba vetette a sors. Az üldözött ruszkik éppen csak, hogy fel tudtak ugrani egy vonatra, mi pedig stílusosan egy kisteherautóval indulunk utánuk, záporoznak a golyók, nem egyszer centikre száguld el mellettünk a szembejövő szerelvény, a következő megálló pedig vészesen közeleg, több százan álldogálnak a peronon, hétfő esti csúcsforgalom van. Ekkor azonban nem várt baleset történik, a vonat kisiklik, s az oldalára borul, sorra ütve ki maga elől az alagút oszlopait, a beszakadó betondarabok a mi autónkat is eltalálják, hirtelen minden elsötétül, s ami ez után következik, azt jobb nem is elképzelni.


Párizst és Berlint sajnos egyelőre nem mutatták be a fejlesztők, de erről a két helyszínről is szállingóznak már információk, a gonosztevők ezeket se fogják kímélni. Franciaország fővárosát biológiai támadás éri, a mérgező gáz tucatszám szedi áldozatait, a belső kerületek szinte teljesen kihalnak, Németország pedig tankok harcterévé válik, a rozsdás lánctalpak a második világháborús időket idézik, ezeknek a gépeknek a tűzereje viszont többszöröse annak, ami akkor országokat döntött romba. S hogy a négy főváros mellett hol fordulunk még meg? Egyelőre nincsen pontos lista, de annyi biztos, hogy Oroszországban, Afrikában, sőt a Himaláján is lesznek küldetéseink, nem gyenge helyszín egyik se.


A harci járművek szerelmesei igazi katonai parádéban vehetnek részt, az amerikai inváziónál találkozunk majd a Humvee flottát nyugdíjazó JLTV-k első darabjaival, s akadnak majd szép számmal helikopterek, vadászrepülők is, míg a komolyabb földi bevetéseken az M1126 IAV Stryker páncélos lesz a segítségünkre. Érdeksség, hogy Angliában egyszer be kell ülnünk egy Volvo rendőrautó volánja mögé, a németeknél pedig T90-esek és M1 Abrams-ek lövik majd egymást, ami gurul, úszik vagy repül, s fegyver szerelhető rá, az Vladimir Makarov terrortámadásainál valamilyen formában biztosan fel fog tűnni.


A látvány ezúttal sem fog csalódást okozni, nem csak rendezés, de grafika tekintetében se. Igazi hollywoodi hangulatban lesz részünk, repeszek pattognak körülöttünk, a füst mindent belep majd, törmelék és kosz fogja borítani az utcákat, mindez pedig 60 FPS sebességgel kel életre a képernyőkön, hihetetlen, de a Modern Warfare 3-at az a saját készítésű IW Engine fogja hajtani, mely már a Call of Duty 2 óta szolgálja a sorozatot, minden évben fejlődik egy kicsikét, most se ússza meg reszelés nélkül.


A játék nem kis eséllyel pályázik az idei év legjobb FPS-einek táborába, az Infinity Ward, a Raven Software és a Sledgehammer hozza az elvárt minőséget, komoly változásra viszont ne számítson senki. Megállás nélküli, néhány óra alatt, co-opban is végigtolható egyjátékos kampány, és brutálisan jól összerakott, komplex multiplayer élmény lesz terítéken, a recept bevált, felesleges is lenne rajta változtatni, a játék úgy jó, ahogy van. Ezt pedig a számok is igazolják, az Activision 2009-ben ünnepelte az 55 milliomodik eladott Call of Duty játékot, s azóta két folytatás is megjelent, jelenleg úgy 100-nál tarthatnak, a rengeteg DLC-ről nem is beszélve, öt napja jött ki a játék leleplező trailere, s már azt is 9 millióan nézték végig, csak a YouTube-on. Ezek után meri valaki azt mondani, hogy nem érdekli a folytatás?

104 komment - szólj hozzá!