Jövőbe tekintő sorozat 29. rész: 2014, a változás éve

  • Írta: Daks
  • 2011. augusztus 8.
  • 2014 a változás éve, jövőbe tekintő sorozat
Link másolása
2014-ig nem lesz új Playstation, de még Xbox se. Miért is cserélnék le őket? Mindkét modell a csúcson van, pörögnek a játékeladások, a Kinect és a Move is új még, hogy a 3D-ről ne beszéljünk. De mire számíthatunk ezután? Játékipari veteránok jóslatai következnek, teóriákkal, pletykákkal.

Frank X. Shaw, a Microsoft üzleti kommunikációjának felelős igazgatója (első kép) az idei E3 alatt érdekes dolgokról blogolt. A cég felmérései szerint az Xbox 360 előtt töltött időnk 40%-át játék helyett más elfoglaltságra használjuk, Facebookozunk, böngésszük a LIVE-ot, video chatelünk, vagy filmet nézünk, utóbbi ráadásul egyre nagyobb szeletet hasít a tortából. Egy átlag online user havi 30 órányi mozgóképet néz meg a konzolon, mely lehet megvásárolt film, kölcsönzött mű, vagy on demand élő adás, a gép több egy hagyományos játékkonzolnál, s még csak most kezd magára találni.


A következő generációs konzolok meghatározó részét fogják képezni nappalinknak, nem lesz kábeltévé előfizetésünk, vonalas telefonunk, médiacenterünk, Hi-Fi tornyunk, DVD lejátszónk, de talán otthoni számítógépünk se, a konzol kivált minden felesleges elektronikai hulladékot. Ha minden háztartásban lenne egy Xbox, akkor a Microsoft már most kiütné a Telekomot, s valószínűleg ezt idővel meg is fogja tenni, Michael Pachter játékipari piacelemző szerint (második kép) a cég akár egyeduralkodó kábelszolgáltatóvá is válhat, ha jól keveri a lapokat.


Wes Keltner (harmadik kép) ennél tovább ment, ha már a Microsoft ott lesz minden nappaliban, akkor a reklámpénzeket is ő fogja zsebre vágni. Az úriember a Gun nevű játékipari tanácsadócég elnöke, s szerinte a hagyományos tévészolgáltatás halálra van ítélve, a holnap embere egyszerűen nem fogja elviselni, hogy ne akkor nézze meg kedvenc sorozatát, amikor akarja, az pedig, hogy reklámokkal szakítsák félbe kedvenc filmjét, meg bevágjanak két jelenet közé egy híradót, egyenesen elképzelhetetlen lesz. Az on demand tartalmak meg fogják ölni a tévéadások mostani formáját, a reklámozó előtt pedig két út lesz majd, vagy a filmekben és a műsorokban fog hirdetni, termékelhelyezésekkel, és egyéb megjelenésekkel, vagy a dashboardon, közvetlenül a Microsoftnál. Merthogy a szakma virulens, abban biztosak lehetünk, hogy a bannerektől, s termékajánlatoktól megszabadulni sosem fogunk.


A jövő konzoljának sikere azon múlik tehát, hogy a gép milyen szolgáltatásokat tud majd ellátni, attól viszont felesleges félni, hogy a játék háttérbe szorul. A mostani harmincas korosztály se tud úgy lefeküdni, hogy legalább a mobilon ne játszana egy pálya Angry Birds-öt, s amikor mi lépünk a helyükbe, vagyis a mostani diákgenerációból lesz csúcsfogyasztó, az biztos, hogy az ilyesfajta szórakozásra élvezettel költjük majd pénzünket.


A játékok nem fognak komolyabban átalakulni, a mostani irányvonalak később is meghatározó szerepet fognak betölteni. Idilli családi jövőkép lebeg előttünk, a reggelt egy közös edzéssel kezdjük majd, a Kinect és a Move talán a következő generációs konzolokkal is kompatibilis marad, hacsak nem lesznek az érzékelők beépített szériatartozékai az új masinálnak, majd mikor elmegyünk dolgozni, az asszony és a gyerek marad itthon. A pasziánsztól a különféle mászkálós játékokig bezárólag a drága feleségünk két csecsemőetetés közben mindent kipróbál majd, ami csak a LIVE-ra felkerül, mi pedig figyelhetjük, ahogyan két-három euróval minden nap szegényebb lesz a bankszámlánk. Nehéz időszak lesz ez mindenkinek, de tartja bennünk a lelket, hogy este mi kapjuk meg a gépet, nyomhatjuk a Gears of War 6-ot, a brutális grafika, és az élethű 3D kárpótol az egész napos robotért.


Túlzásokat ne vizionáljunk, most nem a távoli jövő gondolatvezérelt játékairól álmodozunk, 2014-ről szól a cikk, sok minden fog változni addig, de nagy dolgokra azért nem kell gondolni. Szebb lesz a grafika, pontosabb a mozgásérzékelés, izgalmasabb a 3D, s talán megjelennek olyan úttörő kiegészítők is, mint mondjuk az a Sony által jelenleg is fejlesztett virtuális szemüveg, mely a fejünk mozgását követve vezérel majd minket a játékvilágban, de alapvetően marad minden olyan, mint most.


Ám hogy fantáziánk mégis szárnyaljon kicsit, emlékezzünk meg röviden Brett Lovelady egy nem régi nyilatkozatáról is (következő kép). Az ASTRO Studios vezérigazgatójaként az úriember részt vett az első Xbox 360 megépítésében, az RROD miatt le is cserélték őket az MNML Studios-ra, s most, hogy már cége nem dolgozik a Microsoftnak, felelősség nélkül pletykálhat, amiről csak akar. Lovelady szerint nem elképzelhetetlen, hogy a következő Xbox a tévét is kitúrja majd a nappaliból, a hardver egybe lesz építve a megjelenítővel, s mint az iMac-nél, itt is választhatunk majd különböző méreteket, lesznek egészen kicsi, kompakt kiadások, s méregdrága óriások is. Minden egy képernyő mögött lesz, csak felrakjuk a falra, bedugjuk a konnektorba, s máris megvettük otthonra a 21. századot.


A Microsoft masinája egy dobozban integrálja majd a cég összes szolgáltatását. Állítólag a következő Windows úgy lesz kialakítva, hogy fusson majd számítógépen, okostelefonon, és Xbox-on is, egyetlen gombnyomásra elérhető lesz az Internet Explorer, a Bing, a Skype, a Hotmail, az Office 365, és a Messenger, s minden adatunk felhőben lesz tárolva. A profilokat, a játékmentéseket, az achievementeket, és a személyes fájlokat már nem is lehet majd merevlemezre menteni, ez a trend pedig a játékokba is beköltözik. Nem kizárt, hogy az új Xbox ki fogja nyírni a lemezt, a Microsoftnak ugyanis nem érdeke, hogy fizikai tárolót használjon.


Először is, ha lesz Blu-Ray az új Xbox-ban, akkor az ember ahelyett, hogy streamelné, vagy letöltené a LIVE-ról kedvenc mozifilmjét vagy sorozatát, inkább meg fogja venni a boltban, mint most is teszi. A Microsoft pedig így elesik az értékesítési jutalékától, kevesebben fogják böngészni a reklámmal teletömött dashboard felületeit, ráadásul legnagyobb konkurenciája, a Sony fog ezzel is gazdagodni, a japán cég ugyanis jogdíjat kap minden eladott lemez után, teljesen függetlenül attól, hogy mi van rajta. S ha már itt tartunk, akkor az Xbox ezzel egy csapásra megoldja a használtjáték-kereskedelmet is, mely jelenleg az egyik legnagyobb ellensége a kiadóknak. Nem csak nyugaton, de Magyarországon is kultusza van a megunt játékok becserélésének, egy tizenkétezres lemez a vásárlás helyén használt állapotban is ér nyolcat, tehát nem kell már sokat rádobni az újra, a kereskedő pedig a csereértéket újra eladja, így egy emberen háromszoros hasznot tett zsebre.


Minden játékot a LIVE-ról fogunk venni, tehát a kiadónak nem kell gyártási- és logisztikai költséggel, se kiskereskedelmi árréssel számolnia, ami neki több pénzt jelent, nekünk pedig talán olcsóbb tartalmakat, utóbbira viszont nem vennénk mérget. A játékokat egészen biztos, hogy a jövőben is az Egyesült Államokban élő középosztály átlagfizetéséhez fogják igazítani, az pedig, hogy warez lesz-e, csak akkor tudjuk meg, ha kiderül, milyen formában kapjuk a játékokat. Ha le kell őket tölteni, akkor biztos hamar meglesz a módja annak, hogy másolni is tudjunk, ha viszont az OnLive-hoz hasonlóan a játék egy szerveren tárolódik és fut majd, nekünk pedig streamelni kell minden képkockát, akkor elbúcsúzhatunk a Bithumentől, meg az nCore-tól, nem lesz többet okosított játékbeszerzés.


Kevés szót ejtettünk a Playstationről, s bár jelen állás szerint a Microsoft áll közelebb ahhoz, hogy megvalósítsa mindezt, nem lehet kizárni a lehetőséget, hogy a Sony eszmél fel korábban, és lépi meg a generációváltást. Akárhogy is legyen, izgalmas évek elé nézünk, a biliben pedig egy harmadik szereplő még nagyobb vihart kavarhat, a Google, vagy az Apple le fogja iskolázni a két nagy öreget, gazdagok, erősek, kiszámíthatatlanok. Mi a véleményed?

Cikkünk az amerikai OXM magazin augusztusi száma nyomán készült
A promóképet a Deviantartról loptuk

Kapcsolódó cikkek

86.
86.
ratchetfan
max egy ps4-et tudok elképzelni 3d-vel mozgásérzékelővel virtuális valóság szemcsivel
85.
85.
Vendu
Teljesen egyetértek azzal aki azt mondja, hogy nem lesz itt nagy változás. 3 év alatt mégis mi történne?
Még, hogy a Microsoft-é lesz a TV-s piac. Elég meredek. Arra nem gondoltak, hogy addigra a BluRay ára a mostani DVD árára fog csökkenni még itt kis hazánkban is, a irható lemezek ára meg ugyan így csökenni fog.

Továbbá elkerülte még a "mindenre jó X-box" építők figyelmét a notebookok soha nem látott népszerűsége, ezt valahogy senki sem jósolta meg, ha már a PC haláláról van szó. Pedig ha körülnézek mindenki notebookot vesz azzal rohangál, még az is akinek nincs szüksége rá és nincs helyhez kötve mind a Microsoft "csoda TV"-je ott használom ahol akarom.

Nekem van PS3 is meg hála Istennek már egy jó PC is. A PC-n ha valamelyik szoftver elavul csak azt kell frissíteni, a PS3-ra kijön az új firmware az egészet újra kell rakni, gyalázatos. Ez úgy tudnák javítani, hogy a firmware is különgöző részekből áll és csak eegy részét kell letölteni de azt már operációs rendszernek szokták hívni. Ha többet tud egy gép több a hibalehetőség is, majd a konzolon is jönnek a PC-s hibaüzenetek, mint: "a program futtatása során hiba lépett fel jelentse a hibát a Microsoftnak".

Emlékeztek még amikor a TV bekötés annyi, volt, hogy bedugtátok a kábelt, ha a Microsoft TV lesz kapsz a TV mellé vagy 3 telepítőlemezt meg 500 oldalnyi leírást, mert túl fogják bonyolítani.

Na ennyi nagyjából azok alapján írtam amiket már tapasztalhattunk.
82.
82.
Dondi
#73: A PC-nek soha nem jelent majd konkurenciát a konzol, ha csak azt vesszük, hogy van 50-60 millió eladott Xbox-360, és van mondjuk 800 milliió PC, nem egy nagyságrend. Ugyanez a telefon és kábeltv-nél, kábeltv vagy tányéros előfizetés is milliárdos nagyságrend lehet.

Lehet nekik nem lesz vonalas telefon, számítógép, és DVD lejátszó, de nekem igen. :)

Egyébként pedig messze a Nintendo adta el a legtöbbet ebben a generációban konzolból.
81.
81.
Ares
Oh my God!! (Angolul mondva)
Nehéz bele gondolni, hogy ilyen rossz jövőre várhatunk...
80.
80.
PcSanyko
Jajj,csak a DVD-ket ne!!! :( :S
79.
79.
Te úristen, se CD, se PC, se semmi ! : (
Remélem ez a jövő távoli lesz !
78.
78.
attila 999
microsoft meg x box.mindenhol ez csöpög.kit érdekel.sony playstation gamestaron meg itt is kivan turva!!!!!!!!!!!!!!!!!! bár az ok lehet az is hogy a ps kenterbe veri a x boxot ezert folyassak orba szajba mindenhol.fostalicska
77.
77.
kistopci
Ez baromság nem tudnának annyi gyártót kiszórítani!
76.
76.
csete1
Milyen szar lenne konzolon cs-zni és starcraftozni :D
Asztali Computer örökké!
75.
75.
#73: Pedig Daks-nál van az igazság!!!!
73.
73.
Extol
"A következő generációs konzolok meghatározó részét fogják képezni nappalinknak, nem lesz kábeltévé előfizetésünk, vonalas telefonunk, médiacenterünk, Hi-Fi tornyunk, DVD lejátszónk, de talán otthoni számítógépünk se, a konzol kivált minden felesleges elektronikai hulladékot."

Az összes PCs gamer nevében kikérem magamnak az utolsó 2 sort!
Én imádok Hi-Fi toronnyal összekötött PCn játsszani. Jobb az összes konzolos megoldásnál. Ismát megjegyezném hogy vannak konzolok itthon ENNEK ellenére teljes mellszélességgel kiállok a PC mellett.
A sorok között lehet van igazság, de az távoli jövőképet mutat.

Daks cikkei mindíg felidegesítenek, szerencsére ritkán ír.
72.
72.
Neo1989
Szerintem a warez ki irthatatlan mindig volt van lesz is az nCore-t is bezárták korábban semmit nem értek el vele , kivitték a szervert és ennyi .
Az ilyen online megoldásról me annyit hogy elhiszem én hogy ez jó meg minden de erősen kétlem hogy a Sony-tól kezdve sok más cégig jobban megérné nekik egy tárhelyen tárolni a játékot mint sem eladni blue ray-en . Mert szerintem így jobban terjeszthető . Am meg játszottam az On Live-val és nem rossz mert egy gagyi pc-n is elindulnak a gemek , viszont a grafikájuk nagyon ocsmány .
Szóval ez a tárhelyek a blue ray discekkel szemben szerintem nagyon erős minőség romláshoz vezetne . Amiért szerintem szólnának a játékosok és csökkenne a kereslet . Szerintem mindenki maradjon a hagyományos bemegyek , meg veszem , játszom hármasnál arról nem is beszélve hogy a konzolos gameknél ezt nem is tom h oldanák meg .
71.
71.
Raziel
Nos, sztem ekkora változás nem lesz. Ennek több oka is van.
1.: Ki az a gyártó aki hajlandó lenne a microsoft számára legyártani egy olyan konzolt ami a SAJÁT többi termékét kiütné?
2.: Ez az online vásárólgatósdi még oké, de az, hogy mindent stream-elni. Nos ez elképzelhetetlen. Ehhez a ekkora méretekben nem nagyon lenne szerverpark. Sőt még ha az lenne is ez a hálózatra is extrém terhelést róna. Ez a cloud dolog nagyon népszerű volt egy időben. Nagyon komolyan ott volt a köztudatban. De nem elég kiforrott.
3.: Szintén a stream-elés ellen szól. Hogy semmi nem lehet 100%-ig hack védett. Ha pedíg becsúszna egy baki és a rendszer összeomlik az kegyetlen gáz lenne. Valamint a legtöbb ember nem szeret a nettől függeni. Mármint oké, hogy van de nem hiszem hogy mindenki csak a netes tv-t akarja nézni.
4.: Ja és én sztem a SAJÁT fizikailag is létező adattárolómon tudni a dolgaimat. Nem csak valami virtuális bankszámlaszerűségen.
5.: Nameg ez elég gázos olyan szempontból is, hogy minden tárolt anyagod a felhőben van. Ha a felhőt feltöri valaki (fel fogják törni) nos akkor az hozzáférhet a személyes dolgaidhoz. Képeidhez írásaidhoz. MINDENHEZ. Valamint ugye ki tudja, hogy ki hogyan tud belenyúlni a rendszerbe akár észrevétlenül is. Tehát sztem egy ilyen dolog nem működhet.
6.: A PC kitúrását is hányszor regélték már. Mégis ismét a PC-k között vannak a legnagyobb teljesítményű játékra szánt hardverek. Sőt a legtöbb igazi kocka Gamer aki grafika mániás PC-t használ.
7.: A mobil eszközök jelenthetik a jövőt. Egyre nagyobb teljesítményű és könnyebb akár játékra is alkalmas net\notebook-ok. Például ultrakönnyű 16"-os tablet ami mondjuk bírja egy mai csúcs PC teljesítményét. Valamint ha esetleg változik a játékosok szokás a Cloud-nál egy fokkal hatékonyabb már most is működő módszer a Unity. Érdemes utána nézni. Csak böngésző kell hozzá és azta a teljesítményt amit egy pár éves hagyományos motor. Mondjuk ebben akár látok rációt is. Mert ez nincs platformhoz kötve, gyakorlatilag bármire könnyen portolható a cucc. Bár a szerver törés itt is fenn állhat Warezra nincs esély. Disztribúciós költségek Zéró.
Keressetek rá az Interstellar Marines nevű játékra. Ugyan még nem jelent meg. Sőt lehet nem is fog de a fejlesztőcsapat méretéhez és pénzéhez képest a projekt jó. Valamint az elgondolás is ahogy dolgoznak. Érdemes megnézni.
70.
70.
p3ti
Az ütne nagyot ha az Apple be szállna a konzol gyártásba . És kicsit fel forgatná az eseményeket . Bár nem vagyok hatalmas NINTENDO fan , de szurkolok nekik hogy ne süllyedjenek el :) Remélem a hatalmas rajongó tábora a felszínen tartja őket .
69.
69.
p3ti
#16: 100%osan OTT A PONT !
Ugyan így voltam vele anno , régen haverokkal mindig követtük a játék meg jelenéseket , és hatalmas dolog volt mikor használtam tudtam venni egy PS1 játékot. Ennek volt egy feelingje .... És jó érzés mikor az ember egy nehéz nap után ki szeretne kapcsolódni . Csak rá néz a polcára és kézzel fogható dobozokat lát , amit ki tud nyitni , meg tudja fordítani hogy megnézze az adott képeket a hátulján . A cd amit be dob a konzolba , és tudja hogy ő vette , és meg engedhette magának . Lehet ez hülyén hangzik , de annyira személytelen lenne ez a digitális letöltéses világ . Xbox Liveon látom az újabbnál újabb Arcade játékokat , és nem vesz rá a lélek hogy le töltsem . Inkább képes voltam meg rendelni angliából a Limbo/trial/splosion mint hogy le töltsem . Jó pár konzolom van / volt . Eddig a PS2 és az Xbox 360 volt a favorit . De ha az MS tényleg meg csinálja ezt a digitális baromságot , akkor a kövi konzoljuknak nem lesz helye a TVm előtt ...
68.
68.
Mateclus
#3: a tudomany mai allasa szerint az apple a vilag 2ik(!!!!!!!) legertekesebb cege kimagasloan jo eladasi mutatokkal. Olyan nagyvallalatokat utasitott maga moge mind BP vagy a China Oil:) Szoval nem gondolom h mostanaban menne tonkre:)
67.
67.
LnB
#62: Igen és a hozzád hasonló emberkék, kommentelnek elösször a konzolos játékokhoz, hogy jaj de kár, hogy nem jelenik meg PC-re... :D
64.
64.
caleb007
Az ilyen jövőbe tekintésekkor a szakértők/elemzők mindig megjósolják a jelenlegi termékek halálát. Mikor jött a rádió, temették az újságokat. Mikor jött a TV, temették a rádiót. Mikor jött a net, temették a telefont, meg a TV-t. A fényképezős telefonok elterjedésével meg a fényképezőgépet. Ezek közül még mind a mai napig létezik, sőt népszerű. Még a hagyományos újságok is.
Szerintem a fizikai adathordozók nem fognak megszűnni. Azok az értékesítők, akiknek van egy csepp eszük, a fogyasztók igényeit szem előtt tartják.
Azt sem tartom valószínűnek, hogy az új konzolgeneráció mindent levált majd. Ezt is mondták már a Barebone PC-kre, PDA-kra, sőt mikor bejöttek az okostelefonok, akkor arra spekuláltak, hogy leváltják a laptopokat. Most ugyan ezt a tábla PC-kre mondják, de valljuk be, inkább csak trendi az is, mint praktikus.
Egy mondatba sűrítve az lett volna a mondókám lényege, hogy mindig nagyobb változásokat jósoltak eddig, mint amik be is teljesültek.
63.
63.
5avioR
#16: teljes mértékben egyetértek
én úgy tudom hogy a digitális vásárlásnál nem lehet limitált kiadású játékhoz
egyéb dolgokat is kapni a dobozolt változathoz meg igen is sok mindent adnak
és egy rajongónak az szerintem megéri
62.
62.
Hofi3
Nekem az a véleményem, hogy maradok a PC-nél :-D Jó az nekem. Az univerzálisabb.
59.
59.
Grand Hustle President
Az OnLive-hoz hasonló szolgáltatások elterjedése még nagyon a jövő zenéje. Sokan próbálkoznak vele, alternatív megoldásként jövedelmező is lehet, de a Microsoft nem engedheti meg magának, hogy teljes mértékben erre építsen. Nem csak nálunk, de tőlünk nyugatabbra is problémát jelent a megfelelő, stabil széles-sávú internetkapcsolat teljes lefedésének hiánya. Gyors, stabil és korlátlan internetkapcsolat megfizethető áron csak néhány nagyobb magyar városban biztosított. Egy ilyen szolgáltatásra nem csak mi, de több nyugati ország sincs felkészülve megfelelően. A Microsoft pedig már többször bebizonyította, hogy nem csak Nyugat-Európára, hanem a keleti régióra is erősen épít.
56.
56.
wardprod
#54: Ezen én is hasadtam, hoznék is egy példát: galaxisban BF3:
Limited Dobozos 8990
limited digitális 8980

Értem én, hogy ha pl. valaki Paksról rendel, akkor nem kell kifizetni az 1.000Ft-ot a szállításért, mert kapja accountra a cuccot, de akkor is. Bár itt meg bejön az, hogy más konkurenciánál a szállítás az 300Ft (**on), Briteknél az országuk területén ingyenes, stb. na mindegy...

Kis ON:

Nem lesz új box, se PS 2014-ig? Ez azért hatalmas fail, mert jelenleg a vásárlók döntő többsége biztos, hogy játékok miatt veszi meg ezeket. Na már most tudni illik, hogy a jelenlegi generáció nem kicsit elavult. Megmondták DICE-nál, megmondta Carmack is, meg 1000más ember, aki nem Sony/MS tulajdonban levő fejlesztő. A konzolok jelenleg hátráltatják a játékipar fejlődését, legalábbis az innovatív részét. XBLA/stb nem ide tartozik...
55.
55.
wardprod
#53: 22GB-os Rage esetén mire a 10Mb/s-es neteével leszedi Vér István eltelik 1,5 nap. Ezzek szemben a Dual DVD-ről telepítve megvan mondjuk 20perc alatt. Mitől sérül egy DVD? DVD-hez nem kell konstans internetkapcsolat, ami valószínüleg elég sokaknak van, ezt én is tudom, de akkor is idegesítő, ha pont akkor nincs nete valakinek, amikor az épp aktuális kedvencével szórakozna.

Továbbá pl. Steam: Ha kijön valami vagy nagy akcióban, vagy nagyon népszerű és vadi új, akkor keresgetni kell a mirrorokat hozzá, hogy az ember a 80/10-es Digi csodájával ne 540K-val szedje.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...