Uncharted 3 teszt

  • Írta: Ca$h
  • 2011. november 3.
  • ps3, teszt, uncharted 3
Link másolása
Nehéz dolga van a fejlesztőknek, amikor harmadik részt kell készíteni, főleg akkor nagyon nehéz a dolguk, ha egy olyan címről van szó mint az Uncharted, ami az első epizódhoz képest olyan rengeteget fejlődött, olyan magasra helyezte a mércét, hogy ezt felülmúlni több, mint lehetetlen.

Ilyenkor két lehetőség áll a rendelkezésükre, vagy megpróbálják a kívánt szintet teljesíteni és némileg csiszolnak azon, ami már eleve tökéletes volt, vagy pedig megszállja őket valami isteni szikra és teljesítik a lehetetlent. Az első és talán egyetlen rossz hírem a kedves olvasóknak, hogy az utóbbi nem valósult meg, viszont a színvonal szerencsére semmit sem csökkent az elődhöz képest.


Az első, szinte már a szemünket kiszúró fejlődés – amit rögtön a játék elején meg is ismertetnek velünk – a harcrendszerben fog jelentkezni. Az Uncharted 2-ben többek között a lopakodós mozdulatok számítottak az egyik nagy újdonságnak, ezek természetesen megmaradtak, viszont finomítottak a bunyózáson és már szinte szabályosan verekedős játéknak megfelelő színvonalra csiszolták azt. Leginkább a Bourne-játék jutott róla az eszembe, hiszen elképesztő, mennyi lehetőség áll a rendelkezésünkre csupán a környezettől függően. A háromszög megnyomásával képesek leszünk kikerülni ellenfelünk támadását majd rögtön ellentámadásba fordítva az energiát olyan látványosan végezni vele, amihez foghatóval ilyen stílusú játékban még nem találkozhattunk. Törnek a székek, repednek a falak, hullnak az üvegszilánkok, sőt, még arra is képesek leszünk, hogy egy nagy saller után ellenfelünk fegyverét elsajátítva egy elegáns lövéssel végezzünk vele. Tény, hogy a közelharc rengeteget fejlődött, ami rossz hír lehet azoknak, akik a lövöldözést preferálták jobban. De higgyétek el nekem, erre szükség volt, mert a lehetséges mozdulataink olyan nagy mértékben növekedtek, hogy soha semmilyen esetben nem fogjuk gyámoltalannak érezni magunkat, főleg, hogy ezúttal már képesek leszünk visszadobni a ránk hajított gránátot is, illetve minden esetben ott van a lehetőségünk arra, hogy egy elegáns fejlövéssel végezzünk ellenfeleinkkel.


A történetben egyébként ezúttal főleg a főszereplőkre helyezték a hangsúlyt, jobban meg fogjuk ismerni őket, a kapcsolatukat, a közös múltjukat. Végre valahára Drake van a középpontban és legendás kalóz őse, akinek a kincsét akarják megszerezni. Hősünk csetlő-botló, kissé suta mozgása maradt a régi, ezúttal azonban már sokkal élethűbben fog kapcsolatba lépni a környezetével, ha nekimegyünk a falnak hozzáér a kezével, időnként hátranéz, félretolja a növényeket, és még sorolhatnám a rengeteg plusz mozgást, amit annak érdekében raktak bele a játékba, hogy a lehető legkevésbé legyen statikus, a lehető legjobban illeszkedjen abba a szemet gyönyörködtető környezetbe, amire időnként szavakat nem lehet találni. Már az Uncharted 2-nek is csodálatosan szép volt a grafikája, amit ezúttal olyan szinten políroztak gyönyörűre, hogy meg fogunk vakulni, nem hiszünk majd a szemünknek. Teljes mellszélességgel jelentem ki, hogy a jelen konzolgeneráció legszebb grafikájával fogunk találkozni, ilyet bizony még senki sem láthatott. A fények, a színek, az utolsó pixelig tökéletesen kidolgozott környezet egyszerűen varázslatos, csodálatos, szinte fáj a szívünk, hogy nem lehetünk ott.


A többjátékos mód volt a másik nagy újdonság a második részben, ami meglepően jól sikerült, nem is csoda, hogy egymás után jöttek ki hozzá a tapaszok különböző pályák, fegyverek és skinek formájában. A multiplayeres élményeket nagymértékben fogja feldobni az új harcrendszer, többek között ez is lehetett az egyik ok, hogy erre helyezték a legnagyobb hangsúlyt. Képzeljetek el egy olyan meccset, ahol mindenki minden mozdulatra képes, amit az egyjátékos történetben eltanult, csak éppenséggel sokkal gyorsabb és folyékonyabb a játékmenet, mint a kampányban. Nem tudom hogyan sikerült ezt megoldani, hiszen mindeközben a környezetünk szemmel láthatólag egy cseppet se lett csúnyább, de a futás gombnak köszönhetően elképesztően gyors és pörgős multis élményekre lehet számítani, aki szerette az előzőt, az most még jobban el lesz ájulva tőle.


Kicsit fájó pont lehet minden kedves rajongónak, hogy a játékidő sajnos eléggé rövid, még akkor is, ha alaposan körülnézünk, minden egyes sarokban kincsek után kutatva. Főleg úgy tűnik rövidnek, hogy a jó szokását megtartva egy pillanatra se áll le az akció, folyamatosan pörögnek az események, és velük együtt az előtte eltöltött órák is csak perceknek fognak tűnni. Sajnos másodjára már koránt sem fogjuk annyira élvezni, mint az első alkalommal, amikor minden fordulat az újdonság erejével hatott ránk. Tehát egyértelmű, hogy ezúttal már sokkal inkább hosszútávra terveztek a készítők és a multis élmények maximalizálásán ügyködtek teljes gőzerővel.


Az Uncharted 3 nem hozta azt a döbbenetes fejlődést, amit az első részről a másodikra produkált, de elődjéhez méltóan hozza azt a magas színvonalat, amit elvártunk tőle. Ahogyan azt előre sejthettük, a két évvel ezelőtti élmény egyszeri és megismételhetetlen, de senkinek sem kell kétségbeesni, mert ennek ellenére egy piszkosul jó, közel tökéletes játékot fogunk kapni a pénzünkért. Ízig-vérig Unchartedet, rengeteg nevetéssel, állkapocspusztító jelenetekkel, és immáron közel hibátlanra csiszolt multis élményekkel. Minden büszke PS3-tulajnak kötelezővé teszem a vásárlást, nem fogjátok megbánni!

196.
196.
ilovenancythompson
194.
194.
DON GONDOCS
Ettől van úgy mindenki hasraesve mindenki. Elismerem hangulatos meg szép a grafikája és még a lövöldözés is a helyén van, de vége felé már kifullad. Ha évek múlva említenem kéne egy játékot ps3- ami igazán emlékezetes volt az a GOW, Resistance,ratchet, Journey és Yakuza, Genji: Days of the Blade Heavenly Sword lenne de a top 20 beférne.
193.
193.
Norbiii
192.
192.
KIM666
#191: Nekem 11 óra 7 perc normálban 63 kinccsel .
191.
191.
Gaborkulcsarklan
Rövid játékidő mi? A kettesnél ez furcsamód nem zavart titeket -.-
190.
190.
feher576
Hellóka
Sokan azt mondják, nehéz irányítása van stb..., szerintem tökéletesre sikerült ez is , mint előző két része, számomra 10/10 a legjobb lövöldözős játék. Nagyon király :)
Üdv Lacos Salgótarjánból
189.
189.
Nelt
#185: Köszönöm (Y) ki is próbálom és végigjátszom megint :)
188.
188.
Nelt
#184: De igen, mindegy, mert ígyis-úgyis odaver a szépsége, csak kiváncsi vagyok.
187.
187.
Ez egyik kedvenc játékom, ezért éri meg PS3-at venni!:)
185.
185.
EBR2000
#182: Lépj a főmenübe!
1. Settings menüpont
2. azon belül Display Settings
3. aztán menj a Video Output Settings-re
4. aztán válaszd a HDMI ikont
5. majd menj a CUSTOM ikonra
6. itt látni fogod az összes felbontást, amit a PS3 tud és támogat. Az 576p-vel nem tudsz semmit sem csinálni, és nem is kell. Azonban a másik két opciót ki kell kapcsolnod. Kapcsold ki, vagy pipáld ki a 720p és az 1080i opciót! Aztán nyomj egy X gombot, majd menj a FINISH-re!

Most azt csináltad a PS3-al, hogy rákényszeríted a rendszert, hogy ahol tudja felskálázza, vagy nagyobb felbontásban renderelje a játékot!
184.
184.
trion96
#183: Valamit a ps menüjében kell állítani. De öszintén nem midegy? Ez a játék gyönyörû. Halkan jegyzem meg h szerintem a mai napig legszebb játék
183.
183.
Nelt
#157: Hogy? Úgy tudom, a jelenlegi konzolos játékokkal csak 720p-ben lehet játszani.
182.
182.
Nelt
Valaki írta hogy "egy kis okossággal ki lehet hozni az 1080p-t a játékból"
Hogy?? Úgy tudom, a jelenlegi konzolos játékokkal csak 720p-ben lehet játszani.
181.
181.
Zombiekiller6
Ezért a játék miatt és ezért a trilógia miatt érte meg ps-t vennem, meg az (infamous 1-2 miatt is) de inkább ezért. Drake a legjobb arc 100000000000 a 10-ből a grafika kifogástalan a sztori is szuper, talán csak az a.i.-re lehet panaszom de az sem annyira zavaró.
177.
177.
crydan1
Megfogadtam a tanácsot és abszolút nem bántam meg hogy beruháztam erre a címre, tökéletesen megunhatatlan! :-)
176.
176.
letasi.norbert
#175: Ha jól emlékszem a dynamic theme nincs rajta a lemezen, csupán egy uncharted 3as hátteret kapsz a kapott kód beírásával
175.
175.
pettung
Tudja vki h a dynamic theme rajta van e a lemezen , vagy azt kulon kell letolteni a store-rol ???
174.
174.
cannondale
173.
173.
Ærni
Üdvözletem!
A játékba be lehet állítani az auto aim-et hasonlóan a GTA IV-hez?
Köszönöm
169.
169.
siskanyi
#168: Hát szerintem se lett valami nagy eresztés ez a COD,de ennek a tesztnek nem az a lényege,hogy más gamek-hez hasonlítsuk :).Valakinek ennyire tetszik a kezelhetősége,vagy ennyire fogta meg a játék,senki se egyforma lehet,hogy elfogultabb az FPS-ek iránt stb.,ahogy te is az Uncharted felé.Én is szívem szerint felértékelném a gamet,de nem lett olyan jó :(.Nem ismerem a cikkírót,ezeket nem szoktam figyelembe venni,de szerintem jól leírta a játék pozitív és negatív részét.Igazából 7 és 9 között bárhová lehetne értékelni.
168.
168.
Dragonborn
Ha a COD 9.2-tőt kapott akkor ez legalább 1024-et érne, amugy nem tudom, hogy megfigyeltétek-e de a PS3-as címeket idén eléggé lehuzzák értékelésben, tény hogy nem ér fel az U2 vel de azért jobb mint a túlértékelt Gears of war 3-mal ahol nem túl sok maradando pillanat van, a Forza viszont tényleg a legjobb autós játék.
167.
167.
siskanyi
Az Uncharted 2 szerintem is nagyon jó volt.A 3 se lett rossz,de a sztori rövidsége a rossz írányíthatóság,mellet még meg kell említenem,hogy kifejezetten könnyű volt,én simán 7-8-ra pontoznám.Hard nehézségi fokozaton még 5 órámba se telt elsőre,szóval nálam ez nagyon nagy negatívum,a multitól se vagyok elszállva,és mielőtt valaki azt mondaná,h nem vagyok fan,ki kell,hogy ábrándítsam őket.Az uncharted 2-be nekem volt a legtöbb játékidőm magyarországon multiba,persze ezt nem nagyzolásból írom,csak tényleg a legjobb játék volt a 2,amivel valaha játszottam.Ennek a multija már rosszul indul a célzás miatt,érdemesebb leszedni az ellenfelet r1-el,remélem változtatnak rajta,de sok jót nem remélek,az UC2 multija is addig volt jó,amíg nem kezdték el pecselni,de lehet,hogy nem lesz igazam:).
Összességébe nekem ez nagyon kevés,a 2-őt rengetegszer végig tudtam játszani,ezt nem hiszem,hogy előveszem még egyszer,max. a kincsek miatt.
A kb. 5 óra játék időt pedig úgy sikerült elérnem,hogy kb. 1 éve játszottam az UC 2-vel utoljára.
166.
166.
arhatati
#163: Na, ezek szerint nem vagyok egyedül:D A kettő nagyon jó volt...sőt..az volt az első játékom ps-en!!:) Megvettem a hármat és vártam a csodát...de nem jött. Az irányítás szerintem is elég sok kívánni valót hagy maga után, a sztori nem rossz, de valahogy mindenestül sokkal jobb volt a kettő és a nagy beharangozások után, azért én személy szerint többet vártam. Jó játék, ez vitathatatlan, de számomra nem maradandó. De ez csak az én véleményem. Nem vitának szántam, csak leírtam és felesleges is lenne belemenni.:)
165.
165.
megalonagyix
164# neked lehet. de nem mindenkinek akkora istenség ez az Uncharted. De ebbe a vitába felesleges belemenni, de az hogy tele van scriptelve "állejtős" jelentekkel a játék még nem emeli jóvá.
163.
163.
megalonagyix
Na akkor az én véleményem: JÓ játék, de közel sem durrant akkorát mint anno a 2. Ha elvesszük a nagy budzsét meg a cukormázat akkor máshogy fest a kép. Sajnos már a trailerekbe spoilerezték a sztorit elég rendesen. A negatívumokkal egyet értek, én még odaírtam volna az irányítást (http://www.youtube.com/watch?v=K5-9oV9cXwY&feature=player_embedded, igen erre gondolok). A multiplayer is elég középszerű, jónak jó, de összeségében nem nagy durranás. Játékmenetben hozza a kötelezőt, de a recept ugyan az egy-két apróbb frissítéssel, nem hoz akkora változást mint ahogy a 2 után elvárja a játékos az ND-től. (pl Resident Evil 4, vagy épp Arkham City) A sztorit is jobban kidolgozhatták volna, gondolok itt a rosszfiúkra. Nem szántak nekik elég időt, pl. meg se tudjuk hogy kiknek dolgoznak, csak úgy vannak. Szóval azért akadnak itt hiányosságok, és ez nem szőrszálhasogatás, hanem egy ekkora vérfrissités után mint amin a 2 átesett hasonlót várt volna az ember most is. A 9 nagyjából korrekt (bár szerintem még mindig magas), de én is azon kevesek közé tartozok akik az AC-t jobban élvezték.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...