Ratchet & Clank: All 4 One teszt

  • Írta: Ca$h
  • 2011. november 7.
  • all 4 one, ps3, ratchet & clank, teszt
Link másolása
Ratchet és Clank. Van olyan ember, akinek be kéne őket mutatni? Remélem nincs. Utoljára a Move Heroes-zal nyomulva találkozhattunk velük, akkor talán egy kicsikét többet várva, talán valamivel nagyobb reményeket fektetve a címbe. Lássuk hát, hogyan muzsikál ezúttal.

Az Insomniac nevét hallva a legtöbb embernek manapság a Resistance jut eszébe, pedig ezek a srácok már jóval előbb lefektették az alapokat, amikor megalkották minden idők talán legélvezetesebb platformjátékát, a Ratchet & Clanket. Eredeti humor, rajzfilmes grafika, döbbenetesen jópofa és ötletes fegyverek, abbahagyhatatlan játékmenet. Nagyjából ez jellemezte mindig is ezt a sorozatot. A PS3 már olyan régóta létezik a piacon, hogy az újgenerációs részek is elérték a trilógiát és ezzel együtt lehet, hogy a befejező részt. De mindenki tudta, hogy a kalandoknak koránt sem lesz még vége. Itt van nekünk a legújabb rész és ezúttal valami egészen különlegessel készültek nekünk a fejlesztők, mégpedig az opcionális, négyjátékos kooperatívval.


Ratchet, Clank, Quark kapitány (akit azóta elnökké választottak) és persze az örök főellenség, Dr. Nefarious - ők négyen alkotják azt az egészen különleges és kissé perverz szövetséget, ami ebben a részben a főszerepben fog díszelegni. Egy kényszerszövetség ez, melyet csak akkor lesznek képesek egyben tartani, ha ezúttal valóban összedolgoznak, és megmutatják, mire is képesek, ha csapatmunkáról van szó.


Az All 4 One, ahogyan azt már korábban is írtam, egy vérbeli co-op játék, ízig-vérig arra lett kitalálva, hogy egyszerre akár négy ember is tolhassa. De természetesen gondoltak azokra is, akik valami rettenetes tragédiának köszönhetően nem rendelkeznek internetes kapcsolattal, így ebben az esetben a játék elején kiválasztjuk a számunkra legszimpibb karaktert, akit időnként a gép segíteni fog azoknál a jeleneteknél, amikor elengedhetetlen a csapattársak beavatkozása.


Joggal merülhet fel mindenkiben a kérdés, aki valaha is játszott már platformjátékkal, hogy vajon hogyan lehet megoldani egy négyjátékos online anyagot úgy, hogy az élvezhető is legyen. Hát erre sajnos nem találtak más lehetőséget, mint a fix kamerás megoldást, ami miatt nem is olyan régen a LittleBigPlanettel nyomulva már az összes létező hajunk kihullott. Hát igen, kellemetlen dolog ez, de egyelőre nem igazán létezik más megoldás eme problémára. Tehát ha többjátékos mókára adjuk a fejünket, akkor fel kell készülni arra, hogy erőteljesen tartani kell majd a lépést a többiekkel. Ezzel nem is lenne olyan nagy a baj, ha van három olyan haverunk, akivel együtt tudjuk tolni. Abban az esetben viszont, ha már létező partykba akarunk becsatlakozni, sajnos nem lesz teljes az élmény, mert mindig lesz egy-egy olyan ember, aki annyira képben van és olyan sok energiaitalt ivott, hogy a folyamatos előrehaladás miatt állandóan lecsúszunk a történésekről, vagy rosszabb esetben a képernyőről zuhanunk le.


A kissé kellemetlen fix kamerán kívül talán csak annyi probléma van még az anyaggal, hogy az időnként fellelhető főellenfelek annyira egyszerűek és bugyuták, hogy még egy értelmi fogyatékos is képes velük végezni csukott szemmel, főleg, ha még talált maga mellé három cimborát is. Illetve ott van még a pofátlanul rövid játékidő, ami főleg többen együtt tolva rövidül le félelmetesen.


Mindezek ellenére Ratchet új kalandjai félelmetesen jóra sikerültek, álljunk neki akár egyedül, akár pár cimborával együtt. Magában hordozza az összes stíluselemet, ami miatt megszerettük ezt a sorozatot. Szépen lassan fejlődünk, vesszük a fegyvereket, gyűjtögetjük az alkatrészeket és a kóborló kis állatkákat, és azon vesszük észre magunkat, hogy képtelenek vagyunk abbahagyni. Nagyon élvezetesre sikeredett, aki valaha is tolta a korábbi címekkel, imádni fogja, aki meg még nem, talán még jobban el lesz varázsolva tőle és beszerez minden eddigi részt, mert ezt bizony nagy hiba kihagyni.


Eredeti hangulat, csodaszép grafika, vicces és szórakoztató történet, totális kikapcsolódás, s akár egyszerre négyen is tolhatjuk. Kell ennél több kérem szépen? Ha igen, akkor inkább el se olvasd ezt a cikket, mert aki valaha is játszott Ratchet és Clank korábbi kalandjaival, azoknak most minden vágya teljesült. A kisebb nagyobb hiányosságoktól eltekintve piszok jóra sikerült, és bárcsak hosszabb lenne, bárcsak többet nyomulhatnánk vele. Nagyon jó kis játék. Ki ne hagyjátok kedves PS3-tulajok, mert ez is egy exkluzív cím, legyetek rá büszkék, mert ilyen bizony nem létezik Xboxon.

13.
13.
lacinho01
a 7 éves keresztlányommal toltuk coop-ba szétröhögtük magunkat nagyon jó
11.
11.
Horvi14
aza kérdés h hogyvan benne Nefarious amikor a trilógia végén meghalt?
10.
10.
sayainbarni
hozza a szokásos jó Ratchet hangulatot,9-est érdemel
9.
9.
Hardy
Kár, hogy csak PS-re csinálják. :(
8.
8.
Gotham123
gyerekkorom egyik legjobb játéka <3 :)
7.
7.
ReNegAdE
#5: A Tools azért lényegesen nehezebb volt!
6.
6.
ReNegAdE
#5: Az All 4 ONE-ban gyenguszok!De tényleg jól keni a kis csaj!Nagyon ügyes!:)Apja lánya!:P
5.
5.
metercsiken
#2: Bevallom engem pár ellen( Tools of Destruction-ban ) azért megizzasztott egy kicsit! : )
A lányod valószínű jobban nyomja mint én! : )
4.
4.
metercsiken
Én pont nem rég vittem végig a Tools of Destruction-t,és csak azt sajnálom, hogy már vége!
Nagyon jól lehet vele szórakozni!
Annak pedig kifejezetten örülök,hogy ebben a részben sem csak a co-op ra gyúrtak rá( persze jó,hogy van ),hanem gondoltak azokra is( ÉN ) akiknél nincs net!
3.
3.
ReNegAdE
#1: A co-op ha esetleg érdekel akkor majd tolhatnánk együtt ha beszerzed a játékot!
2.
2.
ReNegAdE
A főellenfelek valóban gyengék mert a 11 éves lányom is simán lezúzta azokat akikkel eddig össze futott!De ezt a játékot még nézni is jó!A co-op meg marad apának!:)
1.
1.
Dogmatix
Még nincs meg, de muszáj lesz beszerezni
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...