Battlefield 3: Back to Karkand DLC villámteszt

  • Írta: zoenn
  • 2011. december 27.
  • back to karkand, Battlefield 3, dlc, pc, teszt
Link másolása
Nem csak a nosztalgiázó játékosok számára hozta vissza a Battlefield 2 klasszikus térképeit a DICE, hanem extra profit reményében is. Az emlékeket nem tompítják az új játékszabályok, nincs lehúzás szaga a Back to Karkand DLC-nek, és persze a kötelező vérfrissítés sem maradt el.

Számos multizással eltöltött játékóra áll már mögöttünk, csapkodtuk az asztalt örömünkben és bánatunkban, s bármenyire is hatalmas hype lengi körül a Battlefield 3-at, a régi rajongók szerint még közel sincs befejezve a játék. Ugyan az első héten ötmillió példány talált gazdára, de nyilvánvalóan nem veszélyezteti a Call of Duty trónját, legalábbis az eladási mutatókat tekintve. Jó pár hét eltelt már a debüt óta, az első élmények már lecsillapodtak, itt volt az ideje, hogy a felhozatal kiegészüljön. Vártuk-e, szükség volt-e rá? A régivonalas rajongóknak minden bizonnyal, elvégre az új motorral homlokegyenest más megközelítésbe kerülnek a már ismert sarkok és búvóhelyek.


Ha a Battlefield 3 limitált kiadása mellett döntöttél, akkor semmi dolgod nem lesz; a játékot Originen elindítva, némi frissítés után kiválaszthatjuk a régi-új helyszíneket a Battlelogon, Ha az alapkiadással érted be októberben, akkor 15 dollárt kell leszurkolnod a Back to Karkandért – vajon megér ez az összeg 4 pályát, 10 új fegyvert, 3 új járművet és egy csokornyi új dögcédulát? Bizonyára vannak olyanok, akik mereven elzárkóztak a letölthető tartalmak vásárlásától, aztán figyelik a többiek reakcióját, beleesnek a marketing-gépezet fogaskerekei közé, és nagy duzzogva elutalják a csomag árát. Csordaszellem uralkodik a játékosok között, nincs mese.


A legjelentősebb bővítés persze a térképeket érinti, elvégre olyan ismerős helyszínek kerültek a kalapba, mint a Strike at Karkand, a Wake Island, a Gulf of Oman és a Sharqi Peninsula. Egy őszes halántékú BF2-es játékosnak már ez az impozáns névsor is elég ahhoz, hogy gyermeki lelkesedéssel vesse bele magát a játékba, azt gondolva, hogy most aztán elkenheti az újoncok száját a tapasztalatára támaszkodva. Pedig egyáltalán nincs így – el kell fogadni azt, hogy a Battlefield 3 már másmilyen szabályokkal operál, mint hat éve az előd. A mapok igen sokszínűek, tágasak és nem utolsó sorban többféle harcmodornak engednek teret. Karkand háború sújtotta utcáin igazi mészárszék alakul ki, Wake Island partmenti létesítményei elvarázsolnak, minden karakterosztályra szükség van a végső dominanciához. A rossznyelvek szerint, amikor ezek a térképek megszülettek, a DICE még értett a pályatervezéshez. Erős állítás, de van benne valami.


A Back to Karkand új játékmóddal is kedveskedik mindenki számára, ez pedig a Conquest Assault, mely olyan, mintha fogták volna a népszerű kontrollpont foglalós mókát, valamint a hentre kihegyezett Rusht, és fedeztették volna egymással. A búgatás eredménye igazi pörgős móka, a két mód főbb jellemzőit felvonultatva: itt is vannak védők és támadók, viszont a sima Conquesttől eltérően már nem kell az M-COM állomás védelmével foglalkozni. Szóval tölts csőre és lődd szitává azokat, akik a saját uralmukat akarják rád erőltetni. A Conquest Assault csak a Wake Islandon és a Sharqi Peninsulán érhető el – végre összehozza a darálás és területfoglalás szerelmeseit.


A csomag nem elégszik meg a már meglévő assignments-ekkel, így azok a gémerek is megtalálják a számításukat, akik relatíve keményen megdolgoznak a sikerért jutalom fejében. Ha teljesítjük a különböző feladatokat, akkor igazán különleges fegyverek üthetik a markunkat. De vajon tényleg megérnek ennyi fáradalmat, és jól használhatóak-e?  A legegyszerűbbek is úgy kezdődnek, hogy ölj meg 20 embert egy könnyűgéppuskával és 2-t aknavetővel, s a jutalmunk máris egy QBB-95-ös mordály. Érdemes minél több assignmentet teljesíteni, hiszen így vállunk egy minden részletre ügyelő és tekintélyt parancsoló gyilkológéppé. Fegyverbuzik számára amúgy is kötelezőnek érzem a célok teljesítését, s a 10 új meggymag-köpő, ha nem is múlja felül a régiket, számos kedvencet hoz el. Csak hogy egyet mondjak: FAMAS. Köszönöm a tapsot.


Szintén az előd járműfelhozatalára építkezik a DLC. Lesz itt csapatszállító páncélos, sivatagi buggy és egy STOVL vadászrepülő - természetesen csak az adott helyszínen ülhetünk a vezetőülésükbe. Az irányításuk rendkívül feszes és kiegyensúlyozott, a homokfutó gyors is, még egy helikopterrel nehezen szedhető le, ha folyamatosan száguldozunk. Az F35-B botkormánya mögé pattanva még a kezdő pilóták is megtalálják számításukat, tekintve, hogy a le- és felszálláshoz nem szükséges kifutópálya. Továbbra is egy külön háborút képvisel a légi harc - ha eddig nem vettél joysticket a játékhoz, itt az ideje!


Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy már nem világítanak bele a pofádba kétpercenként, az új patch-csel tovább finomodott az online összhang, attól eltekintve, hogy a játék további balanszra szorul. A Frostbite 2 motor most is impozáns képet fest, vitatatlan fegyvertény az EA kezében, bár még mindig nem kapjuk meg azt a fajta rombolhatóságot, amire vágyunk. Minden másodpercben a halál jár a nyomodban, robbanások tarkítják a hatalmas pályákat, a hangoktól pedig meghűl az ereinkben a vér. Ha mindennap terítéken van nálad a Battlefield 3, akkor szinte kötelező a Back to Karkand megléte. A hozzáadott tartalom éppen megfelel az elvárásainknak, bár bőven elfért volna az alapkiadásban is. Nem mindenki ért velem egyet – nézd csak meg a szerverkeresőt, igencsak megosztott a rajongói bázis.

Kapcsolódó cikkek

27.
27.
Tjoci
Sziasztok, sokat filóztam melyik kieget vegyem meg, végül a b2k-t vettem, de egyáltalán nem bántam meg, jók a pályák, egy különösen tetszik, megéri az árát, szerintem.
25.
25.
mephisto
Na meg ne felejtsük el hogy ezt már beletették battlefield play 4 free-be is. Már ott is sokkal szebb volt mint BF2-ben, de itt tényleg nagyon meg lett csinálva.
24.
24.
Scardigit

Már bocsánat de mi az, hogy "új játékmód ... a Conquest Assault"?
Ez eddig is volt minden olyan pályán ahol csak az egyik csapatnak volt fix bázisa!

20.
20.
Mortician
Én elégedett vagyok a DLC-vel. Tetszenek az új pályák, jók az új fegyverek, valamint be került a felhozatalba a kedvencem is (L85A2). Új dögcédulákat is kaptunk. Teljesen korrekt. :)

Esetleg, ha valaki még nem tudná, akkor a DLC kiadásával egy időben, mindenki számára elérhetővé vált a Physical Warfare DLC is, ami természetesen ingyenes.
19.
19.
Dogmatix
Limiteddel együtt én is megkaptam. Nekem bejön az egész játék. A nép fele Famassal vagy Frages USAS-sal meg DAO val tolja...szánalmas :D Célozni sem kell csak lő előre...azért jó érzés amikor pisztollyal lealázok egy ilyent :D
17.
17.
Necreon
"fegyverbuzik"... az ember azt hinné egy (még ha csak hazai körökben is) de ilyen népszerű oldal nem engedheti meg magának ezt, erre pont ti, akiket még joggal is lehet tartani valamire ellenben sok más magyar híroldallal, benyögtök egy ilyet...
15.
15.
fityman
Igaz hogy limited edition-ös vagyok, de erre a dlc-re nem sajnálnám azt a 4000Ft-ot.
13.
13.
menjapipaba
#9: Egyetértek, meg hát a mw3 alapból is drágább, meg azt nem tudom, hogy aki előrendelte a mw3-at az ingyen kapja a következő dlc-t?
12.
12.
wardprod
#9: Továbbá, itt "picit" több a plusz content, mint egy MW DLC-nél...

@teszt:
"Kicsit magas ár
Több tartalmat is elbírt volna"

MW2 DLC-i 14 Euróba fájnak mai napig. Tudjunk azért összehasnolítani.
6.
6.
adriano28
#1: doboz képernyőre gondolsz?
3.
3.
shatterhand
nekem nincs bajom vele
minden haveromnak megvan a barátlistán ps3on, lévén,hogy előrendeltük sokan

famas meg háát:) inkább nem égetem magam vele
casual cucc a gyengéknek,hogy legyen sikerélményük:))
2.
2.
Cuppak
A játékosokat megosztja.. na evvel egyetértek, sok haveromnak nincs meg b2k és alap mapokon kell tolni :/, jön több BF2-s map amúgy .. azt mondták ;), a pályákkal elégedett vagyok.
1.
1.
gustaved
Jó játék amúgy boxon?
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...