Call of Duty ELITE bemutató

Még a Black Ops megjelenése előtt felröppentek a rémhírek, miszerint mindenki kedvenc Bobbyja – nem a dallasos – fizetőssé szeretné tenni a jelenlegi konzolgeneráció legsikeresebb multis élményét, a Call of Dutyt. Akkor még nem lehetett pontosan tudni, hogy ezt milyen formában és egyáltalán milyen alapon képesek megtenni velünk. Most már szerencsére tudjuk.

Az Activisonnek mindig is az Xbox volt a kedvenc konzolja, valljuk be, kedvelnek minket, vagy éppenséggel az is lehet, hogy csak a dollármilliókat szeretik, amit a Microsoft fizet, hogy először mindig minden DLC nálunk jelenjen meg. A Cod ELITE-nek köszönhetően azonban nem könnyű most xboxos CoD-rajongónak lenni, hiszen egyrészt kifizettük az alapjáték árát, majd az egy éves Xbox Live Gold tagságot a multis élmények reményében, és most még a csábítóan hasznos ELITE-tel is le akarnak húzni minket, egy újabb teljes játék összegével. Joggal gondolja minden kedves olvasó, legyen rajongó vagy sem, azért ez több a soknál. A Modern Warfare 3 megjelenésekor azonban kiderült, hogy az ELITE alapfunkciói teljesen ingyenesen elérhetőek, igaz, jelenleg még nem sok értelmét látjuk annak, hogy egyáltalán letöltöttük, hiszen a már több éve létező, ugyancsak ingyenes Halo Waypoint már az első pillanattól fogva jóval tartalmasabb lehetőségekkel kecsegtetett. De ez a cikk most nem róla szól, úgyhogy akkor nézzük is meg tüzetesebben, hogy mi is az a Call of Duty ELITE feeling.


Mielőtt őrületesen gyilkos flémelésbe kezdene itt mindenki, ki szeretném jelenteni, hogy ahogyan az a program nevében is rendkívül cselesen el van rejtve, ez a szolgáltatás kifejezetten rajongóknak készült, tehát teljes mértékig értelmetlen ráparázni erre a témára, hiszen nem nektek létezik, kedves CoD-héterek! Az ELITE funkcióját tekintve igen alapos és jó koncepcióra felépített tulajdonságokkal bír. Célja az lenne, hogy két csata között, egy sörrel a kézben, pihenésképpen se a Barátok Köztöt nézzük, hanem alaposan elmerüljünk kedvenc játékunk statisztikai adataiban, esetlegesen jópofa videókat nézzünk, stratégiákat olvasgassunk, vagy összehasonlítsuk tudásunkat más játékosokkal, klánt alapítsunk, versenyeket nyerjünk meg velük, és legfőképpen, hogy jóval a hivatalos DLC megjelenése előtt tegyünk próbát a havonta jelentkező, igencsak bőséges számú kiegészítőkkel.


Ez lett volna a rövid változat, akkor most fejtsük ki a dolgokat bővebben. Első körben lehetőségünk lesz átnézni a statisztikai adatainkat, rendkívül alaposan, grafikonokkal végigkísérve láthatjuk, hogy melyik fegyvert szeretjük a legjobban, milyen az ölés/halál arányunk, találati pontosságunk, hol helyezkedünk el a világranglistán a különböző játékmódokon belül, és még számtalan dolgot. Bármikor kedvünkre változtathatunk az előre beállított osztályainkon, megnézhetjük az utolsó meccseken elért eredményeinket. Kiszámolhatjuk, hogy nagyjából milyen közel állunk időben a következő fordulásig. Számtalan adattal lehetünk gazdagabbak illetve okosabbak, ez a funkció egyébként bárkinek elérhető, nem kell hozzá prémium tagnak lenni.


Második körben lehetőségünk van átnézni minden egyes térkép taktikai alaprajzát, hasznos tanácsokat olvashatunk arról, hogy mik a legmegfelelőbb pontok, rejtekhelyek, sniper-pozíciók stb., hogy minél hatékonyabbak legyünk egy-egy meccs alatt. Jelenleg az ELITE ezen funkciója eléggé gyerekcipőben jár, gondolom még a mai napig dolgoznak, hogy kielégítő adatokat szolgáltassanak nekünk. Rövidre zárva a témát, ez a történet még meglehetősen félkész, nincsen szinte semmi olvasnivaló, de legalább mindenkinek elérhető ez is. Ebbe a kategóriába tartozik az ELITE TV is, aminek az lenne a célja, hogy jópofa videókkal, tanácsokkal, vicces jelenetekkel szórakoztassanak minket napról napra. Mikor legutóbb ránéztem még egy darab videóval se találkoztam, csak egy képpel, hogy vegyük meg a prémium csomagot, mert akkor mennyire nagyon, de nagyon jó lesz nekünk. Hát megvettem, de mondanom sem kell, hogy nem ezért, mert egyelőre nem érzem magam jobbnak tőle.


Maga a prémium csomag három plusz dolgot nyújt a naiv vásárlónak. Az első, hogy jóval több videót tudunk majd elmenteni a mozis „Vaultba”, ha jól emlékszem, szám szerint 16-ot. A második, hogy részt vehetünk mindenféle országos versenyeken, ami mondanom sem kell, szerény hazánkban nem elérhető funkció. A harmadik, legfontosabb, és egyben legcsábítóbb ajánlat maga az ELITE-drop. Avagy az összesen 22 DLC, amiből idáig 6 meg is jelent, és ami minden egyes hónapban „ledob” nekünk valami újdonságot. Ez lehet multis pálya, Spec Ops küldetés, és még egy valami, amit mély homály és nagy titokzatosság leng körül. Azok jártak a legrosszabbul, akik az MW3 megjelenésekor előfizettek az éves ELITE tagságra, ugyanis ezzel vesztettek két hónapot, mivel az első drop csak januárban jött. Ez tartalmazott két multis pályát, a „Liberationt” és a „Piazzát”. Mindkettő alaposan átgondolt és rendkívüli profizmusról, odafigyelésről árulkodik. Számtalan izgalmas, mozgalmas és kellemes órát töltöttem már el rajtuk, ez nem vitás. A második drop februárban érkezett, ami csupán egy multis pályát tartalmazott, az „Overwatch” nevűt. Eleinte kissé pofátlannak éreztem, hogy csak egy tartalommal szúrják ki a szemünket, de aztán rá kellett jönnöm, hogy minden idők legjobb CoD mapjét sikerült összehegeszteni, ugyanis a New York-i felhőkarcolóban játszódó, többszintes őrület elképesztő meccseket ígér még a mai napig. Szinte mindenki erre szokott szavazni, ha lehetősége van rá, ami nem is csoda, hiszen valóban eszméletlen a pálya.


A hivatalos DLC március 20-án látott napvilágot, összesen négy multis pályával és kettő Spec Ops küldetéssel. Előtte pedig mi, ELITE-esek is megkaptuk, és pont ebben rejlik ennek a szolgáltatásnak a lényege. Igaz, hogy a prémium tagság nem kecsegtet annyi extrával, ami miatt olyan nagyon, de nagyon érdemes lenne előfizetni rá. Igaz, hogy az ára – 4000 pont – nagyon magasnak tűnik első ránézésre. De több, mint valószínű, hogy anyagilag jobban járnak azok, akik ezt előre kifizetik, mert a pofátlanul magas 1200 pontos DLC-ket így ki lehet váltani.


Úgy gondolom, hogy az ELITE jelenlegi formájában még erőteljesen bétának tűnik, rengeteget kell még hegeszteni rajta ahhoz, hogy valóban megérje a pénzét. Szerintem csak évek múlva fogja valóban azt nyújtani, amire eredetileg is hivatott lenne. Tény viszont, hogy a tagok jóval előbb tehetnek próbát az új pályákon és küldetéseken, ezzel hatalmas előnyt szerezve a többi mezei játékossal szemben, akik kivárják a hivatalos DLC-k megjelenését. A kérdés már csak az, hogy nektek megéri-e ez az előny. Lehet, hogy kissé elégedetlennek tűntem eme cikk írása közben, ez azért van, mert valahol az is vagyok, de meg kell hogy mondjam, nekem ez az előny megérte. Veletek mi a helyzet?

Frissítés

A cikk megírása óta végre valahára konzolra is megérkezett az ELITE TV, tele hasznos videókkal, amik a pályákat, elsődleges és másodlagos fegyvereket mutatják be igencsak alaposan, illetve rengeteg riportot és érdekességet tartogat a felhasználóknak. Lehet, hogy a végén még meg fogja érni ELITE prémiumra váltani? Ezt már nektek kell eldönteni kedves olvasók!

 

26 komment - szólj hozzá!