Xbox 360 őszi dashboard - exkluzív teszt

  • Írta: Ca$h
  • 2012. október 24.
  • dashboard, teszt, xbox 360
Link másolása
Az Xbox 360 lassan hétéves létezése óta mindenki tudja, hogy az őszi dashboard frissítés szokott lenni a legnagyobb durranás mindközül. Ilyenkor reformálják meg újra és újra a kezelőfelületet, ilyenkor sütik el a legjobb ötleteiket. Újra eljött hát a nagy alkalom, szerkesztőségünk hetek óta teszteli már a bétaváltozatot, lássuk, mire számíthat a nagyérdemű!

A sokak által kedvelt - Windows telefonon elhíresült - kezelőfelület maradt a régi – én személy szerint még mindig az első blade-es dash-t sírom vissza –, csupán pár hasznos menüvel gazdagodott, és kapott némi ráncfelvarrást is, illetve alaposabban át lett gondolva, hogy mire is lehet igazán szüksége az egyszeri júzernek. Lássuk hát az újdonságokat, amikből akad majd bőven.

Internet Explorer

Mióta a PS3 piacra került, minden Xbox-tulajdonos értetlenül állt a tény előtt, miszerint nekik vajon miért nincsen internetezési lehetőségük. Végre, valahára így a konzol életútjának vége felé járva megérkezett eme opció is, érdemes volt rá várni, mert elképesztően egyszerű a használata, marha jól néz ki, mindenki imádni fogja. A böngésző természetesen Explorer, használatához csak a kontrollerre lesz szükségünk, a bal joy fog egérként működni, illetve, ha véletlenül kéznél van egy billentyűzet akkor a használata még egyszerűbb lesz. Lehetőségünk lesz arra, hogy kedvenceket mentsünk magunknak, amik nagyon jópofán és designosan kiskép formájában lesznek láthatóak a keresősor alatt. Az iPhone- és iPad-tulajdonosok már megszokhatták, de másoknak rendkívül idegesítő dolog lesz a flash player hiánya, nem tudom, hogy ez a végleges dashboardnál is így lesz-e, de tény hogy manapság eléggé nehéz normálisan netezni nélküle. Nem is értem igazán, hogy egy Microsoft termékből hogy hiányozhat?! Egyébként nagyon örültem az Explorernek, egyedül csak azt nem értettem, hogy vajon miért kellett ennyit rá várni?



Pin, avagy a „térképtű” esete Tóth Marival

Ezt az opciót már az első pillanattól fogva imádtam, a lényege csupán annyi, hogy a dashboard elején lesz egy mappánk - mely a „pin” nevet kapta - ahova azt a játékot, játékbemutatót, bármit betűzhetünk, amit csak akarunk. Tulajdonképpen egy gyors elérési útvonalat rakhatunk a mappánkba, hogy könnyen, gyorsan és bármikor elindíthassuk kedvenc médiánkat. Tekintettel arra, hogy végre valahára nem csak Zune-on keresztül tudjuk megnézni kedvenc bemutatóinkat – minden magyar live-os tudja, hogy kicsiny hazánkban nem elérhető – ebbe a mappába „tűzve” könnyedén megnézhetjük kedvenceinket különösebb keresgélés nélkül. De ugyanezt megtehetjük imádott árkád játékainkkal vagy éppenséggel bármelyik anyaggal, amit szeretünk. 



Ajánlások

Manapság igencsak anyagias világban élünk, minden sarkon, minden üzenetben, e-mailben, telefonhíváson keresztül le akarnak minket némi pénzmaggal húzni, annak ellenére, hogy válságban élünk, és semmi pénzünk. Első körben az új ajánlásos rendszer is lehúzásnak tűnhet, és könnyen lehet, hónapokig senki még csak pillantást se fog vetni erre az opcióra. Érthető ez a dolog, nincsen benne semmi szégyellnivaló, de nekem meg kellett néznem, mert írni kellett róla, ugyebár, és döbbenettel kellett konstatálnom, mennyire jól működik. Ugyanis a játéklistánk alapján - az acsikat is figyelve - kedvenc boxunk meglepően jó játékokra tesz nekünk igencsak kedvező ajánlatokat. Ki gondolná, hogy egy pár hónapos játékot három, négy, maximum öt ezer forintért megvehetünk, csupán azért, mert nem jár hozzá doboz és lemez. Úgy érzem, lassan megérkeztünk a játékpiac jövőjéhez, ami az online vásárlás erejében rejlik, nincsenek lemezek, borítók, drága előállítási költségek, csak maga a nyers játék, ami anyagi létét eldobva jócskán olcsóbban elérhető a virtuális piacon. Tanácsom tehát a következő: vessetek egy pillantást az ajánlatokra, nem fogjátok megbánni!



Továbbfejlesztett keresés és hangkeresés (Kinect)

Az idáig csak Xbox Live-ra korlátozott Bing kereső immáron teljes pompájában tündökölhet, ugyanis a bevezetett internetes brózolgatásnak köszönhetően már a világhálón is kedvünkre  keresgélhetünk. Legyen itt szó a YouTube-ról, vagy bármiről, ami érdekel minket. A Kinect-tulajdonosoknak külön jó hír, hogy mindezt hangfelismerésen keresztül is megtehetjük, illetve további 12 idegen nyelvvel bővítették eme lehetőséget – magyar nyelv sajnos még mindig nincsen, szerintem nem is lesz. Szóval végre a keresőnek is lett értelme, hasznos is nagyon, érdemes kihasználni a lehetőségeit, főleg a Kinect-tulajdonosoknak!



Happy Wars

A bétatesztelés külön érdekessége és pikantériája lehetett volna az egyszerre akár harmincan is tolható új Microsoft árkád játék, a Happy Wars. Csak lehetett volna, mert piciny hazánkban valahogy nem akart lejönni a demó változat, nagy bánatomra, mert az ízelítő videó igencsak ígéretesnek tűnt. A Happy Wars stílusát tekintve kissé vegyesfelvágott, olyan mintha a Little Big Planet főszereplőit rajzfilmes megjelenítéssel egy World of Warcraftbe ültetnénk, ahol három feladat van csupán: harcolni, harcolni és persze harcolni. Ehhez három típusú karakter közül válogathatunk majd, ők sorban a harcos, a varázsló és a pap. Szívesen írnék többet eme remeknek ígérkező kis játékról, de sajnos nem állt módomban letesztelni, többszöri próbálkozás után sem.



A jelenlegi Xbox Dashboard, ha jól számolom, a harmadik komolyabb grafikai újítás eredménye. Én személy szerint nem örültem neki, mert sok olyan dolgot vettek el tőlünk, amik fontosak voltak nekem, és olyanokat kaptam cserébe, amiknek nem vettem semmi hasznát - lévén, nincsen Kinectem. De a mostani nagy őszi frissítéssel sikerült újra barátságossá és szerethetővé tenni ezt a Windows Phone-szerű rendszert, az újítások hasznosak, az Explorer már nagyon időszerű volt így a vége felé, szerintem mindenki szeretni, imádni fogja.

Kapcsolódó cikkek

23.
23.
TN71
szerintem jó,de ez a sok reklám annyira nem jön be(xbox tulaj)
20.
20.
dante92
Véleményem az új dashboardról:

http://www.gamekapocs.hu/tag/dante92/blog/3474/xbox_360_az_uj_dashboard
19.
19.
2pacal
Ez egy rakás fos telenyomva reklámmal...
Nekem nem kéne,de persze nincs választásom...
13.
13.
kharami
Frissitettem és nekem bejön a kicsit megváltozott felület! Ami nem: MIÉRT CSAK GOLDOSOK használhatnak ilyen funkciót hogy IE?! Mikrószoft enyje enyje!:/
12.
12.
gduck
Macccy: csak az a baj, hogy rengeteg oldal van ami még használja. És hiába jó dolog a HTML5, FLASH nélkül hiányosan jelennek az oldalak. Nem ilyen drasztikus módon kellett volna ez intézni. Bár az is igaz, hogy így nem húzódik a végtelenségig.

10.
10.
PcSanyko
www.youtube.com/watch?v=Wo3uzZ378CI Akit érdekel,hogy hogyan mozog a dashboard. :D
9.
9.
McDuff
nekem nagyon bejön ez az új dash,minden funkciójával együtt,pedig általában minden ősszel már előre rettegek hogy na most megint mit variálnak meg feleslegesen?de most elég jó és átlátható minden,könnyen is kezelhető.

csak egy a bajom vele,hogy mintha egy kicsit visszahúzná a teljesítményt,lassan tölt be,lassan lépek vissza játékokból,egyszer le is fagyott csak úgy a dashban!

arra esetleg vki tudja a választ,hogy az Explorer támogatja e a hivatalos Chat Padot????
8.
8.
Giggsy
#6: Az ICS-en még van flash, a JB-ben már nincs. Amúgy nem magával a flash-sel lenne a baj, hanem azzal, hogy mivel egy abszolút kezdő is tudja használni, sok hulladék készül rá, plusz az, hogy az Adobe valamiért képtelen egy stabil playert írni hozzá. Nálunk az asztali gépen korrektül működik, két-három hetente ha egy behalást okoz, a laptopomon meg (1,6 Mobility Celeron, szóval nem egy mai csirke) naponta kétszer is behal. Az Adobe-nál egyszerűen szartak arra, hogy normálisan bánjanak az erőforrásokkal, hisz úgyis egyre erősebbek a hardware-ek, csak a mobilplatform áttörésével nem számoltak.
7.
7.
Vopesz
Nagyon bejön az új dash, az külön öröm, hogy ezt a kommentet is boxról írtam :)
6.
6.
Macccy
ÍGY van! A Flash a múlté, hiába használja még sok oldal, a komoly site-ok már állnak át HTML5 -re! Ahogy Gubi is mondta, az összes mobil eszközön megszűnt nyáron a Flash player támogatása, új böngészőktől és OS verzióktól már nem is érhető el egyáltalán!
(azt hiszem az iOS mellett most már az Android ICS -en sem)

#3 gduck: "M$" nem foglalkozik kihaló techinákkal és személy szerint én örülök is ennek (de ez persze csak ÉN vagyok). Munkahelyemen az asztali gép csilliárd magos Intel i5 4Gb memóriával, mivel munkahelyi gép ezért karbantartott, ellenőrzött, nincs szétmókolva ... SEMMI más nem akasztja szét, mint a szájbatekert Flash player! Chrome alatt főleg, pedig azt komálom, IE sem bírja és a Firefox az egyetlen amelyik eldöcög alatta.
Ennyit a flash korszakról ... HTML5 a jövő
5.
5.
Gubi
Szinte semmi sem támogatja már a Flash-t. Okostelefonok, táblagépek, a konzol sem. Direkt ki akarják nyírni, vagy olyan biztonsági réseket tartalmaz, ami veszélyeztetné a gépet? Csak mert fura, hogy senki sem építi be, ha jól emlékszem az Androidból is kiszedték már a Flash Playert.

"Ki gondolná, hogy egy pár hónapos játékot három, négy, maximum öt ezer forintért megvehetünk, csupán azért, mert nem jár hozzá doboz és lemez."

Éppen ideje :) Már kezdtem unni, hogy egy digitális verziót drágábban lehet megvenni online, mint a dobozos játékot a boltban ;)

Az új interface nagyon tetszetős, de ahogy az a cikkben is benne van és legtöbb esetben meg kell jegyeznünk, "Sajnos vannak funkciók amik a mi országunkban nem elérhetőek". Ettől függetlenül tetszik.
4.
4.
ikaralyos01
Ezzel a flash témával jó lenne már kezdeni valamit. Iszonyú sok oldal használja viszont rengeteg eszközön nem elérhető.
3.
3.
gduck
Iszonyat gyors az Internet Explorer :) Flash hiánya picit zavaró, de úgy látszik az M$ nem foglalkozik azzal a több milliárd oldallal, ami még használja :(

Amúgy nekem a Happy Wars simán letöltődött ;)
2.
2.
Daks
Az nem alkalmazás, hanem Explorer könyvjelző, ha jól látom.
1.
1.
DevilGamer
Jól hangzik! Az első képen lehet látni Facebook és Twitter gyorshívót, nem úgy volt hogy nem lesz benne Twitter és Facebook.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...