Pro Evolution Soccer 2013 teszt

  • Írta: fojesz
  • 2012. október 23.
  • pro evolution soccer 2013, teszt, x360
Link másolása
A Pro Evolution Soccernek nem éppen úgy jött össze ez a konzolgeneráció, ahogy arra számítani lehetett – ezt talán még az is elismeri, aki bármikor kardot rántana a Konami focis játéka mellett. Ahogy mondani szokták, a meccset elbukta, de azért a hosszabbításban szépített.

Most, hogy tűkön ülve várjuk a konzolgyártók soron következő fejlesztését, lassan mérleget vonhatunk az évek óta tartó FIFA-PES párbaj állása kapcsán. Míg a PS2-éra idején a Pro Evolution Soccer jókora rajongói bázist épített ki magának, az elmúlt öt-hat évben aligha szerzett újakat. A FIFA egyértelműen elhúzott, a Konami pedig játékmeneti hiányosságokkal és technikai problémákkal küszködött, a licenckérdéssel nem tudott mit kezdeni, továbbá meggyőződésem, hogy mindennek tükrében a futballkultúra visszaadása sem ment olyan gördülékenyen neki.


A Pro Evolution Soccer 2013 viszont kifejezetten jól sikerült. Régóta áhított fejlesztéseket kaptunk meg végre, a játékmenet élvezetes, és bár gyakorlást igényel, még az is jól érzi majd magát játék közben, aki korábban rendszeresen FIFA-zott. Ugyanakkor még mindig nincs meg az a plusz benne, ami miatt, ha választanom kellene, nyugodt szívvel böknék a ronaldós borítóra. Ezzel együtt ugyanis más területeken elfogyott a lendület.


A Konaminál a sláger a játékmenet továbbfejlesztése volt, amivel nincs is probléma, az EA is így tett – már vagy egy-két éve. Hogy továbbmenjek, még a kulcsfontosságú újdonságok is átfedésben vannak a FIFA újításaival, jóllehet a japánok igyekeztek mindent a saját szájízük szerint megformálni, szóval az újdonságfaktor megvan. Belenyúltak a mesterséges intelligenciába, a labdavezetésbe és a cselezésbe, valamint úgy egyáltalán a virtuális játékosok stílusát is igyekeztek egyedivé varázsolni, hogy az jobban emlékeztessen az eredeti játékukra.


A játékmenet érezhetően finomodott, még inkább tudatos játékot követel meg az előtte ülőtől. A támadó és a védekező mesterséges intelligencia fejlesztésével az ellenfél játékosai rést keresnek a védősoron, nemcsak tartják az ütemet egymással, de előrehúzódás közben arra is ügyelnek, mikor tudnak kiugrani, hogy túlerőben rohanják le a kapusunkat. A védelem viszont épp ellenkezőleg, nem ugrál feleslegesen, türelmesen hátrál, és fog közre, hogy a megfelelő pillanatban elcsenje a labdát.


Természetesen ennek megfelelően mi is egy sor új mozdulatot kapunk, amiket a gyakorlórészben tesztelhetünk, tanulhatunk be. A fókusz a labda magasabb szintű kezelésén van, a lényeg, hogy úgy is érvényesülni tudjunk a ránk törő játékosokkal szemben, hogy simán elhúzzuk mellettük a labdát. Háromszázhatvan fokban, gyakorlatilag bármilyen irányba tekereghetünk a játékszerrel, ügyes ritmusváltásokkal bárkit lehagyhatunk, a megfelelő erősség és irány mellett pedig könnyedén indíthatjuk a mellettünk szaladó focistát, aki azután szintén gondosan kipécézheti a kapu üres sarkát. Természetesen a labdaátvétel is abszolút manuális, amivel egyszersmind – kvázi előregondolkodva – eldönthetjük, következő lépésben merre és hogyan indulunk majd el. Ennek tetejébe jön még a Player ID, ami elsősorban a látványnak ad némi löketet: Cristiano Ronaldo jó választás volt a főkolompos címére, elvégre az ő mozgása jellegzetes, a sprintelése vagy a biciklicsele például éppen úgy köszön vissza a játékban, ahogy a tévében is láttuk.


Mindemellett meg kell jegyezni, hogy bár a Pro Evolution Soccer 2013 irányítása a némileg átalakult játékmenet miatt jobban támaszkodik az analóg karokra, és emiatt sokkal inkább lehetővé teszi az intuitív módon történő kezelést, továbbra is sok ponton manuális beavatkozást igényel. Míg a FIFA-ban a hasonszőrű fejlesztések miatt megszaporodtak a véletlen és kiszámíthatatlan szituációk, addig a Pro Evolution Soccer maximálisan tudatosan játszható, aminek a focirajongók – akik azért vesznek ilyen játékot, mert a focitudásukat méretnék meg – nagyon fognak örülni. Olyan, mint egy verekedős játék: eleinte becsúszhat egy-két győzelem a gombok rendezetlen csapkodásával, de végső soron úgy válsz jó játékossá, ha megtanulod a kombinációkat, és a megfelelő helyzetekben alkalmazod őket.


Rendben, van szerethető játékmenetünk, viszont ami nincs hozzá, az a tartalom; a FIFA után közvetlenül kifejezetten üresnek hat a program. A játékmódokat semmilyen változtatás nem érte, fikarcnyi újdonsággal sem találkoztunk, pedig a Pro Evolution Soccer felhozatala már-már alapvetőnek tekinthető: a gyorsmeccsen kívül játszhatunk bajnokságot, lesz karriermód, és a saját játékos ápolgatásának lehetősége is visszatér, mindez a kötelező online vetülettel együtt. A Konami kezében súlyos fegyvertény, hogy továbbra is magáénak tudhatja a Bajnokok Ligája, az Európa-liga és a Copa Libertadores licencét, nem véletlen, hogy külön játékmódokat is szentel nekik.


Ezzel elérkeztünk a Pro Evolution Soccer egyik kardinális problémájához, a licenchiányhoz. Valahol persze nem korrekt ezt felemlegetni, hiszen nem igen látunk bele az ezzel kapcsolatos folyamatokba, üzletelésbe, és lehet ugyan vitatkozni, hogy az EA Sports galád módon mindent kisajátít, de jobban meggondolva a Konami feladata lenne, hogy ütőképes alkupozíciót alakítson ki magának, és különben is fontos tartalmi kérdésről van szó. Az új rész ezen a téren bővít, kifejezett újdonságnak a húsz brazil csapat bevonása számít; ők – azt hiszem, ha a brazil bajnokságra gondolok, nem túlzok – az olyan ismert játékosok miatt lehetnek érdekesek elsősorban, mint Neymar.


A látvány kapcsán ugyanilyen vegyesek a tapasztalataim. Egyes részletekre, apróságokra hihetetlenül ráfekszik a Pro Evolution Soccer, másutt viszont annyira felületes, hogy még rágondolni is rossz. A grafikától nem tettem le az állam, sőt a hibák elfedése érdekében agyoneffektezett kép olyan szinten sterilnek hat, hogy teljesen kiöli a hangulatot a játékból, és maximálisan hátráltatja a beleélést. Közben az arcok modellezése valamivel jobb, mint a FIFA-ban, a textúrák élesebbek, és az animáció is sok helyen jóval finomabb. A visszajátszások – bár egy kaptafára épülnek – irgalmatlanul hangulatosak; látványos kamera-beállítások, pörgés és rivaldafény, jóllehet cserébe alacsonyabb framerate-tel és a töltést elfedő PES-logó kötelező megtekintésével kell fizetnünk.


Prezentáció terén is van mit tanulnia a Konaminak. Úgy érzem, a japánok átestek a ló túloldalára, mikor a puritán menürendszert néhány résszel ezelőtt giccses, de átláthatatlan kezelőfelület váltotta fel, és bár tartalmi hiányosságok vannak, a rengeteg választható lehetőség láttán garantáltan úgy érezzük, hogy többet kapunk. Pedig nem. A mérkőzések a játékmenet révén szórakoztatók, de a körítés harmatos: a licencelt bajnokságok, mint a Bajnokok Ligája, háttérszelét remekül eltalálták a srácok, a jól ismert himnusztól kezdve az eredményjelzőn át az utolsó PlayStation Vita-reklámig mindent hitelesen ad vissza a játék, aztán más kérdés, hogy a közönség halk morajlása nem lelkesít, és a kommentár sem úgy szerepel, ahogy várnánk, így az ominózus hatás elmarad. A FIFA minden egyes kockájában lélegzik és pezseg, és bár szőrszálhasogatásnak tűnhet, valójában nagyon is sokat nyom mindez a latba; a PES túlságosan is statikus, egyszerű, amit ma már – mikor a felhasználói élmény, mint olyan, rendszerint marketinges kulcsszó – legfeljebb az aktuális Office-csomagtól nézek el.


És talán éppen ez a merevség az, ami miatt a PES természetszerűen hátrányba kerül a FIFA-val szemben. A FIFA sem tökéletes játék, sőt! Ugyanakkor bizonyos hiányosságai mellett hajlandóak vagyunk eltekinteni, mert cserébe jut más, és a hozzáférhetősége is jobban imponálhat az újoncoknak. A Pro Evolution Soccer 2013 viszont ennek ellenére nem sikerült rosszul, a játékmenete kifejezetten élvezetes, a labda manipulálhatósága valami elképesztő, ezt nem kapod meg máshol, ahogy a Bajnokok Ligája-hívők is kénytelenek lesznek a Konamira voksolni. Ugyanakkor technikai problémái, illetve a tartalom és a körítés gyengesége miatt ez a játék is egy réteget fog érdekelni, ők pedig a bevezető kardforgatói.

40.
40.
misi23
Köszi a jó tanácsot :)
39.
39.
ultra pc
#38: Én neked a FIFÁT ajánlom hogy miért:
1.Normális Grafika
2.Jól kidolgozott mozgás rendszer,ütközés rendszer(játékosok-ra vonatkozik)
3.Rengeteg csapat(licensz)
4.Sok játékmód(Menedzsermód ami nagyon király akár 1 évig is le tud kötni ha nagy foci fan vagy!)
5.Sokkal jobban hasonlít az igazi focihoz,jobban össze van rakva, mint a PES
Árba ugyan annyi kb. Úgyhogy jobban megéri a pénzét mint a Pes, jobban leköt és sokkal-sokkal több lehetőség van benne.
38.
38.
misi23
Sziasztok!
Szeretnék érdeklődni hogy ps3-on a fifa 13-at vagy a pes 13-at lenne érdemes megvennem.
sok kommentet olvastam már és elég megosztóak szóval nem sokat tudtam hogy melyikre érdemes beruházni.
Kérlek segítsetek!!!
37.
37.
paulicius
hát nem tudom megvettem a fifa 2013 at és kaptam egy bugokkal teli játékot , online még ugy ahogy elmegy persze ott is van benne hiba böven ,pl nem sok esélyed van olyan player ellen aki már pl 20 level feletti ha te csak pl 5 ös vagy mert lehetsz bármien csapattal ugy játszanak mint a falusi dzsungelligában... pontatlan passzok ,a kapu mellé rugdosnak , a labdát elvenni meg kinszenvedés ezzel nem leszolni akarom a gamet csak hát kicsit gáz - amire felfigyeltem az az ,hogy szépen lenyultak mindent a PES röl attol lett ilyen amilyen pl . eltüntek a swarzenegger tipusú játékosok meg a halálpontos passzok ...
36.
36.
TheZsoltyka
sziasztok
szerintem nagyon jó játék,de vannak hibái a Fifát is szeretem a Pest amugy csak az egyjátékoso mod miatt szeretem-. Kellene egy kis segitség ha valki már játszott egy játékosos modban. én most 60 as játékossal kezdtem és már egy csomo mecset játszottam de még mindig 60 as hogyan bir fejlödni?Valamint mitöl függ hogy milyen csapathoz birok ellmenni a következö szezonba? aki tud rá válaszokat kérem irjon.elöre is köszönöm
35.
35.
tgwh
Szerintem is a hatodik rész óta gyengélkedik. De az utóbbi pár évben egyenesen rossz.
Az a legnagyobb gondom vele, hogy már a negyedik résztől olyan hibák vannak benne, amit mind a mai napig nem javítanak, pl. átmegy a játékos testén a másik játékos lába, vagy a labda...
Valahogy nem az igazi, a gép mindig a 90++ percek körül rúg két-három gólt, és egyszerűen nem tudok hozzászólni a támadásaihoz, van, hogy esélyem sincs védekezni. A védő megáll, ha átváltok rá, szabályosan szerelni sem könnyű, a beadásoknál szerencsétlenkednek a védőim.
Támadni sokkal nehezebb, a szélekről nagyon ritka ha gólt rúgok.

Szerintem egy játéknak a szórakoztatásról kellene szólni, ez meg inkább idegesítő. Passzolni, labdát átvenni sem tudnak, ami a magyar bajnokságban ugyna megszokott, de pl. hogy ugyan ez ne működjön a Liverpool-nál, az kissé khm... hülyeség...

Végeredmény: lejjebb vettem a nehézségi szintet - évek óta top player volt -, és Barca mód kipasszolgatom az ellenfelet a 16-oson belül, mert a kapusok mindent védenek - természetesen az én kapusom nem, az inkább potyázik -.
Elkezdtem így egy bajnokságot. Első 3 helyezett jut fel, megnyertem, szinte minden meccsen nyertem, és még így is csak kb. 6 ponttal volt lemaradva a végén a második helyezett...
34.
34.
rihi15r
szevasztok!na az a harci helyzet h vettem egy consolt és h lehet egymás ellen játszani vagy hol kell beállítani azt? a játék érzékeli csak nem tom hol kell azt baállírani?? pls
33.
33.
shatterhand
#31: PES-t haverral játszd és nem unod meg:)
32.
32.
N360
#26: Nincs PES teszt Wolfi nélkül !

31.
31.
lazadio
A PES -t már most unom, és még csak október van. Ez gáz.
Sajnos a PES 6 óta szar az egész. A jó gameplay már nem tudja ellensúlyozni a hangulat hiányát. Sajnos itt tartunk.
A FIFA meg egyre jobb lesz PC -n is, hosszabb távú szórakozásnak ígérkezik, bár még csak pár napja nyomom. A tavalyinál jobb, már egész használhatóak a cselek. A sima karrier mód is nagyon hangulatos, tényleg át jön az érzés!
A legjobb egy PES 5 lenne, aktualizált adatbázissal, és magasabb felbontású textúrákkal. Mindent vinne :)
30.
30.
NoRush
Ha mindkét játékkal csupán egyetlen egy meccset lehetne játszani, a PES kb. szétgyalázná a Fifát, annyival jobb a játékmenet. Viszont hosszútávon a már (sajnos) nagyon is árkád FIFA a jobb.
29.
29.
RaZe_G'
Na a sok fanboy....még a tesztelőt is leszólják, mert az a dolga hogy megmondja véleményt s ebbe az is beletartozik, hogy mi is hiányzik a játékból miben van lemaradva a konkurenstől...de akkor már ő a k*csög...
28.
28.
turi
és mi az hogy tartalmatlan?
27.
27.
turi
Én játszottam mindkettővel és a pes jobban tetszett.
Nem vagyok elfogult mert most játszok először focis játékkal.
De én se értem hogy mért húzza le a legtöbb oldal.
26.
26.
wolf15
#24: Ennyi. :D

Amúgy grat Fojesz, korrekt cikk lett. Ahány új dolog került az idei részbe, annál több jó dolgot ki is vettek. A játékmenet sokat fejlődött, de rengeteg apró 'jó dolog' eltűnt, ami fura. Nálam egyértelműen a PES nyeri a párharcot PC-n - nem csak azért, mert a Fifa nem fut el a gépemen, míg a PES simán megy maxon :) - , hanem mert az általam a legtöbbet játszott Become a Legend mód hangulata és világa verhetetlen.
25.
25.
Itsuki
Ha 1 meccset játszhatnék csak a PES-ben és a FIFA-ban azt mondanám a PES sokkal jobb,sokkal élethübb is,hiszen azért félfordulatból fifába belövőd,pesbe kilövöd a stadionból,és azért való életben se lövöd ki a fickát... De tény PES4óta mindig peseztem,de semmit sem fejlödött a játék sőt PES6 óta kb inkább visszafejlödött az egész széria... Nevetséges ez a pár licensz,amikor a kedvenc csapatommal nem játszhatok mert nincs bent (szerencse a modderek csinálják a dolgokat) de ha már meg kéne venni az 1iket,nem kérdés,a fifa lenne. olyan online lehetőségei vannak szerintem (nem probáltam..) amivel a PES nem tudna versenyezni,és hát nem a gép ellen kellene játszani. PES-es vagyok de 2004es szintel nem lehet eladni igazán 1 játékot,hiába klassz a játékélmény... de ez csak az én véleményem.:)
24.
24.
DON GONDOCS
Lehet passzolni, cselezni, fejelni, nem tudom mi a gond a játékkal :D
23.
23.
Daniee
#22: Bocsánat félre olvastam, de a tényen akkor sem változtat, hogy az nem normális jelenség, hogy kifagy.
22.
22.
miki1105
#17: Mi rossz duma????? Mert én Fifát veszek haverom meg PES-t??? Ebben mi a rossz?
És nálam nem megy a Fifa nem pedig haveromnál. Végülis megy csak állandóan elmegy az angol kommentátor hangja meccs közben és utána vagy kifagy vagy nem.
21.
21.
randall13
#20: Persze ez igaz mind a PES-re, mind a FIFA-ra.
20.
20.
randall13
Hát én addig nem adnék 5 pontnál többet egy focis játéknak, amíg ilyen deszka tekintetűek a játékosok. A Total War katonáinak több érzelem van az arcán, pedig ott tízezrek mozognak a képernyőn, itt meg nem képesek 22 játékos pofáját leanimálni legalább annyira, hogy ne sírjam el magam minden egyes közeli kamera után. -.-"
19.
19.
fojesz
#12: Tehát alapvetően mégiscsak egyetértünk, csak a pontszám nem tetszik. :) Előfordul, mindenesetre az értékelést továbbra is tartom.

Egyébként igen, úgy néz ki, hogy Seabass "megy", egyúttal, ha jól emlékszem, a fejlesztés is átköltözik Angliába. Azt hiszem, ez a környezetváltozás minden szempontból sokat segít majd.
18.
18.
drat576
szerintem korrekt a teszt, hagyjátok már szegény fojeszt ^^
17.
17.
Daniee
#14: Haverom vette meg, de rossz duma... Ő vásárolta meg, de te nem tudsz vele játszani mégis, hogy, kölcsön adta? Kétlem. Szeptember 27-én raktam fel, egyszer nem fagyott ki (jó mondjuk kommentátor nem volt az elején), online voltak gondok, de csak idényben tapasztaltam, amit mára már orvosoltak. Mondjuk lehet nála próbáltad ki, de akkor komoly gondok lehetnek az illető operációs rendszerében, ha ott kifagy a mai napig...
16.
16.
Daniee
#15: *...hány éves...
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...