2012 legjobb játékai

Itt a Gamekapcson demokrácia uralkodik, nálunk a nép akarata szent. Eszünkbe sem jutott, hogy önkényesen mi kiáltsuk ki 2012 legjobb játékait, inkább az olvasók elé toltuk a szavazógépet. S jöjjenek a várva-várt végeredmények!

A kategóriák egyszerűek, mégis hosszú percekre való tanakodással kecsegtettek. Szűken egy hét állt rendelkezésetekre ahhoz, hogy megszavazzátok a tavalyi év legjobb videojátékait különböző kategóriák alapján. A jelöltek megérdemelten kerültek a reflektorfénybe: magazinunk cikkei az elmúlt egy évben remélhetőleg mindenki számára szolgáltak útmutatásul. Ment is a fejvakarás: a locska szájú fanboyok az utolsó percekig hirdették az igét. Előnytelen helyzetbe egyik produktum sem került, rajtunk nem múlt: kíméletlenül kiszűrtük a csalás legapróbb jelét is. A szerkesztők kényelmesen hátradőltek a székükben: a nyertesek sorrendjét Ti, azaz az olvasók állították össze.

Az eltérő vélemény és ízlésvilág azért több ponton is találkozott: a legjobbak szép lassan elhúztak a riválisaik mellett, a végeredmény pedig kikezdhetetlenül megszületett. Idén mi is örömködünk egy kicsit: rekordszámú szavazat futott be hozzánk - nem kevesebb, mint 4559 voks. A legjobbakat köszöntse vastaps, a pezsgőt is kotorjuk elő a hűtőből, és igyunk a patinás játékfejlesztők még patinásabb alkotásaira!

Az év akciójátéka

Az akció-kalandjátékok mezőnye iszonyatosan durva címeket vonultatott fel, ám az egyikük toronymagasan verte a mezőnyt: a kategória szavazatainak 47 százalékát szerezte meg, azaz 1767 voksot. Úgy látszik alaptalannak bizonyult a vérbeli "rajongók" aggodalma: az új helyszínnel, főhőssel és történelmi korral birokra kelő Assassin's Creed III mindenkit elsöpört maga körül. Lehet, hogy Connor nem olyan romantikus alkat, mint Ezio, ám a félig indián főszereplő tomahawkjával szétcsapott a riválisok között, teljesen megérdemelten.

A második és a harmadik hely sorsa már sokkal szorosabb küzdelemben dőlt el, de végül a nyugtatókkal és a whiskyvel telenyomott Max Payne 3 lett az ezüstérmes 880 szavazattal, míg a harmadik helyre Corvo libbent fel 860 vokssal. Utánuk jócskán lemaradva kullog a Hitman Absolution (584) és a Sleeping Dogs (398).

Az év autós játéka

A menetrendszerűen érkező NFS-ek és Forma 1-es játékok mellett tavaly dömping volt a kartjátékokból is, ám a győztes egy olyan alkotás lett, amely egyetlen platformon indulva iskolázta le a több fronton támadó nagyágyúkat. Az Xbox 360-exkluzív Forza Horizon 1114 szavazattal szakította át a célt. A veteránokból álló Turn 10 és a Playground csapata megmutatta, hogy kell nyitott világú autós címet készíteni Colorado vidékén, csipetnyi fesztiválhangulattal megbolondítva az egészet.

Hiába szidják úton-útfélen az aktuális Need for Speedet, az a nagy helyzet, hogy a játékosok még mindig odavannak érte. Az NFS: Most Wanted esetében, bár már nemigen emlékeztet az ugyanolyan címen futó elődjére, a Burnout-utóíz megtette a hatását: második a műfajban 912 szavazattal. A F1 2012 csekély újdonsággal felvértezve is elég volt a harmadik helyre 734 vokssal. Őt követi a Dirt: Showdown (554) és hátul kullogva a WRC 3 (142).

Az év verekedős játéka

A papírforma ismét érvényesült: a Tekken Tag Tournament 2 fölényes győzelmet aratott a maga 912 szavazatával. A Namco Bandai csapatos csapatása pont olyan jó, mint az elődje - ráadásul zseniális hangulattal van megáldva. A többiek messziről nézték az összefűzött kombókkal felvértezett kooperatív bunyókat. Nem hiába várták már annyian.

A tavalyi évben jó pár sikeres frencsájz kapott egy újabb számozott részt, a bikinis leányzókkal hódító Dead or Alive 5 fele annyi szavazatot kapott, mint az első: 495-öt. Míg a harmadik helyen Street Fighter X Tekken crossover tanyázik 440 ponttal. Negyedik WWE '13 (401) és ötödik a Soul Calibur V (392).

Az év platformjátéka

Hiába jelent meg 2012-ben jó pár letölthető független alkotás, hiába hódít már Mario Wii U-n is, a Gamekapocs olvasóinak többsége még mindig a LEGO-címekért van oda. Ezen nincs is mit csodálkozni: A LEGO The Lord of the Rings a Traveller's Tale karrierjének csúcspontja - 844-en szavaztatok rá. A filmtrilógiából ismerős jelenetek köszönnek vissza humoros formában, de a nyitott Középföldén is rengeteg a felfedeznivaló. A győzelemhez 844 szavazat kellett.

A második helyen tanyázik a zombiapokalipszis után játszódó, sötét hangulatú és gondolkodásra sarkalló oldalnézetes cím, a Deadlight - 736 szavazattal. A bronzérmet 514 vokssal ismét a dán építőkockák hozták: a LEGO Batman 2: DC Super Heroes több ponton változtatott az addigi recepten - a játéktér nyitott lett és szereplőink megszólaltak. Negyedik a New Super Mario Bros. U (358), míg az ötödik a Mark of the Ninja (297).

Az év szerepjátéka

RPG-fronton a tavalyi év a 3-as szám jegyében telt el: Shepard kapitány és Diablo immáron harmadjára uralta a képernyőket, ám a fölényes győzelmet az előbbi aratta. A Mass Effect 3 epilógusa bár megosztotta a közönséget, a siker egy percig nem volt kérdéses: 1980 szavazatot gyűjtött, 977-el többet, mint a Blizzard fenegyereke. Kíváncsiak lennénk, ha a Skyrim DLC-it is bevontuk volna a harcba, akkor milyen végeredmény született volna...

Az ezüstérem tehát a Diablo III nyakában lóg 1003 vokssal, míg a harmadik helyre jócskán lemaradva a Torchligt II futott be 268 pontot gyűjtve. A negyedik a Dragon's Dogma (213) és az ötödik a Kingdom's of Amalur: Reckoning. A Risen 2-re mindössze 94-en szavaztatok.

Az év MMO-ja

A prémium online szerepjátékból tavaly is hiány mutatkozott, s igazából csak két markáns cím között válogathattunk - szemben a free-to-play játékokkal, melyek úgy szaporodnak, mint a gomba. Az ArenaNet Guild Wars 2-je állva hagyta a legfrissebb WoW-kiegészítőt, meggyőző sikert aratott a kategórián belül. Fittyet hányt arra a vádakra, miszerint hiányoznak belőle a hardcore lehetőségek és túlságosan a casual játékosokat célozza meg. Az 1406 szavazat mindenképpen elismerésre méltó és nincs igazuk a fanyalgóknak. Punktum. 

A pandarenek feltűnése csak a második helyre volt elegendő: a World of Warcraft: Mists of Pandaria 941 voksot kapart össze. A dobogó harmadik fokára a TERA állhatott fel 287 szavazattal, amit a két fenti cím mellett szinte el is felejtettetek. Hasonlóan a The Secret Worldhöz - a 280 pontja csak a negyedik helyet jelenti.

Az év lövöldözős játéka

Talán a legnagyobb rivaldafény a shooterek összecsapására irányult - nem véletlenül. Több sikeres frencsájz új résszel jelentkezett, rengetegen várták a műfaj megújulását. A legjobbnak kijáró babérkoszorú sorsa idén nem az EA és az Activision között dőlt el, hanem Bobby Kotick kompániája és a Ubisoft közt. Annak ellenére, hogy a Far Cry 3 futott be utoljára, a legtöbb szavazatot a Rook Island-beli ámokfutás harácsolta össze. A végtelen szabadságra és trópusi atmoszférára 2184-en voksoltatok - tavaly elvesztették varázsukat a háborús FPS-ek. Mondhatjuk, hogy hála az égnek?

A Call of Duty: Black Ops 2-re még feleannyi szavazat (879) sem futott be, mint a győztesre, de a Borderlands 2 harmadik helyét jelentő 688 is elenyésző mennyiség. A Halo 4 sajnos nem került fel a dobogóra: 613 vokssal követi a legjobbakat - a konzol-exkluzívok hálátlan szerepe már csak ilyen. Negyedik a multiplatformosodott Counter-Strike: Global Offensive (257), míg a kategória legnagyobb vesztese a Medal of Honor: Warfighter, ami csak 226 szavazatra volt jó. Ideje újra átgondolni a brand jövőjét, kedves EA!

Az év sportjátéka

Olyan kategóriával állunk szemben, melynek végkimenetele évről-évre semmit nem változik. Így volt egy 2012-ben is: a magyar egy focis nemzet, legalábbis elméleti szinten. A FIFA 13 elképesztő fölénnyel nyert - kereken 1800 szavazatot tudhat magáénak. A jelek szerint a tendencia nemigen akar megváltozni: a FIFA-sorozat pont annyi újdonságot hoz minden esztendőben, amiért megérje újra és újra beruházni rá. A valósághű szimuláción van még mit csiszolni és meg merünk esküdni rá, hogy az EA Sports játéka jövőre is ott lesz a dobogón.

Amibe pedig folyton beletörik az EA bicskája, az a kosárlabda. Bármennyire is serénykedik, képtelen életet lehelni az NBA Live-ba, így aztán konkurencia híján az NBA 2K13 nyakába került az ezüst 394 szavazattal. A harmadik a foci grundos változata, a FIFA Street 255 ponttal. Negyedik a Madden NFL 13 (222) és az ötödik a Pro Evolution Soccer 2013 (211). Radikális változások ide, még több licenc oda, úgy látszik a Konami végleg elbukott a riválisával szemben. Szükség van még PES-re egyáltalán?

Az év stratégiája

Egy fokkal jobb a helyzet RTS-ek terén, mint 2011-ben, amikor is az elsőség sorsa nem volt kérdéses. Tavaly azonban a Shogun 2 és a Civilization V is újabb kiegészítővel jelentkezett és a tizenegynéhány éve pihenő ufós cím is visszatért. Ez utóbb lett a befutó: az XCOM: Enemy Unknown fergeteges győzelmet aratott 1244 szavazattal, köszönhetően annak, hogy a sorozatra jellemző keménység és taktika szinte átjárta a produktumot - ilyen egy tökéletes reboot.

A Total War: Shogun 2 - Fall of the Samurai még addon mivoltja ellenére is megszerezte a második helyet 716 vokssal, míg a Civilization V: Gods & Kings a maga 439 szavazatával a bronzéremre volt elég. A magyar NeoCore fejlesztése, a King Arthur II a negyedik (308), míg a Gyűrűk Ura-féle MOBA-klón, a Guardians of Middle-Earth az ötödik (285). Jövőre nagy csata várható a Rome 2 és a Company of Heroes 2 között.

Az év mozgásérzékelős játéka

Követve a piac trendjeit egy új kategóriával bővítettük a felhozatalt. A Kinect és a Move éppúgy hozzátartozik a mindennapjainkhoz, mint a fejhallgató vagy a billentyűzet - még akkor is, ha a többség csak céltáblát lát rajtuk. A casual közönség rendkívül fontos a nagy kiadóknak, így mi sem mehetünk el e játékot mellett. A Ubisoft-féle Just Dance 4 uralta a kategóriát, 623 szavazatot ért el, mert táncolni még mindig jó, fogyni meg pláne. Napjaink kedvenc rádióslágereire rophattuk a szenzor előtt, számos házibulit aranyba foglalva. A Gangnam Style DLC megvolt?

A második helyet - nagy meglepetésre - a Fable: The Journey csípte meg 498 vokssal. Úgy látszik a Lionhead hiába ment szembe a sorozat védjegyeivel, a kinectes mellékágat mégis imádtátok. A harmadik helyre szintén egy táncjáték, a Dance Central 3 futott be. Negyedik a Nike+ Kinect Training (375), míg az ötödik a Sorcery (298).

Az év letölthető játéka

A dobozos kiadások mellett tovább nőt a digitálisan elérhető címek aránya és sok esetben bebizonyították, hogy a művészi értékük olykor még a teljes árú alkotásokat is lepipálják. Az epizodikus megjelenésű The Walking Dead: The Game teljesen megérdemelten aratta le a babérokat 1205 szavazattal. A képregényes látványvilágba, a kiélezett helyzetekbe és a drámai történetmesélésbe Ti is belefeledkeztetek. A Telltale Games egy kikezdhetetlen mestermunkát alkotott öt epizódon keresztül: egy kevés zombitrancsírozás mellett a játékosok döntésein volt a hangsúly. Idén jön a második évad!

A Rovio Dühös Madarai továbbra is termelik a zöldhasút - pláne, hogy a finnek jó érzékkel pacsiztak le George Lucas hagyatékának őrzőivel, így az Angry Birds Star Wars szépen fel is kúszott a dobogó második fokára 907 szavazattal. A bronzérem a Deadlight nyakában csüng, nem véletlenül: az oldalnézetes platform komor környezete és mondanivalója a csontunkig hatolt. Negyedik a Mark of the Ninja (226), s ötödik a Trials Evolution (201).

Az év csalódása

Be nem tartott ígéretek, hosszú nyúlt várakozás után kéretlen pofára esés, nagy költségvetés, de silány minőség. 2012-ben több alkalommal is csalódnunk kellett a fejlesztőkben, de hogy melyik lett a legócskább produktum, azt Ti döntöttétek el helyettünk. A Danger Close masszív marketinghadjárata mit sem ért: hiába tuszkolták belénk, hogy a Medal of Honor: Warfighter lesz a valaha volt leghitelesebb akciójáték, a végeredmény nem lett más, mint egy sablonos cső-FPS, mindenféle innováció nélkül. 1047-en gondoltátok úgy, hogy a sorozat rossz irányba halad, s a készítők nemhogy nem tudtak előrelépni, még a kötelező szintet is alig ütötték meg. Kár érte, és reméljük, hogy a jövőben hallunk még a frencsájzról.

Érdekes képzavar alakult ki a második helyen: a Need for Speed: Most Wanted úgy lett ezüstérmes a legrosszabb játékok között 926 szavazattal, hogy az év autós címei kategóriában szintén a dobogó második fokát csípte meg. A tanulság: legalább annyian szeretik, mint ahányan imádják. A 007 Legends harmadik helyén nem lepődtünk meg: 602-en voksoltatok az új Bond-játék ellen - teljesen jogosan, az Eurocom azóta lehúzta a redőnyt. Csalódottsági listánkon negyedik a Resident Evil: Operation Raccoon City (594), de a Call of Duty: Black Ops 2 ötödik helye (570) is felér egy figyelmeztetéssel: jövőre még több újdonságot kérünk a militarista shooterbe!

Az év platformja

Konzolok jönnek-mennek, már a tömegközlekedési eszközökön sem kell lemondanunk a játékélményről, s újságot is táblagépeken olvasunk. A világ változik, a magyar játékos nem: továbbra is PC a legkedveltebb platform - ráadásul a 2189 szavazat olyan elsöprő, hogy egy percig nem merült fel az, hogy a konzolok csak egy kicsit is megszorongatnák. A PC él és virul, ráadásul a multiplatform játékok is szebben festenek rajta - ami elvárható, elvégre egy középkategóriás videokártya árából már egy Xbox 360 is bőven kijön. Számítógépeken egy sor mást dologgal is elüthetjük az időt: filmet nézhetünk, internetezhetünk, facebookozhatunk. Ja, hogy ezekre már a konzolok is képesek? Tanácstalanul vakarjuk a fejünket...

Olvasóink a második helyre szavazták meg a Microsoft Xbox 360-át 1173 vokssal, míg a harmadik helyen a Sony-féle PlayStation 3 csücsül 723 ponttal. Tavaly sem változtak az erőviszonyok, de ha jövőre érkezik a következő generáció, már szorosabb lehet a befutó. Az okostelefonoké a negyedik hely (323), a tableteké az ötödik (167). A PS Vita és 3DS sehol sincs, nem beszélve a Nintendo új üdvöskéjéről, a Wii U-ról sem.

Az év játéka

És akkor jöjjön az, amire mindenki várt! Illene némi hatáskeltő szünetet tartani a bejelentés előtt, de mi nem az a médium vagyunk. 2012 legjobb játékának kijáró titulusért két Ubisoft-féle alkotás küzdött, egészen az utolsó órákig nem volt biztos az első hely sorsa. Van szerencsém bejelenteni a Gamekapocs olvasói szavazásának győztesét - azaz 2012 legjobb játékát - a Far Cry 3-at! A montreali csapat alkotása vitathatatlanul kiemelkedő: habár a dzsungeles-tengerpartos helyszín máshonnan is ismerős, az 1333 szavazatot bezsebelő Far Cry 3 megmutatta, hogy milyennek kell lennie egy sandbox FPS-nek. Teljes szabadság, elfogadható sztori, járművek, szépséges fegyverarzenál, élettel teli vadon - egy olyan főgonosszal, mint a pszichopata Vaas. Mások másutt is próbálkoztak már a nyitott világ receptjével, de a Ubisoft minden aspektusát tökélyre fejlesztette.

Mindössze 76 szavazattal lemaradva lett második az Assassin's Creed III. Az amerikai függetlenségi háború időszakában játszódó cím 1257 voksot ért, míg a dobogó harmadik fokára a legjobb RPG, azaz a Mass Effect 3 került fel 644 szavazattal. Őket követi a Dishonored a negyedik helyen (470) és a Max Payne 3 az ötödiken (393). A Call of Duty: Black Ops 2 csak a hatodik 379 szavazattal, hetedik a Diablo III (351), nyolcadik a Borderlands 2 (348).

A legjobban várt játék

Olvasóink 62 százaléka várja a 2013 tavaszán megjelenő Grand Theft Auto V-t, 2440 szavazattal nyomatékosítottátok legfőbb kívánságotok tárgyát. A Tomb Raider 747 voksot kapott, míg a BioShock Infinite 712-t.

Előre 2013-ban is!

Ezúton szeretnénk megköszönni az érintetteknek, hogy időt szántak ránk, még akkor is, ha 2012 nem tartozik a legjobb évek közé - már ami a minőségi alkotások számát illeti. Ennek ellenére nem unatkoztunk az elmúlt 12 hónap során, mindenki kedvencekre lelt, amivel aztán elüthette hosszabb-rövidebb szabadidejét.

87 komment - szólj hozzá!