Call of Juarez: Gunslinger teszt

  • Írta: Daks
  • 2013. május 29.
  • call of juarez: gunslinger, teszt, x360
Link másolása
1910, Kansas, Abilene city. Feketekabátos férfi lovagol át a városon, szemei tekintélyt parancsolóan fürkészik az utcát, haja csapzott, borostás arcán ronda sebhely éktelenkedik. Hirtelen egy automobil hajt el mellette nagy sebességgel.

Lova két lábra áll a nagy zajtól, alig lehet megnyugtatni. Az ipari forradalom új világot hozott a vadnyugatra, a régi értékek semmit se számítanak már, a cowboyok ideje leáldozóban van. A férfi szótlanul sétál be a közeli szalonba - „Ismerem magát?” - kérdi a csapos - „Nem hinném, évek óta nem jártam itt.” - jön a válasz. „A nevem Silas Greaves.” A társalgást egy fiatal hang szakítja meg hátulról - „Silas Greaves? A fejvadász? Uram! Megtiszteltetés lenne, ha fizethetném a sörét.” 


A The Cartel modernkori kisiklása után a Call of Juarez: Gunslinger visszatér oda, ahol minden elkezdődött. A vadnyugatra. Hősünk hírhedt rosszfiúként beutazta az amerikai sztyeppéket, harcolt banditákkal, indiánokkal, de nem egyszer keveredett maga is bajba, elnyerve a helyi sheriffek bosszúját. Magának való pisztolyhős, aki a pénznek és a szerelemnek élt egész életében. A játék az ő történetéről szól. 


A végigjátszás során átélhetjük a fiatal cowboy minden nagy kalandját. Hatalmas leszámolások és vad kefélések kísérték útját, bármerre is ment, a cselekményt maga Silas Greaves meséli el, olykor kiszínezve, felnagyítva a történteket. A férfi nem fél behazudni kétszer annyi indiánt, mint amivel tényleg meg kellett küzdenie, néha belezavarodik a dolgokba, az indiánokat banditáknak hívja, vagy megváltoztatja korábbi meséi végét, a játék ilyenkor csavarodik egyet, s úgy alakul át, ahogy Silas találja ki a folytatást. Az öregnek be se áll a szája, a többiek pedig csodálattal hallgatják őt, egyre nagyobb hallgatósereg gyűlik köré, van kinek mesélni. Billy a kölyök, Pat Garrett, Butch Cassidy, Jesse James, a Dalton fivérek, csak néhány név azok közül, akikkel találkozunk a történet során, a gengsztereket hatalmas sereg veszi körül, nem adják könnyen az életüket. 


A játékmenet pörgős és szórakoztató, a Call of Juarez: Gunslinger egy igazi spagetti-western lett. Ha szeretted az eredeti sorozatot, vagy tetszett a Red Dead Redemption, akkor ez is be fog jönni, folyamatosan szól a hatlövetű, megállás nincs. Hősünk pedig minél több embert öl meg, annál tapasztaltabb, és ügyesebb lesz, a gyilkosságok tapasztalatpontokat érnek, melyeket képességekre válthatunk be. Lehet fejleszteni Silas életerejét, fegyvereit, gyorsaságát és célzását, összesen három fa ágait bonthatjuk ki, a játék végére magunkra se fogunk ismerni.


A történet mellett két mód érhető még el. Az első a végigjátszás során is sokszor látott pisztoly párbaj, hősünk szembe áll ellenségével, tekintetük egymásra mered, majd mindkettő figyeli a kellő alkalmat, amikor előrántva fegyverét, végezhet a másikkal. A bal analóg kar irányítja hősünk kezét, minél közelebb van a pisztolyhoz, annál gyorsabban tudja majd előkapni azt, míg a jobb karral a célkeresztet tarthatjuk ellenségünkön. Minden egy pillanaton múlik, ha a kelleténél előbb lövünk, akkor elbukunk, a párbajozás szabályai nem engedik ezt meg, ha viszont lassúak vagyunk, bekapjuk az ezüst golyót. A párbajozás feszültséggel teli és izgalmas, de nem kevésbé jó a másik, arcade játékmód se. Ez utóbbiban pontokat kell gyűjtenünk úgy, hogy végigrohanva a városon, minél több banditát ölünk meg, a fejlövés és a távoli találat magasabb pontot ér, mintha simán csak végeznénk az elénk tévedőkkel, ha pedig egymás után több embert ölünk meg, pörög a szorzónk. A cél egyszerű, gyűjtsünk annyi skalpot, amennyit csak tudunk.


A látványért a The Cartel, a Dead Island és a Dead Island: Riptide alatt is futó Chrome Engine 5 felel. A grafika szép, a pályák és a karakterek az utolsó részletekig kidolgozottak, a Borderlandsre emlékeztető rajzfilmes maszk pedig piszok jó atmoszférát kölcsönöz az egésznek. De hasonlóan jók a hangok is, Silas Greaves folyamatos narrálja az eseményeket, a többiek pedig mindig belepofáznak, kérdezősködnek és hitetlenkednek, a pisztolyok zaja éles, de nem zavaró, minőségi munka lett, a teljes katarzishoz már csak pár Ennio Morricone betétdal hiányzik.


A játékban egy dolog nem tetszett, és ez nem más, mint a leszámolások céllövölde hangulata. Emberek bújnak elő hordók, felborult kocsik, és dobozok mögül, lőnek kettőt, majd ismét fedezékbe vonulnak, az egész olyan, mint egy vadnyugati köntösbe bújtatott Virtua Cop, még robbanó hordók, és hosszú életcsíkkal felvértezett főellenségek is vannak. Az előbbi példa persze nem teljesen volt igaz, mert a Virtua Coppal ellentétben itt szabadon mozoghatunk a pályán, csak az érzés hasonló, amit a bullet time csak tovább erősít. Ha összegyűlik a megfelelő pontunk rá, egy gombnyomással lelassíthatjuk az időt, ilyenkor a pálya néhány másodpercre szürkévé, az emberek pedig pirossá válnak, sorra szedhetjük le az ellenségeket, és hajolhatunk el a golyóik elől, izgalmas persze, de túl sokszor láttuk már ahhoz, hogy igazán élvezni tudjuk.


A Far Cry 3: Blood Dragon bebizonyította, hogy van helye a spinoffoknak a UbiSoft-címek között. A Call of Juarez: Gunslinger izgalmas és érdekes kalandot mesél el, valami egészen egyéni és fantasztikus stílusban. Sajnos igen hamar véget ér, de az a néhány óra, amíg tart, messze izgalmasabb, mint a korábbi részek története együttvéve. A játék letölthető PC-re, Playstation 3-ra és Xbox 360-ra, a futtatáshoz nincs szükség az eredeti részre, önálló, egyéni cím.

Kapcsolódó cikk

51.
51.
user101
#50: Arról nem is beszélve, hogy baromi jó a narratíva és fantasztikus hangulata van az egésznek ! Hihetetlen a játék ilyen szempontból, mert teljesen kilóg a sorozatból, ugyanis ez iszonyat jó a többivel szemben !
50.
50.
Hunszi
Tegnap úra elővettem ezt a játékot ebben a nagy grafika buzi világban...és azt kell mondjam az UBI hatalmasat alkotott evvel a játékkal, a mai napig tökéltesen élvezhető és nagyon szép játék
49.
49.
adam6751
#48: Nem hasonlíthatók össze. Ez egy arcade FPS, a RDR pedig egy sandbox tps nyitott világgal. Ráadásul legalább 2x olyan drága (mert ugye a RDR nem arcade játék). De én is jobban szeretem a RDR-t. :)
48.
48.
slash1974
szerintem a Red Dead Redemtion sokkal jobb!!azóta nem láttam olyan western játékot,de kinek a pap kinek a papné!!
47.
47.
sebtapasz
Nagyon hangulatos ez a trailer!!! :D:D
46.
46.
Kleppi
Nagyon szórakoztató játék,érdekes sztori,jó hangulat,figyelemre méltó grafika,csak ajánlani tudom mindenkinek!
44.
44.
KhamÛl
Maximálisan egyet értek a teszt eredményével. Nekem nagyon tetszik a játék, az biztos hogy az egyik legigényesebb letölthető cím, és még az ára is elég kedvező!
43.
43.
spikee576
Nem rossz játék letölthető cimnek megfelel másnak nem.A régi sunset riders-t kéne újra kiadni mostani grafikával az egy igazi arcade-western játék volt.
42.
42.
goblinfing
#41: A metro LL na az nagyon jó és mégis kapott 8.5-öt ez pedig 8.3-at azért szerintem a 8 pont inkább a jó volna mint a NAGYON JÓ mert az 9 pontól kezdődik nálam. 7 pont pedig inkább oké egyszer végig tolom THE END.
41.
41.
vmiki88
#40: Mert óriási különbség van a "jó" meg a "nagyon jó" értékelés között.
40.
40.
goblinfing
Múltkor eltúloztam kicsit magam de a 8 pont még mindig sok, A hetes jobb volna.
39.
39.
megalonagyix
nem tudom hogy lehetett a Cartelt úgy elszarni.. ez viszont kell !
jó cikk :)
38.
38.
x-Jons-x
Nekem bejön ez az arcade-os hangulat. Az viszont biztos, hogy a cartelnél 100x jobb :)
37.
37.
NoRush
Jó lenne ez... csak mi ez a sok vér? Komolyan mondom, akárkit ha lelövök rögtön az jut eszembe hogy purgyé szomáliai szökevények megdobálták 12 láda paradicsommal... pfejj, nem tetszik.

De amúgy egy kemény 8/10 alsó hangon...
36.
36.
sutgab
jó sok vér!!!!!!!

SZERETEM!!!!!!!!!!!!!!!4
35.
35.
EBR2000
Az az egy bajom van ezzel a játékkal hogy nekem nem jön be az a sok fölösleges vér... Olyan illúzió romboló! De attól még ezt is kipróbálom majd! Remélem tényleg hozza az elvárt szintet!
34.
34.
Jared
33.
33.
DON GONDOCS
A call of Juarez megint letett valamit az asztalra, nem kiemelkedően jó játék, de végre majdnem olyan jó lett mint annak idején az első rész.
32.
32.
adam6751
31.
31.
KeXxX
kurva nagy játék lett! több ilyet!
27.
27.
MrZombieEater
"A bullet time izgalmas persze, de túl sokszor láttuk már ahhoz, hogy igazán élvezni tudjuk"

Nem hiszem, hogy helytálló ezt negatívumként megemlíteni.
26.
26.
Macifasz
Hát nem tudom. Vegyes érzelmek keringenek bennem, mert élveztem összességében, főleg a western vonal miatt, plusz tetszett ez a sztorimesélős történetvezetés valamint, hogy egy-egy történetet kétféleképpen mesél el a "hősünk" és mi mindkettőt végigjátszhatjuk, (és a párbaj részek is most sikerültek a legjobban), de ettől még nagyon hiányzott az önálló történet, és picit maga a Call of Juarez érzés. Mert az sem volt meg teljesen. Ok, hogy ez már nem az a Call of Juarez, mint az első két rész, de könyörgöm...akkor ne adják neki azt a címet leszarom, hogy így könnyebben eladható. :-D Kis túlzással, de ennek a résznek annyival volt csak több köze az első két részhez a botrányosan sikerült The Cartel epizódnál, hogy visszatértek a western korba. :-) A karaktert, akit irányítottunk nem tudtam se megkedvelni, se megutálni, plusz a fentebb dicsért sztorimesélős történetvezetés is elveszítette egy idő után a varázsát. A helyszínek helyenként jók voltak, és a küldetések közt is akadtak jófélék (főleg a hídrobbantós, Jesse James-os vonatos küldi), de valami plusz játékmeneti dolog nekem hiányzott. Néha a szimpla shoot'em up játékmenetet megszakíthatták volna valami lopakodással vagy kincskeresős, barlangos részekkel stb. stb.
De nem picsogok tovább, mert letölthető címhez képest bőven profi, és összességében élveztem is, de nálam akkor is mérföldekre elmarad az első két résztől. Persze lehet velem van a baj...hogy úgy tekintek rá, mint klasszikus CoJ részre, pedig nem kéne...de erről már írtam fentebb. :-D
Viszont meghozta a kedvem az első Call of Juarezhez...felis tolom asszem. :-D
24.
24.
JoHnNiEE
Minden acsarkodó figyelmébe ajánlanám h ezt arcade-címnek szánták potom 13 dollárért.... úgy értékeljétek!
23.
23.
goblinfing
#20: Harag szólt volna nem mentem volna bele részletesen mit basztak el ezzel a címmel. A cartelt én se toltam pont a western miatt próbáltam ki ezt, de az előző videók és képek alapján nem adtam neki sok esélyt. Nagy lehúzás az egész "A kartel szarul szerepelt skacok..van 1 ötletem csináljunk újra westernt és a nép elhiszi hogy jó lesz mint a régebbi részek." Így erőszakolták meg újra a call of juarezt.
22.
22.
Morzsi1
Hah, ez csak a 21. komment, de az alant megjelent húszban már van veszekedés meg minden jó. A Gamekapocsra nem kellenének cikkek, csak kommentek:-)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...