Mortal Kombat történelem

  • Írta: Daks
  • 2013. július 29.
Link másolása
Mikor Edward J. Boon, a matematika és számítógépes szakon végzett friss diplomás programozó 1986-ban befejezte az egyetemet, még nem is sejtette, hogy egyszer ő lesz a világ egyik legnagyobb játéksorozatának az atyja.

Sőt, nem is hitte, hogy lesz belőle valaki, amíg össze nem állt John Tobias képregényfestővel, a The Real Ghostbusters sorozat készítőjével. Először egy Jean-Claude Van Damme főszereplésével játszódó bunyós játékot akartak csinálni, a B-kategóriás filmek főhőse azonban ekkor egy nagyobb kiadóhoz volt kötve, így még csak szóba se állhatott a chicagói fiatalokkal.


A Midway viszont szívesen fogadta az ifjú páros ötleteit, a hosszas tárgyalások után pedig egy olyan verekedős játék ötlete született meg, mellyel a kiadó méltó konkurenciát tudott állítani a Capcom akkori sztárjának, a Street Fighter II-nek. A projekt a Mortal Combat nevet kapta, és a nagy vetélytárssal ellentétben az egészet olyannyira a brutalitásra, a vérengzésre hegyezték ki, hogy a komolyabb hangzás miatt még a combat C-jét is K-ra cserélték.


A fejlesztők eredeti terveiben szerepelt Jean-Claude Van Damme-játék így sosem jött össze, de már az első MK-ban megjelent az a mindenki által imádott karakter, melyet titkon a színészről mintáztak. Johnny Cage még a nevét is a francia szupersztár JC monogramjáról kapta, illetve megörökölte ihletőjétől a Bloodsport című filmben látott terpeszütést is, mint különleges képességet. A karakter azóta is rendszeres szereplője a sorozatnak, egyfajta emléket állítva a fejlesztőpáros kezdeti szárnycsapkodásainak.


1992-t írtunk, mikor az első Mortal Kombat megjelent az amerikai játéktermekben. Nagyszerű hangulatának és az azóta védjeggyé vált brutális Fatality kivégzéseinek köszönhetően akkora sikert aratott, hogy az Acclaim jóvoltából később számítógépre, illetve tízféle otthoni konzolra is kiadták. Pedig a történet akkor még igencsak szegényes volt, a Mortal Kombat résztvevőinek egyetlen cél lebegett a szeme előtt; legyőzni Shang Tsungot, a túlvilági gonosz erők veretlen bajnokát, megmentve a Földet a pusztulástól. A tornára összesen heten jelentkeztek, név szerint Johnny Cage, Kano, Liu Kang, Raiden, Scorpion, Sonya, és Sub-Zero, illetve volt egy rejtett karakter, Reptile is.


A folytatásra nem kellett sokat várni, egy évvel később már jött is a Mortal Kombat II. A történet szerint Shang Tsung az előző évi bukása után megkéri mesterét, Shao Kahnt, hogy ezúttal a Túlvilágon rendezzék meg a bajnokságot, ezzel is csökkentve Raiden harcosainak az esélyét. Kano és Sonya kivételével visszatért a régi csapat, helyükre pedig olyan, szintén legendássá vált karakterek kerültek, mint Baraka, Jax, Kitana, Kung Lao, és Mileena. Rejtett szereplőként beszállt még Jade, Noob Saibot, és Smoke is, míg a Goro és Shang Tsung párost Kintaro és Shao Kahn váltotta a trónon. Az új harcosokon kívül természetesen új helyszínekkel is bővült a játék, illetve kivégzésként debütált a Friendship, a Babality és a Stage Specific Fatality is.


A sorozatot trilógiává avanzsáló Mortal Kombat 3 két év alatt készült el, de megérte az időt, hiszen a rajongótábor és a szaksajtó szerint is ez lett a széria valaha volt legjobb darabja. A túlvilági erők bukását követően Shao Kahn ördögi tervet eszelt ki, és megparancsolta Shang Tsungnak, hogy élessze fel bukott királynőjüket, Sindelt. A dolog azonban teljesen felborította a dimenziókat, a Túlvilág egyesült a Földdel, milliárdok vesztek oda, Shao Kahnnak pedig már semmi sem állhatott az útjába, hogy megindítsa végső invázióját. Raiden és tanítványai azonban felvették a kesztyűt, a tét mindennél nagyobb volt. Ha veszítenek, örökké elveszik a Föld. A harcokban Jax, Kano, Kung Lao, Liu Kang, Noob Saibot, Sonya, Shang Tsung, Smoke és Sub-Zero vett részt visszatérőként, akik közé Cyrax, Kabal, Nightwolf, Sektor, Sheeva, Sindel és Stryker szállt be, míg a túlvilági erőket a Motaro - Shao Kahn páros képviselte. De a kivégzések terén is kapott újítást a játék, az eddigiek mellett megjelent az állattá változós Animality, és a kegyelmet adó Mercy is.


Az MK3 később két kiegészítő epizódot kapott, az Ultimate Mortal Kombat 3-at, és a Mortal Kombat Trilogyt. Az előbbiben néhány új pálya és játékmód mellett megjelent Classic Sub-Zero, Human Smoke, Jade, Ermac és Mileena karaktere is, míg az utóbbi a harmadik rész alapjaira ráépítette az összes korábbi rész tartalmát, kiegészítve a Brutality kivégzéssel. Az Ultimate MK3 aztán Mortal Kombat Advance néven 2001-ben megjelent GameBoy-ra, majd hat évre rá Ultimate Mortal Kombat néven Nintendo DS-re is.


A sorozat igazi folytatása az árkád gépeken utoljára jelentkező Mortal Kombat 4 volt, melyben immáron 3D környezet mellett folytak a küzdelmek. Az 1997-es játék újításai közé tartozott, hogy az előre-hátra mozgást térbeli helyezkedés váltotta fel, a Liu Kang, Jax, Johnny Cage, Raiden, Reptile, Scorpion, Sonya és Sub-Zero alap karaktereken kívül pedig bekerült a játékba Fujin, Jarek, Kai, Quan Chi, Reiko, Shinnok és Tanya is. Dreamcasten a Gold változatban elérhető volt még Baraka, Belokk, Cyrax, Kitana, Kung Lao, Mileena és Sektor karaktere, míg a főgonoszokat mindkét esetben Goro és Shinnok alkotta. Utóbbi köré épült a történet is, Shinnok Raiden évezredes ellensége, aki Shao Kahn legyőzése után kiszabadulva a fogságából, bosszúhadjáratot indított a Föld ellen.


Még ebben az évben kijött a Mortal Kombat Mythologies: Sub-Zero, mely szakított az eddigi stílussal, és oldalnézetes side-scrolling akciókaland formát öltve hozta el számunkra a történet előzményeinek feldolgozását. A cselekményben Quan Chi egy amulett segítségével életre akarta kelteni Shinnokot, a bukott istent, hogy segítségével sötétséget és szenvedést hozzon a világra. Sub-Zerot alakítva a feladatunk pedig nem más volt, mint megakadályozni a gonosz tervet, és egyben szembeszállni örök riválisunkkal, a túlvilágot szolgáló Scorpionnal.


Kisebb szünet után az ezredfordulón aztán újabb feldolgozás érkezett Mortal Kombat: Special Forces címmel. A hátsó nézetes akciójátékban Kano, Tasia, Tremor, No Face és Jarek megszökött egy szigorúan őrzött börtönből, Major Jackson Briggs, azaz Jax szerepét magunkra öltve aztán ránk hárult a küldetés, hogy egyenként elkapva a gonosztevőket, megakadályozzuk Shitian gyilkos legendájának beteljesedését. A játék hatalmasat bukott, a Midway azonban később sem tett le a különböző stílusok keverésével.


Az eredeti sorozat igazi ötödik részének a Mortal Kombat: Deadly Alliance tekinthető. A harcok ismét a világ megmentéséért zajlottak, Quan Chi és Shang Tsung ugyanis egyesítve erejét, hatalomra tört. Legyőzték Shao Kahnt, megölték Liu Kanget, és életre akarták kelteni a túlvilág eredeti uralkodójának, a Sárkánykirálynak a megállíthatatlan seregét is. A harcokra visszatért Cyrax, Jax, Johnny Cage, Kano, Kitana, Kung Lao, Raiden, Reptile, Scorpion, Sonya és Sub-Zero is, míg a sor olyan újoncokkal bővült, mint Blaze, BoRai Cho, Drahmin, Frost, Hsu Hao, Kenshi, Li Mei, Mavado, Mokap, Moloch, vagy Nitara. A játék alapjaira épülve aztán egy évvel később, 2003-ban megjelent a GameBoy-ra készített, szintén 3D-s harcokat felvonultató Mortal Kombat: Tournament Edition.


A következő esztendő a hatodik rész éve volt. A Mortal Kombat: Deceptionben az előző játék eseményei után járunk, mikor is Raiden és Shang Tsung visszatért a halálból, hogy legyőzzék a mindkettejük világára veszélyt jelentő Sárkánykirály, Onagát. A harcokba Ashrah, Dairou, Darrius, Havik, Hotaru, Kira, Kobra és Shojinko lépett be, míg a régi szereplők közül tizenheten tértek vissza, köztük Liu Kang is, ezúttal zombiként. A játék érdekessége volt, hogy a hagyományos verekedés mellett több mini game-et is tartalmazott, volt benne egy sakkra hasonlító chess kombat mód, egy tetrises puzzle kombat, és a kaland-RPG elemeket tartalmazó Konquest is. A Deception később Mortal Kombat: Unchained néven PSP-re is megjelent, négy új szereplővel, Blaze-zel, Frosttal, Jaxszel és Kitanával.


2005-ben a Mortal Kombat: Shaolin Monks személyében újabb kitérőt vett a sorozat. A játék az MK1 és MKII közötti eseményeket dolgozta fel, mikor Liu Kang és Kung Lao hatalmas kalandok útján igyekezett megakadályozni, hogy Shang Tsung megszerezze magának a dimenziók feletti hatalmat. A Shaolin Monks stílusát tekintve egy co-op móddal izgalmassá varázsolt külső nézetes akció-kaland lett, de a versus módot választva lehetett benne bunyózni, illetve teljes egészében tartalmazta a második részt is. Bár a legutóbbi feldolgozás nem volt olyan rossz, mint a Mythologies vagy a Special Forces, a Midway szerencsére már letett arról, hogy a verekedős stíluson kívül mást is ráerőltessen a sorozatra. A Shaolin Monks megjelenése óta nyolc év telt el, eddig nyugalomban, reméljük ez így is marad.


A hetedik résznek számító Mortal Kombat: Armageddon 2006-ban jelent meg, és a sorozat legtöbb harcost felvonultató epizódja volt Ashrah, Baraka, Blaze, Bo' Rai Cho, Chameleon, Cyrax, Daegon, Dairou, Darrius, Drahmin, Ermac, Frost, Fujin, Goro, Havik, Hotaru, Hsu Hao, Jade, Jarek, Jax, Johnny Cage, Kabal, Kai, Kano, Kenshi, Khameleon, Kintaro, Kiraz, Kitana, Kobra, Kung Lao, Li Mei, Liu Kang, Mavado, Meat, Mileena, Mokap, Moloch, Motaro, Nightwolf, Nitara, Noob Saibot, Onaga, Quan Chi, Raiden, Rain, Reiko, Reptile, Sareena, Scorpion, Sektor, Shang Tsung, Shao Kahn, Sheeva, Shinnok, Shujinko, Sindel, Smoke, Sonya Blade, Stryker, Sub-Zero, Tanya és Taven szereplésével. Volt benne karakterkészítő, Motor Kombat mini versenyjáték, visszatért az RPG kalandokat megnyitó Konquest mód, a története pedig egy misztikus, titkokkal teli piramis köré épült.


A sort a 2008-as Mortal Kombat vs. DC Universe folytatta, melyben gyilkos harcosainknak híres képregényhősökkel kellett szembenézniük. Az MK oldalt Baraka, Jax, Kano, Kitana, Liu Kang, Raiden, Scorpion, Shang Tsung, Shao Kahn, Sonya és Sub-Zero képviselte, míg a DC világot Batman, Captain Marvel, Catwoman, Darkseid, Deathstroke, Flash, Green Lantern, Joker, Lex Luthor, Superman és Wonder Woman alkotta. A főgonosz a két világ egyesülésekor Shao Kahnból és Darkseidből alakult Dark Kahn volt, kinek legyőzésével szétszakadhatott a két, egymás mellé nem illő dimenzió, és visszatérhetett a béke mindkét helyre.


A legendát a tavalyelőtt megjelent Mortal Kombat tette teljessé. Az elmúlt évek reboot hullámához hasonlóan Ed Boon legendás játéka is számozás, vagy alcím nélkül jelent meg, a sorozat pedig visszatért a gyökerekhez, felidézve azt a fantasztikus játékélményt, és egyéni hangulatot, mely az első részeket annyira naggyá tette. Az új MK-ban volt négyjátékos tag-team kombat, online mód, 3DTV támogatás, maga a történet pedig Shao Kahn győzelmét dolgozta fel Raiden felett. A jóknak egyetlen esélyük volt, hogy visszaszerezzék szabadságukat: vissza kellett utazniuk az időben, és legyőzni a nagyurat, még hatalma megszerzése előtt.


A játék világa a most bemutatott sorozaton kívül egyéb formákban is domborított. Készült belőle képregénysorozat, Mortal Kombat és Mortal Kombat: Annihilation címmel a 90-es évek közepén kaptunk mozifilmeket is, volt egy Defenders of the Realm nevet viselő rajzfilm széria, sőt egy elég jóra sikerült Mortal Kombat: Conquest nevű tévésorozat is. DVD-n jelent meg a Mortal Kombat: The Jorney Begins, CD-n jött egy techno feldolgozásokat tartalmazó zenei album, illetve Live Tour néven még színdarabot is írtak belőle. Neked mik voltak a kedvenceid?

Kapcsolódó cikkek

34.
34.
habo
A Mortal az az egy verekedős játék amivel tán a legtöbbet toltam ,a többi fight-os game valahogy nem köt le . De ezt ugy eltalálták hogy minden pénzt megér !
32.
32.
Elyas
Nekem az armageddon mindent visz... Raidennel agyonbaszni sub zerot majd bedobni a húsdaràlóba felejthetetlen :D

Kedvenc karakterek: Sub Zero , Raiden , Skorpion , Cyrex... Ezeknek anno az összes combójàt kívül fújtam :)
28.
28.
Makknyusz
Nah egy két érdekesség még :)
Ugye Johnny Cage Van dammeról lett mintázva. Sonya Cintia Rotrock-ról, Liu Kang pedig Bruce Lee-ről.
Ja és Noob Saibot visszafelé olvasva... :)
Imádom ezt a játékot azóta tolom mióta kijött az első. Nekem a kedvencem a mk2 és a legújabb
26.
26.
Giga0509
A MK:Trilogyt rengeteget toltuk spanokkal annó PS1-en.Imádtam azt a játékot,heteket sőt,hónapokat el voltam vele,tudtam fejből majdnem az összes kivégzést.Egyikre még mindig emlékszem,Reptile-nak az "arcmegzabálós" fatalityjéhez az összes gombot meg kellett nyomni a kontrolleren egyszerre :D Na meg minden karakter végén a videók is nagyon jól meg lettek csinálva,imádtam nézegetni őket többször is. :D
24.
24.
Tyrker
@Akik kedvet kaptak a MKhoz a cikk során: Steamen holnap 18:00ig akciós a Komplete Edition, 19 Eur:)
20.
20.
Tyler89
Jó kis áttekintő lett! :)

Az új rész nagy kedvenc! Kár, hogy kombózásban elég béna vagyok, így a mai napig nem sikerült kiplatináznom. De még így is jókat szórakozom.

A Legacy-t azért 1-2 mondat erejéig meg lehetett volna említeni szerintem. És ha már itt tartunk, hol késik a 2. évad?! Tudtommal első félévre ígérték.
19.
19.
DON GONDOCS
Injustice-t nem blamálni egy kíváló fighterjáték kezdőcíme :P
17.
17.
DON GONDOCS
Én azért még mindig kíváncsi lennék egy van damme beat em up-ra
15.
15.
Simonus18
A II-vel egy volt a probléma, a felütés bug, az mindig működik :D de aztán persze Kintaro hoz némi szintkülönbséget :D A III és akörüli "kiegészítők"-nél meg minden második ellenfél bitang agresszív volt :D ezeket nem szerettem csak :D
13.
13.
Quent1n
#11: +1 ez elég nagy baki :D

vickeiy: Így van szubjektív én spec régen tökéletesen jól elszórakoztam mindkét filmen. Sima B kategóriás akciófilmek Mortal köntösben :) Mondjuk az első rész jobb szerintem.

Játékok közül nekem az 1-2-3 abszolút favorit illetve a 9. A 4-el bár sokat játszottam ez inkább azért volt mert nem volt más.. A többi közül a Shaolin Monks tetszett a maradék annyira nem :) Kíváncsian várom a reboot folytatását.
12.
12.
vickeiy
az 1-3. rész fantasztikusan jó még mindig (steamen is áruljál potom pénzért) de nyilván az ember szívesebben játszik az új komplete editionnel, nekem teljesen visszahozza a régi hangulatot, igaz játéktermek nálam kimaradtak. pc-s révén többiről nem tudok nyilatkozni, de azt azért furcsállom hogy a mozifilmeknél nem tetted szóvá hogy egyszerűen pocsékok, nézhetetlenek. ez nyilván szubjektív, de kétlem h van aki nem várt volna sokkal-sokkal többet tőlük
11.
11.
Pain
Van Damme belga és nem francia...
10.
10.
ribizly
Gyakorlatilag a Mythologies és a Special Forces-on kívül az összeset végigtoltam. Anno csak azért vettem PS2-t, mert oda jelentek meg a 4-es utáni részek. XBOX360 is ezért lett... :)
Nem tudnék mondani/mutatni még egy ilyen játékot (talán néhány RPG széria van ezen kívül), ami stílusteremtő, folyamatosan megújul és ilyen sok ideje lenne a piacon. Várom a következőt (is)! :D
9.
9.
Simonus18
A Komplete Edition-ban egy pályát nem szeretek, mármint amit felújítottak, az az Erdős rész, ahol beszélő fák veszik körül a harcteret. Komolyan, ennél ezerszer jobb látványt lehetett volna kihozni, hát visszasírom a MK2-s hangulatát. De azon kívül az új rész pöpec lett, nagyon jól kidolgozott játszhatóság, és grafika. Az MK4 kissé összecsapott lett, illetve bugos, valóban csak azért játszottunk vele, mert más nem volt már PC-n. Az azutáni részek valahogy nem tudtak lekötni sajnos, még a Sub-Zero Mythologyval is nyomtam emulátoron, ami érdekes játékélményt nyújtott, ám nem nagy kitartással. Azért én örülök, hogy próbálkoztak stílus keverést belehozni a franchise-ba, és új oldalakról megközelíteni a játékot, de nincs is annál nagyobb öröm, mint a MKKE.
8.
8.
Grabowsky30+
Jó cikk! Mennyit játszottunk a haverokkal még az első-második részével billentyűzeten! Csak egyszerűen "Mortal szombatnak" hívtuk azokat a napokat! :D
7.
7.
Jajj, de imádom a Mortal Kombat-ot. Föleg a legújabb résszel játszottam legtöbbet, mióta megjelent pc-re. 4 player módban valami elképesztően szórakoztató... ( kedvenc karakter: Kenshi és Nightwolf)
Remélem lesz új film belöle. Igaz, én csak az 1.-t láttam, de az akkora szenvedés volt, mert azt reméltem brutális lesz, mint a játék, de csak simogatták benne egymást az emberek; így nem adott semmi kedvet, hogy megnézzem a 2. részét. De ha valaki látta, és jó, az feltétlen szóljon.
6.
6.
Boncsika
Nálam az alap MKI-II-III-nál jobban nem tetszett egyik rész sem, igaz a reboot is tetszik, de nem adja vissza a régi játéktermi hangulatot! Meg abba az időbe azok jóval nagyobb dobások voltak, mint most ez...
5.
5.
EBR2000
Köszónjük ezt a jó kis összefoglalót!
Nekem Sub-Zero és Noob volt a kedvencem de nem azzal szoktam lenni mert a noobbal túl könnyű! Nem muszály kombót használni...
Remélem a sorozat jön magyarul is mert nagyon jó! (Bár ezt kétlem...)
4.
4.
markoci555
túl sok a név amin én pl csak átfutottam
3.
3.
keiji maeda
http://www.youtube.com/watch?v=m9uR3YLK0kA
2.
2.
keiji maeda
jó kis cikk ez ! :) egyébként a ortal 1-2-3 után hatalmas vakvágányra mentek a többi résszel mondjuk az armageddon meg a shaolin monks még egész szórakoztató is volt , de az az új mortal mindent visz , elfelejtették a térben lépkedést szerencsére régi hangulat régi stílus mai technikával aki ezt az újat szídja annál nincs valami rendben :) egyébként a sorozat valóban jó volt anno főleg a vége hogy mindenki kinyiffant benne meg a két mozifilmet is szerettem :)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...