Asus ROG G750 gamer laptop teszt

  • Írta: InGen
  • 2013. november 7.
  • asus, g750, laptop, teszt
Link másolása
Az országban elsőként járt nálunk az Asus teljesen felfrissített G750-es gamer laptopja. Brutális erő egy brutális házban, hatalmas méretek és utánozhatatlan karizma jellemzik ezt a szörnyeteget. Lássuk bővebben.

Valamilyen furcsa, perverz okból kifolyólag szeretem a gamer laptopokat. Nagyok, nehezek, erősek, furcsák és mégis érdekesek, értelmetlenek és mégis fantasztikusak egyben. Teszteltem már huzamosabb ideig ilyen masinát többek között az Alienware-től és az MSI-től is, és mindegyik tetszett, azonban egyikbe sem szerettem bele annyira, mint most az Asus G750-be - annak ellenére sem, hogy ezen gép elődei is jártak már nálam, és azok is nagyon jók voltak. Matteo barátunk az Asustól figyelmeztetett: egy szörnyeteggel van dolgunk, így jobb lenne, ha inkább elvinnénk tőlük, és a Gamekapocsnál kezelésbe vennénk kicsit, hátha meg tudjuk szelidíteni. Nos, szelidítgettük egy kicsit, de ezúton üzenem, hogy szelidíteném én még tovább is. Sőt, közösülni akarok vele, vad és buja szexuális kapcsolatba szeretnék lépni vele, meg akarom csókolni, össze akarok házasodni vele, annyira beleszerettem ebbe a masinába.


Pedig ismerkedésünk eleje nem volt éppen könnyű - és itt a "nem könnyűt" a szó szoros értelmében kell venni. Fojesz hozta el nekem a gépet, és mire találkoztunk, a bicepsze látványosan megnövekedett. Nem véletlenül: hajszál híján 5 kilót nyom a masina, és egy akkora dobozban érkezik, amiből egyébként fürdőkádat lehetne készíteni, miután kivettük belőle a gépet. Egy olyan széles, 230W-os tápegységet adnak hozzá, hogy két másik laptop tápját összerakva sem kapunk ekkorát. Kinyitva a hatalmas dobozt, túl sok minden nem tárul eléd: természetesen ott lesz a gép, becsomagolva fehér cuccba, rajta a Republic of Gamers logo, ami már sejtetni engedi, mi lakozik odabenn, valamint két oldalt kartondobozkák, bennük a táp, kézikönyvek, és egyéb haszontalan apróságok.


Veszélyek azonban vannak. Például: kiveszed a laptopot a csomagolásból. Ránézel. Meghalsz. A legvastagabb pontján 5,8cm-es a szörny, 41cm hosszú és 31cm széles. Maga a kinézet az Asus szerint lopakodó vadászgépeket idéz, és habár az Alienware is pont ugyanezt mondja minden laptopjáról, szerintem a G750-ra illik eddig a legjobban. A teteje mindenféle csicsától és ívtől mentes, csak az egyszerű Republic of Gamers logo látható rajta (ami egyébként bekapcsolás után világít), és az egészet egy nagyon kellemes tapintású, puha, matt műanyag borítja. Amitől amúgy tényleg úgy néz ki, mint egy lopakodó, bár inkább azt mondanám, hogy brutális. Nem szép, de brutális. Az oldalakhoz közeledve persze már látunk rajta mindenféle lopakodógépes éleket, hátul pedig két brutálisan nagy szellőzőnyílást.


A következő sokkhatás azután ér, miután kinyitod. A képernyő és a billentyűzet hatalmas (legalábbis laptop-mércével mérve), de itt már felfedezhetünk új anyagokat is. Maga a ház teteje, tehát ahol a kezünk is pihen rajta, teljesen alumínium, míg a ház alsó része műanyag. Mindenesetre az összeszerelés minősége példás, alig akar hajlani az egész, amit nem gondoltam volna, tekintve, hogy nem csak hatalmas, de nehéz is. Az illesztések szintén tökéletesek, így a külső megvizslatásának végére érve megnyugodhatunk: nem trógerül összeragasztott dolgot vettünk meg (konfigurációtól függően) 600-800 ezer forintért.


Folytassuk azzal, amit látunk. A képernyő 17,3” átmérőjű, 1920x1080-as felbontású, matt panel. Annak ellenére viszont, hogy matt, remek gammát és kontrasztot képes visszaadni, valamint jó színeket - talán nem éri el a nem-matt kijelzőket minden szempontból, és a betekintési szögei sem olyan jók, mint egy IPS panelnek. Viszont a betekinthetőség még így is bőven elég bármilyen normális felhasználásra, és legalább nem csillog a képernyő össze-vissza, ha egy kicsivel több fény van a szobában. Érdekes módon annak ellenére, hogy a masina alapból Windows 8-cal jön, a képernyő nem érintésérzékeny, de persze vitatkozhatnánk, hogy ez egy alapvetően játékra készített gépnél nem is kifejezetten fontos - úgyis mindenki a desktopot fogja használni.


Ami azonban még a képernyőnél is jobban tetszett, a billentyűzet. Mivel egy nagy dögről beszélnük (ezt még párszor el fogom mondani, hogy érezzétek), szerencsére a klaviatúra is teljes méretű, külön numerikus résszel. Ez pedig azt jelenti, hogy a gombok is rendes méretekkel rendelkeznek, megfelelő mennyiségű hely van köztük, és nyomásra pont tökéletes utat járnak be. Kevés kivételtől eltekintve minden laptop billentyűzetét utálom, mindegyik kompromisszumos megoldás. Úgy szoktam tesztelni őket, hogy elkezdek cikket írni rajtuk… és szinte mindegyik azonnal felidegesít, mert minden második szót elgépelek. A G750-en nem ez a helyzet. Azonnal, mindenféle megszokás nélkül tökéletesen tudtam írni rajta. De ennél persze fontosabb, hogy a tökéletesen belőtt útnak köszönhetően remek visszajelzést adnak a gombok, ami a játékoknál elengedhetetlen. A háttérvilágítás ebben a kategóriában már alap, s szerencsére az Asus nem fáraszt minket a szivárvány összes színével: egyszerű de célszerű fehér háttérvilágítást kapunk, melynek intenzitása három fokozatban állítható. Egy kisebb probléma azonban akadt: annak ellenére, hogy a ház elég merev, a billentyűzet közepén tapasztalhatunk némi hajlást erősebb gépelésnél, mivel azonban ez csak elsőre tűnt fel, és például már cikkírás közben sem zavart, nem tulajdonítottam neki túl nagy fontosságot, ráadásul a legfontosabb, WASD-résznél tökéletes a dolog.

Ki- és bemenetek

1 x Mikrofon bemenet
1 x Fejhallgató kimenet (SPDIF)
1 x VGA / Mini D-sub 15-tűs
4 x USB 3.0
1 x RJ45 LAN
1 x HDMI 
1 x Thunderbolt
1 x memóriakártya olvasó 

Ha a billentyűzet ekkora, akkor talán nem meglepő, hogy a touchpad sem kicsi. Viszont nagy. Nagyon nagy. De tényleg rohadt nagy. És nagyon kellemes, hűvös az érintése. Játékokhoz persze mindenképp rá kell dugni egy rendes egeret, de hétköznapi feladatokhoz tökéletes, főleg a Windows 8 beépítet gesztusaival, a játékokon kívül egyáltalán nem hiányzott az egér. Az érintős felület alatt két (a változatosság kedvéért szintén nagy) határozott nyomáspontú, korrekt visszajelzést adó gombbal találkozunk.


Bármilyen más laptopnál meg sem említeném a beépített hangrendszert, de a G750-nél nem mehetünk el mellette szó nélkül. A SonicMaster sztereó hangszórók mellé ugyanis még egy beépített mélynyomó is jár. És itt most nem csak arra kell gondolni, hogy az Asus ráírta, hogy van benne, mi kinevetjük, majd vidáman rátoljuk az otthoni 2.1-et. Ez bizony szól, és tényleg érezni a mélyet. Nyilván egy külön hangrendszerrel nem veheti fel a versenyt, de azt megkockáztatom, hogy ha egy gyengébb sztereó hangszórópárunk van otthon, akkor a laptop jobban fog szólni azoknál. Nem csak, hogy elég szépen visszaadja a hangokat, de még a hangerőre sem lehet panaszunk. Nagyon meglepett.


Jöhetnek a nyers hardveres tények. A G750 különböző konfigurációkban kapható, de mindegyikben alap a Core i7 4700HQ processzor, ami természetesen már Haswell alapú, négymagos, alapból 2,4GHz-en jár, amit automatikusan feltol 3,6GHz-re, ha rászabadítunk valami számításigényes feladatot. Emellett a mi tesztgépünk tartalmazott még 8GB memóriát, valamint az Nvidia legdurvább mobil GPU-ját, a GeForce GTX780M-et 4GB videomemória társaságában. Ezek után talán meglepő, hogy gyakorlatilag bármilyen játékot eresztettünk rá, azt megette, megcsócsálta, és kiköpte. Az olyan anyagok, mint a BioShock Infinite, a Battlefield 4 vagy a Far Cry 3 gond nélkül mennek maximális grafikai beállítások mellett, egyedül akkor tudtuk a necces 20-30fps közé levinni, ha abszolút maximális MSAA-t használtunk. Ésszerű anti-aliasinggal, de továbbra is mindent ultrán hagyva nem létezik ma olyan játék, amivel ne tudnánk simán elérni a 60fps környékét. Jelenleg még éppen véglegesítünk egy GK-tesztkörnyezetet, hogy milyen hardvereket, milyen játékokkal és hogyan teszteljünk, és amint ezt sikerült letisztáznunk, jelentkezünk majd mindenféle pontos számadattal meg grafikonnal is.


A legjobb pedig, hogy a gép még a játékok alatt sem melegszik fel kirívóan. Ez egyrészt köszönhető az Intel Haswell processzornak és a remek GTX780M-nek, másrészt pedig ilyenkor nyer értelmet a jól szellőző, nagy ház. Aminek köszönhetően egyébként az Asus mérnökeinek nem kellett parányi, ezért visítóan hangos ventillátorokat használniuk, ami pedig így azt jelenti, hogy alapesetben nem is lehet hallani a gép hangját, és ennél játék közben sem válik sokkal hangosabbá. Ráadásul valószínűleg jó sok akkumulátort is sikerült bezsúfolni a gépbe, ugyanis minden más játékos laptopnál jobban bírja szuflával: könnyed használat mellett nem kizárt, hogy ki tudunk belőle hozni 5-6 órát, keményebb használathoz pedig úgyis áramra fogjuk dugni.


Azt hiszem a cikkből kiderült: nem nagyon tudok belekötni ebbe a gépbe. Apróságokat persze fel lehetne hozni, de jelenleg egyik gamer laptop sincs ennyire jól összerakva minden szempontból - billentyűzet, akku idő, hűtés, hangzás, összeszerelési minőség, és persze hardver. A mi tesztgépünkkel egyetlen nagyobb problémám volt: alapból "csak" egy 1TB-os sima merevlemez volt benne, ami nem éppen a sebesség bajnoka - amikor a Windows 8 elkezdett frissíteni a háttérben, például látványosan lelassult, már azt hittem, hogy valami baj van vele. Nem kérdés, hogy egy ilyen gépet már kötelező SSD-vel rendelni, de számomra érthetetlen, hogy az Asus miért nem adja alapból azzal - legalább a rendszernek arról kellene futnia, mert nem túl elegáns, ha egy ilyen brutális hardverrel rendelkező gépet pont a hétköznapi feladatokban lassít le néha a HDD. Persze van még hely belül plusz egy HDD-nek, vagy SSD-nek, ha utólag meggondolnánk magunkat, de akkor is.


Nem kérdés, hogy egy ilyen laptopot az asztali gép helyett és annak teljes kiváltására kell venni. Külön laptopként nem sok értelme van, ha csak nem vagyunk nagyon-nagyon eleresztve pénzzel. Így viszont tekinthetünk rá úgy, mint egy asztali gépre (elvégre a teljesítménye abszolút a csúcs asztali PC-ket szorongatja), amit egyszerűbben tudunk vinni ide-oda. Mindennapi hordozáshoz persze túl nagy és túl nehéz, de mondjuk a szobából átvinni a nappaliba, vagy LAN partyra átmenni vele a haverhoz, nos, ezekre nem tudok ennél jobb megoldást. A G750 nem csak az Asus eddigi legerősebb gamer laptopja, de összességében egyik konkurens gép sem ennyire összeszedett, ráadásul az Asus még árban is rájuk tud ígérni. Ráadásul van benne valami, amire nem tudom rátenni az ujjam. Valami hangulat, valami karizma, ami az Asus egész Republic of Gamers-vonalát átjárja. Valamiért úgy érzem, hogy ez a gép nekem, a keményvonalas játékosnak készült, és érdekes módon ezt még az Alienware cuccainál sem éreztem ennyire.

Az ASUS ROG G750 tesztjéhez a gépet az ASUS Magyarország biztosította számunkra.

Kapcsolódó cikkek

37.
37.
vargabali
Szevasztok
Én vettem egy ilyen vasat, és állíthatom a méretét tekintve nincs jobb laptop kerek e világon.
Igaz én egy kiállítótt darabot vettem 350ért!
36.
36.
MolTomy
#5: Én. Otthon-munka-fősuli(kollégium)-játék stb. Asus G75VW-9Z295Z. Tökéletes.
35.
35.
Miniegerész
#34: Találtam rajta valamit ami nem tetszik.Alul van a hűtés bemenet.Nem értem miért nem lehetett megtartani az eredeti fölállást,ahol a gép elején van a belépő és gyakorlatilag a gépen átmegy a levegő.A többi okés.
34.
34.
Miniegerész
Nos ennek a szörnynek van helye.Nálam...Szerintem a magamféle ember aki ideje 85 százalékát kint éli és nem otthon annak ideális lehet.Miután kivégeztem két HP-t és egy Dell gépet,elkezdtem használni ezeket a G-szériás gépeket.Kitünő a hűtése,nem főzi meg magát mint a HP,van benne kraft akár irodai akár játék célra is.Két éves lesz a G74sx gépem és gyakorlatilag napi használatban folyamatosan megy.Amit ez kapott elég lenne három másiknak is.Magasak az árak?Persze.Magyarországon.A g750jh tipus nem egészen kétezer euró és abban van 1TbHDD+256Gb SSD.Igen,ennyi pénzért már tuti asztali gépet lehet összerakni de azt azért nem tudnám magammal vinni a röpcsin ugye?Szóval ezeknek a notiknak is megvan a célközönsége.Az más,hogy az emberek felhördülnek hogy mi a francnak annyit kiadni egy gépre.Akkor a kolegámat kiröhögnék,aki beruházott egy GETAC X500-ba.Ja,Alienware,nem utolsó dolog a hűtés és abban igen gyatra.Tapasztalat.A G74-esem megeszi reggelire a mágikus M17-est.És csendesebb,kevesebbet fogyaszt,jobb a grafikája.Én nagyon várom már hogy a kezemben legyen ez az erőmű.Akár filmet nézni,akár Autocad munkát csinálni akár a COD-játékokat tolni.Ennyi.
33.
33.
Sandi István
Van rivális és előbb készen voltak a csúcs laptoppal a sok közül egyet emelnék ki és ez nem egészen 600 ezerbe kerül!
Intel® Core™ i7-4800MQ Processzor 3,70 GHz
Eredeti Windows® 8
43,94 cm/17,3” FULL HD display
16 GB DDR3 RAM
120 GB SSD
1 TB HDD
NVIDIA GeForce GTX780M 4 GB DDR5
Blu Ray Combo
Wireless LAN
Webcam, Bluetooth, HDMI, USB 3.0
2 év teljeskörü garancia
32.
32.
Exinor
Nálam az asztali gép már nem játszik, igaz nem is vagyok nagy PC gamer. Amire nekem kell tökéletesen megfelel a középkategóriás masinám (csak LoLozok rajta), hiába lehet 130ezerért jobb asztali gépet venni, ha nem tudom cipelni oda ahová akarom.
Ha nyernék végre a lottón tuti, hogy gamer laptopot vennék és nem asztali atomerőművet, akkor nem számítana.
30.
30.
Lorthirash
#29: Szerintem is van értelme a gamer laptopnak csak hát ahogy ez is borzasztóan drága
29.
29.
Lorthirash
28.
28.
InGen
#18: Az X1 szerintem sem ronda annyira, mint amennyire elsőre tűnt :).

Ennek élőben van valami brutális sármja, ami nem jön át a képekről (főleg, mert teljesen noob fotós és kamerás vagyok), és ami miatt valahogy menőn néz ki.

Szerintem az ugyanilyen kategóriás Alienware rondább, mert próbál nagy hivalkodó lenni.
27.
27.
MrZombieEater
Dolgozzátok csak fel, attól, hogy titeket nem érdekel, van célcsoportja a gamer laptopoknak, nem is kicsi.
25.
25.
Yakooza*
#9: Nem feltetlenul arra talaltak ki. En pl sokat utazok, es nagyon szomoru szoktam lenn 2 hetig SC nelkul :) . Desktopom nincs, mert felesleges lenne egy desktop, csak azert, hogy amikor itthon vagyok arrol toljam. tokeletes megoldas a gamer lapos, ami konnyu, es nem szakad le a vallad tole, amikor cipeled, mint plegy 17es Alienware-tol.
23.
23.
mestermagyar
Ez valami elég hülye "dizájn", hogy a képek aljából, és tetejéből is levágtál, és megdöntötten fotóztad...
22.
22.
walaki
#21: Kb. mintha azt mondanád, hogy "méghogy a Ferrari csinál drága autókat, amikor itt ez a DAF kamion, ami ugyanannyiba kerül. Oké, a Ferrari nem arra van, hogy harminc tonna WC papírt szállíts vele, de akkor is basszus".
21.
21.
UndokBeka
És még azt mondják, hogy az Apple csinál drága laptopokat mi? Kb ugyanennyi a 15"-os Macbook Pro, cserébe viszont könyebb és jobban néz ki. Oké, nem is játékra van, hanem képszerkesztésre meg videó vágásra, de akkor is basszus, egy gamer laptopért 600-800k? Jó, hogy lehet kapni...
20.
20.
markoci555
egy ilyen hűtőrendszernek én is örülnék...
19.
19.
Yami
Ezt az unboxing video-t mivel vettétek fel? Cipős dobozzal? Rázkódik, homályos, hányinger az egész...
18.
18.
Nando
LOL, egyrészt végtelenül ronda (oké', ez szubjektív), és akkor ne is hasonlítsuk az árát egy pc, vagy nextgen konzolhoz, mert lefordulunk a székről. :D

InGen, ahoz képest, h az X1-t mennyit cikiztétek a kinézete miatt (ami szvsz akkor sem ronda, sőt. :) ), itt igen lazán válogattad a jelzős szerkezetet. :D
17.
17.
hurkagyurka2
"Sőt, közösülni akarok vele, vad és buja szexuális kapcsolatba szeretnék lépni vele, meg akarom csókolni, össze akarok házasodni vele"
Te beteg vagy... :) Oké, biztosan tutkó a cucc, király, meg minden, de akkor is csak fém, üveg, meg műanyag. De oké, értem én, csak poénnak szántad. Öööö, ugye?
16.
16.
Dester
Nekem tökéletes a Lenovo Y580. Nem drabális, nem fél tonna, könnyen hordozható (munkagépként használom), és a játékok alatt sem lehet rá panasz. Igaz nálam is SSD-HDD kombó van, az ODD-t feláldoztam. Mindennapi munkára elég a teljesítménye (programozáshoz), és néha játszani is bármit elvisz full HD-ban. Haverokhoz lanpartyra is ezzel járok, és csak 15". :)
Ha meg itthon vagyok, rá lehet kötni az XBOX360 kontrollert, a G700-as Logitech egeret meg HDMI-n a TV-t, és kit érdekel, hogy laptop dohog a sarokban. :)
Ezzel csak arra akartam kilyukadni, hogy bár látom az értelmét ennek a ROG gépnek és a többi játékos gépnek is, nekem túlságosan nehezek és hivalkodóak, az Y580-asban (az ára mellett) épp az tetszik, hogy ránézésre teljesen hétköznapi, de amúgy iszonyat erő van benne. (Core i7, GTX660, 12GB RAM, 120GB SSD, 500 GB HDD, full HD panel.)
15.
15.
giga321
Kemuri egyből kettőt vesz majd.
13.
13.
KopyAti
Ja és a cikk tetszett nagyon!
12.
12.
KopyAti
Persze! InGen pont olyan meghatódós! :)
11.
11.
hedzsooo
#2: Ezt a túlárazott masinát már én sem bírtam szó nélkül, remélem meghatja InGen-t a kommentem! xD ;D
10.
10.
hedzsooo
"...600-800 ezer Forintért." - InGen, ne haragudj, el hiszem, hogy szereted te is a jól összerakott vasakat, meg, hogy konzoloknál jobb PC-n/laptopon játszani, de ez már a túlzás kategória szerintem! Még külföldön sem vennék meg sokan, hát még otthon! ;) Meg nem is éri meg az árát.
Akkor már inkább PC-t rakjon össze egy igazi "GAMER", ha nagyon bika vasra vágyik, mert ennyit nem szabad egy laptopora költeni. Szerintem.

...Annyit mondok csak, hogy liciten nyertem kb. 65e Ft-ért 1 gyárilag tuningolt + faxa hütéssel operáló, vadi új Palit GTX 770 4 GB-os VGA-t.
Adva van hozzá egy i7 2600k procim, meg 2x4 GB DDR3-as RAM.
Még otthon is, újonnan is egy i7 2600k-nál erősebb proci sem kerül többe 75e FT-nál, ha jó helyen veszik. + 2x4 GB DDR3-as RAM-ot. Már 20e Ft-ból kijönnek a RAM-ok (nem gagyik) simán, plusz egy i7 2600k (v. akár jobb már) szintén kijön egy 20-asból.

Na most akkor:

VGA-m 65e Ft (vszek még egyet SLI-ba majd, szintén licitálva, ha olcsóbb lesz, de legyen akkor most 130 a kettő eggyütt.)
proci legyen 75
RAM 20
=
130+75+20= 225e Ft i7 2600k-nál erpsebb proci, 8 GB DDR3, GTX 770 x 2 SLI
Ehhez kell egy alaplap + táp ugye:
alaplap 30e Ft-ért már korrekt, egy bika, 1000W-os korrekt táp 50e Ft.

225+30+50=305e Ft, úgy, hogy nem apróztuk el, nem xar alkatrészeket vásároltunk.
Veszünk esetleg még egy új, szép monitort, legyen még HDD, meg egy kissebb SSD is, akkor is megúszhatjuk 400e Ft-ból és nem 500-600e Ft-ból és egy sokkal erőzebb vasat kapunk, valamint könnyedén fejleszthetőt is a jövőre nézve.


Persze az új VGA-m otthon biztosan nem szerezhető be ennyiért licittel sem még, de esni kezdnek a GTX 770/780-es árai is már picit, az AMD-vel való árverseny miatt. Aki otthon vesz most 2 x GTX 670-et, azzal sem jár éppen rosszul.


Meg a lényeg, hogy ha van egy jól felépítetett PC-d, akkor nem kell sokat rá költened egy jó darabig. Nekem az 1000W-os CoolrMaster tápom megvan 2 éve és még vagy 3 évig meg is marad. A proci, alaplap, RAM is adott már nálam, szóval csak a VGA-t újítottam be és ismét van egy olyan konfigom, amivel a legeslegújabb játékok sem fognak ki jó darabig, ha pedig majd igen, na akkor jön el a SLI ideje nálam, de addigra le is megy majd jócskán a GTX 770-es ára. Bár ugye licittel így sem volt nagy összeg érte a 65e Ft.


Jók ezek az ajánlók egyébként persze, kellenek, van nekem is laptopom is, játék is, pl. Skyrim is fut rajta egészen tűrhetően, még pár grafikai tunninggal, moddal is, de ennél a laptoponál jóval olcsóbban vettem, kb. 200e Ft-ért annó. Szóval lehetne már ajánló szerintem olyan laptpookról is, amik mondjuk nem high-end-ek, de már játékokra is teljesen megfelelőek és kb. otthon is kijönnek max. 300e Ft-ból.
9.
9.
dBLOOD
Jól lehet nagyképűsködni az ilyen sz*rokkal, de pont erre találták ki.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...