Call of Duty: Strike Team mobilos teszt

  • Írta: zoenn
  • 2013. november 17.
  • android, call of duty: strike team, teszt
Link másolása
Call of Duty mobilon? A Black Ops 2: Zombies óta már semmi sem lehetetlen. A Strike Team arra született, hogy a konzolminőségű shooterként álljon hadrendbe iOS-en és Androidon. Majdnem össze is jött neki.

Miért csak majdnem? Az Activison első zseb-FPS-e, a PlayStation Vitára megjelent Call of Duty: Black Ops Declassified silány minősége még mindig képes megríkatni minket, s a Black Ops: Zombies sem állt a helyzet magaslatán teljesen. Ám a hét dollárért vesztegetett Strike Team már merészen új ötleteivel azért bőven elgondolkodtatja a mobileszközök tulajdonosait. A játék szinte a semmiből érkezett az Activision Leeds tagjaiból verbuvált The Blast Furnace jóvoltából, a srácok eddig csak a Pitfall iPhone-os verzióját tették le az asztalra, de köztük van a Rockstar Leeds egykori fejese, Gordon Hall is. Látszik, hogy ez az első próbálkozásuk a lövöldözős játékok piacán.


A Strike Team az FPS és a csapatalapú taktikai stratégia keveréke, s mint ilyen, újszerűnek hat a sorozatban. Habár a "két játék egyben" dolog nem mindig sül el tökéletesen, legalább lehet valamit odatolni a fanyalgók orra alá, hogy „nesze, újítást akartál, tessék”. A történetről nem estünk hanyatt: csapatunk egy minden hájjal megkent akciócsoport, akik a Cordis Die nevű terroristaszervezettel akasztják össze a bajuszt. A küldetésválasztó képernyő voltaképpen a földgolyó, a világ számos pontján várnak ránk missziók, nekünk pedig csak a kívánt helyszínre kell böknünk. Vért onthatunk az Északi Sarkkörön, Kínában és Afganisztánban is. A kampány mellesleg nem a leghosszabb: e három helyszínen elosztva, 16 hadművelet vár a 2-4 fős osztagunkra. A feladataink ugyan sokrétűek, de nem rugaszkodnak el túlzottan a szabályoktól: kutatóállomásokra szivárgunk be, hadurakat likvidálunk, robbantgatunk és persze lőjük az elénk toppanó ellenfeleket, ahogy a csövön kifér.


S most jön az újdonság: katonáinkat alapesetben belső vagy TPS-nézetből irányíthatjuk, játék e tekintetben nem mutat túl más próbálkozásokon, megállja a helyét, ne várjuk tőle mást. Ilyenkor kicsit leesik a framerate, az automata célzás is nagy terhet levesz a vállunkról, de használható. Egy gombnyomásra viszont felülnézetből (egy drón szemszögéből) követhetjük az eseményeket, illetve utasításokat adhatunk társainkat, hasonlóan az XCOM: Enemy Unknownhoz. A váltás gyors és sima, ráadásul a taktikai nézőpont is remekül használható. Mivel a látómezőnk ezzel jelentősen kibővül, így tudjuk, majd, hogy az ellenség hol áll lesben, tisztában leszünk a biztonsági kamerák helyzetével stb. Mialatt mi sakkban tartjuk a terroristákat, addig a társaink szépen oldalba kaphatják őket. A térkép forgatható, katonáinkat utasíthatjuk, hogy csendben intézzék el az ellenséget, vagy minden bele alapon. A holttesteket eltüntethetjük, számítógépeket hackelhetünk, kikapcsolhatjuk a riasztókat, s zárt ajtókat nyithatunk. Rajtunk múlik, hogy mit kezdünk a lehetőségekkel. Értelemszerűen a vak rambózástól egyhamar padlót fogunk.


Ha egy mesterlövészbe botlik a csapatunk, ott már ki kell vennünk a részünket az akcióból. Gyorsan váltsunk belső nézetbe, kapjuk elő a távcsövest és szedjük le a zavaró tényezőt. A zárt szobákba való behatoláskor az idő lelassul, mi pedig egyenként szedegethetjük le a meglepett delikvenseket. Acsikat gyűjthetünk a fejlövésekért és sok minden másért, s bár az irányítás az érintőképernyőből kifolyólag nem a legjobb, a program legalább kihasználja a kütyü giroszkópját, ami főleg a célzásnál jön jól. A kampány végigjátszása után ott lesz még a Survival mód, ahol már nincsenek csapattársak, sem légi támogatás – egyedül kell túlélünk az ellenség hullámokban érkező támadásait, fokozatosan erősödő kihívással.


A játékban tapasztalati pontot gyűjthetünk és szintlépések után bizonyos számú token üti a markunkat, amely egyfajta ingame pénznemnek felel meg. Különböző perkökre és fegyverekre költhetjük el. A tízedik szint után elérhetővé válik a veteránmód, ahol, ha jól teljesítünk, veterán medálokat gyűjthetünk. A maximális szint elérése után, Prestige-státuszba kerülünk, újra az egyes szinten találjuk magunkat, de a megnyitott térképek, fegyverek és perkek megmaradnak. Valódi pénzt is elköthetünk a játékban tokenekre, amiért páncélfejlesztéseket vehetünk, illetve több gránátot, aknát és egészségügyi csomagot vihetünk magunkkal a küldetésekre. Megijedni nem kell, e könnyítések nélkül is teljesíthető a játék, igaz, lassabban.


Multiplayer nincs, s ezzel a Call of Duty legfőbb eszenciája veszik el, elvégre az M.I. ellen nem olyan nagy élmény küzdeni, mint hús-vér játékosokkal. Olykor a kód összeomlik, Android 4-et használó eszközökön kizárólag Wi-Fi-kapcsolat mellett nyomulhatunk, ami kissé beárnyékolja a mobilitást. A grafika sem olyan nagy durranás, mint például a Modern Combaté, de a remek újrajátszhatósági ráta és a belső és a taktikai nézet közti akadálytalan váltás mégis vonzóvá teszi a Strike Teamet a rajongók előtt. A minőségen esett csorbák, valamint az irányítási problémák miatt nem tökéletes az összkép, de az Activision érezhetően rálelt a járható útra a mobiljátékok piacán is.

A Call of Duty: Strike Teamet az ASUS PadFone 2 készülékén teszteltük, melyet az ASUS Magyarország biztosított számunkra.

32.
32.
Daks
#31: A Killzone-nal nagyon megcsúsztunk, de kész van, hamarosan megjelenik. A Tearawayt Zoenn írja épp, a Batmanhez viszont sajna nem sikerült hozzájutni.
31.
31.
RangerFox
#28: A kz bétájától el voltatok ájulva, hol van a teljes játék teszt? Hol van a batman AOB teszt? Majd a Teareway? Lehet hogy nem sok játék jelenik meg rá, de éppen ezért jó lenne azokat a néhány játékokat letesztelni..
30.
30.
Dreadlox
még mindig jobb mint a ghost, kb úgyanúgy is néz ki
29.
29.
Elyas
25 ebben látod tévedtsz mert pl apám cége hoz be xiaomit amire alap 1 év garit kapsz és még +1et ha regizel a honlapjukra. Ami 2 év és az már nagyon taszári egy ázsia telónál és ezt részrehajlás nélkül mondom.
28.
28.
Daks
Van Vitánk, csak nem sok játék jelenik meg rá, ezért keveset írunk. Játékteszteket itt találtok: http://www.gamekapocs.hu/VITA
27.
27.
greenmelon
#25: Hát ha zavar a support hiánya akkor ne is rendelj olyat. Engem speciel nem érdekel a magyar támogatottság, nem volt még androidos kütyüm aminek olyan gondja lett volna, hogy szervizbe kellett volna küldenem, a szoftveres dolgokat meg minden esetben otthon meg tudtam oldani. Kivételt képez ez alól persze mikor összetörtem a telefont, de azért az átlag user nem tördeli többnyire.
26.
26.
mestermagyar
#23: -_- Sokan rendelnek kínából, és nem bánják meg, pedig rosszabb minőségűek. (mármint a xiaomi egy kínában nevese márka, a többi meg átlagos)
25.
25.
randall13
#24: Ja értem ^^

Épp ezért hülyeség Xiaomit venni. Igaz hogy relatív occsó, cserébe semmi szupportja nincsen. Magyarországon is csak szürke importtal lehet majd hozzájutni, amihez feltételezem nem jár majd garancia. Inkább egy Nexus5, amit legalább egy európai ember is ki tud ejteni.
24.
24.
greenmelon
#23: 1. Nem döglik be.
2. Visszaküldi kínába.
23.
23.
randall13
#15: Oszt ha bedöglik a Mi3, hova viszed javíttatni?
22.
22.
Elyas
Hát nekem 2 napja van meg a Sony Xperia L em amit 3 évig akarok használni. 2 év garival alap kiegekkel 50000 Ft omba került de eddig elégedett vagyok vele.
21.
21.
tupaccc
12. nem tudom, én se MO-i vagyok, hanem Szlovákiai :-D
Nálunk leköthed magad 2évre, egy jó drága mondjuk 30eurós csomaggal, aztán egy S4-et megkapsz 150euróval olcsóbban... Ez említett csomag telefon nélkül 27E lenne, szóval további 60at kifizetsz két év alatt azért, mert telefonnal vetted ki. Szóval spóroltál 90E-t ... Rohadjanak meg...
20.
20.
hakydakillah
15. én dettó 3-4 évre vásárolok. Desire-m 4. évében van, szintén MIUIU, JB android, és szerintem hamarosan lesz Kit-Kat is, csak idő kérdése.
Én is most érzem az idejét egy cserének. 2GB RAM szerintem még nagyon jóóóó darabig elég lesz - főleg azoknak, akik csak a rendszert, és egy-két programot akarnak futtatni. Az enyém 512MB-al még mindig nagyon szépen fut.
Ha majd eljön a 4GB időszak, az szerintem megint csak a megnövelt CPU-k száma + jobb játékok futtatása miatt lesz. A szokásos vegyél csúcsmodellt dolog...
Ebayt böngészve a Nexus5 beszerzése nálam a legesélyesebb - 16GB-os 370dolcsi, amíg a MI3 500.
19.
19.
Yanez
#18: Itt pl a legújabb Samsung-ot vagy Iphone-t max $100-ért már viheted is haza, ha éves szerzôdést kötsz. Van, hogy még olcsóbb, néha pedig ingen adják. Ha mondjuk kijött már egy adott márka legújabb modellje, akkor az elôzôt ingyen adják a szerzôdéshez. És természetesen korlátlan net is jár a csomaghoz!
18.
18.
mestermagyar
#12: Álmodunk olyanról néha... :D
17.
17.
mestermagyar
#11: Ha kemuri minden hírhez valami faszságot ír, akkor miért zavar ez a személyes kijelentés? Márcsak azért is ideírom, mikor kedvem lesz!
15.
15.
mestermagyar
#9: Ja, jólvan, akkor legutóbb is te válaszoltál. :P
Nekem jó eséllyel csak az m3 jöhet szóba, mert végre szeretnék egy vérbelí csúcstelefont. A nexus 5 nekem pont azért esik ki, mert vannak megvonásai, mint a 8mp-s kamera, a kissebb akksi , lg g2-nél biztos nem csinálhatta jobbra az LG stb. Másrészt meg azért, mert a 64gb-s(!) m3-at áfával ha jól számolom kevesebbért kapom meg viszonteladótól 500 dolcsiért, mint a 16gb-s nexus 5-öt. Persze, most csak hirtelenjében árukeresőben megnéztem a nexus 5-öt, és az m3-nál persze én ügyelek az áfamentességre is :P.
Ezekre a samukra, sonyikra, meg iphone-okre gondolni sem merek, olyan drágák, és végképp nincs pénzem rá, ediig is csak 30ezres okostelóm volt.

Én is 3 évre tervezem, és jó lenne, ha annyi ideig szuperálna. Gondolom addigra 4gb ram lesz az alap, és a 16 mag...
14.
14.
Elyas
Max 2 hónap és apám cége hoz be Mo ra... Értékelésének a támogatást :D

Jónak tűnik ez a cod de nem teszek vele próbát.
13.
13.
Dontrip
#10: Akkor ez egy jól összeszokott szerkesztőség. (tudom, szar volt, de nem hagyhattam ki. :D)
12.
12.
Yanez
#9: Nem élek M. O.-n, ezért csak megkérdezném: ott nincs olyan, hogy szerzôdést kötsz egy mobilszolgáltatóval, mondjuk 1évre, és cserébe a legújabb telók bármelyikét megkapod fillérekért?
11.
11.
Dontrip
#8: Na végre leírtad, most már nem kell minden héten odaírnod egy hírhez, hogy új telód lesz!
10.
10.
RangerFox
#6: Ha jól tudom nincs a szerkesztőségben vita...
9.
9.
tupaccc
8. még szép, hogy ismerem. Elég ha annyit mondok, hogy HTC telómon már a 4ik éve MIUI rom fut.
Nálam három nagyon várt teló szerepel a listán - Xiaomi MI3, Xperia Z1S, Nexus 5.
Igaz Nexus már jóformán ideért, tudni mindent, de mindhárom telefonnak van erős oldala:
MI3 - teljesítmény - ár + számomra a világ legjobb romja a MIUI
Z1S - gyönyörű, brutális teljesítmény végre nem tepsi méretben, viszont tartok az árától
Nexus5 - főleg letisztult rendszere, gyorsasága, na és google támogatottsága miatt. Nála is az ár szerintem 16gb-os verziónál egész baráti lett. S4teljesítménye féláron.
Megvárom mindhárom telefon érkezését, és szerintem felhasználói tapasztalatok, meg az ár fog dönteni, mert mivel én általában legalább 3évre vásárolok telefont.
8.
8.
mestermagyar
#7: xiaomi m3, de biztos nem ismered. :P
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...