Dishonored: Game of the Year Edition teszt

  • Írta: zoenn
  • 2013. november 16.
  • dishonored game of the year edition, pc, teszt
Link másolása
Szert tettünk egy steames Dishonored Game of The Year Edition kódra, így azonnal rávettük magunkat az eddig figyelmen kívül hagyott letölthető tartalmakra. Nos, jobb későn, mint soha, elvégre Dunwall mítosza csak most teljesedett ki igazán.

Remélhetőleg az egy éve boltokba került alapjátékot senkinek sem kell bemutatni. Aki csak egy kicsit is érdeklődik a steampunk jegyekkel felvértezett lopakodós játékok iránt, azt tudja, hogy az Arkane Studios egy merően stílusos és marasztaló atmoszférát teremtett. Corvo kalandja igazi bosszúhadjárat, ahol a pestistől sújtott város korrupt és vérontástól sem visszariadó fejesei megfizettek azért, amiért meggyilkolták a császárnőt, és elrabolták a trónörököst. Persze a titok sokkal nagyobb volt annál, aminek elsőnek tűnt, a természetfeletti képességek remekül megfértek a jéghideg pengék mellett. A játékmenet olyannyira szerteágazott, hogy minden játékos megtalálta benne a saját stílusának megfelelő lehetőségeket. Az elmúlt 12 hónapban megjelent DLC-ket vesszük most górcső alá, egészen más megvilágításba helyezve ezzel a már ismert történetet.


Dunwall City Trials

A sztori továbbgondolásával még várjunk, elvégre ott van nekünk a pontokra menü ügyességi próbatétel. Ha képességeink karbantartására várunk 10-20 perc erejéig, arra tökéletesen megfelel az első csomag. Csillogtathatjuk sunnyogási tudásunkat, célzó tehetségünket, gyorsaságunkat és némi gondolkodás is belefért a Dunwall City Trialsba. Alapesetben három csillagra teljesíthetjük a kategóriánkénti két-három kihívást, majd jön az Expert szint, ahol már igazán meg fogunk izzadni. Főleg, amikor egy üvegkalitkában kell helytállnunk a ránk törő túlerővel szemben, az eszetlen vagdalkozás helyett csak az ütőképes taktika a kifizetődő.


Ha az alapjátékban a humánusabb stílusra rendezkedtél be, azaz nem öltél feleslegesen és az észrevételességre törekedtél akkor itt kiélheted magad. Az eddig hanyagolt képességeket is letesztelheted, ahogyan a reflexeidet is, hiszen a fifikás ügyességi pályákon az idő számít és a hatékonyság, ahol már nem lehet lustálkodni és megfontoltan előrehaladni. A szinteket pont az ilyen challenge-ekre tervezték a srácok, nagy pacsit is érdemelnek, hiszen bitang jól összerakott helyszínekkel van dolgunk. 8/10.


The Knife of Dunwall

Főhősünk ezúttal Draud, a félelmet nem ismerő bérgyilkos, akivel azután kezdhetünk nyomulni, miután az végzett a császárnővel. Naná, hogy nagy morális dilemmával van dolga, mégis csak egy sokak által kedvelt uralkodót küldött a másvilágra. Igazán profi kiegészítő, amely még az alapjátéknál is fordulatosabb. Ugyan nem teljesen antihőssel van dolgunk Draud személyében, de abszolút kedvelhető karakter, s az élmény, amit a sztori nyújt, meglepően maradandó tud lenni. A mechanika alapvetően nem változott: orgyilkosról lévén szó, a lopakodás ugye elsődleges, már csak azért, mert az új és az átgondolt képességek is ennek ágyaznak meg. Villanásnál például megáll az idő, s akár ugrás közben is nézelődhetünk.


A Rántással esetünkben nem a levest sűrűsítjük, hanem magunkhoz cibálhatjuk az ellenfeleket, de távolabb lévő tárgyakat is magunkhoz vonhatunk vele. A három küldetés nem a leghosszabb, de legalább méretes és igazán hangulatos környékeken fordulunk meg. A bálnafeldolgozó üzem egyszerre borzongató és kíméletlen. Kiontott belű tengeri közt a marcona bajkeverők sétálnak, ha állatbarát vagy, tutira lemészárolsz mindenkit. Daud története itt még nem ér véget, hiszen kideríti a brigmore-i boszorkányok vezetőjének kilétét és szándékati, így a következő tartalomban folytatódik a mulatság. Azonban így is kijár neki a 9/10.


The Brigmore Witches

Szintén nem egy hosszú elfoglaltság, de kellően csavaros és ami a legfőbb, új oldaláról ismertjük meg hősünket. Megjegyeznénk, szerintünk több potenciál van benne, mint Corvoban, de ezt most ne hallják meg a rajongók. A Coldridge Börtönben ténykedhetünk első körben, ahonnan testőr barátunk nemrégen távozott, majd jön a Drapers Ward, egy soha nem látott kerület a városon belül, amin két banda osztozkodik. Nagymellű piperkőcöket és sebhelyes arcú kalózokat likvidálhatunk út közben – persze egy-két szívességet is teljesíthetünk nekik. Végül jön a Brigmore Birtok, a boszorkányok menedékhelye, ahol a rettegett rituálé zajlik le és a végső leszámolással szembesülünk. De vajon tényleg olyan végkifejletet kapunk, amire számítunk? Hősünk bűnei megbocsáttatnak? Nem teljesen.


Habár kapunk néhány új fegyvert, azért nagyobb a füstjük, mint a lángjuk, a meglévő repertoár is tökéletesen használható. Az atmoszféra viszont egyértelműen a horror irányába megy át, amit remekül áll a Dishonorednek. A mesterünk ellen fordulunk, aranyat, rúnát és elixíreket gyűjtünk, gyilkos késünknek nem marad ideje megszáradni. Némi tanulság a végére: az előző DLC a bálnavadászat kíméletlenségére hívta fel a figyelmet, addig ez a ruhaiparra, ahol a munkásokat kizsákmányolják, éhbérért dolgoztatják. A boszorkák hasonló furmánnyal támadnak mint, mi csak sokkal hatékonyabbak. Fülsiketítő sikolyokkal zavarnak meg, ide-oda teleportálnak és a főellenséggel való csata tényleg méltó lezárása a Dishonored legkeményebb bővítésének. 9.5/10.


Száz szónak is egy a vége: ha nem próbáltad még eddig az alapjátékot, netán félredobtad a végigjátszás után, ruházz be a Game of the Year kiadásba, hiszen esetünkben nem pusztán üres lehúzással adják el ugyanazt a címet, hanem valódi, magvas extrákkal. Ugyan pár napra elegendő a plusz tartalom, az viszont minden centiméterében mestermunka. Negyven euró nem olyan nagy összeg érte, így viszont 20 dodóval olcsóbb, mintha külön-külön halásznánk össze a DLC-ket.

 

Kapcsolódó cikkek

24.
24.
#19: Szerintem ezeknek a fogalmaknak a jelentesevel nem vagy tisztaban:unalmas, és lapos, ocsmány, érdektelen.
Vagy ne igyal annyit mielott kommentelsz.
Jatsz a kallofdutyi 13-al az ac-9 el meg a battlefiel 7-el(vagy hol is tartanak ezek) ezeknek mind kifinomult eredeti sztorija van es neked valok.
Amugy a garfika bazi valtozatos es emelett meg keveset is tolt szal lehet nincsen mindenen 4k -s textura ettol fuggetlenul szep (a karakterek annyira nem) mert jo ranezeni.
A sztori marha jo lehet nem artana angolul tanulni vagy magyarul jatsznai vele.
A jatekmenet meg nem ratatata mint a sok szutyoknal lehet ez volt a bajod .
De ne jatsz vele ez tul szofisztikalt jatek neked.
23.
23.
marcisnq
Kedves zoenn, a Knife of Dunwall főhőse DAUD, nem pedig D"r"aud :)
http://dishonored.wikia.com/wiki/Daud
22.
22.
JBoy
#21: Azért mondom. :)
21.
21.
Elyas
Magát a világot az alkotta meg aki a HL2ét.
20.
20.
JBoy
Én meglepődtem a játék végén azt hittem jó ha nyers agresszióval viszem végig a játékot és hentelek mint a barom. :D De tetszett a befejezés így is. :)
Grafika egy két helyen tiszta HL2. Van is hozzá valami köze úgy tudom (grafikus, aki tervezte vagy ilyesmi)
19.
19.
BryceHUN
Az alapjáték számomra csalódás volt (unalmas, és lapos sztori, a látványvilág ocsmány, érdektelen főszereplő, és mellékszereplők, stb.), és az első DLC is a totális érdektelenség kikötőjében kötött ki. Kellemes csalódást okozott viszont a "The Knife of Dunwall", és a "The Brigmore Witches" DLC. Egy nem túl egyedi, de legalább végre főhősnek nevezhető személy, és egy normális történettel megspékelve sikerült elérnie az Arkane Studios-nak azt a szintet, amit elvártam tőlük. Kár, hogy ezért még kikellet csengetnem +8.000 Ft-ot.
18.
18.
Elyas
Sajna nincs 58 feles ezresem... Most vettem egy okostelót mert eddig nemigen akartam váltani de ideje volt. Aztán most fogom kezdeni a jogsit is ami itt Mo-n kurva drága. Aztán jöhet a gépfrissítés de csak maximum jövő nyáron munkából.
16.
16.
#14: Akkor probalj egy thiefet az azert kenterbe veri.
15.
15.
#4: Egy gep hozza, amin jol el is megy tenyleg nagyon nagy anyagi raforditast igenyel.
Vinyod van? Van dvd-d, tapod, hazad, bill, eger?
Akkor kb ennyit kene koltsel azert, hogy jatszhass, antialias nelkul (lehet azzal se lett volna gond de en elbol kikapcsolom), amugy max beallitasokkal.
Pentium g 2030 13e
asrock h61vg3 11e
4 giga 1333as ddr3 12e
Radeon 7770 22e
Tudom ilyen geoen toltam vegig egy 37 colos tv-n. Total biztos ,hogy sehol nem ment 40 fps ala.
Amugy bazi jo jatek.
14.
14.
green01
egyik legjobb játék amivel valaha játszottam mindenkinek ajánlom
13.
13.
Dontrip
#9: Asszem tavaly a TWD lett az év játéka csomó helyen, szerintem teljesen jogosan.
12.
12.
Drazhar
Az utóbbi évek egy legjobb eredeti címe (nem folytatás, nem reboot, nem remake), üdítő volt egy ilyen jó játékkal kikapcsolódni :)
11.
11.
equinox42
Az alapjátékot imádtam, remélem ezt is ki tudom próbálni mihamarabb.
10.
10.
mestermagyar
#9: A skyrim inkább 2011 vége.
9.
9.
Elyas
Nem vonom kétségbe h erős volt a 2012 és év de szerintem a Dishonored volt a legjobb friss cím... Volt ott Skyrim de az is folytátás volt
8.
8.
Dontrip
#5: Azért elég erős volt a tavalyi év!
7.
7.
Stranger
#5: Azért nem véletlenül van "év játéka" változata. :D Amúgy sajnos kevesen ismerik a gyengébb marketing miatt.
6.
6.
#1: *az utóbbi idők legjobb akció-kaland játéka

5.
5.
DevilGamer
A Dishonored önmagában sem kispista, de így, összes DLC-vel, már maga a tökély. Csoda, hogy nem lett az év játéka...
4.
4.
Elyas
A gépem még mindig nem viszi sajna be kéne szeretném vmi konzolszefű tálkolmányt...

Amúgy szetem 2012 legjobb friss címe volt.
3.
3.
Gamerdavid
Baromi jó játék. Kellett már ez a GotY. Így a fanatikusok legalább jól fognak aludni.
1.
1.
DON GONDOCS
Az utóbbi idők egyik legjobb akció-kaland játéka.Mind látványban mind játékélményben.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...