Call of Duty: Ghosts teszt

  • Írta: fojesz
  • 2013. november 14.
  • call of duty: ghosts, pc, teszt, xbox 360
Link másolása
Nem meglepő: a Call of Duty: Ghosts jól sikerült, ám hiába a generációváltás, az új mederbe terelt történet és a játékmeneti változtatások, az élmény még így sem hat frissnek.

Nagyon szeretem a Call of Duty-sorozatot, de egyáltalán nem csodálkozom azon, hogy többen csak cinikusan legyintenek az Activision menetrendszerű E3-as bemutatói és előzetesei után. A kiadó és fejlesztőcsapatai évről-évre ugyanahhoz a recepthez nyúlnak, és bár ebben mindig van valami meglepi (tavaly például a Treyarch igyekezett megbolondítani a kampány játékmenetét), a végeredmény mindenképpen ismerős marad. Igen, ismerős, de nem rossz: a Call of Duty-sorozat ettől függetlenül évről-évre hozza az elvárt színvonalat, ahogy az idén megjelent Ghosts-ra sem panaszkodhatunk - még akkor sem, ha egy generációváltó tizedik epizódtól azért többet reméltünk.

Ha az alcím alapján a Modern Warfare 2 közkedvelt hőse, Simon “Ghost” Riley hadnagy neve ugrik be, nem véletlen, az ő karaktere ihlette ugyanis az új rész különleges alakulatát, a Szellemeket is. Viszont ez az első és egyben az utolsó kapocs is közöttük, a Ghosts egy alternatív univerzumban, vadonatúj történetet mesél el eddig nem ismert szereplőkkel, és így ágyaz meg egy új sorozatnak a Call of Duty-szérián belül. Az alapfelütés szerint valamikor közeljövőben legyalulják a Közel-Keletet, a kialakuló világválságot pedig az olajtermelésből élő dél-amerikai országok reagálják le a legjobban: Föderáció néven szövetkeznek, és azon nyomban szuperhatalommá válnak, bekebelezik Közép-Amerikát és a Karib-térséget, hogy utána nekiugorhassanak az USA-nak is.

Ráadásul nem is aprózzák el a dolgot, finoman szólva kimerítik a terrorizmus eszköztárát, mikor elkötik az amerikaiak ODIN nevű űrállomását, ami valójában egy szuperfegyver, és amivel a távolból lehet bolygónk városait a földdel egyenlővé tenni. És hát teszik is, nem csoda, hogy otthonuk elvesztése után a Walker-testvérek, Logan és Hesh is aktív szerepet vállalnak a Föderáció elleni harcban. Egy simának indult őrjáratuk viszont váratlan fordulatot vesz, mikor sikerül megfigyelniük a dél-amerikaiak egyik főszörnyét, Rorke-ot, lelelepleződésük után pedig a Szellemek mentik meg őket. Innen már úgyis tudjátok: Logan és Hesh is beáll a srácok közé, hogy  a globális apokalipszis kellős közepén árnyékkatonaként teljesítsenek szupertitkos küldetéseket az amerikaiaknak.

Talán már az eddigiek alapján is világos lehet, hogy alapjaiban a Call of Duty: Ghosts kampánya nem változott túl sokat, ami egyfelől jó, másrészt nyilván rossz. Jó, mert az Infinity Ward még mindig baromira ért a hangulatkeltéshez, a Ghosts kampánya mérnöki precizitással adagolja a robbanásokat, néha kisebbeket, néha nagyobbakat, pont annyira, hogy végig izgalmas legyen az az 5-6 óra, míg végzünk a történettel. A helyszínek változatosak, (főként) Logant irányítva az egész világot bejárjuk: a lepusztult Las Vegastól és a sivatagos senkiföldjétől a dzsungeleken át, egy antarktiszi olajfúrótoronyig mindenhol megfordulunk majd. A mezei lövöldözést ráadásul a létező összes módon fel akarták dobni a srácok: kis túlzással alig gyalogolunk, mert mindennek, aminek kerekei (vagy lánctalpai) vannak, azzal elhajtunk majd, a helikopterezés sem marad ki, a trailerekben is látott búvárkodásról és űrbéli harcról már nem is beszélve. Örvendetes tendencia, hogy a fejlesztők a pure katonásdi mellett igyekeznek rágyúrni a főszereplőkre, a közöttük lévő kapcsolatokra és az érzelmeikre is, és bár a megvalósítás nem hibátlan (a történet továbbra sem a játék erőssége), a kampány vége felé már majdnem aggódtam a hőseinkért.

Még mindig szórakoztató a Call of Duty, ez kétségtelen, persze előfordulhat, hogy tizedjére már nem fogsz meglepődni rajta. Nem hibáztatlak. Igazság szerint mindent (de tényleg mindent!) láthattál a korábbi részekben, második világháborúsan, hidegháborúsan vagy modern hadviseléssel, ráadásul az Infinity Ward a Treyarch egyik érdekesebb vívmányát sem vette át a Black Ops II-ből, így még azoknak sem örülhetünk. Ehhez hozzátartozik az is, hogy technikai értelemben a Call of Duty még mindig ugyanaz a lineáris csőjáték, látszólag végtelenül újraéledő ellenfelekkel és lelőhetetlen, de kőbuta társakkal. Persze ez dizájneri kérdés, a folyamatosságnak és a szüntelen akcióorgiának ez az ára, de ezzel nyilván nem kell egyetérteni. És végül ott van Riley, a sokat emlegetett németjuhász, akiről nem vagyok hajlandó a következő pár sornál többet írni: már az első bemutatók alkalmával is sokan feleslegesnek érezték, hogy a blöki az új rész feature-listájának csúcsán csücsül, akkor viszont még nem tudhattuk, hogy Riley ennél is jelentékelenebb szereplő lesz. Az égvilágon semmit nem ad hozzá a játékélményhez, nem nő a szívünkhöz, a motion capture ellenére irtó hülyén mozog, és bár gombnyomásra letámadja a kijelölt ellenfelet (illetve bizonyos szakaszoknál manuálisan kell őt irányítanunk), sokszor egyszerűbb lőni egyet-kettőt. Ja, és a legjobb, hogy a játék felénél konkrétan eltűnik, ami viszonylag jól mutatja, mennyire gondolták komolyan a készítők, hogy fontos karakter válhat belőle.

Az Infinity Ward a multiplayernél sem vállalt be drasztikus újdonságokat, leszámítva egy-két kivételt inkább az apró finomításokra gyúrt rá.  Összeségében viszont még mindig nagyon szórakoztató a többjátékos rész, igaz, ha nem fekszik az a stílus, amit a Call of Duty képvisel, valószínűleg a Ghosts sem fog meggyőzni arról, hogy ő lesz a legjobb barátod. A tempó elképesztően gyors, a reflexeidre inkább szükség lesz, mint a taktikai érzékedre, ráadásul most már be is lehet csúszni sprintelésből, ami kifejezetten hasznos mozdulat tud lenni, ha megtanulod használni. A viszonylag rövid ideig tartó meccsek alatt pedig bizony többször is előfordulhat majd, hogy hátulról talál meg valaki, vagy hogy belerohansz egy gránátesőbe, ehhez pedig kiválóan asszisztálnak a játék pályái: ahogy korábban, úgy most is “többcsatornásak”, elbújni nem igazán lehet bennük, ha viszont sikerült, legalább végre ki tudsz hajolni a fedezék mögül. A játékba egyébként az előrendelői DLC-vel együtt tizenöt pálya került összesen, és bár ezeket a divatnak megfelelően dinamikusnak hívják a készítők, nem számíts a Battlefield 4-ben látott rombolhatóságra, meg Levolutionre: általában csak a térképek néhány meghatározott pontja deformálható, illetve másik végletként bizonyos helyszíneken killstreakkel az ODIN-t is bevethetjük, amivel egyik pillanatról a másikra teljesen átszabható minden.

A Call of Dutyban nem igazán akarják ráerőszakolni a kasztokat a játékosokra, inkább rájuk bízzák, hogy a saját játékstílusuknak megfelelően állítsák össze a karaktereiket. Ráadásul erre minden korábbinál jobban ráúsztak a készítők: az új részben tíz multiplayer karaktered lehet, ezek egyenként hat-hat különböző felszereléssel vonulhatnak harcba. Ez azt jelenti, hogy a hatvan összeállításba durván húszezer variációban válogathatsz össze fegyvereket, kiegészítőket, killstreakeket és - egy új súlyozási rendszer mentén - perkeket, szóval lesz mivel szöszölniük a rajongóknak. Ehhez csapódik hozzá, hogy a karakterek külsejét is megpiszkálhatjuk, így többek között a katonánk neme is változtatható, hogy a sorozat történetében először női harcosok is legyenek a pályán. És itt jön képbe az új Squads mód, ami ha nem is szórakoztató túlzottan, de arra mindenképpen alkalmas, hogy tesztelgessük az összeállításainkat: az így elkészített katonáinkból osztagot állíthatunk össze, csavar viszont, hogy mi csak az egyiküket irányítjuk, a többieket a mesterséges intelligencia terelgeti majd. Különböző kompetitív és kooperatív játékfajtákat játszhatunk más játékosok szakaszai és a botok ellen - az itt megszerzett eredményeink természetesen hozzáadódnak a játékállásunkhoz.

A játékmódokkal amúgy sem fukarkodott az Infinity Ward. A már jól bejáratott darabok mellett öt újat is kaptunk, igaz, ezek sok esetben a korábbi játékfajták felturbózott változatai. A Grind például a Kill Confirmed egy variánsa, ahol a leölt ellenfelek dögcéduláit nemcsak megszerezni, de vissza is kell cipelni egy meghatározott helyre, míg a Cranked a Team Deathmatchen csavar egyet úgy, hogy az első ölésünk után, valamilyen spéci képesség fejében (gyorsabb mozgás, újratöltés és hasonlók) harminc másodpercet kapunk arra, hogy újabb áldozatot találjunk magunknak, különben felrobbanunk. A Huntedben egy pisztollyal és egy késsel indulunk harcba, és a pályára ledobott fegyvereket megszerezve juthatunk előnyhöz, a Search & Rescue a klasszikus Search & Destroyt frissíti fel a Kill Confirmed elemeivel (csak akkor esel ki az adott körből, ha el is veszi az ellenfél a dögcéduládat), a Blitz pedig az amerikai focit majmolja: nincs más dolgotok, mint átlőni magatokat az ellenfél bázisához, ahol az “end zone-ba” beszaladva pontot kaphattok, miközben persze a saját térfeleteket is védenetek kell.

És ne feledkezzünk meg az utolsó pillanatban bejelentett kooperatív módról, az Extinctionről sem: bár az Infinity Ward “zombimódját” sokan szkeptikusan fogadták, igazság szerint kár lenne lesajnálni, mert remekül sikerült. A legfeljebb négyen játszható minikampányban (eddig egy pálya érhető el) a főszerepet az idegenek kapják, egy amerikai kisvárosban kell kipucolnunk őket fészekről-fészekre haladva. A földönkívüliek sokkal többet tesznek hozzá a játékmenethez, mint a zombik: gyorsabban, kiszámíthatatlanabbul mozognak, ami természetesen a mi dolgunkat is megnehezíti. Az Extinction több szempontból is el van szigetelve a multiplayer többi részétől, itt például külön fejlődhetünk, menet közben pénzt gyűjthetünk, és vannak kasztok is. Mindenképpen tegyetek vele egy próbát, az új rész legkellemesebb meglepetését tisztelhetjük a személyében!

A Gamekapocs PC-n és Xbox 360-on is kipróbálta a játékot, és ahogy az várható volt, a két változat között alapvető minőségi különbség van. Bár az Activision a mai napig azt hirdeti, hogy motort cseréltek a Call of Duty alatt, valójában a régi engine továbbfejlesztéséről van szó. Ez azt jelenti, hogy a technikai megközelítés érdemben nem változott, az elsődleges cél továbbra is a teljesítmény, a sebesség és a gördülékeny futtatás, utána jöhet minden más. Bár a Battlefield 4-nek én még köszönni sem mernék a Ghosts nevében, PC-n, a legjobb beállítások mellett mindenképpen javulás fedezhető fel a korábbi részekhez képest, és csúnyának sem nevezném a játékot. Ez alapján nem nehéz kitalálni, hogy az Xbox 360-as változat eléggé vérszegény mellette - ideje már most megbarátkozni a gondolattal, hogy előbb-utóbb szükség lesz egy konzolcserére.

A Call of Duty: Ghosts hozta a kötelezőt, de sajnos ennél nem is vállalt többet. Bár a recept itt-ott finomodott, az Infinity Ward a már jól bejáratott felfogás szerint, a már jól ismert elemeket összerakosgatva szállította le az évi Call of Duty-adagunkat. A végeredmény viszont tényleg nem rossz: a kampány még mindig szórakoztató, a multiplayerbe hónapokat lehet beleölni, az Extinctionért pedig - bár kétségtelen, hogy kellett hozzá a Treyarch ötlete is - külön piros pont jár a srácoknak. A többit meg majd jövőre.

A Call of Duty: Ghosts-ot az ASUS ROG Tytan CG8580 gamer PC-jén teszteltük, melyet ASUS Magyarország biztosított számunkra.

140.
140.
DON GONDOCS
#139: Legalább a Squad-Safeguard módot próbáld ki :) vagy az alienest
139.
139.
godach
#138: Rálesek majd, de nem vagyok nagy multis ;)
138.
138.
#137: Ajánlom a multit is, nagyon príma. Kicsit más jellege van, a nagy mapek miatt van bőven kempelés, de ha ezen túlteszed magad, remek szórakozást nyújt a Ghosts.
137.
137.
godach
Szevasztok.
Nagyon sajnálom, hogy terjeng a divat, hogy így Káll of Dutyi, meg úgy.
Tegnapelőtt fejeztem be. Nagyon jó játék volt.
Persze semmi korszakalkotó, semmi újdonság, egyszerűen csak tiszta akció FPS aminek első osztályú, és aminek a neve Call Of Dutry.
;)
136.
136.
feher576
Hali
most nyomulok vele, szerintem az egyik legjobb Cod :) A World at war volt ilyen ütős mint ez :) 10/'§ nálam köszi
135.
135.
DON GONDOCS
Az Infinity Ward nagy segítséget kapott hogy a kampány is jól sikerüljön, azért a Raven softwaretől többet vártam volna. Talán nem csak a multihoz kellett volna aszisztálni mert ami eddig jól működött arra itt sem lehet panasz. (Soldier of Fortune 1-2, Elite Force 1-2 Wolfi 2009, Quake4)
134.
134.
DON GONDOCS
Na újra feltettem a Ghostot, ugyan kicsit visszafogottabb mint elődei, meg ugye a Bo2ben több választási lehetőség volt, de még ígyis bőven feszest tempóban halad a kampány, és még a pályák is kellően változatosak hamég akadt köztük ismerős is, csak kicsivel lett volna hosszabb.
133.
133.
jack21
Eltel egy kis idő azóta ,hogy megjelent ez a játék(vicc).A cod sorozat legborzalmasabb része lett.pc tolom megvettem ezt is fullos vátozatba mint a többi is igazi cod rajongó vagyok de ez egy NAGY csalódás.Nem elég ,hogy a mappok max a kempereknek kedveznek de ennyi csalóval egyik részbe se futottam bele.Az alienes rész rendben van az még tetszik kivéve ,hogy sok az agyatlan barom de ez nem a tervezők hibája.Ami viszont igensenki nem érti köztük én sem ,hogy a mai napig nincs kijavítva az árnyék hibája ha valaki bekapcsolja még egy bivaj erős gép is laggol tőle nem az fps esik le hangsúlyoznám mértem jó magam is és elég combos a gépem hozzá.A kampány részről csak annyi szépek az animációs részek benne de túl sok lett alig van köze az embernek valamihez is benne.Az űrhajós rész meg egyenesen szar.Azt se érti senki hamár pc programoznak ,hogy a francba ,hogy csak arra lett szarul optimalizálva.Grafikailag semmi nex gen nincs benne.BO2 simán veri minden téren.Nálam ez a game legjobb jóindulattal is csak 4/10 kapna.Túlságosan összecsapott lett csak a pénzre mentek ezt érezni is.
132.
132.
johnprice
#131: javítva:szerintem is
131.
131.
johnprice
Szerinte is tök jó rész lett 10/10
130.
130.
Falcon
most hogy beletettem jó pár órát kijelenthetem hogy az egyik legjobban sikerült rész lett!
mindig szeretem volna egy ilyen részt ahol nagyobbak a pályák! persze így nehezebb is de nagyon jó lett
a single is nagyon jó hozza a szokásosat
viszont nem tetszik az ufós rész és hogy kivették a survival módot
128.
128.
Voodoo
Tipikus CoD hangulat! Izgalmas kampány, nagyon jó, pörgős multi. Szerintem jól sikerült az új Call of Duty!
Értékelésem: 9/10
127.
127.
trion96
126.
126.
gyurmagy
Jó lett ez a cod is! Élvezetes,pörgős,reflex fps!
122.
122.
Falcon
az év játéka címre simán pályázhat akkora játék
121.
121.
KőbányaKispest
#120: De ettől csak hozzájárult csezdmeg, kifizették, gondolom egy családba tartozik még attól, és fizettek a játékért, ráadásul ha az anyja vette, ha nem, az ő játéka marad.
120.
120.
MD. Alchemist
#119: De nem ő, hanem szülei te.... olvasni tudni nem elég, értelmezni is kell, amit olvasol.... te....
119.
119.
KőbányaKispest
#115: De akkor csak hozzájárult te....
117.
117.
vanpear
#115: UI.: "Az IW elég kemény időszakot tudhat maga mögött, Jason West, Vince Zampella és további 40 umpalumpa távozása alaposan megnegyedelte a stúdiót, de most már úgy néz ki, hogy minden rendben van. Az Infinity Ward külsősökkel együtt most már 150 fejlesztőt foglalkoztat az új irodájukban, ahol az új kezdet egy új al-brand születését is magával hozta. Összeállt a Call of Duty: Ghosts."

Utolsó bekezdéshez.

És egy kis Metallica neked küldöm szeretettel:

Csak álltál ott üvoltve
Félve, hogy senki nem figyel rád
Azt mondják az üresség idegesít a legjobban
A saját hangod biztosan megnyugtat
Így csak azt hallod amit hallani akarsz
És csak azt tudod amit hallottál
Te téged elborít a tragédia
Indulsz, hogy megmentsd a világot

http://www.youtube.com/watch?v=_98Gyg1er-k
116.
116.
vanpear
#115: Köszönjük Emese! A csalók ellen XD, nah persze. Jó lenne, ha nem írnál, ilyen jelzőket rám, hogy aluliskolázott meg stb, mert ez csak a te intelligencia hányadosodat jelzi. Menjél el Jehova tanúinak, ha akarod hirdetni az igét. Biztos az Infinity Wardot az UFO-k irányítják, nem ők a hibásak, tudjuk nem a programozók, nem a grafikusok se a titkárnő, a felső vezetés, de akkor, hogy nevezzem IW felsővezetés, vagyis IW. Ne legyél már ennyire síp síp! Ez a nyomorult szöveg, hogy anyuci apuci vette a játékot. Hord már el magad, ha nem érted az iróniát! Következőekben csak, olyan reagáljon az én kommentjeimre, aki megüti 100 as átlag IQ-t. Megértéseteket köszönöm!
115.
115.
MD. Alchemist
#114: Sajnos nem érted, miről beszéltem.
Az új engine-hez annyit, hogy amint publikálták, pár napra rá világossá tették, hogy nem új, csak nagyobb mértékben módosított, tehát szó nem érheti őket, nem volt dezinformáció.
6G meg a csalók ellen volt, olvasatlanságod eredménye, hogy a levegőbe vagdalózol, pedig már ezt is tisztázták, hogy mire föl a 6G.
Az utolsó bekezdésed pedig végkép nagy butaság. Jelzi, hogy egy sort sem fogtál fel a korábban írtakból.
Részemről téma lezárva. Nem akarok és nem is fogok hadakozni, csak jobbnak láttam tisztázni, hogy nem az IW-os fejlesztők a hibásak. Nehezen viselem, mikor aluliskolázott, hozzá nem értő gyerkőcök fikázzák a magas szintű szellemi munkát (főleg, hogy valószínűleg egy fillérrel nem járultál hozzá a munkájukhoz, mivel anyuci vagy apuci fizette neked a játékot).
114.
114.
vanpear
#113: Pénz pénz pénz! Undorító gusztustalan pénzszerzés. Senkinek nem lenne gondja, ha 5 ezer forint lett volna csak, mert annyit ér. Nézzük meg a multi respawn rendszerét. IW-s programozók biztosan a következő utasítást kapták fentről: "Srácok a grafikus kollégák jó nagy értelmetlen pályákat csináltak, nem találják egymást a játékosok. Semmi pörgés nincs benne. Szóval egy, olyan algoritmust kell kidolgozni, ahol ha lelőnek valakit, azt bedobja közvetlenül a játékos mögé, aki lelőtte. Így pörgős lesz, és nem kell új pályákat csinálni.
A másik dolog, hogy behazudtuk a médiába, hogy new next gen engine (közbe az irodába nagy röhögés), meg leküldtünk videókat a gameplay-ről, aminek semmihez semmi köze. Így most ne CTRL+C CTRL+V-zétek ki a multi presztízs rendszerét, hanem csináljátok azt, hogy létrehoztok 8 előre megadott presztízs szintet, és mindenki azt csinálja, amelyiket akarja. Semmi fejlődés meg ilyesmi, mert akkor észreveszik, hogy nem új a motor!
Bár biztosan nem fognak rájönni, mert a Karcsinak volt egy forradalmi ötlete, állítsunk be statikus gépigényt, 6 giga RAM-ot például, így a memória gyártókkal kötött egyességünk is teljesül. Igaz, hogy a dinoszauruszok is ezen a motoron játszottak, de azok kihaltak, nem fog senki rájönni, hogy egy pentium 4-esen is full grafikán elmegy a játék."

Stb, stb, stb, nem véletlen mentek el az IW-től, a normális szakemberek.Ekkora égést nem vállalhatott volna be. A szomorú az, hogy én viccből írtam a fentit, de ők meg halálosan komolyan gondolták.
113.
113.
MD. Alchemist
#108: Magánvéleményed, rendben. Nekem kicsit az szúrja a szemem, amit IW emberkékről írsz. Ez bizonyára azért van, mert nem ismered a játék fejlesztés egyetlen aspektusát sem, ez persze nem baj. Ezért írom csak, hogy kár őket okolni, mert nem ők tehetnek róla. Hidd el, hogy ezek az emberkék, és nem csak ők, hanem mindenhol, ahol ilyen nagyobb méretű fejlesztés folyik, ezek a srácok vérprofik. Az, hogy milyen lesz a projekt, majdnem hogy semmilyen mértékben sem rajtuk áll (mármint nem a szakmai tudásukon), hanem a vezetőkön, igazgatókon. Ők szabják meg mire mennyi pénz, mennyi idő jut, milyen minőségben, milyen korlátok szabályok megkötések vonatkoznak a projektre. Kiadókról nem is beszélve. A lényeg, hogy rossz emberekre haragszol. No offense!
111.
111.
vanpear
És bocsánat mindenkitől, akit sért! De magánvélemény.
110.
110.
vanpear
#109: Első: Nem vagyok a barátod!
Második: Én nem írtam egyszer se, hogy szar vagy fos!
Harmadik: Ne a kommentemet kommentáld, hanem a cikket!
Negyedik: Akkor válaszoljál, ha kérdezek!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...