LEGO Marvel Super Heroes teszt

  • Írta: fojesz
  • 2013. november 18.
  • lego marvel super heroes, teszt, xbox 360
Link másolása
A DC Comics hőseivel már kétszer is találkoztunk a LEGO-sorozatban, ehhez képest a Marvel csak most kapta meg a lehetőséget, hogy bizonyítson. Rövid leszek: abszolút megérte kivárni!

Majdnem biztosra veszem, hogy valahol mélyen minden hardcore gamerben megfordult már, hogy a LEGO-sorozatot el kellene pusztítani, rituálisan bezúzni az összes boltokba került lemezt, azután nagy levegőt venni, és új életet kezdeni. Mert hát a LEGO-sorozat jóformán az összes főbűnt elköveti, ami miatt a sikersorozatok folytatásait utálni szoktuk: minden évben jön vagy két rész belőlük, és azok mindig csak a körítésen frissítenek, méghozzá valamilyen licenc alapján, hogy többet lehessen eladni belőlük. Aztán ezeket a kommenteket mégis elfelejtjük, megenyhülünk, mert azon kapjuk magunkat, hogy nemcsak a kistesó vagy a gyerek szórakozik rajtuk baromi jól, de mi is, ráadásul nem két napig, hanem heteken át.

Nincs ez másképp most sem. A LEGO Marvel Super Heroes inkább a felütést tekintve változott, a játékmenete a régi, amivel együtt a sorozat kezdeti epizódjai óta megfigyelhető negatívumok is visszaköszönnek benne. A LEGO-formula hagyományainak megfelelően minden pályán több karakter szerepel, mindegyikük más képességekkel rendelkezik, amiket a fejtörőknél és a komolyabb ellenfeleknél használnunk is kell - ha egyedül játszunk, válthatunk a szereplők között, kooperatív módban pedig értelemszerűen a barátunkra hárul minden olyan feladat megoldása, amihez mi nem értünk. A játék végtelenül egyszerű akció-platformer, kimért, néhányak számára talán túlzottan is monoton tempóban váltják egymást az ugrálós és bunyós jelenetek, ami viszont állandó, az a pusztítás: minden tereptárgyat szét kell vernünk, a terep minden sarkát át kell kutatnunk, hogy minden gyűjthető vackot összekaparjunk.

A LEGO-játékoknál tehát alapvető fontosságú a karakterfelhozatal, és az új rész egyértelműen a legteljesebb darab ebből a szempontból. Összesen 150 szereplővel találkozhatsz, őket mind megnyithatod, játszhatsz velük. Persze legyinthetnél, hogy Iron Man úgyis hat különböző ruhát használ, de nem: a játék nem számolja külön a skineket, Vasemberből egy van, és pont. Most már el tudod képzelni, mennyire durva a névsor: a játékban szerepel Spider-Man, Thor, Captain America, Hulk, a Fantastic Four, sőt az X-Men csapata is, a gonoszok oldalán pedig feltűnik Doctor Doom, Magneto, Green Goblin és Venom is mások mellett. Nem fogok felsorolni mindenkit, legyen elég annyi, hogy a játékban minden többé-kevésbé fontos Marvel-hős és gonosz bekerült, ráadásul a poénfaktort erősítendő vendégszereplők is vannak, köztük maga Stan Lee.

Nyilván nem kapott az összes karakter egyedi képességeket, a játék - bár nem számoltam meg - körülbelül tíz-tizenöt speckót tart számon, és ezeket osztja le az egyes szereplőkre. Spider-Man például, miután a pókösztöne jelzett neki, képes a falon mászni, és a hálójával távoli kallantyúkat is meg tud rántani, Wolverine karmai viszont csak a falramászást engedik meg, egyébként ásni tud velük. Mr. Fantastic karja úgy ki tud nyúlni, ahogy Pókember hálót lő, emellett mindenféle hasznos tárggyá át tud alakulni, és hackelésben is erősebb, mint a többiek. És így tovább: valaki a tűzzel játszik, valaki a jéggel, egyes karaktereknek mágneses, másoknak telekinetikus erejük van, valaki tud repülni és távolra is lő, valaki a közelharcban erősebb. Ilyenek például a Hulkhoz hasonló masszívabb szereplők, akik brutális erővel tarolnak végig a pályán, viszont pont emiatt finom mozdulatokat igénylő feladatok ellátására képtelenek. Nagyon tetszett, hogy bár a harcrendszer végtelenül egyszerű, az animációk viszonylag látványosak, a fontosabb hősöknél pedig a különböző jellegzetességekre is odafigyeltek a készítők: Hulk híres Loki-cséplő mozdulata például a játékban is előcsalható, Black Widow olimpikon tornászokat megszégyenítő hajlékonysággal bunyózik, Thor pedig a kalapácsát pörgetve repül.

Oké, de hogy kerül ennyi szuperhős egy rakásra? Nos, a játék története akkor veszi kezdetét, mikor Doctor Doom lekapcsolja Silver Surfert, a deszkájának “kozmikus kockákra” hullott darabkáit pedig Lokival és a többi gonosszal szövetkezve összegyűjti, hogy egy olyan fegyvert építsen, ami beláthatatlan pusztításra lehet képes. Nick Fury és a S.H.I.E.L.D. így hát összehívja hőseinket, mi pedig elindulunk velük egy 7-8 órás kalandra, amely során megfordulunk New York valamennyi pontján, a S.H.I.E.L.D. hajóján, Latveriában és még Asgardon is. A LEGO Marvel Super Heroes hangulata elképesztő, kiválóan keveredik benne a LEGO- és a Marvel-féle humor, és ha akcióra kerül sor, korosztálytól függetlenül garantált a belefeledkezés: a játék adaptációként is kiválóan megállja a helyét, néhány másik címet erőlködés nélkül küldhet el krumplit kapálni. A végjáték talán az egyik legjobb, amit LEGO-címben láttam, ha pedig mindehhez hozzácsapod a kooperatív mód által nyújtott felhőtlen perceket, nem nehéz elképzelni, mennyire szórakoztató az anyag. A zenei aláfestés telitalálat, és a szinkron is kifejezetten jó - Coulson ügynök szerepére még Clark Gregget is sikerült megnyerni.

Mint írtam, a történet 7-8 óra alatt átpörgethető, azonban ez csak a végigjátszás töredékét jelenti. Egyrészt ahogy az lenni szokott, az egyes pályákon nem tudsz mindent elsőre felfedezni, nem feltétlenül azért, mert valami elkerülheti a figyelmedet, hanem mert a játék nem is engedi, hogy felfedezd, mert hiányzik hozzá valamilyen karakter, akit csak a Free Play módban tudsz behozni. Az sem elhanyagolható a tartalom szempontjából, hogy New York városa szabadon bejárható, gyalog, repülve vagy járművekkel is felfedezheted, felmehetsz az épületek tetejére, a pénzügyi negyedtől a külvárosi ipari területekig mindent megnézhetsz magadnak, pont úgy, mint bármelyik sandbox játékban. Ha a küldetések között nem akarsz kóborolni, nem probléma, a kampány után visszatérhetsz, tucatnyi mellékküldetés, verseny és más kihívás vár rád. Gyűjtögetni persze itt is lesz mit, többek között sok karaktert is így oldhatsz fel a játékban. Lényeg a lényeg: a száz százalékos végigjátszás eltart majd egy darabig, ebben egészen biztos lehetsz.

Technikai fronton nem változott a játék, és ez sajnos inkább negatívum. A grafika a régi, amivel szerintem semmi probléma nincsen, bosszantó viszont, hogy a framerate sokszor még az egyszerű motor ellenére is leesik. Az irányítás továbbra sem az igazi. Idővel beletanulsz persze, megzabolázod a karaktereket, és oda fognak ugrani, ahova te szeretnéd, de azért a kameraállás igyekszik majd megnehezíteni a dolgod. Ráadásul a játék bugos, a helyzetfüggő cselekvéseket nagyon sokszor nem tudja értelmezni, és néha nem azokat a gombokat kell megnyomni, amire a játék felhívja a figyelmünket. Bár szerintem ez tudatos döntés a fejlesztők részéről, online kooperatív mód továbbra sincs, a dinamikus osztott képernyős játék pedig éppen a kamera szerencsétlenkedése miatt nem mindig az igazi. Ettől függetlenül érdemes többen játszani a játékot, a mesterséges intelligencia ugyanis hasznavehetetlen.

A LEGO Marvel Super Heroes kellemes meglepetés volt. Bár ahogy azt sejtettem, ez a rész sem mert túlzottan belenyúlni a megszokott LEGO-receptbe, ennek ellenére kétségtelen, hogy az elmúlt évek egyik legszórakoztatóbb, legtartalmasabb és legteljesebb LEGO-játékát tisztelhetjük a személyében. Ha szereted a képregényeket, akkor főleg ajánlom neked, mert nemcsak LEGO-címként, de adaptációként is kifejezetten jó lett!

12.
12.
Goldge
Jó játék lett, de nekem nem nagyon esett le az FPS sosem játék közben.
11.
11.
HunDrenus
Legjobb lego játék pillanatnyilag. Azt hittem, a Gyűrűk Urát nem fogja túlszárnyalni, de simán hozta a meccset. Coop meg külön poén... főleg mikor Minigalactust üldözi Venom a városon keresztül, enyhén GTA stílusba lopkodva a kocsikat és mindenkin áthajtva...
10.
10.
Rakottkrumpli
#9: A kameranézet minden lego játék coop-jában kaka. :/
9.
9.
ktome
Az egyetlen negatívum, amit fel tudok hozni ellene, az a co-op közbeni kameranézet :D Egyébként totálisan hozza a várt szintet :D Az pedig különösen meglepett, mikor Amerika Kapitány és Fáklya egyaránt Roger Craig Smith hangján szólalt meg :)
8.
8.
Czigi
A legjobb LEGO játék szerintem.
7.
7.
tupaccc
6. pontosan. Nagyon örülnék egy jó kis Marvel játéknak, de úgy néz ki egyenlőre csak ez a Legos marad. Viszont a játék nagyon jó lett, nem hittem volna, hogy ennyire tetszeni fog :-)
6.
6.
DON GONDOCS
Ez a rész is hozza az elvárható színvonalat, Eszembe is jutott hogy mértnem csinálnak egy marvel ultimate alliance 3at,
5.
5.
RangerFox
#4: Én Vitán játszok vele. A lego lotr is ugyanaz volt vitán mint nagy konzolon, igaz egy kicsivel rosszabb grafikával de nem volt csúnya. A rayman legends viszont sok extrával és más irányítással bővült vitán azt mégis kiraktátok a vita oldalára. A lényeg az, hogy vitán is ugyanaz történik a játékban mint nagy konzolon, ugyanaz az irányítás és ugyanaz a sztori. Szerintem ugyanaz.
4.
4.
Daks
#2: Nem tudod, Vitán teljesen ugyanaz a játék? Ha PC-n, vagy konzolon tesztelünk valamit, akkor azért van a PC + konzol kategóriában, mert handhelden/nextgenen gyengébb/jobb grafikája lehet. És akkor ugye nem érvényesek a cikkben leírt dolgok. Lásd FIFA, ami tök más bizonyos gépeken, a cím mégis ugyanaz.
3.
3.
EBR2000
Most játszok vele és szerintem az eddigi legjobb Lego játék! Néha már csak azért is érdemes vele játszani h lássun egy-egy Stan Lee vagy Deadpool Cameo-t!
Én még nagyon az elején járok de tetszik amit látok.
Változatos karakterek, jó színvilág ami sokat dob a grafikán és jó boss harcok!
2.
2.
RangerFox
Amúgy nyugodtan mehetne a Vita tesztek közé is, hiszen arra is megjelent.
1.
1.
RangerFox
Szerintem nagyon jó játék lett, mindenképpen érdemes kipróbálni. :)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...