Ilyen PC-t kérj karácsonyra

Itt vannak a következő generációs konzolok, de PC-t is kéne fejleszteni és jön a karácsony. Összezavarodtál? Nem kell a PS4? Nem tudod milyen PC-t rakj össze, hogy állja a sarat a next-gen gépekkel szemben? Segítünk!

Milyen gépeket raktunk össze?

Nos, ahogy az a Gamekapocstól elvárható, olyan gépekre koncentrálnunk, melyek elsősorban játékra használhatók. Persze az utolsó, Extreme néven futó masina már nagyon durva, és hatalmas overkill bármilyen játékhoz, de akartunk egy olyan gépet, amit az is megvehet, aki otthon nyomtatja a pénzt.

OMG, miért ilyen drága a legolcsóbb gép is?

Egyrészt azért, mert minden benne van (monitoron kívül), így a ház, táp, hűtő, és minden más. Amennyiben ilyen részegységekkel rendelkezel otthon, és megfelelnek az adott gép követelményeinek, úgy ezeket húzd ki magadnak a listáról. Ezen kívül pedig - ahogy az előző bekezdésben írtam -, játékos gépekről van szó, így egy bizonyos szintnél nem lehet lejjebb menni. Főleg azért nem, mert ha már gépet veszünk, akkor nem pár hónapra tervezünk. Így érdemes arra gondolni, hogy hamarosan érkeznek a tényleg next-gen játékok, mint a Watch Dogs, vagy a Titanfall, amik várhatóan 6 magos AMD, és 4 magos Intel processzor és 4-6GB RAM alatt el sem fognak indulni, a DirectX 11-es grafikus kártya pedig alapkövetelmény lesz, hiszen minden következő generációs konzolban GCN-es AMD grafika dübörög.

Honnan vettük az árakat?

A legnépszerűbb hazai boltok árait vettük ki, számoltunk rá egy átlagot, aztán meg kerekítettünk (általában felfelé, hogy kellemes meglepetés érjen titeket a vásárlásnál), hogy szép kerek számok jöjjenek ki.

Nyugodtan keverj!

Ár/érték arány tekintetében a második, Core néven futó PC-nk éri meg a legjobban. Azonban érdemes megemlíteni, hogy a Core és a Pro fantázianevű gépeink teljesen kompatibilisek egymással, így a különböző egységeket (pl. processzor) szabadon összerakhatjátok a kettőből. Ezen kívül mindenhova írtunk ajánlott opciókat is. Továbbá az olyan dolgokat, mint a hűtő, ház, hangkártya, VGA, nagyjából bármiből bármibe lehet tenni, vagy lehet találni hasonlót.

Miért AMD grafikus kártyákat ajánlunk alapból?

Mert többnyire olcsóbban hozzák ugyanazt, vagy jobb teljesítményt, mint az nVidia. Ezen kívül nagyon bízunk a Mantle-ben, ami jelentősen megdobja majd ezen kártyák teljesítményét, továbbá lehetővé teszi majd olyan lehetőségek, effektek áthozását PC-re, amit alapból csak a next-gen konzolokon látni majd - ez azért van, mert az AMD GCN architektúrája jóval fejlettebb, mint az nVidia Kepler, és messze túlteljesíti a DirectX 11 elvárásait.Gamekapocs Boon PC 2014

"Legolcsóbb" PC-nkbe 6 magos AMD FX processzort választottunk. Egyrészt, ahogy már írtuk, pár hónap múlva ez lesz a minimum, másrészt pedig ugyan ez a processzor jelenleg nem ér fel az Intel által gyártott versenytársakhoz, de ez a Mantle megjelenésével változhat. A DirectX ugyanis alapvetően játék közben egy szálat maximumra terhel, a többit pedig csak kis részben használja ki. Ezért jellemzően a kevesebb magra/szálra koncentráló, de szálanként erősebb Intel processzorok jobban teljesítenek, ugyanakkor a Mantle amellett, hogy csökkenti majd a túlterhelést a processzoron, jobban kihasználja majd a több, de gyengébb szálra koncentráló AMD processzorokat. VGA-nk az AMD R9 270X, 2GB videomemóriával, ami így jelenleg elég ahhoz, hogy a Battlefield 4 közel maximális beállítások mellett röccenésmentesen fusson, és feltehetően arra is elég lesz, hogy a következő egy-két évben ne legyen nagy gondunk a next-gen játékok futtatásával, bár a grafikában valószínűleg hoznunk kell majd kisebb kompromisszumokat - minden attól függ, a Mantle mennyire válik be. Továbbá két-három éven belül lehetséges, hogy kevés lesz a 2GB videomemória.

Gamekapocs Core PC 2014

Ahogy már írtuk, ez a gép képviseli a legjobb ár/érték arányt, és vélhetően a következő konzolgeneráció nagy részében nem lesz gondunk 1080p-s felbontásban, ha ezt választjuk. "K" jelzésű Intel Core i5 processzort tettünk bele, és jó hűtőt tettünk mellé, így akár 4,3GHz környékére is simán be lehet húzni, úgy pedig az alapból is kőkemény teljesítménye egészen durvává válik, ez pedig azt jelenti, hogy mindenképpen érdemes megfizetni a felárat az "alap" verziós procihoz képest, hiszen sokáig ki fog szolgálni. A 3GB-os AMD R9 280X teljesítménye jelentősen felülmúlja a next-gen konzolok GPU-inak teljesítményét, és szintén számíthatunk vele a Mantle jótékony hatásaira. Ha be akarjuk biztosítani magunkat a konzolgeneráció utolsó harmadáig, érdemes lehet beletenni az opcióként megjelölt R9 290-t (X nélkül), és hátradőlhetünk: atomikusan jó rendszerünk van, vesszük az olcsó PC-s játékokat Steamen, kacagunk a konzolok 18 ezer forintos játékain. Ez a CPU egyébként simán kihajthatja a többkártyás rendszereket is. A 64GB-os SSD elég arra, hogy rátegyük a rendszert, és pörögjenek az alkalmazások.

Gamekapocs Pro PC 2014

Ez a PC-nk néhány területen hoz előrelépést a Core PC-hez képest. Egyrészt a Core i7 jelenleg nem kimondottan jobb játékokra, mint az i5, ugyanakkor a jövő sokszálas játékaiban hozhat némi előnyt, ha pedig játékon kívül más, megterhelő multimédiás alkalmazásokat is használunk (videovágás és hasonlók), akkor jól jöhet. Ilyenkor érdemes belevágni a 16GB memóriát is. Az R9 290, 290X, Geforce 780 és 780Ti videokártyákkal kombinálva 1080p-ben gond nélkül elleszünk maximum, vagy ahhoz nagyon közeli beállítások mellett a következő 5-6 évben. Ezzel a konfigurációval azonban már érdemes azon gondolkozni, hogy 1440p-ben toljuk a játékokat, vagy downsamplinget használjunk a tökéletes képminőségért. Ennek megsegítésére most, vagy egy-két év múlva beledobhatunk még egy VGA-t Crossfire-ben vagy SLI-ben (jelenleg az nVidia ebben sokkal jobb, de reméljük, hogy az AMD is javít a drivereken), sőt, ilyen felállásban már bátran belevághatunk a 4K-ba is, legalábbis a következő egy-két évben megjelenő játékokkal. Ismételten csak ne felejtsük el keményen megtuningolni a processzort! Ezen kívül ide már egy nagyobb SSD-t és menőbb házat is betettünk, de persze ezeket ugyanúgy felhasználhatjátok a Core PC-hez is.

Gamekapocs Extreme PC 2014

Szögezzük le: nincs értelme ennek a gépnek. Natívan 6 magos, 12MB L2 cache-sel felszerelt i7 Extreme processzor van benne, amit soha az életben egyetlen játék sem fog még csak félig sem megizzasztani - jelenleg még a Core PC-nkbe szánt i5-öt sem használja ki teljesen semmi -. de legalábbis abban a 6-8 évben, amíg az új konzolgeneráció tartani fog, biztos nem. Ezen a szinten már ne szórakozzunk, és dobjunk bele legalább kettő R9 290X-et, vagy 780Ti-t. De mivel, ha játékhoz ilyen PC-t veszünk, akkor amúgy is annyira elmebetegek vagyunk, hogy az utcán sétálva az ablakokat nyalogatjuk, így a két Titan sem lehet kizárva, amíg még gyártják. Az 512GB-os SSD szintén brutális árban van, és ide  betettünk egy vízhűtést is, ami amúgy frankó dolog, és bátran használhatjátok az előző két konfigurációnkkal is. Mindehhez persze már könnyedén mehet a 4K-s monitor, de az 1440p a minimum.

117 komment - szólj hozzá!