Hearthstone: Heroes of Warcraft bétateszt

  • Írta: fojesz
  • 2014. február 11.
  • bétateszt, free-to-play, hearthstone: heroes of warcraft, pc
Link másolása
Hajnali három, ideje lenne lefeküdni. Holnap meló, meg aztán egy kicsit tanulni is kellene, nehogy megint elcsússzak a vizsgán... Oké, csak még egy menet, és ez tényleg az utolsó lesz!

Nem számoltam, de körülbelül negyven másodpercig tartott, míg a Hearthstone: Heroes of Warcraft maximálisan beszippantott. Aki nem tudná, ez a Blizzard új kártyajátéka, és bár minden adott ahhoz, hogy rossz legyen, hiszen free-to-play, és mobilokra is megjelenik, kedvenc fejlesztőcégünk most sem tudott hibázni. De tényleg: pár statikus ábra, meg mérsékelten látványos effekt az egész, mégis olyan érzésed van játék közben, mintha a kocsmában ülnél, a tölgyfaasztal túloldalán egy kétszáz kilós ork, megisztok vagy három liter sört fejenként, közben pedig zsugáztok. Abbahagyhatatlan!

Ha játszottál már ehhez hasonló fantasy kártyajátékkal, ebbe is könnyen belerázódsz, de újoncként sem kell félned, baromi egyszerűek a szabályok. Ketten játszotok, mindkettőtöknek van egy-egy hőse, a cél pedig az természetesen, hogy körről-körre haladva lenullázzátok a másik életerejét. Ehhez különböző kártyalapokat játszhattok ki egy előre összeállított pakliból, ezek a lapok pedig mindenféle karaktert és képességet testesítenek meg, amik más-más sebzési értékkel, illetve HP-val rendelkeznek. Természetesen a dolog taktikai ízét az adja, hogy a játék véletlenszerűen dobálja ki a kártyalapokat, okosan kell felhasználnod őket, no meg a manarendszer is korlátozza a lehetőségeidet.

Ahogy a többi Blizzard-játéknál, itt is érvényesül az “easy to learn, hard to master” elv. Ha nulláról is kezded a kártyázást, nagyon-nagyon rövid idő alatt bele tudsz jönni. Hiába van sok kártyalap, csak egy-egy mondat szerepel rajtuk, minden utasítás teljesen egyértelmű, legfeljebb összefüggésében nem tudsz még taktikát kiépíteni, ami nyilván teljesen normális. Az első pár kör után, ha profi még nem is leszel, már élvezni tudod a játékot, és ez kezdetnek tökéletesen megfelel. Innentől ugyanis elkap a gépszíj, a játék nem ereszt, te függővé válsz, és azon kapod magad, hogy már fél órával ezelőtt megígérted a barátnődnek, hogy abbahagyod a játékot. Ami pedig nagyon nehéz, a Hearthstone szó szerint játszatja magát, a meccsek általában rövidek - legfeljebb tízpercesek -, nagyon könnyű új játékot kezdeni a “na jó, ez még belefér” alapon...

És akkor mindehhez add hozzá a Warcraft-univerzumot és annak hangulatát! A játék hősei egytől-egyig ismerősek lehetnek a Warcraft világából, mindegyikük más-más kasztot és így játékstílust képvisel. Jelenleg kilencen vannak: kapunk druidát (Malfurion Stormrage), huntert (Rexxar), mágust (Jaina Proudmoore), paladint (Uther Lightbringer), priestet (Anduin Wrynn), rogue-t (Valeera Sanguinar), sámánt (Thrall), warlockot (Gul'dan) és warriort (Garrosh Hellscream) is, ők eltérő képességekkel és sajátos kártyalapokkal indulnak harcba. Ezek és a mezei lapok kombinálásával építhetők ki olyan stratégiák, amik lehetőleg mindig ütőképesek: minimálisra redukálják azokat a meglepetéseket, amiket az okoz, hogy egyébként minden kör elején véletlenszerűen húzunk lapot a paklinkból, illetve segítenek helytállni az ellenfelünk minden egyes lépésekor.

Egy-egy meccs elején a szerencsén múlik, hogy ki kezd, ha nem te nyitod a játszmát, plusz egy induló kártyalappal kompenzál a játék. Kezdésként amúgy három lapot kapnál, ezek közül a pókerhez hasonlóan kicserélheted azokat, amelyek nem fontosak eleinte. Később körönként húzhattok egy-egy lapot, plusz ugye akadnak olyan képességek és karakterek, amikkel egy körön belül többet is felvehettek. Ha te következel, a manarendszer korlátainak megfelelően játszhatod ki a lapjaidat: ez azt jelenti, hogy az egyre gyarapodó manakristályaid számának megfelelő “fogyasztású” kártyákat tehetsz le az asztalra.

A különböző karakterek az adott sebzési és HP-érték kombináción túl más - szerepjátékokból amúgy jól ismert - képességekkel is bírhatnak, a taunt például elvonja az ellenfelek figyelmét, így csak őt lehet támadni, az enrage révén a megsebzett karakter egyre erősebb lesz, míg mások a spelljeinket erősítik - már ha használunk ilyeneket. Nem lehet ugyanis eleget hangsúlyozni, hogy az egyes lapokra célszerű nem önálló egységként tekinteni, folyamatosan vizsgálni kell a paklinkban lévő kártyák egymásra gyakorolt hatását, és úgy kell kombinálnunk őket, hogy azok együtt minél hatékonyabbak legyenek. Természetesen karakterfüggő a dolog, és nem is egy ilyen stratégia van, mindenki másra esküszik; én el is tekintenék a téma mélyebb feszegetésétől, mert a cikk nem guide akar lenni, és a világért sem ijeszteném el az érdeklődőket!

Új kártyalapokat három különböző módon lehet bezsebelni. Ha fejleszted a karaktereidet, ha bevásárolsz belőlük, és ha craftolsz. Az elsőt nem kell különösebben magyarázni szerintem, a második pont viszont már érdekesebb, ugyanis nem meglepő módon itt nyílik lehetőség először valódi pénz elköltésére is. Alapjáraton a győzelmekért és a különböző questek teljesítéséért járó, játékbeli aranyért vehetsz ötös kártyacsomagokat, és bár ezekkel is elég jól lehet haladni, valódi pénzért kifejezetten nagy tételben lehet ilyen csomagokat vásárolni. Hogy ez mennyire torzítja a játékélményt, azon lehet vitatkozni, nekem nem volt kellemetlen tapasztalatom: meggyőződésem, hogy önmagában egy jó lap nem tesz jó játékossá senkit, és azt sem szabad elfelejteni, hogy meglepetés, milyen lapokat rejtenek az egyes csomagok, tehát a befizetésért nem garantált, hogy valaki jó kártyákat kap, csupán nagyobb az esélye rá. Ha pedig biztosra akarsz menni, még mindig ott a craftolás: a felesleges lapjaidat porrá bontva újakat készíthetsz, természetesen az erősebb példányok elég sok áldozatot követelnek meg.

Nem mindegy viszont, hogy milyen játékmódban játszol. A gyakorlómódban, ahol a gép ellen harcolsz, és a mezei meccseknél, ahol casual és ranked játszmákat tolhatsz, természetesen magaddal vihetted a saját, előre összeállított paklidat, az “arénában” viszont sokkal kiélezettebb a helyzet. Igaz, pont ezért izgalmasabb is! Kezdjük ott, hogy itt beugrót kell fizetni, utána három véletlenszerű hős közül kell választanod egyet, majd ugyanígy, három-három kártyalap közül egyet-egyet egészen addig, míg össze nem jön a teljes paklid - nyilván itt sem árt a szerencse. Ezután indulhat a menetelés: játszmáról játszmára haladhatsz előre, a legfeljebb tizenkét meccsből álló sorozat pedig akkor ér véget, mikor háromszor kikapsz. Ha minden jól megy, busás jutalomban lesz részed, itt lehet aranyat, kártyacsomagokat és port is kapni, ami jobb esetben simán visszahozza a beugró árát. Mi így kaszinózunk!

A Hearthstone tehát szórakoztató, addiktív, izgalmas és nem utolsó sorban nagyon hangulatos is. Azt hiszem, ilyenkor kell azt mondani, hogy a látvány nem a milliódolláros engine-ről szól: a Hearthstone-ban nincsenek különösebben lehengerlő effektek, sőt animáció is alig van benne, mégis a hanghatásokkal és a pazar szinkronnal együtt képes megelevenedni a játék. A képzeletedben. Ahogy mozgatod a kártyalapokat, a lelki szemeid előtt életre kelnek a gyönyörűen megfestett karakterek, az orkok ordításától kiráz a hideg, a vágások és kardcsörömpölések hallatán elemi erővel söpör rajtad végig a csata hangulata. És arról még nem is szóltam, hogy több különböző asztalon játszhatunk, és ugyan mindegyik baromi egyszerű, kattintásra mégis életre kelnek: a katapult lő, az ablakok bezáródnak, miközben a melletted lévő sátorban hortyog valaki. Százszor inkább ez, mint egy újabb techdemó…

A Hearthstone jelenleg nyílt bétatesztelés alatt áll, bárki kipróbálhatja, egy gyors Battle.net-regisztráció és letöltés az egész. A játék gyakorlatilag bármin elfut, én egy csirkefarhát kaliberű laptopon teszteltem, és egyáltalán nem volt vele problémám, pedig ez a gép még a Spotify klienssel is megizzad. A korai verzió tesztelésének hátránya persze, hogy ritkán, de előfordulnak leállások, nem mindig enged belépni a játék, továbbá a Blizzard jelenleg test seasonönként resetelgeti a ranglistát, és itt-ott némi egyensúlyozás sem árthat. Mindettől függetlenül jó szívvel ajánlható a Hearthstone mindenkinek, mert fizetés nélkül is kiváló móka, könnyű belerázódni, és gyakorlatilag a végtelenségig játszható darab. A hardcore kártyajátékosok persze beleköthetnek, hiszen több ponton is lényegesen egyszerűbb, mint a hasonszőrű címek, és a szerencsefaktor is jobban kiveszi a részét a játékmenetből, viszont azt hiszem, kijelenthető, hogy a játékélmény még így is kiváló.

21.
21.
Brenor
#20: Vannak sokkal normálisabb játékok ennél az időrabló pocsék szennynél pl. Half-Life, GTA, de még a COD is normálisabb.
20.
20.
feketeseg7
#19: ez ponn nem szar ez a legjobb játék!! -.-
19.
19.
Brenor
Iszonyatt szar ez a játék szerintem kerüljétek jó messzire!
15.
15.
Jo teszt lett. Arrol van vmi info, hogy mikor fog mobilokra is kijonni?
14.
14.
Grabowsky30+
Tényleg beszippantós játék! Marhára tetszik! Talán a balance még nem az igazi, néha úgy kiszopat egy két játékos, hogy csak pillázok. Sámánt pl, még semmivel nem sikerült lenyomnom.
13.
13.
ratchetfan
Egyszerűen imádom ezt a játékot :D pedig sose szerettem az ilyen kártyajáték cuccokat... Engem a hangulata fogott meg ahogy belépéskor köszönt a bolt design-ja a hangok, egyszerűen csak el van találva az egész :D a 2v2-re nagyon kíváncsi vagyok
12.
12.
medson
Nem hittem volna de csatlakozom az előttem szolokhoz. Sosem voltam oda az effajta játékokért de ez valahogy megfogott, talán a warcraft univerzum amit mindig is komáltam, a lényeg hogy megyek, letolok még "egy" menetet :D.
11.
11.
JoHnNiEE
Hiánypótló írás!
A beharangozó mondattal hihetetlen módon együtt értek :D
Sosem komáltam az ehhez hasonló kártyajátékokat de ez nagyon beszippantott!
Várjuk a további karaktereket, lapokat, s fejlesztéseket! :)
Csapatos játékmódot tudnék elképzelni, illetve egy play with friends opció sem ártana.
10.
10.
giga321
Hajnali három, ideje lenne lefeküdni. Holnap meló, Oké, csak még egy menet, és ez tényleg az utolsó lesz! *

HAHAHA XD Truestory bro.

Nem hittem volna, hogy ennyire beszippant a cucc. Holott ha valaki nekem aztán semmi közöm a WoW-hoz meg a kártyajátékokhoz.

A hangulat az tényleg kiváló. A zenék a látvány mind-mind rásegít benne, és tényleg el lehet képzelni az egészet, hogy mi tényleg ott ülünk egy kis hangulatos kocsmában mellettünk a sör előttünk az ellenfél, és vígan kacagva toljuk a zsugát. Eszméletlen az egész.

Én amúgy mindig arénára gyűjtöm a pénzt, de látszik, hogy sose toltam kártyajátékkal, mert kettőnél többet nem igen nyerek ott. Viszont a ranked elég érdekesen van megoldva. 25-ről indulsz, és ahogy nyersz úgy mész fölfele izé lefele. 24-23-22 stb. Én tegnap elértem a 19. szintet csak hát jött az ominózus "na még egyet", dolog és visszaestem 20-ra :D.

Na mind 1 addig fel nem kelek, amíg újra el nem érem a 19-et.

Jó játékot mindenkinek. Találkozunk az asztalnál. Well Played.
9.
9.
gnossos
Mobilon még el lehet majd vele szórakozni. AJNÁNLOM, hogy offline is lehessen játszani.. nem bízom a blizzardban..
8.
8.
Adamknight
egy-egy meccs erejéig mindig jó vele elszórakozni :D. Számra csak annyi negatívumot okozott, hogy jobban meggyűlöltem a murloccokat XD.
7.
7.
Stiw
Nagyszerű játék, én is csak ajánlani tudom! Egyébként a főmenüben a játék mód kiválasztásánál van egy menüpontnak hely kihagyva, oda még tuti beraknak valamit.
6.
6.
vmiki88
#3: Wow, ugyan már, igazi Warcraft hangulat jön ebből.

Én anno kimaradtam ebből a kártyájátékokból, de így is hamar belerázódtam, de gyakran a gép nem dobálja a megfelelő sorrendben a lapokat.
5.
5.
szinkron
#1: Ha hamar meguntad az azt jelenti, hogy valami felszínes élményed van róla. Ez a játék törődést igényel...
4.
4.
Scoo
Arról nem is beszélve, hogy mivel Blizzard van szó, nem lesz elhanyagolva a játék.
Lesz ugye a mobilos verzió, lesz 2 vs 2, új kártyák, rewardok, single player kampány stb.
3.
3.
eszem
Tényleg korrekt lett. Én se érzem, hogy átestek volna a paci (höhö mount :D) túloldalára azzal, hogy lehet venni valódi pénzért kártyákat.

Az egészből sugárzik a WoW hangulat, ha valamihez profin ért a Blizzard akkor mindenképpen ez.

Még egy dolog a margóra: laptopon amin dolgozok Ubuntu van fent és "gond" nélkül működésre lehet bírni (az idézőjelek direkt, mert egy átlagos windows felhasználónak a terminálos dolgok furák lehetnek :) ) Szóval fut azon is, tükörsimán.
2.
2.
Scoo
Én két hónapja tolom. Nagyon élvezem, pedig nem játszottam soha sem a WoW-val, de még ilyen kártyajátékokkal is csak nagy ritkán. Tényleg nagyon könnyű megtanulni, és basszus, a na még egy kört érzés szinte minden nap meg van (sokszor éjfélkor kezdek bele abban az egy körbe, ami persze sose lesz egy kör...)
Én is ajánlom mindenkinek, bár azt alá kell írnom, hogy néha nagyon tud bosszantó is lenni, főleg akkor amikor az embernek csak nem azok a lapok jönnek amikre vár, míg az ellenfélnek minden bejön.
A fizetősök tényleg nincsenek előnyben. Max tényleg csak annyi, hogy több paklit tudnak nyitni, de semmi garancia nincs rá, hogy használható lapot kapnak. Dustot pedig nem lehet venni csak nyerni.
Aki nem akar fizetni semmilyen hátrányt sem szenved!!! Hatalmas nagy respect ezért!!!!
Ha szorgalmasan csinálod a küldetéseket és az arénában is helyt állsz, akkor nem lesz gondod a pénzzel.
Arról nem is beszélve, hogy már most erős a hazai rajongó bázis.
1.
1.
Zozzancs
Jó az anyag:D viszont én sajnos hamar meguntam már a zárt béta alatt :(
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...