Metal Gear Solid 5: Ground Zeroes teszt

  • Írta: InGen
  • 2014. március 18.
  • metal gear solid 5: ground zeroes, ps4, teszt
Link másolása
Snake egyszerűnek tűnő mentőakcióra indul Kubába, de ő is érzi, baljósak az előjelek... Ma esti premier előtti játéktesztünkből pedig kiderül vajon megalapozottak voltak-e a Ground Zeroes-zal kapcsolatos baljós előjelek.

1975. Snake és Miller továbbra is sikeresen futtatja ország nélküli hadseregét, a Militaires Sans Frontières-t, annak tengeren elhelyezett bázisával, a Mother Base-szel együtt. A Metal Gear ZEKE és a hozzá kapcsolódó nukleáris felszerelés megszerzésének híre azonban hamar kijutott, a világ vezető országai pedig aggódnak. Az ENSZ egy ellenőrzőcsoportot küld a Mother Base-re, hogy meggyőződjön arról, nem jelent-e a komoly fenyegetést a világra nézve a magánhadsereg. Eközben kiderül, hogy a korábban a KGB-nek dolgozó kettősügynök, Paz életben van, és egy Kubában található amerikai bázison tartják fogva.


Nem sokkal később az is Snake és Miller tudomására jut, hogy a Militaires Sans Frontières fiatal katonajelöltje, Chico beleszeretett Pazba, és ostoba módon elment, hogy kiszabadítsa a lányt. Ő is fogságba esik, ám úgy tűnik, hogy a helyzet bonyolultabb: az eseményeket látszólag Skull Face, egy teljesen összeégett arcú, ismeretlen múltú ember koordinálja. Snake-nek muszáj Kubába utaznia, hogy kihozza a foglyokat, pont azon az éjjelen, amikor az ENSZ bizottságának meg kellene érkeznie a Mother Base-re. Különös és aggasztó egybeesés. Habár a Ground Zeroes csak egyfajta prológus a történet szerint kilenc évvel később játszódó The Phantom Painhez, az már most tisztán látszik, hogy a történet minden korábbinál komolyabb, sötétebb és nyomasztóbb.


Ez az érzésünk pedig csak erősödik, ha végigvittük a Ground Zeroes misszióját. A rendkívül felkavaró lezárással, és a sorozatra korábban jellemző poénok szinte teljes eltűnésével a játék súlyosabban nehezedik ránk még az egyébként eléggé kilátástalan hangulattal rendelkező negyedik résznél is. Tisztán látható, hogy Kojima élete legkeményebb alkotását szeretné letenni az asztalra az ötödik epizóddal, és ehhez alkalmazkodik minden a játékon belül. A rendezés és az operatőri munka végletekig profi, szinte dokumentarista stílusú, a bevezető film például egyetlen vágás nélkül megy végig, és a fényképezés tökéletesen vezet át ahhoz a pillanathoz, amikor először átvehetjük az irányítást Snake felett - aki a játék talán egyetlen poénjaként gyakorlatilag kiszól a játékosnak, sőt, inkább a rajongóknak.


A legelső dolog, ami hamar nyilvánvalóvá válik, hogy a Ground Zeroes irányítása most már teljesen átvette a nyugati sémákat. A negyedik résznél érződött először, hogy Kojima végleg le akar számolni a korábbi epizódok túl "japános", néha nehézkes vezérlésével, ez az igyekezet pedig most érett be teljesen. A játék kontrollja ismerős, mégis rendkívül sima és problémamentes. Ezúttal már a ravaszokkal fogunk célozni és lőni, ahogy annak lennie kell, az X-szel állítjuk továbbra is a kúszást / guggolást / állást, a négyzettel vetődünk és a körrel töltünk. A fegyverek és eszközök váltogatása a D-padra került, teljesen logikus és magától értetődő formában.


Nagy változás, hogy a HUD-ról teljesen eltűnt a térkép, illetve az egyéb segédeszközök. Ezeket már az új iDroid felületen tekinthetjük meg, melyet a PS4-en a tapipad jobb alsó felének lenyomásával hozhatunk elő. Itt tekinthetjük meg a térképet, állíthatunk be jelöléseket, nézhetjük meg a navigációt, illetve érhetjük el a küldetéssel kapcsolatos információkat, hangfelvételeket, vagy hívhatjuk le a helikoptert, hogy vigyen ki minket, ha befejeztük tevékenységünket. Rendkívül tetszett, hogy ezzel a rendszerrel jóval egyértelműbbé, összeszedetetté vált az MGS ezen része.


További újdonság, hogy a távcsövünk már nem csak, nos, távolba nézésre jó, hanem ha megfelelően ráközelítünk egy ellenségre, akkor azt megjelölhetjük, így folyamatosan láthatóvá válik a mozgása. Ezen kívül bekerült egy új, Reflex Mode néven futó opció, ami azt eredményezi, hogy ha az ellenfelek kiszúrnak, akkor pár másodpercig belassul az idő, így még eltehetjük őket láb alól, mielőtt riadóztatnának. Ezzel kicsit kezdőbarátabbá vált a játék, természetesen a keményvonalas MGS-rajongók azonnal kapcsolják ki a menüben, amiért egyébként bónuszpontok is járnak a küldetés utáni összegzéskor. Változásokon esett át a Codec is, pontosabban inkább eltűnt: a küldetéssel kapcsolatban a bal vállgombbal kérhetünk segítséget Millertől, ő pedig menet közben beszél hozzánk, nem szakítja meg a játékmenetet, mint hogy egyébként az iDroid használata sem egyenlő a pause-zal.


Nem csak az irányítás lett tökéletes a Ground Zeroesban, hanem Snake mozgása is. Sokkal dinamikusabb, fürgébb és mobilisabb, mint korábban bármikor. Gond nélkül mászik fel dolgokra, ugrik át kerítéseken, csúszik le a sáros domboldalon. A közelharc is javult: Snake nem csak jobban és látványosabban verekszik, de ha sikerül egy őrt elkapnunk hátulról, akkor a játék rögtön feladja a lehetőségeinket - elkábíthatjuk, leszúrhatjuk, vagy kihallgathatjuk, minden sokkal egyértelműbb, mint korábban. És ha már az őröknél tartunk: a Ground Zeroes "megkomolyodási" folyamatába már nem fért bele, hogy ha egy őr felfigyel ránk, akkor a korábbi, szinte már komikus "Huh!?" meglepődést adjon ki magából, és megjelenjen egy felkiáltójel a feje felett.


Most ha egy őrszem kiszúr valami mozgást, vagy gyanítja, hogy látott valamit, akkor abból az irányból egy fehér, lens-flare-re hasonlít effektust kapunk a képernyőre. Intelligenciájuk zseniálisabb, mint eddig: ha csak egy pillanatra kapták el, ahogy árnyékként átsuhantunk egyik fedezékből a másikba, akkor nem foglalkoznak vele sokat: arra néznek, odavilágítanak zseblámpával, esetleg tesznek pár lépést a vélt veszély felé, de aztán inkább visszaállnak őrhelyükre - elég bajuk van azzal, hogy folyamatosan szakad az eső, fáznak, némelyik még köhécsel is, vagy tüsszent. Ha viszont konkrétan észrevett, máris riadóztatja a többieket, és nem indul el egyedül vadászni: fedezéket keres, bevárja társait, majd közösen elindulnak megvizsgálni azt a helyet, ahol legutolsó feltételezett tartózkodási pontunkat vélik. Ha ott nem lelnek minket, akkor esetleg kisebb csoportokra oszlanak és átfésülik a környéket.


A legjobb azonban, hogy Kojima beváltotta ígéretét, és Metal Gear Solid 5 tényleg teljesen nyílttá vált. Ez persze leginkább a The Phantom Painben fog majd megmutatkozni, de kis ízelítőt már itt is kapunk belőle: ott az ellenséges bázis teljes egészében, utakkal, sátrakkal, épületekkel, raktárakkal, őrtornyokkal, járőrökkel, járművekkel, te pedig ott vagy tőle 100 méterre. Juss be valahogy. Találd meg a célpontokat valahogy. Hozd ki a célpontokat valahogy. Minden rád van bízva, olyan útvonalat, olyan megoldást találsz ki, amilyet csak szeretnél. Lopakodhatsz végig, teljesen észrevétlenül. Kikerülheted, elkábíthatod, vagy megölheted az őröket. Lármát csaphatsz, vagy csendben lehetsz. Bármilyen útvonalat választhatsz, amit csak fizikailag enged egy bázis kialakítása. Persze a korábbi epizódokban is volt a játékosnak szabadsága a megoldások tekintetében, de ott a pálya elejétől a végéig jobb esetben egy-két útvonal vezetett csak, alapvetően lineárisan működtek az elődök. Itt az egész terület a játszóterünk.


A Metal Gear Solid mindig is a technológiai élvonalban járt. Az első rész volt az első teljesen 3D-s lopakodós akciójáték, teljesen in-game átvezetőkkel. A második és a harmadik rész külön-külön a legszebb PS2-es játékok voltak megjelenésükkor, a negyedik rész pedig az egyik első olyan PS3-as cím volt , ami megmutatta az addig kizárólag rettenetesen kinéző játékokat kapó (az Uncharted kivételével) PS3-tulajdonosokat, hogy itt bizony van remény a jövőre nézve. A Ground Zeroes keresztgenerációs cím, de ez egyáltalán nem nyomja rá a bélyegét a látványra. Az új Fox Engine-nek és Yoji Shinkawa, a sorozat legendás művészeti vezetőjének köszönhetően a játék még az előző generációs platformokon is nagyon jól néz ki, PlayStation 4-en pedig egyszerűen döbbenetes. A karaktermodellek (főleg Snake) és az animációk elsőrangúak, a fényeffektusok fantasztikusak, az eső, a sár, a visszacsillanó, vizes felületek mind-mind valósághűek. Ami azonban a legjobb, hogy mindez tükörsima 60fps-sel fut (a Metal Gear Solid 2 óta először), és teljes 1080p-s felbontásban.


A hangokra fontos egy pillanatra rátérnünk. A környezet, az ellenfelek, a karakterek, a fegyverek hangjai mind-mind hiba nélküliek, ez elvárható, de a legfontosabb természetesen az, hogy Snake eddigi szinkronhangját, David Haytert lecserélték Kiefer Sutherlandre. Ez is része a korábban már sokszor említett komolyodásnak: Hayter nagyon jól szolgálta ezt a karaktert (és persze Solid Snake-et is) évekig, szétdohányzott baritonhangja remekül illeszkedett Snake-hez, de ez a kemény, néha egysíkú előadásmód esetenként már inkább komikusnak hatott. Hayter egyszerűen nem rendelkezik olyan színészi képességekkel, mint Sutherland, ráadásul ha valaki, hát Kiefer alkalmas ennek a hatalmas feladatnak az átvételére. Elvégre a 24 óta tudjuk, hogy a világ legdurvább akcióhőse, a világ legjobb színészhangjával, ami egyébként meg legalább pont ugyanolyan kemény, mint Hayteré, szóval el tudom képzelni, hogy az átlag játékosnak fel sem fog tűnni a váltás - a rajongók pedig vagy megszokják, vagy nem. Kojima ráadásul ezúttal  a modern filmes motion capture technikáknak köszönhetően teljesen képes felvenni egy élő színész arcjátékát, ami szintén megkövetelte, hogy ezúttal már egy vérprofi alakítsa a főhőst.


Végül pedig öntsünk tiszta vizet a pohárba: mit kapunk a pénzünkért - jelen esetben 30 dollárért? Nos, tény, hogy az egyetlen főküldetés végigtolható viszonylag hamar - nekem elsőre körülbelül két és fél óráig tartott, némi szerencsétlenkedéssel és egy cigiszünettel. Ezt követően viszont jöhet a hard fokozat, és megnyílik a négy Side Ops misszió is, amik ugyanarra a pályára küldenek vissza minket, csak más célpontokkal, és például nappal - tehát a környezet egy másik arcát látjuk, nem csak a napfény miatt, hanem mert elsőre én mondjuk a bázis felét be sem jártam. Továbbá mind az Xbox-, mint pedig a PlayStation-platformok kapnak egy-egy bónusz "poén" küldetést is, szintén ugyanarra a pályára. Ezen kívül ott vannak a gyűjtögetnivalók, a meghallgatható kazetták, az elolvasható információk, és persze a háttértörténet összefoglalása a Ground Zeroesig vezető eseményekből. Ha mindent ki akarunk maxolni, és mindent összegyűjteni, akkor jó sok időt bele lehet ölni, és ez a lényeg, nem az, hogy meddig tart egy szimpla végigjátszás normal fokozaton. Ráadásul a 30 dolláros ajánlott ár ellenére mást most is ki lehet fogni akciókat ismertebb külföldi oldalakról történő rendeléskor.


Ráadásul, habár a történet még csak most kezdődik, már itt annyi apróságot, annyi agyalnivalót helyezett el Kojima, hogy a külföldi fórumokon több ezer hozzászóláson keresztül próbálják kitalálni a rajongók, mit jelenthez ez a mondat, vagy amaz a kis képi utalás. Amikor pedig a játék elején, és (majdnem) végén meghalljuk azt a bizonyos zenét, amitől minden rajongónak garantáltal végigfut majd a hideg a hátán, pontosan tudni fogjuk, hogy Kojima újra megcsinálta. Ahogy eddig, most is mindenki felett van egy szinttel. Ugyanakkor ennél nagyobb szemétséget el sem tudok képzelni... Mégis ezek után hogy lehet kivárni, mire elkészül a The Phantom Pain?

126.
126.
BandiSecurity86
Ez lesz az első hozzászólásom itt :)
A teszt hatalmas!Iszonyatosan meghozta a kedvem a játékhoz.....
A MGS3 volta a kedvenc részem PS2 ,de jó is volt istenem!!!Emlékszem egyszer kölcsönadtam a játékot egy csapat társamnak.A srácról annyit hogy hard cor Gran Turizmos volt plusz imádta a God of Wart,amit én ajánlottam neki anno.Eltelt pár nap mire össze futottunk,szegény ki volt teljesen mondván nem működik a játék mert csak a menüig jön be,és hogy fél tucatszor újra indította a lemezt..........Pár másodpercbe belekerült mire leeset,de röhögve mondtam neki hogy itt nem a startot kell nyomni hanem a kör gombot,és már megy is a cucc muhahaha.Képzelhetitek milyen pofát vágót csóri :).El is filóztam rajta,hogy hányan járhattak még így?!
Eltelt megint pár nap mire megint találkoztunk,és a haver teljesen ki volt akadva hogy én most direkt szopatom(előtte áradoztam neki a játékról)vagy mi?Nem teccet neki szinte semmi sem a játékból.Kezdve a hosszú videóktól egészen a lopakodáson át,és állítása szerint 2óra alatt tudót megölni 2-3 katonát erre megint jött egy hosszú videó :),és itt feladta a dolgot.Én ekkor jöttem rá hogy nem mindenkiben van meg az bizonyos dolog amit a mester megszólít bennünk egy MGS játéknál!MGS olyan a játék iparban,mint a film bizniszben a Star Wars(régi trilógia) szerintem.......Utánozhatatlan!
Azok akik régi játékosok,és nem szeretik(nem érzik az erőt) a szériát hajlamosak egy jobb fajta lopakodós játéknak titulálni,de a magas pontszámokat nem értik,és nem is fogják érteni :) .Főként azért mert ez nem egy lopakodós játék,csak szerves része az is,de ez csak egy szelete a játéknak.Igazából semmihez sem lehet hasonlítani,mert semmi sem hasonlít rá.....
125.
125.
Redrum
124.
124.
toriell
Egyetlen egy hátárnya,hogy 2 óra hossza alatt vége az egész játéknak..hihhetetlen..
123.
123.
toriell
Én ma kezdtem el X1 en tolni,egyenlőre nagyon pozitiv véleményem van főleg,hogy az első részével játszottam utoljára 99 ben..:)))
122.
122.
bigboss01
#121: én nagyon szeretem mgs 1.2.3.4.ez is jo lesz de látvány nem hatot meg ,láttam már szebbet is 10 pont sok szerintem
121.
121.
Big Boss
#118: Persze ez egyértelmű hogy nem mindenkinek tetszhet Nem mindenkinek jöhet be a széria Ez természetes. A játékidős mondatom nem rád értettem. Csak annyit mondok akit meg fog a sorozat az érti meg hogy miért is jó játék valójában.
120.
120.
Big Boss
#117: Én már részemről lezártam a témát :)
119.
119.
shatterhand
#115: Haverral megosztva meg 3100. Én még ezen is filózok kiadjak-e érte ennyit, de a videók alapján nagyon bejön.
118.
118.
RangerFox
#98: Én annak adtam hangot pár kommentel lejjebb, hogy nem értem, hogy hogyan övezheti ekkora rajongás a sorozatot. Próbáltam nem egy részét, (mondjuk nem hosszú ideig) megnéztem a sztoriját de nekem egyszerűen nem jött be. Nem mondtam semmi rosszat a játékidejéről, nem mondtam semmi rosszat sem a játék ellen. Nem tudom hogy min húztad fel magadat? :) Reméltem hogy ez az új része a sorozatnak hozott valamilyen számomra jobban játszhatóbbá tevő újítást, de a tesztet olvasva nem így lett...
117.
117.
#103: Úúú.... Bocs király... Ennek a játéknak akkora helentősége van
116.
116.
Thomas1976
A Metal Gear mindig egy kiemelkedő cím volt.Egy három órás játék ugyan úgy megérdemel 10 pontot ha tényleg jó.Aki meg kevesli ne vegye meg.
115.
115.
Igjoe
9 ezret én sem adnék ki érte, de érdekességképpen a ps3-as letölthető verzió 6200 pénz és még hozzá kapjuk pluszba, a Peace Walker HD-t. A last gen-eseknek azért nincs olyan rossz dolguk.
114.
114.
PaprikaJancsi
Nagyon elfogult a tesz, mivel egy olyan játékra, amelynek 2 óra a kampánya (9000 Ft-ért), nem szabad 10 pontot adni, mert nem érdemli meg. Lehet hogy nagyon jó, de azért van egy határ. Egy mobilos játék hosszúságával felvértezni egy majdnem teljes árú játékot, röhej. Több ilyen tesztet, ha lehet ne írjatok.
113.
113.
Yanez
#95: Bocs, kicsit félreérthetôen fogalmazhattam! Úgy értettem, hogy ez a játékszéria csak a vérbeli gémereknek való! És igen, közölük is azoknak, akik kedvelik ezt a mûfajt. Akik az rpg-ket vagy stratégiákat, esetleg spotjátékokat, platformereket szeretik, azok is lehetnek vérbeli gémerek. Pl a Mario is ilyeneknek készül! Nem pedig azoknak, akik játszanak vele pár órát, majd otthagyják, mert elakadtak (Mario) meg a sztorit sem értik (MGS).
112.
112.
simon 555
#111: Az egész MGS csak fanoknak való:)
Most ha leültetsz valakit ez elé, vagy, hogy eltekintsünk most ettől, majd a TPP mellé, semmi értelme nem lesz, mert nem fogja tudni, hogy mi fán terem az egész. Egy MGS-t rajongónak kell tesztelnie, olyan embernek aki ismeri a történetet, mert aki nem ismeri, annak csak zagyvaság lesz az egész.
MGS csak és kizárólag azoknak való akik szeretik a lopakodós játékokat és ha van ilyen stealth fan, aki nem játszott még vele, semmi esetre sem ezzel kezdje.
111.
111.
RetecH
#107: Akármit is mondtok, ez márpedig nem éri meg mindenkinek, csak is a fanoknak. Nyilván nem azért adták ezt ki, hogy ezzel csábítsák magukhoz az új rajongókat... a fanok a célközönség. Ez pedig tökéletesen működik is. Mert a MGS fanoknak ez megfogja érni, akárcsak a CoD fanoknak az évenkénti új CoD 18k-ért vagy a BF fanoknak +10k-t költeni a prémiumra. Tetszik vagy sem, azért teszik ezt meg, mert tudják, hogy lesznek akik meg fogják venni (és ezzel nem akarom leminősíteni a rajongókat), de tény, hogy legtöbbünk teljes játékokat akar venni, nem pedig darabkákat.
110.
110.
norbio
#105: evvel TÖKRE egyetértek :DDD
109.
109.
p3ti
Kicsit meghökkentően olvasom a 10/10es teszteredményt... ami egy MGS fantől jogos lenne, de egy független tesztelőtől eléggé amatőr hozzáállás.... Mindenkinek tetszett valami olyannyira hogy az egekig dicséri...de az elfogultság itt nagyon súlyos :\
108.
108.
p3ti
#107: Utalásban PayPal -el 325-330
107.
107.
Ra1D3n
#106: Már lentebb próbáltam elmagyarázni a hülyéknek, de nem fogják fel. Egy olyan álomvilágban élnek ahol 1Euro=250Ft, pedig ha tudnák, hogy 310 környékén stagnál... Ezeknek ha ingyen adnád is sokallnák az árát. Kár is velük vesződnöd, de komolyan...
106.
106.
simon 555
#104: Mi a baj az árával?
Mond el, hogy milyen más játéknál kapsz 10-20 órányi szórakozást 30 €-ért?
Egy teljes árú játék 60 € és gyakran nincs bennük 5 óránál több játékidő.
30€-ért ajándék ez a játék. Főleg, hogy már 1 évvel a TPP előtt belekóstolhatunk a játékmenetbe.
105.
105.
Elegost
off: Xbox kontrollerrel lehet Ps4en/el játszani? számomra ez lenne a pörfikt kombináció :D
104.
104.
Ghost26Dave
A játékkal nincs semmi bajom (sőt nagyra is tartom)De az,hogy ilyen pofátlanak a játék árával kapcsolatban az basz fel.
103.
103.
Big Boss
#101: És ha nagyon kötekedni akarok akkor a mondatot nagybetűvel kezdjük barátom :) Téged meg azért fizetnek hogy itt retardálkodj? Szerintem neked is van játék amiért rajongsz. Én nem ahogy te fogalmaztál B*** MGS fan vagyok hanem rajongó. Abból is az igazi rajongó fajta. De nem az elvakult ha van a játéknak hibája ami nekem szembeötlik persze elismerem nem vakon bálványozom. De aki nem rajong az egészért mint te. Az fel se foghatja az egész játék jelentőségét.
102.
102.
Big Boss
#101: Figyelj figura. Inkább nem is kommentállak. A hozzászólásod főleg az első mondat téged minősít :) Annyit azért elmondok hogy akit bosszant az ár nem kell megvenni. Ennyi.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...