Samsung Galaxy Tab 3 Lite teszt

  • Írta: Daks
  • 2014. április 10.
  • hardver, samsung galaxy tab 3 lite, Tablet, teszt
Link másolása
A másik véglet. Kicsi, gyenge, de szexi és imádnivaló. A 7”-os kijelzővel felszerelt Samsung Galaxy Tab 3 Lite tökéletes ellentéte a múlt héten tesztelt Dell XPS 18-nak. Mindkettő kéne. De teljesen másra.

Négyszázezer helyett negyvenezer. A két gép közötti különbséget az árcédula mutatja tökéletesen, a számok sosem hazugnak. Ha a Dell hatalmas fekete szörnyére azt mondtam, hogy a tabletek Ford Mustangja, akkor a Samsung kis fehér gépe egy Nissan Micra, amit az ára és a praktikuma miatt veszel meg. Elintézheted vele a mindennapi teendőidet, szép, olcsó, befér a legkisebb helyekre, jó márka, sose kell szégyellned. Ha így tekintünk rá, akkor tökéletes választás, nézzük sorban, hogy mit tud.


A Samsung Galaxy Tab 3 Lite a koreai megagyár idei egyik nagy újdonságaként mutatkozott be januárban. Árát tekintve sorozat legolcsóbb tagja lett, 39900 forintba kerül, ami pont egy tízessel olcsóbb, mint a sima 3-as. A gépet a Samsung az ultrahordozható tablet kategóriába sorolta, és valóban, a 7”-os képernyő alkalmassá teszi arra, hogy bármikor bevágjuk dzsekink belső, vagy farmerünk hátsó zsebébe. Vastagsága 9,7 milliméter, súlya pedig 310 gramm, míg egy iPad-et, vagy egy Galaxy Tab 10.1-et általában csak otthon használunk, végigdögölve a kanapén, addig ezt vinni fogjuk mindenhova, nálunk lesz egész nap.


A gép kétféle alapszínben, feketében és fehérben kapható. A fehér változatból viszont lehet venni türkizkék, sárga, és mondjuk barackrózsaszín hátlapos változatot is, bár a fene se tudja, hogy mi ezeknek a hivatalos elnevezése. Ha lány lennék, vagy Fojesz, valószínűleg azonnal rá tudnám vágni. Ami a hardvert illeti, a gép azt adja, amit az árkategóriától elvárhatunk. Dual Core 1.2GHz CPU, 1GB RAM, 8GB belső memória, Marvell PXA986 chipset és Vivante GC1000 GPU, ha ezek mondanak valamit. A WiFi, a Bluetooth, a GPS, a microSD és a stereo Jack alap, ahogy a hátlapi kamera is, ami ezúttal 2 megapixeles, és persze alig lát, de valljuk be, nincs is idiótább dolog a világon, mint amikor valaki tablettel fényképezik. A Galaxy Tab 3 Lite a műszaki adatait tekintve nagyjából kihozta azt, amit ennyi pénzből ki lehet, nyilván vannak ennél erősebb kínai darabok, de a márkát is meg kell fizetni.


A márkát és a minőséget. A Samsung jó brand, jól mutat öltönyhöz és rövidgatyához is, mindig rendesen össze van rakva, nem recseg, nem üreges. A műanyagok minősége rendben van, de nem lehet panasz az akksira se, ami 9 óra internetet bír, jól le lehet vele tehát húzni a sűrű napokat is, én éjszaka szoktam tölteni, telefonnal együtt. Ami pedig a designt illeti, a gépet a középkategóriába sorolnám, szép és elegáns, de a vastag keret miatt nem tűnik se prémiumnak, se igazán modernnek. Pedig csak annyi kellett volna, hogy felnagyítják a Galaxy S4-et, vagy S5-öt, a csúcsmobil formája tökéletes lett, Da Vinci se alkothatna szebbet.


A gépet Android 4.2 Jelly Bean hajtja, TouchWiz Essence kezelőfelülettel, a szokásos exkluzív előtelepítések mellett megtalálható rajta a válogatott alkalmazásokat felvonultató Samsung Apps bolt, illetve a Play Áruház is, ami a kínai noname darabokról hivatalos támogatás híján a legtöbbször nem mondható el. Még egy ok arra, hogy ne vegyünk meg minden szart a DX-ről. A Galaxy Tab 3 Lite teljesítménye viszont csak a minimálisan elvárt szintet éri el, a menülapozó hajszál híján nem szaggat csak, de érezni rajta, hogy erőlködik, a programok gyorsan indulnak, és többnyire jól is használhatóak, a gép e-mailre, internetezésre és appokra tökéletesen alkalmas, illetve elbír a legtöbb casual játékkal is. Jól megy rajta az Angry Birds, az Angry Birds GO, a Cut the Rope 2, a Plants vs. Zombies 2, a Temple Run és a Top Gear: Race The Stig, a komolyabb címek viszont már akadnak, a Real Racing és az Asphalt 8: Airborne sajnos felejtős. A 3D Mark androidos kiadása az Ice Stormra 2583, az Ice Storm Unlimitedre 2448, az Ice Storm Extreme-re pedig 1345 pontot adott, ami másfél csillagra volt elég, persze csodát 40 ezerért minek is várnánk.


A gép az eddigiek alapján tökéletes ár-érték aránnyal bír, van viszont egy dolog, amiben nagyon csalódtam. És ez nem más, mint a kijelzője. A tablet legfontosabb darabját nagyon elhanyagolta a Samsung, a gépbe mindössze egy 600x1024-es felbontású, 169 PPI-s pixelsűrűségű WSVGA TFT LCD kijelző került. Igen, egy TFT. Mintha kétezer kurva kettőt írnánk. Gyengék rajta a színek, nehezen olvashatóak a betűk, mindennek tetejébe pedig olyan rossz a betekintési szöge, hogy gyakorlatilag egyedül szemből lehet rendesen élvezni. Ha csak egy kicsit is megmozdul a kezünk, akkor a képernyő az egyik irányból máris szürkülni, a másikból színeződni kezd, jó nyilván nem válik használhatatlanná, de az élményt rendkívül rombolja. Ezen spórolták meg azt a tízezrest a gyárban, a sima Samsung Galaxy Tab 3 se egy Retina Display, de ilyen problémái nincsenek, el is kérnek érte 49900-et. A százas pszichológia.


A képernyő borzalmas minősége ellenére mégis azt mondom, hogy jó vétel. Ha szeretnél egy márkás, olcsó, de viszonylag jó teljesítményű tabletet, ami pont arra kell, hogy átmenetet biztosítson a telefonod és a laptopod között, akkor a Samsung Galaxy Tab 3 Lite tökéletes lesz neked. A gép praktikus, szép, és nagyon jól használható a mindennapokban, egy rendes telefont nem kapsz ennyiért, pedig az negyed ekkora, és dobhatod ki fél év múlva. Ugorj el egy Media Marktba, próbáld ki.

Kapcsolódó cikkek

9.
9.
sasncore
A borzalmas kijelzővel megvételre ajánlod? A megjelenítő a lelke a tabletnek, ha netezel, filmezel ezt nézed. Szégyeld magad.
7.
7.
RangerFox
Szar... A normál változat sem valami jó, de ezzel a fos kijelzővel és gagyi műanyag burkolattal egyáltalán nem érzem azt, hogy samsung terméket fognék a kezemben...
6.
6.
KeXxX
Mi az a vágódeszka? xD
4.
4.
Hunszi
Szép és jó, de ebben az árkategóriában egy torony magas nyertes van és az pedig az Asus MemoPad HD 7, 4 mag és HD kijelző
3.
3.
KopyAti
Nekem is volt alkalmam tesztelni a cikk példányát, de olyan hányhatnék jött rám a nyomkodása közben, hogy el nem tudom mondani. 20 perc után adtam is vissza a gazdájának, aki rá egy hétre adta is el! :)
Lehet, hogy a htc one-om magasra tette a mércét!
2.
2.
izolee69
#1: Bár most olvasom alaposabban a cikket, ott azt írod, hogy megy rajta az Angry Birds Go!... Mivel nálunk egy "normál" - azaz nem ez a Lite változat - van, gondolom az tudja ugyanezt, igaz én kb. 3 hónappal ezelôtt próbáltam rá telepíteni, akkor aszonta a Google store, hogy nem kompatibilis az eszköz és telepíteni sem akarta. Teszek egy újabb próbát, hátha sikerülne végre lekoptatni a gyerkôcöt az ASUS-ról. :-)
1.
1.
izolee69
Szerintem siman megéri azt a plusz 10-est, hogy normális legyen a kijelzôje. Nem rossz kis gép, vettem egyet a gyereknek, hogy ne kunyerálja el állandóan az ASUS TF700-asomat, de nem értem el vele a célomat, mert a jót könnyû megszokni, meg ezen egyébként sem fut a sokat szídott Angry Birds Go! :-))


Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...